Hopp til innhold

Kan gå mot historisk reform i norsk fotball – vurderer å innføre sluttspill

Eliteserien og 1.-divisjon kan stå overfor en totalforvandling. Nå utredes det muligheten for en helt ny ligastruktur for herrene.

gr8rVVGZ4kA

NY HVERDAG? Det kan gå mot endring i måten norsk toppfotball gjennomfører ligaspillet på.

Foto: Naina Helén Jåma / NTB

– Det er stor majoritet blant klubbene for å spille flere kamper i løpet av en sesong, og en stor majoritet for å spille flere kamper mot likeverdig motstander, sier Pål Arne «Paco» Johansen til NRK.

– To alternativer

Han ble engasjert som sportsjef i Norsk Toppfotball (NTF) da Erik Solér var sykmeldt og leder arbeidet med utredningen som kan endre norsk fotball totalt.

– Det er to alternativer som vil gi flere kamper mot likeverdig motstand. Det ene er å ha langt færre lag i serien, det tror jeg ikke er aktuelt i Norge, den andre er en sluttspill-variant der man møter hverandre én ekstra eller to ekstra ganger, sier Johansen.

NTF er interesseorganisasjonen til de 32 fotballklubbene som spiller i Eliteserien og 1.-divisjon, og ifølge Paco er tilbakemeldingen tydelig:

Flertallet skal være positive til å nå gjøre noe med ligastrukturen.

– Det er en rekke sammenlignbare land som har innført sluttspill, som Danmark, Østerrike, Kypros og Kroatia, så vi ser på ulike modeller, sier Johansen.

I arbeidet med utredningen har en rekke personer tilknyttet toppklubbene vært involvert.

Om få uker, trolig på nyåret, skal styret i NTF legge frem sin innstilling.

Johansens inntrykk er at Norges Fotballforbund og forbundsstyret vil stille seg bak den innstillingen NTF kommer med.

Noe av grunnen til at de ser på ny seriestruktur nå, er at norsk toppfotball snart går inn i en ny periode med TV 2 som ny medieaktør. Kanalen overtar rettighetene fra 2023 til 2028.

– Må ha myk overgang

I ytterste konsekvens kan dette bli en sak allerede på fotballtinget våren 2022, men trolig er tidshorisonten noe lengre.

– Uansett når det kommer opp på fotballtinget er dette noe som må gjøres over tid. Både sportslige og økonomiske hensyn må bakes inn slik at det blir en myk overgang fra det eksisterende til eventuelt noe nytt, sier Johansen.

Paco Johansen

LEDER ARBEIDET: Pål Arne «Paco» Johansen.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg

– Hvordan vurderer du sannsynligheten for at et sluttspill blir realitet?

– Det er ikke opp til meg å avgjøre, min jobb er å holde i strategiprosessen, så må klubbene selv velge. Men det er bare én måte man kan kombinere å ha mange lag i serien og spille mange kamper mot likeverdig motstand, og det er sluttspill. Så får vi se om det er der vi ender til slutt, men det utredes nå, sier han.

– Kan gjøre det mer attraktivt

En endring i ligastrukturen vil føye seg inn i rekken av store omveltninger i norsk toppfotball på kort tid.

NFF gikk nylig inn for videoassistert dømming (VAR) i Eliteserien og Toppserien fra 2023-sesongen, noe som har skapt opphetet debatt i supportermiljøene.

Paco innrømmer at de har drøftet hvordan innføringen av et eventuelt sluttspill vil bli mottatt hos supporterne.

– Vi har tenkt mye på det. Det er jo en kommersiell side og et publikumsaspekt her også. Det er viktig å si at vi har hatt en viss publikumsnedgang det siste tiåret, og dette var også før koronaen kom. Dette kan gjøre produktet enda mer attraktivt slik at enda flere fans kommer til stadion, sier Johansen.

Pål Arne Paco Johansen

Pål Arne Johansen.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Svein Ove Ekornesvåg

Glimt-leder: – Ikke fremmed for det

Styreleder i Glimt, Inge Henning Andersen, sier til NRK at klubben foreløpig ikke har behandlet dette formelt, men at han personlig er positiv til en mulig endring av ligastrukturen.

Det vil øke antallet kamper med likeverdig motstand. Vi er ikke fremmed for det, sier Andersen til NRK.

– Klubben er opptatt av utvikling, og Norsk Toppfotball ønsker at Norge skal klatre på rankingen. I den anledning søker man etter tiltak som skal utvikle klubbfotballen og landslaget i positiv retning. I den forbindelse er det naturlig at man også ser på hvordan seriespillet avvikles legger han til.

Morten Kokkim, styreleder i LSK.

SKEPTISK: Morten Kokkim, styreleder i LSK.

Foto: Audun Braastad

LSK skeptisk

Lillestrøms styreleder Morten Kokkim er derimot negativ til å innføre et sluttspill i norsk toppfotball.

Han understreker at dette ikke er styrebehandlet i klubben, men sier han kjenner sitt eget styre og tror han får støtte for det synspunktet.

