Hopp til innhold

Forsøkte desperat å redde Kallas ski – sendte henne «rett ned i grøfta»

OBERSTDORF (NRK): Det svenske smøreteamet skjønte at de måtte gjøre noe med Charlotte Kallas ski. Det endte med at de gjorde vondt verre, innrømmer smøresjef Petter Myhlback.

OVERRASKET: SVT-kommentatorene skjønte ingenting da Charlotte Kalla slet tungt på sin 2. etappe. Bilder med tillatelse fra SVT.

– Jentene har gått på dårlige ski, jeg har det øverste ansvaret og vi har levert ut dårlige ski. Vi er årsaken til at jentene ikke får oppleve drømmene sine og ta et VM-gull. Det er vår feil, sier Sveriges smøresjef Petter Myhlback til NRK.

– Jeg er så utrolig lei meg, erkjenner han.

De svenske skiene skulle nemlig spille en stor rolle i en VM-stafett som utviklet seg helt annerledes enn spådd.

Underveis på åpningsetappen observerte det svenske smøreteamet at Jonna Sundling ikke hadde godt nok feste.

– Vi ser allerede i første bakken at det er dårlig. Da håper man at det kanskje blir litt bedre litt lenger ut i etappen. Når vi ser at det glipper der også, så har vi fem minutter på å gjøre justeringer for Charlotte, forteller Myhlback.

Gråter sammen

Problemet var bare at Charlotte Kallas ski ikke ble bedre enn Sundlings.

Tvert imot.

– Den justeringen går jo ikke hjem. Det er en dobbel boogey, erkjenner en trist smøresjef.

– Hva sier utøverne til deg etter et sånt løp?

– Vi klemmer hverandre, er lei oss, gråter litt sammen. Når det går bra, så skyter vi sjampagnekorker i taket og skriker at vi er best. Men i dag så er det helt motsatt. Rett ned i grøfta.

Kalla

SLET: Charlotte Kalla.

Foto: Matthias Schrader / AP

Jonna Sundling måtte gi bort 12,5 sekunder allerede på den første etappen, men avstanden skulle bare vokse og vokse.

Den svenske langrennssjefen Anders Byström erkjenner at skiene ikke spilte på lag.

– Ja, hva skjedde. Det var en klassisk smørebom på klassisketappene. Det er tungt for vi ville være høyere opp en sjetteplass, sier Byström.

Kalla ville ikke skylde på skiene selv. Burde hun gjort det?

– Nei, det vet jeg ikke. Smøresjefen selv sier at det er der problemet ligger. Da er det bare å stå i det og si at sånn var det.

– Traff ikke på noe som helst

Først så det ut som Kalla bare åpnet rolig, men etter hvert ble det tydelig at hun ga fra seg meter og sekunder ufrivillig.

– Det var mye som ikke fungerte. Det føltes tungt. Jeg hadde et ønske om å gi Ebba (Andersson) noe helt annet, sier Kalla til NRK.

– Hva gikk galt?

– Vi traff ikke på noe som helst, sier Kalla, og viser til både ski og kropp.

Kalla slet nemlig med å holde følge med blant andre sveitsiske Nadine Fähndrich. Svensken forklarer at «ingenting» svarte.

På spørsmål om hvordan det var å gå uten optimalt utstyr, svarer Kalla:

– Man vet jo at det ikke er bare meg det påvirker. Jeg får kjøre for Sverige og så gjør jeg det på denne måten. Det er kjempe-, kjempetrist, sier Kalla.

– Hvordan var det å se avslutningen?

– Det er jo en tomhet. Man får blikket bort fra plasseringer, og håper at Ebba og Frida kan få ut noe, sier Kalla.

– Mareritt

Etappen ble et eneste langt slit for Kalla. Etter bare noen hundre meter var det tydelig at hun hadde store problemer.

– Noe er galt med Charlotte Kalla. Hun kan sende Sverige ut av medaljekampen, sa NRK-ekspert Torgeir Bjørn da Kalla måtte slippe enda flere meter.

– Det er åpenbart at de har dårlige ski. Det er den forklaringen jeg kan se. Skiene er ikke bra, kommenterte Torbjörn Nordvall i NRKs VM-studio.

Til slutt var Kalla hele ett minutt og 39 sekunder bak Heidi Weng, som vekslet først etter den 2. etappen.

Skjermdump

RAMASKRIK: Slik så svenske nettsteder ut under dramatikken.

Foto: Expressen/SVT / Skjermdump

– Det utviklet seg til et rent og skjært mareritt for Charlotte Kalla. Jeg har vanskelig med å forstå og forklare. Det var nesten sjokkerende, sa SVT-kommentator Jacob Hård om etappen.

Sverige ble til slutt nummer seks – hele to minutter bak gullvinner Norge.

Therese Johaug fikk med andre ord enn langt enklere oppgave enn ventet på sin 3. etappe.

– Det er jo klart at jeg føler med Sverige. Det er ikke artig å ha en sånn dag. Det er bare nok et bevis på at stafett er stafett. Selv om det er mange gode jenter på laget der som har prestert tidligere i mesterskapet, er det ikke gitt at de skal ha en toppdag i dag alle sammen. Jeg tror vi har fokusert på oss selv, og jobben vi skulle gjøre. Vi hadde alt å vinne i dag, og da vinner vi, sier Johaug.

Siste nytt

  • Ny teknikktrener for alpinkvinnene: – Glade for at vi er attraktive for de beste trenerne i verden

    Østerrikske Johannes Zöchling (44) har blitt ansatt som ny hovedtrener for de norske alpinkvinnenes teknikklag.

    Det skriver Norges Skiforbund i en pressemelding.

    – Vi er glade for at Johannes velger å bli med oss og ser fram til å få han på laget. «Hannes» har en sterk og variert bakgrunn, med gode resultater, forteller alpinsjef Claus Johan Ryste.

    Zöchling kommer fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han har jobbet i ulike roller de siste 15 årene. Blant annet har han hatt ansvaret for kvinnenes teknikklag i seks år, mens han de siste tre sesongene har hatt ansvar for rekrutteringslandslaget på herresiden.

    Østerrikeren tar over for Janne Haralla, som har fått en rolle i den amerikanske superstjernen, Mikaela Shiffrins, lag. (NTB)

    Thea Louise Stjernesund i Kranjska Gora
    Foto: BORUT ZIVULOVIC / Reuters
  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal