Hopp til innhold

Forsøkte desperat å redde Kallas ski – sendte henne «rett ned i grøfta»

OBERSTDORF (NRK): Det svenske smøreteamet skjønte at de måtte gjøre noe med Charlotte Kallas ski. Det endte med at de gjorde vondt verre, innrømmer smøresjef Petter Myhlback.

OVERRASKET: SVT-kommentatorene skjønte ingenting da Charlotte Kalla slet tungt på sin 2. etappe. Bilder med tillatelse fra SVT.

– Jentene har gått på dårlige ski, jeg har det øverste ansvaret og vi har levert ut dårlige ski. Vi er årsaken til at jentene ikke får oppleve drømmene sine og ta et VM-gull. Det er vår feil, sier Sveriges smøresjef Petter Myhlback til NRK.

– Jeg er så utrolig lei meg, erkjenner han.

De svenske skiene skulle nemlig spille en stor rolle i en VM-stafett som utviklet seg helt annerledes enn spådd.

Underveis på åpningsetappen observerte det svenske smøreteamet at Jonna Sundling ikke hadde godt nok feste.

– Vi ser allerede i første bakken at det er dårlig. Da håper man at det kanskje blir litt bedre litt lenger ut i etappen. Når vi ser at det glipper der også, så har vi fem minutter på å gjøre justeringer for Charlotte, forteller Myhlback.

Gråter sammen

Problemet var bare at Charlotte Kallas ski ikke ble bedre enn Sundlings.

Tvert imot.

– Den justeringen går jo ikke hjem. Det er en dobbel boogey, erkjenner en trist smøresjef.

– Hva sier utøverne til deg etter et sånt løp?

– Vi klemmer hverandre, er lei oss, gråter litt sammen. Når det går bra, så skyter vi sjampagnekorker i taket og skriker at vi er best. Men i dag så er det helt motsatt. Rett ned i grøfta.

Kalla

SLET: Charlotte Kalla.

Foto: Matthias Schrader / AP

Jonna Sundling måtte gi bort 12,5 sekunder allerede på den første etappen, men avstanden skulle bare vokse og vokse.

Den svenske langrennssjefen Anders Byström erkjenner at skiene ikke spilte på lag.

– Ja, hva skjedde. Det var en klassisk smørebom på klassisketappene. Det er tungt for vi ville være høyere opp en sjetteplass, sier Byström.

Kalla ville ikke skylde på skiene selv. Burde hun gjort det?

– Nei, det vet jeg ikke. Smøresjefen selv sier at det er der problemet ligger. Da er det bare å stå i det og si at sånn var det.

– Traff ikke på noe som helst

Først så det ut som Kalla bare åpnet rolig, men etter hvert ble det tydelig at hun ga fra seg meter og sekunder ufrivillig.

– Det var mye som ikke fungerte. Det føltes tungt. Jeg hadde et ønske om å gi Ebba (Andersson) noe helt annet, sier Kalla til NRK.

– Hva gikk galt?

– Vi traff ikke på noe som helst, sier Kalla, og viser til både ski og kropp.

Kalla slet nemlig med å holde følge med blant andre sveitsiske Nadine Fähndrich. Svensken forklarer at «ingenting» svarte.

På spørsmål om hvordan det var å gå uten optimalt utstyr, svarer Kalla:

– Man vet jo at det ikke er bare meg det påvirker. Jeg får kjøre for Sverige og så gjør jeg det på denne måten. Det er kjempe-, kjempetrist, sier Kalla.

– Hvordan var det å se avslutningen?

– Det er jo en tomhet. Man får blikket bort fra plasseringer, og håper at Ebba og Frida kan få ut noe, sier Kalla.

– Mareritt

Etappen ble et eneste langt slit for Kalla. Etter bare noen hundre meter var det tydelig at hun hadde store problemer.

– Noe er galt med Charlotte Kalla. Hun kan sende Sverige ut av medaljekampen, sa NRK-ekspert Torgeir Bjørn da Kalla måtte slippe enda flere meter.

– Det er åpenbart at de har dårlige ski. Det er den forklaringen jeg kan se. Skiene er ikke bra, kommenterte Torbjörn Nordvall i NRKs VM-studio.

Til slutt var Kalla hele ett minutt og 39 sekunder bak Heidi Weng, som vekslet først etter den 2. etappen.

Skjermdump

RAMASKRIK: Slik så svenske nettsteder ut under dramatikken.

Foto: Expressen/SVT / Skjermdump

– Det utviklet seg til et rent og skjært mareritt for Charlotte Kalla. Jeg har vanskelig med å forstå og forklare. Det var nesten sjokkerende, sa SVT-kommentator Jacob Hård om etappen.

Sverige ble til slutt nummer seks – hele to minutter bak gullvinner Norge.

Therese Johaug fikk med andre ord enn langt enklere oppgave enn ventet på sin 3. etappe.

– Det er jo klart at jeg føler med Sverige. Det er ikke artig å ha en sånn dag. Det er bare nok et bevis på at stafett er stafett. Selv om det er mange gode jenter på laget der som har prestert tidligere i mesterskapet, er det ikke gitt at de skal ha en toppdag i dag alle sammen. Jeg tror vi har fokusert på oss selv, og jobben vi skulle gjøre. Vi hadde alt å vinne i dag, og da vinner vi, sier Johaug.

Siste nytt

 • Graham Hansen og Hegerberg topp ti i verden

  Den amerikanske sportskanalen ESPN har lagt ut en kåring over de 50 beste kvinnelige fotballspillerne i verden. Der er Norge representert to ganger med Caroline Graham Hansen (27) og Ada Hegerberg (26).

  Ada Hegerberg ligger rangert som nummer 10, mens Caroline Graham Hansen så vidt falt utenfor pallen med en 4. plass på rankingen.

  Året før ble Graham Hansen rangert som nummer 9 i samme liste. Hegerberg som ble satt ut av en korsbåndsskade i januar 2020 var i fjor ikke med på listen over de best rangerte spillerne.

  Barcelonas Alexia Putellas (28) vant kåringen.

  Fra treningen tirsdag under EM fotball kvinner.
  Foto: Berit Roald / NTB
 • Djokovic med Wimbledon-seier nummer 80

  Novak Djokovic ble mandag den første til å vinne 80 kamper i hver av de fire Grand Slam-turneringene med seieren over sørkoreanske Kwon Soo-woo.

  Serberen er i gang med å forsvare tittelen for tredje gang på rad og vant kampen 6-3, 3-6, 6-3, 6-4. Med det kunne han juble for sin 80. triumf på gresset i London. Han er alene til å nå den milepælen.

  – Nå har vi 80 seirer, la oss gå for 100, sa Djokovic etter kampen.

  Han har også 80 triumfer i Roland-Garros, US Open og Australian Open.

  APTOPIX Britain Wimbledon Tennis
  Foto: Kirsty Wigglesworth / AP
 • Kristoff og Bystrøm klar for Tour de France

  Alexander Kristoff og Sven Erik Bystrøm blir begge en del av Intermarchés lag i sykkelrittet Tour de France kommende måned.

  Det opplyser laget på sine nettsider mandag kveld.

  Det har vært ventet at Kristoff skulle være en del av laget, mens det har vært litt mer tvil rundt Bystrøms deltakelse. Årets utgave av det prestisjetunge rittet er Kristoffs niende.

  Fra før er Andreas Leknessund (DSM), Amund Grøndahl Jansen (BikeExchange-Jayco) og Vegard Stake Laengen (UAE Emirates) tatt ut til rittet.

  Tour de France starter 1. juli med en individuell tempoetappe i København. Deretter skal det sykles ytterligere to etapper i Danmark før sykkeleliten forflytter seg til Frankrike. (NTB)

  Tour of Norway 2022
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste