Jubler over nye testmetoder som skal avsløre fluorjuks – møter skepsis

ANTERSELVA (NRK): Det internasjonale skiskytterforbundet mener de nå har funnet skikkelige testmetoder, og ønsker likevel å innføre et fluorforbud fra neste sesong. Men Norges smøresjef tror juks fortsatt vil være mulig.

rTtFA5Ofx_k

GOD GLID: Norge og Johannes Thingnes Bø er kjent for å ha gode ski. Fra neste sesong ligger det an til at de ikke kan smøres med fluorholdige produkter.

Foto: MARCO BERTORELLO / AFP

Mens Det internasjonale Skiforbundet (FIS) før jul vedtok et forbud mot fluor i alle smøreprodukter fra neste sesong, avgjorde Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) at de skulle vente.

Tre måneder senere har de snudd. Det etter at et arbeidsutvalg, sammen med FIS, nå tror de har funnet en god testmetode for å avsløre potensielle juksemakere. Et instrument med en sensor skal kunne avdekke om det nylig er smurt med fluor under konkurranseskiene.

Prototype fluorskanner

PROTOTYP: Slik ser forskere og IBU for seg at en fluorskanner vil se ut.

– Vi ønsker at alt skal fungere når vi tar det i bruk, og regner med at regelverket vil bli vedtatt på styremøtet til våren. Vi er veldig optimistiske. Forskerne sier dette vil være nøyaktig, og om et par uker vet vi mer, forteller styremedlem i IBU, Max Cobb, til NRK.

Ønsker strenge straffer

I IBU er de allerede i full gang med planleggingen av hvordan de skal gjennomføre testene.

– Vi ser for oss at vi sjekker skiene før start, og beholder kontrollen over dem til starten går. Det vil bare ta et par sekunder, og med tre skannere så vil det ikke ta så lang tid, eller bli store forandringer for utøverne, forklarer Cobb.

Max Cobb

OPTIMIST: Styremedlem i IBU, Max Cobb, sitter i arbeidsutvalget som jobber for å finne metoder å avsløre fluorbruk på.

Foto: Henrik Myhr Nielsen / NRK

Det diskuteres også hva slags straff utøverne eventuelt kan få for brudd på reglene.

– Teknisk komite må komme frem til regelverket, men jeg tror det vil være ganske strenge straffer. Det kan være utestengelse hvis man jukser, og vi har snakket om gule kort hvis man ikke passerer testen, og at man da kan hente nye ski. Men bare én gang, og så vil strengere straffer følge, sier Cobb.

Fordel at skiskyting også blir med

President i Norges Skiforbund, Erik Røste sitter sammen med Cobb i arbeidsutvalget.

Han tror i likhet med Cobb at de er nær en løsning med «fluor-skanneren», og er glad for at skiskytterforbundet blir med på forbudet.

– Vi har funnet retninga vi skal gå og er i ferd med å velge testmetode. Det er absolutt en klar fordel at skiskyting også vil innføre forbudet fra neste sesong, sier Røste.

Hverken FIS eller IBU vil tvinge utøverne til å bytte ski, selv om det vil være små partikler av fluor i selve skiene. Og at alle skipar tidligere er blitt smurt med fluor, mener de heller ikke vil være et problem med den nye skanneren.

– Rom for å lure systemet

Men Norges smøresjef er skeptisk til testmetoden, og frykter kaos.

Tobias Dahl Fenre

SKEPTISK: Norges smøresjef, Tobias Dahl Fenre.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

– Det kan ikke bli sånn at den som er flinkest til å kamuflere hva man driver med skal vinne. Det er ikke kult for noen. Hvis vi kan bruke gamle ski, så er de fulle av fluor. Hvis det er nok å vaske skiene, så finnes det rom for å lure systemet. Det er ikke noen tvil om at det er mulig, mener Tobias Dahl Fenre.

– Vi kan ikke ha en situasjon hvor det er vagt hva man kan gjøre og ikke gjøre. Det er en fryktelig vanskelig situasjon og det må brukes tid på hvordan det skal løses, legger han til.

Utøverne håper det er mulig å få igjennom et rettferdig fluorforbud på kort sikt.

– Hvis de mener de har kontroll på testmetodene så stoler jeg på det, og er absolutt positiv, sier Vetle Sjåstad Christiansen.

– Det blir sikkert en liten periode med prøving og feiling tipper jeg før rutinene setter seg for fullt, men det tar vi, fastslår Johannes Thingnes Bø.

Sportsnyheter

Lynrask remis for Carlsen: – Jeg gjorde noen stygge trekk

Magnus Carlsen hadde få problemer med å forsvare seg mot Jan Nepomnjasjtsjijs angrep med hvite brikker. Carlsen styrte inn til en rask remis i det tredje VM-partiet.

Christiansen slo endelig lagkameraten: – Må være første gang

I fjor ble han «fjerdeplass-kongen». På sprinten i Østersund kom Vetle Sjåstad Christiansen seg endelig på pallen, bare slått av en svenske.

Johaug slo voldsomt tilbake mot Karlsson – men var forbannet for utsettelse og ønsket avlysning

RUKA (NRK): Therese Johaug innrømmer at hun var gjennom en tøff mental utfordring før hun bestemte seg for å gå jaktstart søndag. Men etterpå gliste hun bredest av alle og sier at Frida Karlsson ble offer for en enorm revansjelyst.

Siste nytt

 • Granerud missa rennet igjen

  Halvor Egner Granerud blei for andre dag på rad slått ut i hoppkvalifiseringa, og mister hopprennet i Ruka søndag.

  Granerud hoppa berre 106 meter og blei nummer 58 i kvalifiseringsomgangen.

  Alle dei andre nordmennene kvalifiserte seg, men var eit stykke nede på lista. Daniel Andre Tande var nr 17, Robert Johansson 30, Fredrik Villumstad 32, Anders Fannemel 34, Marius Lindvik 41 og Johann Andre Forfang 43 i kvaliken.

  Rennet tek til klokka 16.15.

  Heller ikkje laurdag greidde Granerud kvalifiseringa. I sesongopninga sist helg blei det ein første- og ein tredjeplass på verdscupvinnaren frå førre sesong.

  Halvor Egner Granerud
  Foto: VESA MOILANEN / AFP
 • Riiber knuste Lamparter i spurten

  Jarl Magnus Riiber slo til nokre hundre meter før mål og slo Johannes Lamparter i komdinertrennet i Ruka.

  Det er Riibers andre siger i Ruka denne helga. Derfor vann han minitouren, trass i at han blei diska frå rennet laurdag.

  Riiber gjekk ut som nummer tre, 14 sekund bak Lamparter. Før løpet var halvgått, hadde han gått inn austerrikaren. Dei to held følgje til like før innspurten. Riiber vann til slutt med 12,1 sekund.

  Jens Luraas Oftebro heldt unna for konkurrentane og tok tredjeplassen, 33 sekunder bak Riiber.

  Jørgen Graabak blei nr 13.

  Fordi dagens hopprenn blei avlyst, var det den provisoriske omgangen torsdag som blei teljande.

  Jarl Magnus Riiber
  Foto: Torstein Bøe / NTB
 • Skrekkbilder: Neymar ut på båre

  Den brasilianske superstjernen gikk i bakken mot slutten av kampen mellom PSG og Saint-Étienne søndag ettermiddag.

  Taklingen var ikke av det stygge slaget, men TV-bildene viste tegn på at ankelen til Neymar fikk hard medfart.

  Neymar ble etter hvert båret ut av banen på båre, og men det er foreløpig usikkert hvor alvorlig skaden er.

  PSG vant til slutt 3-1 og leder tabellen i den franske toppdivisjonen. Lionel Messi vartet opp med hele tre målgivende pasninger.

  _X1DWd2GlA0
  Foto: ERIC GAILLARD / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal