NRK Meny
Normal

Foreslår store endringer i norsk fotball

Norsk fotball ba om nederlandsk hjelp for å endre eliteserien. Nå foreslår firmaet blant annet å redusere antall lag i eliteserien til enten 12 eller 14 lag.

Molde og Sogndal

Det nederlandske firmaet Hypercube foreslår å kutte Eliteserien til 12 eller 14 lag. Her fra Eliteseriekampen mellom Sogndal og Molde på Fosshaugane stadion.

Foto: Snæland, Alf Vidar / NTB scanpix

Det nederlanske firmaet Hypercube la i dag frem forslag som vil medføre store endringer i norsk fotball.

De mest drastiske endringene er å kutte antall lag i eliteserien til 12 eller 14 lag, flytte den tradisjonsrike cupfinalen fra november til mai og i tillegg innføre sluttspill i eliteserien.

For lite konkurranse

– Problemet med eliteserien i dag er at det bare er spenning rundt hvem som skal vinne tittelen og hvem som rykker ned. Lagene på midten av tabellen er det derimot knyttet lite konkurranse rundt.

– Gjennom denne studien fant vi ut at det er flere alternativer for norsk fotball som alle er gode. Disse forslagene skal nå diskuteres ute i klubb-Norge, sier Pieter Nieuwenhuis fra det nederlandske selskapet, Hypercube

I omlag et halvt år har Hypercube gått igjennom ligastrukturen. Spørsmålet har blant annet vært om Eliteserien skulle kuttes fra 16 til 12 lag.

Hypercube la fram tre ulike forslag til endring av Eliteserien.

  • 12 lag i eliteserien. Der man etter en normal runde hvor alle spiller mot alle er delt inn i 2 grupper. De seks beste spiller om Europa-spill, mens de seks dårligste spiller om nedrykk.

  • 14 lag i eliteserien. Etter en normal runde hvor alle spiller mot alle så vil de 4 øverste lagene gå inn en gruppe som spiller om hvem som blir seriemester. De midterste 8 lagene går inn i en cupløsning som gir vinneren en sjanse til å kvalifisere for Europa-spill. De nederste 2 kjemper mot nedrykk.

  • 14 lag i eliteserien. Denne er veldig lik forrige modell. Forskjellen er at det er de 6 midterste lag som spiller om sjansen til å kvalifiser til europa-spill og de 4 nederste spiller om nedrykk.

– Alle desse alternativene vil føre til økte inntekter. Det kan føre til at Norge klarer å klatre fra 25. plass på den europeiske klubbrankingen, til et sted mellom 15-20. plass. Disse forslagene vil lokke flere tilskuere til arenaene. Og det vil også øke TV-interessen rundt norsk fotball, fortsetter en selvsikker Nieuwenhuis.

– Det mest realistiske er å se dette i syklusen med TV-avtalen som går ut i 2016. Da vil 2016 være et overgangsår. Med full implementering i 2017, sier leder i Norsk Toppfotball, Jo Bergsvand.

– Det har vært gode samtaler med alle impliserte og vi har fått en rekke nyttige tilbakemeldinger fra klubbene. Datagrunnlaget, modellene og erfaringene som Hypercube har bidratt med har vært uvurderlig, fortsetter Bergsvand.

Det nederlanske firmaet forslår også å innføre et nytt nivå mellom dagens 1. og 2. divisjon.

Norsk Toppfotball

Norsk toppfotball la i dag frem forslag til endringer i det norske ligasystemet. F.v. mediesjef i Norsk Toppfotball Thomas Torjusen, Pieter Nieuwenhuis fra Hypercube og Jo Bergsvand, leder i Norsk Toppfotball.

Foto: NRK

Cupstart i august?

Samtidig uttalte Pieter Nieuwenhuis i Hypercube at prosjektgruppen anbefaler ligaen å holde seg til det nåværende kalendersystemet.

Det har vært vurdert om man - i likhet med andre europeiske ligaer - burde starte sesongen i august og avslutte i mai.

Derimot anbefalte gruppen at fotball-NM kan starte i august med en terminliste der kvart- og semifinaler spilles på våren med cupfinale i mai.

Rapporten ble presentert til Norsk Toppfotballs medlemsklubber tidligere torsdag. I løpet av november skal de gi tilbakemelding på de foreslåtte modellene. Senere skal styret i NTF gi sin anbefaling til Toppfotballutvalget.

Molde

Det nederlandske firmaet Hypercube foreslår å flytte cupfinalen fra november til mai. Dermed kunne Molde feiret i varmere omgivelser da de ble cupmestere i 2013.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Fotballnyheter

Videoklipp

Ingrid Hjelmseth ble tråkket på armen og ble liggende lenge på banen.
Caroline Graham Hansen. Så bommer Graham Hansen. Keeperhøyde og forholdsvis enkelt for keeper. Dette er tungt.
Ada Hegerberg var ikke fornøyd etter kampen mot Belgia