– Jeg mener vi ikke bør innføre det, og ser ikke noen grunn til å endre måten det er på i dag. Det handler om tradisjonen, vi er vant til dette, og er glad i strukturen der vi møter to lag to ganger, sier Kokkim til NRK.

Han kjøper ikke argumentasjonen om at et sluttspill vil føre til flere kamper mot likeverdig motstand.

– Molde tapte 0-6 mot Godset og har tapt seks kamper allerede i år, det viser at det er en ganske jevn serie, sier han.

Football, FIFA World Cup Qualifier, Germany - Norway

BEKREFTER DIALOG: Terje Svendsen og Pål Bjerketvedt.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Fotballpresident Terje Svendsen bekrefter at det pågår en diskusjon i det sportslige miljøet og blant klubbene om tiden er moden for å gjør ting på struktursiden.

Det er toppklubbene på herresiden som må ønske en endring, men vi ønsker en spissing og en enda høyere kvalitet, sier Svendsen til NRK.

– Et naturlig spørsmål

NFFs generalsekretær Pål Bjerketvedt mener det er lite som tyder på at dette vil bli en sak allerede på det kommende fotballtinget, men bekrefter at dette er en dialog som pågår nå.

Vi ser på seriesystemet vårt fordi kamparenaen er en viktig utviklingsarena for talentene våre. Da er antall kamper og antall lag i ligaene våre et naturlig spørsmål, sier han til NRK.

Nå er det jo innført sluttspill i Toppserien allerede, men det er for tidlig å si at det blir det samme i Eliteserien. Men det vil være et helt naturlig tema å diskutere når vi går litt dypere inn i disse problemstillingene, legger han til.

Pål Arne «Paco» Johansen mener det viktigste er at man får belyst alle aspekter, både sportslig og økonomisk, før man tar et valg som vil snu opp-ned på norsk ligafotball slik vi kjenner den i dag.

Jeg tror det tar i hvert fall et par år før det er mulig å endre dette, og så er det jo et spørsmål om dette er ønskelig, sier han.

– Hva mener dere er den beste løsningen?

– Den beste løsningen er en løsning der man får flere kamper, og flere kamper mot likeverdig motstander, som i tillegg tilpasser lengden på den norske sesongen ut fra når vi kan spille og hvor tett kampprogram vi kan ha. Det er ulike modeller når det gjelder kampantall også. Vi må også ta hensyn til at vi har europacup-lag som får mye større kampbelastning sammenlignet med andre lag. Alt må balanseres slik at lagene i begge ender av tabellen får en mest mulig optimal sesong, sier han.

Dette er ikke første gang det foreslås et sluttspill i norsk fotball. I 2014 engasjerte NTF det nederlandske konsulentselskapet Hypercube for å se på mulige endringer i seriestrukturen, og rapporten foreslo å ha færre lag i øverste divisjon, innføre sluttspill og flytte cupfinalen.

Les mer om Hypercube-forslaget her:

Den gangen ble forslaget møtt med massiv motstand og ble aldri fremmet for forbundstinget.

NFF tok opp tråden året etter, men i 2016 kom de nok en gang frem til at et forslag om å kutte antall lag og innføre sluttspill ikke ville fått støtte på forbundstinget.

Nå går det mot et nytt forsøk, men denne gangen virker det altså å være mest realistisk at innstillingen blir å beholde antall lag, men innføre sluttspill.

Forbundstinget i NFF arrangeres 5. og 6. mars 2022 på Ullevaal stadion.

Siste nytt

  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for ti tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö.

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters
  • Vålerenga-spissen slo tilbake i enkel cupseier

    Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier. For Mees Rijks ble det en liten revansj etter helgens utvisning mot Lyn.

    Rijks ble slaktet av egen sportssjef etter sitt røde kort i helgens byderby. Nederlenderen ble utvist på stillingen 1-0 til VIF, og kampen endte til slutt 1-1.

    Torsdag fikk Rijks æren av å score Vålerengas siste i 4-0-seieren mot Oppsal.

    – Det har ikke vært lett de siste dagene siden det røde kårtet. Sånn er spillet. Det har vært en spesiell uke, sier Rijks til TV 2.

    Tidligere i kampen hadde Jones El-Abdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad og Aleksander Hammer Kjelsen scoret Vålerengas tre første mål.

    Neste uke får Vålerenga besøk av Tromsø i cupens tredje runde.

    De to siste eliteserielagene var også i aksjon torsdag kveld. Med Fredrikstad og Sarpsborg 08 sine avensement røk ingen av de 14 gjenværende klubbene fra øverste nivå ut i andre runde.

    Fredrikstad tok seg videre etter 5-2-seier mot Eik Tønsberg. Laget fra Plankebyen får besøk av Rosenborg i neste runde.

    Sarpsborg 08 gjorde jobben med sin 2-1-seier mot Hønefoss. Østfold-laget møter Råde borte i runde tre.

    NM i fotball 2024: Oppsal - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal