Hopp til innhold

Forsøkte desperat å redde Kallas ski – sendte henne «rett ned i grøfta»

OBERSTDORF (NRK): Det svenske smøreteamet skjønte at de måtte gjøre noe med Charlotte Kallas ski. Det endte med at de gjorde vondt verre, innrømmer smøresjef Petter Myhlback.

OVERRASKET: SVT-kommentatorene skjønte ingenting da Charlotte Kalla slet tungt på sin 2. etappe. Bilder med tillatelse fra SVT.

– Jentene har gått på dårlige ski, jeg har det øverste ansvaret og vi har levert ut dårlige ski. Vi er årsaken til at jentene ikke får oppleve drømmene sine og ta et VM-gull. Det er vår feil, sier Sveriges smøresjef Petter Myhlback til NRK.

– Jeg er så utrolig lei meg, erkjenner han.

De svenske skiene skulle nemlig spille en stor rolle i en VM-stafett som utviklet seg helt annerledes enn spådd.

Underveis på åpningsetappen observerte det svenske smøreteamet at Jonna Sundling ikke hadde godt nok feste.

– Vi ser allerede i første bakken at det er dårlig. Da håper man at det kanskje blir litt bedre litt lenger ut i etappen. Når vi ser at det glipper der også, så har vi fem minutter på å gjøre justeringer for Charlotte, forteller Myhlback.

Gråter sammen

Problemet var bare at Charlotte Kallas ski ikke ble bedre enn Sundlings.

Tvert imot.

– Den justeringen går jo ikke hjem. Det er en dobbel boogey, erkjenner en trist smøresjef.

– Hva sier utøverne til deg etter et sånt løp?

– Vi klemmer hverandre, er lei oss, gråter litt sammen. Når det går bra, så skyter vi sjampagnekorker i taket og skriker at vi er best. Men i dag så er det helt motsatt. Rett ned i grøfta.

Kalla

SLET: Charlotte Kalla.

Foto: Matthias Schrader / AP

Jonna Sundling måtte gi bort 12,5 sekunder allerede på den første etappen, men avstanden skulle bare vokse og vokse.

Den svenske langrennssjefen Anders Byström erkjenner at skiene ikke spilte på lag.

– Ja, hva skjedde. Det var en klassisk smørebom på klassisketappene. Det er tungt for vi ville være høyere opp en sjetteplass, sier Byström.

Kalla ville ikke skylde på skiene selv. Burde hun gjort det?

– Nei, det vet jeg ikke. Smøresjefen selv sier at det er der problemet ligger. Da er det bare å stå i det og si at sånn var det.

– Traff ikke på noe som helst

Først så det ut som Kalla bare åpnet rolig, men etter hvert ble det tydelig at hun ga fra seg meter og sekunder ufrivillig.

– Det var mye som ikke fungerte. Det føltes tungt. Jeg hadde et ønske om å gi Ebba (Andersson) noe helt annet, sier Kalla til NRK.

– Hva gikk galt?

– Vi traff ikke på noe som helst, sier Kalla, og viser til både ski og kropp.

Kalla slet nemlig med å holde følge med blant andre sveitsiske Nadine Fähndrich. Svensken forklarer at «ingenting» svarte.

På spørsmål om hvordan det var å gå uten optimalt utstyr, svarer Kalla:

– Man vet jo at det ikke er bare meg det påvirker. Jeg får kjøre for Sverige og så gjør jeg det på denne måten. Det er kjempe-, kjempetrist, sier Kalla.

– Hvordan var det å se avslutningen?

– Det er jo en tomhet. Man får blikket bort fra plasseringer, og håper at Ebba og Frida kan få ut noe, sier Kalla.

– Mareritt

Etappen ble et eneste langt slit for Kalla. Etter bare noen hundre meter var det tydelig at hun hadde store problemer.

– Noe er galt med Charlotte Kalla. Hun kan sende Sverige ut av medaljekampen, sa NRK-ekspert Torgeir Bjørn da Kalla måtte slippe enda flere meter.

– Det er åpenbart at de har dårlige ski. Det er den forklaringen jeg kan se. Skiene er ikke bra, kommenterte Torbjörn Nordvall i NRKs VM-studio.

Til slutt var Kalla hele ett minutt og 39 sekunder bak Heidi Weng, som vekslet først etter den 2. etappen.

Skjermdump

RAMASKRIK: Slik så svenske nettsteder ut under dramatikken.

Foto: Expressen/SVT / Skjermdump

– Det utviklet seg til et rent og skjært mareritt for Charlotte Kalla. Jeg har vanskelig med å forstå og forklare. Det var nesten sjokkerende, sa SVT-kommentator Jacob Hård om etappen.

Sverige ble til slutt nummer seks – hele to minutter bak gullvinner Norge.

Therese Johaug fikk med andre ord enn langt enklere oppgave enn ventet på sin 3. etappe.

– Det er jo klart at jeg føler med Sverige. Det er ikke artig å ha en sånn dag. Det er bare nok et bevis på at stafett er stafett. Selv om det er mange gode jenter på laget der som har prestert tidligere i mesterskapet, er det ikke gitt at de skal ha en toppdag i dag alle sammen. Jeg tror vi har fokusert på oss selv, og jobben vi skulle gjøre. Vi hadde alt å vinne i dag, og da vinner vi, sier Johaug.

Siste nytt

 • Kilde raskest på trening

  Aleksander Aamodt Kilde suste inn til beste tid i den første treningsomgangen før vinterens første utforrenn i verdenscupen alpint.

  Kilde kom inn til 1.39,68 og leder treningsomgangen i Beaver Creek 23 hundredels sekund foran franske Cyprien Sarrazin. Andreas Sander fra Tyskland er nummer tre, over halvsekundet bak.

  Nordmannen startet som nummer 14 av de 82 påmeldte. Han var raskest av alle i øverste del av løypa. Han tapte tid til rivalene i midtpartiet, men var nest raskest i de to siste sektorene (av fem).

  Adrian Smiseth Sejersted fikk også fart på skiene. Han startet som nummer 2 og kjørte inn til en tid som holder til 6.-plass når 30 utøvere har vært i aksjon. Han er 0,67 sekund bak Kilde.

  Sejersted har vært raskest av alle i de to sektorene hvor Kilde var et stykke bak.

  Markus Fossland er tredje norske deltaker. Han starter som nummer 56.

  Det skal kjøres verdenscuprenn i utfor fredag og lørdag, mens super-G står på programmet søndag. (NTB)

  Aleksander Aamodt Kilde
  Foto: AP
 • Kristiansund-Bryne blir ikke flyttet

  Kvalifiseringskampen mellom Kristiansund og Bryne går som planlagt på Nordmøre stadion onsdag. Det er klart etter en befaring av banen, melder TV 2.

  Kanalen får det bekreftet av KBKs daglig leder Kjetil Thorsen.

  Oppgjøret er en del av kvalifiseringen til Eliteserien. Bryne fikk i helgen walkover etter at kampen mot Start aldri ble spilt. Årsaken var at Start for å spare penger ikke hadde skrudd på undervarmen, og det gjorde banen i Kristiansand for hard å spille på.

  KBK har slitt med å få undervarmen til å fungere under hele banen, men det fører ikke til flytting av onsdagens kamp. Underlaget ble godkjent av kampdommer Marius Lien kvelden før avspark.

  – Dette var godt for oss. Da får vi hjemmepublikum i ryggen. Dette var det alle ønsket, og nå ser vi fram til å ha fokus kun på kampen, sier Kristiansund-trener Amund Skiri til TV 2.

  Tidligere tirsdag skrev Tidens Krav at Kristiansund har jobbet på spreng for å få kunstgresset klart i tide. (NTB)

  Eliteserien i fotball 2022: Kristiansund - Jerv (1-1)
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • Nyland fortsatt ute - mister ny mesterligakamp

  Ørjan Nylands retur i Sevilla lar vente på seg. Landslagskeeperen er ikke i troppen til onsdagens Champions League-møte med PSV Eindhoven.

  Sunnmøringen var tilbake på trening sist torsdag og ble raskt meldt kampklar i spanske medier. Det siste viste seg ikke å stemme.

  Nyland var ikke med da Sevilla tapte borte mot Real Sociedad søndag, og det blir han heller ikke når PSV kommer på besøk. Navnet hans er ikke oppført blant de 23 utvalgte.

  Målvakten står i høst med to kamper i mesterligaen. Han måtte stå over Sevillas siste mot Arsenal i London og den påfølgende samlingen med Ståle Solbakkens landslag.

  Sevilla ligger sist med to poeng i sin CL-pulje og er i fare for å ryke ut. PSV og Lens er begge på fem poeng, mens Arsenal topper med ni. (NTB)

  Keeper Ørjan Håskjold Nyland
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal