Jubler over nye testmetoder som skal avsløre fluorjuks – møter skepsis

ANTERSELVA (NRK): Det internasjonale skiskytterforbundet mener de nå har funnet skikkelige testmetoder, og ønsker likevel å innføre et fluorforbud fra neste sesong. Men Norges smøresjef tror juks fortsatt vil være mulig.

rTtFA5Ofx_k

GOD GLID: Norge og Johannes Thingnes Bø er kjent for å ha gode ski. Fra neste sesong ligger det an til at de ikke kan smøres med fluorholdige produkter.

Foto: MARCO BERTORELLO / AFP

Mens Det internasjonale Skiforbundet (FIS) før jul vedtok et forbud mot fluor i alle smøreprodukter fra neste sesong, avgjorde Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) at de skulle vente.

Tre måneder senere har de snudd. Det etter at et arbeidsutvalg, sammen med FIS, nå tror de har funnet en god testmetode for å avsløre potensielle juksemakere. Et instrument med en sensor skal kunne avdekke om det nylig er smurt med fluor under konkurranseskiene.

Prototype fluorskanner

PROTOTYP: Slik ser forskere og IBU for seg at en fluorskanner vil se ut.

– Vi ønsker at alt skal fungere når vi tar det i bruk, og regner med at regelverket vil bli vedtatt på styremøtet til våren. Vi er veldig optimistiske. Forskerne sier dette vil være nøyaktig, og om et par uker vet vi mer, forteller styremedlem i IBU, Max Cobb, til NRK.

Ønsker strenge straffer

I IBU er de allerede i full gang med planleggingen av hvordan de skal gjennomføre testene.

– Vi ser for oss at vi sjekker skiene før start, og beholder kontrollen over dem til starten går. Det vil bare ta et par sekunder, og med tre skannere så vil det ikke ta så lang tid, eller bli store forandringer for utøverne, forklarer Cobb.

Max Cobb

OPTIMIST: Styremedlem i IBU, Max Cobb, sitter i arbeidsutvalget som jobber for å finne metoder å avsløre fluorbruk på.

Foto: Henrik Myhr Nielsen / NRK

Det diskuteres også hva slags straff utøverne eventuelt kan få for brudd på reglene.

– Teknisk komite må komme frem til regelverket, men jeg tror det vil være ganske strenge straffer. Det kan være utestengelse hvis man jukser, og vi har snakket om gule kort hvis man ikke passerer testen, og at man da kan hente nye ski. Men bare én gang, og så vil strengere straffer følge, sier Cobb.

Fordel at skiskyting også blir med

President i Norges Skiforbund, Erik Røste sitter sammen med Cobb i arbeidsutvalget.

Han tror i likhet med Cobb at de er nær en løsning med «fluor-skanneren», og er glad for at skiskytterforbundet blir med på forbudet.

– Vi har funnet retninga vi skal gå og er i ferd med å velge testmetode. Det er absolutt en klar fordel at skiskyting også vil innføre forbudet fra neste sesong, sier Røste.

Hverken FIS eller IBU vil tvinge utøverne til å bytte ski, selv om det vil være små partikler av fluor i selve skiene. Og at alle skipar tidligere er blitt smurt med fluor, mener de heller ikke vil være et problem med den nye skanneren.

– Rom for å lure systemet

Men Norges smøresjef er skeptisk til testmetoden, og frykter kaos.

Tobias Dahl Fenre

SKEPTISK: Norges smøresjef, Tobias Dahl Fenre.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

– Det kan ikke bli sånn at den som er flinkest til å kamuflere hva man driver med skal vinne. Det er ikke kult for noen. Hvis vi kan bruke gamle ski, så er de fulle av fluor. Hvis det er nok å vaske skiene, så finnes det rom for å lure systemet. Det er ikke noen tvil om at det er mulig, mener Tobias Dahl Fenre.

– Vi kan ikke ha en situasjon hvor det er vagt hva man kan gjøre og ikke gjøre. Det er en fryktelig vanskelig situasjon og det må brukes tid på hvordan det skal løses, legger han til.

Utøverne håper det er mulig å få igjennom et rettferdig fluorforbud på kort sikt.

– Hvis de mener de har kontroll på testmetodene så stoler jeg på det, og er absolutt positiv, sier Vetle Sjåstad Christiansen.

– Det blir sikkert en liten periode med prøving og feiling tipper jeg før rutinene setter seg for fullt, men det tar vi, fastslår Johannes Thingnes Bø.

Sportsnyheter

Trosset kritikken og slo Auklands «uslåelige» rekord - gikk over 520 km på ski

Når man trodde Anders Aukland hadde satt skapet på plass i «kilometerkrigen», bestemte 45-åringen Henrik Sollie seg for å slå rekorden. På 32 timer gikk Sollie over 520 km på ski. 45-åringen mener han hadde kontroll på kroppen hele veien.

Siste nytt

 • Medier:– Son fullfører verneplikten

  Ifølge engelske medier er Tottenham-stjerne Son Heung-Min dratt til Sør-Korea for å fullføre verneplikten i Premier League-pausen.

  Anerkjente The Guardian er en av avisene som mener å vite at det dreier seg om en fire uker lang verneplikt.

  Alle menn som er fysisk i stand til det skal avtjene toårig verneplikt i forsvaret i Sør-Korea. Son gjorde seg fortjent til å slippe unna den forpliktelsen da han var med å vinne Asia-mesterskapet i 2018. De fire obligatoriske ukene der er snakk om i dette tilfellet er visstnok et unntak som alle uansett må igjennom.

  Premier League - Aston Villa v Tottenham Hotspur
  Foto: Andrew Boyers / