Hopp til innhold

Fryktet smell for Fossesholm – ringte faren før han satte opp junioren på ankeretappen

OBERSTDORF (NRK): Helene Marie Fossesholm (19) gikk Norge inn til et suverent gull. Men landslagstrener Ole Morten Iversen innrømmer at han tok et uvanlig grep før han satte opp junioren på ankeretappen i VM-stafetten.

jtarF-9rsK8

KUNNE JUBLE:Det norske stafettlaget med Tiril Udnes Weng, Heidi Weng, Therese Johaug og Helene Marie Fossesholm feirer etter målgang.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland var blant dem som var kritisk til at en 19-åringen ble pålesset det tunge ankeransvaret.

Landslagstrener Ole Morten Iversen erkjenner at han tenkte på eventuelle konsekvenser en negativ opplevelse kunne ha.

– Det er klart det. Det var en av de vurderingene vi gjorde, sier han til NRK.

Iversen avslører samtidig et uvanlig grep. Han ringte Fossesholms far, Øyvind Foss, før han tok den endelige beslutningen.

– Det var litt for å sjekke ut at det inntrykket jeg har av Helene stemmer. I forhold til det å tåle presset. Han var klokkeklar, han ville satt opp akkurat samme laget som vi har gjort og var tydelig på at Helene tåler det her uansett hvordan det går. Det var litt betryggende, sier Iversen.

1IZRRiiRzuI

AVGJØRENDE TELEFON: Ole Morten Iversen ringte Helene Marie Fossesholms far.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Foss bekrefter samtalen.

– Han ringte meg for å spørre om jeg synes det var greit og om det ville fungere med en fjerdeetappe for Helene. Det bekreftet jeg at det var, enten om det hadde gått bra eller dårlig. Jeg kjenner Helene såpass godt. Hun er flink til å riste av seg ting, sier Foss.

– Men hun hadde selvfølgelig blitt kjempeskuffet om det hadde gått dårlig, erkjenner han.

Weng: – Mer voksen enn meg

Det gikk alt annet enn dårlig, og det norske laget kunne juble for gull.

– Jeg var litt nervøs for junioren, men hun hadde stålkontroll. Hun er mer voksen i hodet enn meg, sier en tårevåt Heidi Weng.

Selv er 29-åringen Weng blitt en av veteranene på det norske laget, og hun var synlig rørt over det hun nettopp hadde sett lagets yngstemann Helene Marie Fossesholm (19) prestere.

Fossesholm tok nemlig ansvaret ingen ville ha: Ankerkvinne på VM-stafetten - og det i sin første VM-stafett noensinne. Det gjorde hun attpåtil med en trygghet og ro som fikk tårene til å trille hos Weng.

– Hun er jo den lille maskoten vår. I alle fall min maskot. Det var helt rått, sier Weng og smiler, og utdyper:

– Jeg synes det var så moro. Det er da man gråter, når man synes det er gøy.

jtarF-9rsK8

Det norske stafettlaget med Tiril Udnes Weng, Heidi Weng, Therese Johaug og Helene Marie Fossesholm feirer etter målgang.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Maktdemonstrasjon

I flere uker før VM-stafatten har praten gått: Sverige var så soleklare favoritter som de kunne bli. Norge var degradert til i beste fall utfordrere, og de norske trenerne har hatt hodebry bare med å sette sammen stafettlaget.

Til slutt var det disse som fikk gå for Norge: Tiril Udnes Weng, Heidi Weng, Therese Johaug og Helene Marie Fossesholm.

Det endte i en ren maktdemonstrasjon, hvor verken Sverige eller noen andre egentlig var i nærheten av å true det norske laget.

Fossesholm gikk ut i ensom majestet på ankeretappen. Der holdt hun hodet kaldt, og til slutt gikk hun over målstreken til et suverent gull til Norge. Russland var halvminuttet bak.

g7J_LqFrbbg

Fossesholm tok det tunge ansvaret med å gå ankeretappen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Jeg lover deg, jeg har sett for meg så mange scenarier, men at jeg skulle gå ut langt foran Russland, det hadde jeg aldri trodd. Dette var utrolig deilig, sier en ekstatisk Helene Marie Fossesholm, som nettopp er blitt verdensmester i stafett for første gang.

Therese Johaug sier hun er ekstremt stolt av lagvenninnen.

– Hun var så rolig i dag? Mer rolig enn da hun skulle gå duathlon, sier hun.

Fossesholm selv bekrefter til NRK at hun ikke kjente særlig på presset før stafetten. Hun både sov godt og spiste en god frokost, forteller hun, og dette sitatet kan jo være beskrivende for hvilket nivå det var på nervene hennes:

– Jeg sov faktisk så godt at jeg var forvirret og lurte på hvilken dag det var da jeg våknet, sier Fossesholm og ler.

8NTOLKookEs

Den svært rørte Heidi Weng måtte til slutt trøstes av Therese Johaug.

Foto: Lise Åserud

Sverige med totalkollaps

Og den spennende duellen med Sverige? Den var i realiteten over allerede etter den første etappen.

Sveriges Johanna Sundling greide ikke å henge med på tempoet til Udnes Weng. Allerede ved første veksling var Norge foran Sverige med 12 sekunder.

Det gikk enda verre da veteranen Charlotte Kalla gikk i gang med den andre etappen.

mlDkrQVKnUc
Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Kalla bare tapte og tapte til Heidi Weng, i den grad at NRKs kommentatorer Jann Post og Torgeir Bjørn lurte på om noe var galt med henne.

– Se hvor mye Kalla slipper? Det er oppsiktsvekkende. Hva er det som skjer her, da? Kan det være ryggen som har slått seg helt vrang igjen? utbrøt Post.

Etter Kallas etappe var Sverige helt ute av gullkampen. Dermed sto duellen plutselig mellom Norge og det russiske laget.

Therese Johaug satte ut i sitt duracelltempo på den tredje etappen, og sendte ankerkvinne-debutanten Fossesholm ut med et godt forsprang.

a9p3lzB59vM
Foto: CHRISTOF STACHE / AFP

Der møtte Fossesholm den beste russiske konkurrenten, Natalja Neprjajeva, men heller ikke det ble noe hinder for Norge.

Treneren hadde alltid troen

Sprintlandslagstrener Ola Vigen Hattestad sier han alltid følte seg trygg på at Fossesholm ville takle presset. Det eneste grepet han gjorde, var å prøve å unngå for mye taktikksnakk kvelden før stafetten. For noen dager siden spurte han Fossesholm om hun ville ha det store ansvaret.

– Selvfølgelig tenkte vi gjennom det. Vi snakket med henne. Ole Morten tok også en prat med faren, siden han kjenner henne aller, aller best. Men vi var ikke nervøse for det, nei. Det var vi ikke, sier Hattestad.

0poitfF4tt0

Det norske laget var for en gangs skyld ikke favoritter, men fikk likevel revansj for tapet for Sverige i VM for to år siden.

Foto: Lise Åserud / NTB

Tiril Udnes Weng forteller at det har vært mange diskusjoner om hvordan det norske laget burde settes opp.

– Jeg tror trenerne klødde seg i hodet lenge før de satte opp laget. Det var utrolig mange muligheter. Men det er noen heftige nedoverkjøringer her, og i mine øyne så er det ingen i verden som kjører bedre enn Helene ned der. Når vi ikke har noen spurtsterke løpere, så må vi finne en annen måte å avgjøre det på, og det funket rimelig greit i dag, sier hun.

Fossesholm bekrefter at hun trives godt i de nevnte bakkene.

– Det passer meg bra med de nedoverbakkene her på slutten, sier hun, før hun slår fast:

– Men det som er så bra, er at det ikke bare er oss fire som deler det her. Det er alle de andre jentene og trenere og støtteapparatet vårt. Og ikke minst smørerne. Vi hadde så rå ski i dag. Det var nesten så skiene forsvant under meg.

Helene Marie Fossesholm gikk milevis på ski i påsken allerede som sjuåring. Målbevisst og leken er 19-åringen allerede på landslaget. Hun gjør som hun vil og drømmer om å bli best - fordi hun vil det. Nina Løseth er vikar for Carina i januar.

Helene Marie Fossesholm gikk milevis på ski i påsken allerede som sjuåring. Målbevisst og leken er 19-åringen allerede på landslaget. Hun gjør som hun vil og drømmer om å bli best - fordi hun vil det. Nina Løseth er vikar for Carina i januar.

Siste nytt

  • Molde-tap i Europaligaen

    Molde møtte Qarabag under spesielle omstendigheter. Det aserbajdsjanske laget hører egentlig hjemme i Nagorno-Karabakh, hvor det på nytt brøt ut krig denne uka.

    Da gikk Aserbajdsjan til angrep, med mål om å integrere terreroritet i deres landområder. Store deler av befolkningen i området er armenere.

    Les mer om konflikten her.

    Qarabag har lenge spilt hjemmekampene sine i hovedstaden Baku, 350 kilometer fra krigssonen. Og det var her de møtte Molde til dyst i Europaligaen.

    Det norske laget fikk tidlig store problemer, og etter 55 minutter klarte de ikke lenger stå imot. Da sendte Leandro Andrade vertene i føringen med en volley i det lengste hjørnet.

    Romsdalsklubben hadde noen brukbare sjanser på tampen av andre omgang, men måtte se seg slått i gruppespillets første kamp. Häcken og Leverkusen er også i deres gruppe.

    ecUPVIzcaMg
    Foto: AP
  • Kolstad-tap i mesterligaen

    Kolstad hevet seg etter en svak periode før pause og ga polske Kielce kamp i 30-32-nederlaget hjemme i Champions League.

    Tapet kom i trønderlagets første CL-oppgjør foran eget publikum i Trondheim Spektrum. Det skjedde mot sist sesongs tapende mesterligafinalist.

    VnoGGbxVzeA
    Foto: NTB
  • – Kvinnelandslaget er blitt systematisk diskriminert

    Alexia Putellas demper ikke den skarpe tonen foran fredagens kamp mot Sverige. Hun mener syndene i Spanias fotballforbund går langt tilbake i tid.

    Den dobbelte Ballon d'Or-vinneren holdt ikke igjen da hun møtte pressen dagen før nasjonsligapremieren i Göteborg.

    – Kvinnelandslaget er blitt systematisk diskriminert i flere tiår, sa Putellas.

    Barcelonas midtbanespiller var i sommer med på å vinne VM-gull med Spania. Siden har det vært kaos rundt laget og det spanske fotballforbundet.

    Bråket ble utløst da daværende fotballpresident Luis Rubiales kysset Jennifer Hermoso på munnen under VMs medaljeseremoni. Etter skandalen varslet nesten hele vinnerlaget at de ville boikotte Spanias neste landskamper om det ikke ble gjort en skikkelig ryddejobb i forbundet.

    Etter langvarige møter valgte 21 av de 23 uttatte i troppen å ta del i samlingen til nasjonsligakampene mot Sverige og Sveits. Fotballforbundet i Spania har lovet større endringer, og onsdag fikk generalsekretæren sparken. (NTB)

    GjIB8L7fP_Q
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Ødegaard med perlescoring i Mesterligaen - Bilder fra TV 2 00:38
Neste