Hopp til innhold

Jubler over nye testmetoder som skal avsløre fluorjuks – møter skepsis

ANTERSELVA (NRK): Det internasjonale skiskytterforbundet mener de nå har funnet skikkelige testmetoder, og ønsker likevel å innføre et fluorforbud fra neste sesong. Men Norges smøresjef tror juks fortsatt vil være mulig.

rTtFA5Ofx_k

GOD GLID: Norge og Johannes Thingnes Bø er kjent for å ha gode ski. Fra neste sesong ligger det an til at de ikke kan smøres med fluorholdige produkter.

Foto: MARCO BERTORELLO / AFP

Mens Det internasjonale Skiforbundet (FIS) før jul vedtok et forbud mot fluor i alle smøreprodukter fra neste sesong, avgjorde Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) at de skulle vente.

Tre måneder senere har de snudd. Det etter at et arbeidsutvalg, sammen med FIS, nå tror de har funnet en god testmetode for å avsløre potensielle juksemakere. Et instrument med en sensor skal kunne avdekke om det nylig er smurt med fluor under konkurranseskiene.

Prototype fluorskanner

PROTOTYP: Slik ser forskere og IBU for seg at en fluorskanner vil se ut.

– Vi ønsker at alt skal fungere når vi tar det i bruk, og regner med at regelverket vil bli vedtatt på styremøtet til våren. Vi er veldig optimistiske. Forskerne sier dette vil være nøyaktig, og om et par uker vet vi mer, forteller styremedlem i IBU, Max Cobb, til NRK.

Ønsker strenge straffer

I IBU er de allerede i full gang med planleggingen av hvordan de skal gjennomføre testene.

– Vi ser for oss at vi sjekker skiene før start, og beholder kontrollen over dem til starten går. Det vil bare ta et par sekunder, og med tre skannere så vil det ikke ta så lang tid, eller bli store forandringer for utøverne, forklarer Cobb.

Max Cobb

OPTIMIST: Styremedlem i IBU, Max Cobb, sitter i arbeidsutvalget som jobber for å finne metoder å avsløre fluorbruk på.

Foto: Henrik Myhr Nielsen / NRK

Det diskuteres også hva slags straff utøverne eventuelt kan få for brudd på reglene.

– Teknisk komite må komme frem til regelverket, men jeg tror det vil være ganske strenge straffer. Det kan være utestengelse hvis man jukser, og vi har snakket om gule kort hvis man ikke passerer testen, og at man da kan hente nye ski. Men bare én gang, og så vil strengere straffer følge, sier Cobb.

Fordel at skiskyting også blir med

President i Norges Skiforbund, Erik Røste sitter sammen med Cobb i arbeidsutvalget.

Han tror i likhet med Cobb at de er nær en løsning med «fluor-skanneren», og er glad for at skiskytterforbundet blir med på forbudet.

– Vi har funnet retninga vi skal gå og er i ferd med å velge testmetode. Det er absolutt en klar fordel at skiskyting også vil innføre forbudet fra neste sesong, sier Røste.

Hverken FIS eller IBU vil tvinge utøverne til å bytte ski, selv om det vil være små partikler av fluor i selve skiene. Og at alle skipar tidligere er blitt smurt med fluor, mener de heller ikke vil være et problem med den nye skanneren.

– Rom for å lure systemet

Men Norges smøresjef er skeptisk til testmetoden, og frykter kaos.

Tobias Dahl Fenre

SKEPTISK: Norges smøresjef, Tobias Dahl Fenre.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

– Det kan ikke bli sånn at den som er flinkest til å kamuflere hva man driver med skal vinne. Det er ikke kult for noen. Hvis vi kan bruke gamle ski, så er de fulle av fluor. Hvis det er nok å vaske skiene, så finnes det rom for å lure systemet. Det er ikke noen tvil om at det er mulig, mener Tobias Dahl Fenre.

– Vi kan ikke ha en situasjon hvor det er vagt hva man kan gjøre og ikke gjøre. Det er en fryktelig vanskelig situasjon og det må brukes tid på hvordan det skal løses, legger han til.

Utøverne håper det er mulig å få igjennom et rettferdig fluorforbud på kort sikt.

– Hvis de mener de har kontroll på testmetodene så stoler jeg på det, og er absolutt positiv, sier Vetle Sjåstad Christiansen.

– Det blir sikkert en liten periode med prøving og feiling tipper jeg før rutinene setter seg for fullt, men det tar vi, fastslår Johannes Thingnes Bø.

Sportsnyheter

s

Basketak før norsk seier i Vasaloppet: – Fikk hjertet i halsen

Det ble en dramatisk avslutning på den 100. utgaven av Vasaloppet søndag. Rett før norske Torleif Syrstad gikk i mål til seier måtte vaktene slenge demonstranter i bakken.

Siste nytt

 • Vetlesen-scoring ga Deila pusterom i Brugge

  Tidligere Bodø/Glimt-profil Hugo Vetlesen fullførte et gnistrende Brugge-angrep da Ronny Deilas menn slo Genk 3-0 på bortebane i den belgiske toppdivisjonen.

  Drøyt halvveis ut i den første omgangen mønstret gjestene et vakkert angrep, og ute til høyre i banen fikk Vetlesen rom å boltre seg i. Med en rapp avslutning med høyrefoten hamret han inn 1-0.

  Med et drøyt kvarter igjen på klokka scoret Denis Odoi 2-0 med et praktfullt hodestøt, før Andreas Olsen fastsatte resultatet til 3-0 fra straffemerket. På overtid ble Vetlesen byttet ut.

  Brugge kom fra en rekke med tre strake tap før søndagens møte med Genk. Det har satt Deila under press.

  (NTB)

  Hugo Vetlesen
  Foto: KURT DESPLENTER / AFP
 • Sørloth herjer mot Granada – hat trick for Villarreal

  Alexander Sørloth vartet opp med et hattrick i Villarreals overkjøring av Granada på hjemmebane i La Liga søndag ettermiddag.

  PS! Kampen er ikke ferdig, men Villarreal leder 5-0.

  Det tok bare sju minutter før vertene tok ledelsen. Målet kom etter at Bertrand Traoré slo et innlegg til Gerard Moreno, som chippet ballen i tverrliggeren. Sørloth plukket imidlertid opp returen og sendte «den gule ubåt» i ledelsen.

  Og nordmannen var ikke ferdig der. Drøye ti minutter senere slo Dani Parejo et innlegg inn til Sørloth, som enkelt kunne prikke inn sitt andre for dagen.

  Etter en drøy time fullbyrdet Sørloth hattricket da han headet inn en corner. Nok en gang var det Parejo som sto for assisten.

  Scoringene var trønderens tiende, ellevte og tolvte i La Liga denne sesongen. Det sender han opp på en delt 7.-plass på toppscorerlisten.

  I mellomtiden hadde også Étienne Capoue og Gonçalo Guedes satt inn Villarreals 3-0- og 4-0-mål.

  (©NTB)

  Alexander Sørloth
  Foto: Reuters
 • Iversen sikret friplass i verdenscupen

  Emil Iversen vant Skandinavisk Cup sammenlagt og er dermed sikret friplass i verdenscupen frem til jul neste år.

  På søndagens 10 kilometer i fri teknikk ble han nummer åtte. Mattis Stenshagen som ledet Skandinavisk Cup før denne helgen ble nummer fem. Det betydde at Iversen vant sammenlagt etter flere gode resultater fredag og lørdag.

  - Det her betyr veldig mye for Emils skikarriere fremover Han har et uttalt mål om å komme til VM i Trobdheim. Veien dit kan være lang. Nå blir den korere, sier Viaplay-ekspert Hans Christer Holund på tv-sendingen til kanalen fra verdenscupen i Lahti.

  Han påpeker at Iversen ville fått en tøff vei til VM uten den viktige sammenlagtseieren, som sikrer friplass blant de beste. Dersom han ikke hadde klart det måtte han først kvalifisert seg til verdenscuprenn og så til VM. Nå kan han potensielt sett gå ni verdenscuprenn før jul neste sesong.

  Iver Tildheim Andersen vant søndagens renn foran Gjøran Tefre og Andreas Fjorden Ree.

  Helene Marie Fossesholm vant kvinneklassen. Hun var 4,5 sekunder foran Eva Ingebrigtsen på 2. plass

  Emil Iversen under sesongåpningen på Beitostølen i november 2023
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal