Hopp til innhold

Fryktet smell for Fossesholm – ringte faren før han satte opp junioren på ankeretappen

OBERSTDORF (NRK): Helene Marie Fossesholm (19) gikk Norge inn til et suverent gull. Men landslagstrener Ole Morten Iversen innrømmer at han tok et uvanlig grep før han satte opp junioren på ankeretappen i VM-stafetten.

jtarF-9rsK8

KUNNE JUBLE:Det norske stafettlaget med Tiril Udnes Weng, Heidi Weng, Therese Johaug og Helene Marie Fossesholm feirer etter målgang.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland var blant dem som var kritisk til at en 19-åringen ble pålesset det tunge ankeransvaret.

Landslagstrener Ole Morten Iversen erkjenner at han tenkte på eventuelle konsekvenser en negativ opplevelse kunne ha.

– Det er klart det. Det var en av de vurderingene vi gjorde, sier han til NRK.

Iversen avslører samtidig et uvanlig grep. Han ringte Fossesholms far, Øyvind Foss, før han tok den endelige beslutningen.

– Det var litt for å sjekke ut at det inntrykket jeg har av Helene stemmer. I forhold til det å tåle presset. Han var klokkeklar, han ville satt opp akkurat samme laget som vi har gjort og var tydelig på at Helene tåler det her uansett hvordan det går. Det var litt betryggende, sier Iversen.

1IZRRiiRzuI

AVGJØRENDE TELEFON: Ole Morten Iversen ringte Helene Marie Fossesholms far.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Foss bekrefter samtalen.

– Han ringte meg for å spørre om jeg synes det var greit og om det ville fungere med en fjerdeetappe for Helene. Det bekreftet jeg at det var, enten om det hadde gått bra eller dårlig. Jeg kjenner Helene såpass godt. Hun er flink til å riste av seg ting, sier Foss.

– Men hun hadde selvfølgelig blitt kjempeskuffet om det hadde gått dårlig, erkjenner han.

Weng: – Mer voksen enn meg

Det gikk alt annet enn dårlig, og det norske laget kunne juble for gull.

– Jeg var litt nervøs for junioren, men hun hadde stålkontroll. Hun er mer voksen i hodet enn meg, sier en tårevåt Heidi Weng.

Selv er 29-åringen Weng blitt en av veteranene på det norske laget, og hun var synlig rørt over det hun nettopp hadde sett lagets yngstemann Helene Marie Fossesholm (19) prestere.

Fossesholm tok nemlig ansvaret ingen ville ha: Ankerkvinne på VM-stafetten - og det i sin første VM-stafett noensinne. Det gjorde hun attpåtil med en trygghet og ro som fikk tårene til å trille hos Weng.

– Hun er jo den lille maskoten vår. I alle fall min maskot. Det var helt rått, sier Weng og smiler, og utdyper:

– Jeg synes det var så moro. Det er da man gråter, når man synes det er gøy.

jtarF-9rsK8

Det norske stafettlaget med Tiril Udnes Weng, Heidi Weng, Therese Johaug og Helene Marie Fossesholm feirer etter målgang.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Maktdemonstrasjon

I flere uker før VM-stafatten har praten gått: Sverige var så soleklare favoritter som de kunne bli. Norge var degradert til i beste fall utfordrere, og de norske trenerne har hatt hodebry bare med å sette sammen stafettlaget.

Til slutt var det disse som fikk gå for Norge: Tiril Udnes Weng, Heidi Weng, Therese Johaug og Helene Marie Fossesholm.

Det endte i en ren maktdemonstrasjon, hvor verken Sverige eller noen andre egentlig var i nærheten av å true det norske laget.

Fossesholm gikk ut i ensom majestet på ankeretappen. Der holdt hun hodet kaldt, og til slutt gikk hun over målstreken til et suverent gull til Norge. Russland var halvminuttet bak.

g7J_LqFrbbg

Fossesholm tok det tunge ansvaret med å gå ankeretappen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Jeg lover deg, jeg har sett for meg så mange scenarier, men at jeg skulle gå ut langt foran Russland, det hadde jeg aldri trodd. Dette var utrolig deilig, sier en ekstatisk Helene Marie Fossesholm, som nettopp er blitt verdensmester i stafett for første gang.

Therese Johaug sier hun er ekstremt stolt av lagvenninnen.

– Hun var så rolig i dag? Mer rolig enn da hun skulle gå duathlon, sier hun.

Fossesholm selv bekrefter til NRK at hun ikke kjente særlig på presset før stafetten. Hun både sov godt og spiste en god frokost, forteller hun, og dette sitatet kan jo være beskrivende for hvilket nivå det var på nervene hennes:

– Jeg sov faktisk så godt at jeg var forvirret og lurte på hvilken dag det var da jeg våknet, sier Fossesholm og ler.

8NTOLKookEs

Den svært rørte Heidi Weng måtte til slutt trøstes av Therese Johaug.

Foto: Lise Åserud

Sverige med totalkollaps

Og den spennende duellen med Sverige? Den var i realiteten over allerede etter den første etappen.

Sveriges Johanna Sundling greide ikke å henge med på tempoet til Udnes Weng. Allerede ved første veksling var Norge foran Sverige med 12 sekunder.

Det gikk enda verre da veteranen Charlotte Kalla gikk i gang med den andre etappen.

mlDkrQVKnUc
Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Kalla bare tapte og tapte til Heidi Weng, i den grad at NRKs kommentatorer Jann Post og Torgeir Bjørn lurte på om noe var galt med henne.

– Se hvor mye Kalla slipper? Det er oppsiktsvekkende. Hva er det som skjer her, da? Kan det være ryggen som har slått seg helt vrang igjen? utbrøt Post.

Etter Kallas etappe var Sverige helt ute av gullkampen. Dermed sto duellen plutselig mellom Norge og det russiske laget.

Therese Johaug satte ut i sitt duracelltempo på den tredje etappen, og sendte ankerkvinne-debutanten Fossesholm ut med et godt forsprang.

a9p3lzB59vM
Foto: CHRISTOF STACHE / AFP

Der møtte Fossesholm den beste russiske konkurrenten, Natalja Neprjajeva, men heller ikke det ble noe hinder for Norge.

Treneren hadde alltid troen

Sprintlandslagstrener Ola Vigen Hattestad sier han alltid følte seg trygg på at Fossesholm ville takle presset. Det eneste grepet han gjorde, var å prøve å unngå for mye taktikksnakk kvelden før stafetten. For noen dager siden spurte han Fossesholm om hun ville ha det store ansvaret.

– Selvfølgelig tenkte vi gjennom det. Vi snakket med henne. Ole Morten tok også en prat med faren, siden han kjenner henne aller, aller best. Men vi var ikke nervøse for det, nei. Det var vi ikke, sier Hattestad.

0poitfF4tt0

Det norske laget var for en gangs skyld ikke favoritter, men fikk likevel revansj for tapet for Sverige i VM for to år siden.

Foto: Lise Åserud / NTB

Tiril Udnes Weng forteller at det har vært mange diskusjoner om hvordan det norske laget burde settes opp.

– Jeg tror trenerne klødde seg i hodet lenge før de satte opp laget. Det var utrolig mange muligheter. Men det er noen heftige nedoverkjøringer her, og i mine øyne så er det ingen i verden som kjører bedre enn Helene ned der. Når vi ikke har noen spurtsterke løpere, så må vi finne en annen måte å avgjøre det på, og det funket rimelig greit i dag, sier hun.

Fossesholm bekrefter at hun trives godt i de nevnte bakkene.

– Det passer meg bra med de nedoverbakkene her på slutten, sier hun, før hun slår fast:

– Men det som er så bra, er at det ikke bare er oss fire som deler det her. Det er alle de andre jentene og trenere og støtteapparatet vårt. Og ikke minst smørerne. Vi hadde så rå ski i dag. Det var nesten så skiene forsvant under meg.

Helene Marie Fossesholm gikk milevis på ski i påsken allerede som sjuåring. Målbevisst og leken er 19-åringen allerede på landslaget. Hun gjør som hun vil og drømmer om å bli best - fordi hun vil det. Nina Løseth er vikar for Carina i januar.

Helene Marie Fossesholm gikk milevis på ski i påsken allerede som sjuåring. Målbevisst og leken er 19-åringen allerede på landslaget. Hun gjør som hun vil og drømmer om å bli best - fordi hun vil det. Nina Løseth er vikar for Carina i januar.

Siste nytt

 • Finsk sjokkseier: – Et sportslig eventyr

  Finske Wilma Murto gikk sensasjonelt helt til topps i kvinnenes stavsprang-finale og tok EM-gullet foran Katerina Stefanidi og Tina Sutej.

  – Et sportslig eventyr, kommenterte Jann Post og fikk samme reaksjon hos kollega Christina Vukicevic.

  – Et sjokk, beskrev hun gullet.

  Murto tok gullet med et hopp på 4,85, hele 10 centimeter foran Stefanidi på andreplass.

  Norske Lene Retzius (26) kom til EM-finalen i stav som medaljekandidat, men svingte seg aldri over 4,40 meter og endte sist.

  2022 European Championships
  Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters
 • Casper Ruud utspilt av 19-åring

  Casper Ruud tapte overraskende i strake sett for amerikanske Ben Shelton i 2. runde av ATP1000-turneringen i Cincinnati.

  De ble sviende 3-6 og 3-6 mot amerikaneren som er på 229.-plass på ATP-rankingen

  De to hadde aldri møttes tidligere og skulle ble en hard nøtt som den femteseedede 23-åringen ikke klarte å knekke. Casper Ruud ble til tider direkte utspilt av den offensive motstanderen.

  Casper Ruud ble brutt tidlig og brukte litt tid med å komme i gang med det gode spillet sitt. Den 19 år gamle amerikaneren var svært offensiv i spillet sitt og hadde ingen problemer med å ta det første settet med 6-3 etter to servebrudd.

  I det andre settet klarte Shelton å bryte i nordmannen første serve. Han spilte tennis som om han aldri har gjort annet og på et nivå som Casper Ruud ikke klarte å matche denne gangen.

  Det var betydelig varmere i Cincinnati enn det var i Montreal i forrige uke og Ruud virket plaget av varmen. (NTB)

  Canada Montreal Tennis
  Foto: Paul Chiasson / AP
 • Tromsø videre i cupen etter straffer mot HamKam

  Tromsø er klar for 4. runde i NM etter å ha slått HamKam etter straffer på hjemmebane. HamKam hadde de største sjansene, men kampen var langt fra velspilt. Etter 120 minutter var det fortsatt 0–0.

  Det måtte 14 straffer til for å kåre en vinner. Hamkams keeper Lars Jendal gikk fram, men trillet ballen utenfor og Tromsø er klar for 4. runde med 6-5-seier i straffekonken.

  – Det er surt, det er ikke så mye mer å si. Samtidig reddet jeg en, og de satte en i tverrliggeren. Så jeg gjorde jobben min som keeper, men som avslutter var det tynt, sier Jendal til NRK.

  – Jeg er veldig fornøyd. I cupen er det alt eller ingenting. Det er herlig å ha denne gulrota å se fram mot i mars, sier Tromsø-trener Gaute Helstrup til NRK.

  Eliteserien 2022: Hamkam - Vålerenga (1-1)
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste