Hopp til innhold

Jubler over nye testmetoder som skal avsløre fluorjuks – møter skepsis

ANTERSELVA (NRK): Det internasjonale skiskytterforbundet mener de nå har funnet skikkelige testmetoder, og ønsker likevel å innføre et fluorforbud fra neste sesong. Men Norges smøresjef tror juks fortsatt vil være mulig.

rTtFA5Ofx_k

GOD GLID: Norge og Johannes Thingnes Bø er kjent for å ha gode ski. Fra neste sesong ligger det an til at de ikke kan smøres med fluorholdige produkter.

Foto: MARCO BERTORELLO / AFP

Mens Det internasjonale Skiforbundet (FIS) før jul vedtok et forbud mot fluor i alle smøreprodukter fra neste sesong, avgjorde Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) at de skulle vente.

Tre måneder senere har de snudd. Det etter at et arbeidsutvalg, sammen med FIS, nå tror de har funnet en god testmetode for å avsløre potensielle juksemakere. Et instrument med en sensor skal kunne avdekke om det nylig er smurt med fluor under konkurranseskiene.

Prototype fluorskanner

PROTOTYP: Slik ser forskere og IBU for seg at en fluorskanner vil se ut.

– Vi ønsker at alt skal fungere når vi tar det i bruk, og regner med at regelverket vil bli vedtatt på styremøtet til våren. Vi er veldig optimistiske. Forskerne sier dette vil være nøyaktig, og om et par uker vet vi mer, forteller styremedlem i IBU, Max Cobb, til NRK.

Ønsker strenge straffer

I IBU er de allerede i full gang med planleggingen av hvordan de skal gjennomføre testene.

– Vi ser for oss at vi sjekker skiene før start, og beholder kontrollen over dem til starten går. Det vil bare ta et par sekunder, og med tre skannere så vil det ikke ta så lang tid, eller bli store forandringer for utøverne, forklarer Cobb.

Max Cobb

OPTIMIST: Styremedlem i IBU, Max Cobb, sitter i arbeidsutvalget som jobber for å finne metoder å avsløre fluorbruk på.

Foto: Henrik Myhr Nielsen / NRK

Det diskuteres også hva slags straff utøverne eventuelt kan få for brudd på reglene.

– Teknisk komite må komme frem til regelverket, men jeg tror det vil være ganske strenge straffer. Det kan være utestengelse hvis man jukser, og vi har snakket om gule kort hvis man ikke passerer testen, og at man da kan hente nye ski. Men bare én gang, og så vil strengere straffer følge, sier Cobb.

Fordel at skiskyting også blir med

President i Norges Skiforbund, Erik Røste sitter sammen med Cobb i arbeidsutvalget.

Han tror i likhet med Cobb at de er nær en løsning med «fluor-skanneren», og er glad for at skiskytterforbundet blir med på forbudet.

– Vi har funnet retninga vi skal gå og er i ferd med å velge testmetode. Det er absolutt en klar fordel at skiskyting også vil innføre forbudet fra neste sesong, sier Røste.

Hverken FIS eller IBU vil tvinge utøverne til å bytte ski, selv om det vil være små partikler av fluor i selve skiene. Og at alle skipar tidligere er blitt smurt med fluor, mener de heller ikke vil være et problem med den nye skanneren.

– Rom for å lure systemet

Men Norges smøresjef er skeptisk til testmetoden, og frykter kaos.

Tobias Dahl Fenre

SKEPTISK: Norges smøresjef, Tobias Dahl Fenre.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

– Det kan ikke bli sånn at den som er flinkest til å kamuflere hva man driver med skal vinne. Det er ikke kult for noen. Hvis vi kan bruke gamle ski, så er de fulle av fluor. Hvis det er nok å vaske skiene, så finnes det rom for å lure systemet. Det er ikke noen tvil om at det er mulig, mener Tobias Dahl Fenre.

– Vi kan ikke ha en situasjon hvor det er vagt hva man kan gjøre og ikke gjøre. Det er en fryktelig vanskelig situasjon og det må brukes tid på hvordan det skal løses, legger han til.

Utøverne håper det er mulig å få igjennom et rettferdig fluorforbud på kort sikt.

– Hvis de mener de har kontroll på testmetodene så stoler jeg på det, og er absolutt positiv, sier Vetle Sjåstad Christiansen.

– Det blir sikkert en liten periode med prøving og feiling tipper jeg før rutinene setter seg for fullt, men det tar vi, fastslår Johannes Thingnes Bø.

Siste nytt

 • Hauger-teamet øker millionsatsingen mot Formel 1-drømmen

  Dennis Hauger sitt team har jobbet med å hente inn mer friskt kapital i satsingen mot Formel 1-drømmen. Ifølge VG skal teamet ha hentet inn 22 millioner kroner.

  Dermed vil satsingen ha passert 70 millioner kroner. Det skriver VG.

  – Det har vært overraskende stor interesse. Vi har faktisk måttet takke nei til en del sponsortilbud, sier manager Harald Huysman til avisen.

  Helt siden Hauger var 11 år har millioninvestering pågått mot Formel 1-drømmen. I fjor kjørte Aurskog-gutten sin første sesong i Formel 2 for laget Prema.

  Hauger har vært en del av Red Bull-akademiet. Ifølge Huysman vil laget gå inn med langt mindre i 2023 enn de gjorde i 2022.

  19-åringen har foran den kommende sesongen byttet til laget MP Motorsport. Formel 2-sesongen starter i Bahrain 3.–5. mars. (NTB)

  Porsche Festival 2022
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Kilde med bestetid på utfortreningen

  Norges utfor-håp Aleksander Aamodt Kilde hadde bestetid på treningsrennet i Courchevel i dag.

  – Det kjentes bra ut. Deilig å være gjennom bakken en gang til. Og det kjentes veldig «smooth» ut i dag. Jeg forsøkte å kjøre rent og gjøre meg klar for morgendagen. Det var fint det, sier Kilde til NRK etter treningen.

  Både Kilde og lagkamerat leverte en solid gjennomføring på trening før morgendagens super-G.

  – To nordmenn på topp – en advarsel til konkurrentene?

  – Trening er trening, men samtidig viser det at vi med normal kjøring kan ha stor fart. Kult at Adrian også henger seg med. Vi får gjøre en god analyse, svarer Kilde.

  Alpinisten tror nøkkelen for et godt resultat blir å kjøre rent og tørre å vøre aggressiv.

  FIS Alpine Ski World Cup - Men's Alpine Combined
  Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters
 • Dansk håndballstjerne sykmeldt med stress-symptomer etter tøft år

  Den danske håndballstjernen Mikkel Hansen er sykmeldt. Han har fått en stressreaksjon etter det som beskrives som et ekstraordinært tøft år.

  Hansen, som er en av verdens mest profilerte håndballspillere på herresiden, bidro til at Danmark tok et nytt VM-gull i januar.

  – Det har vært et hektisk år for Mikkel med først en blodpropp våren 2022, hjemflytting med familien til Danmark etter ti suksessrike år i utlandet, samt en enormt stor etterspørsel og fokus på hans person gjennom hele høsten i forbindelse med klubbskiftet til Aalborg, og senest under VM i januar, uttaler Aalborg-direktør Jan Larsen.

  – Etter hjemkomsten fra VM-sluttspillet viste det seg at begeret var fullt, og vi har sammen truffet det eneste riktige valget, hvor fokus fullt ut er på at Mikkel får den nødvendige tiden og profesjonell støtte til å komme seg, fortsetter han.

  Det opplyses ikke om lengden på Hansens sykemelding. (NTB)

  Poland Handball World Championship
  Foto: Piotr Hawalej / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste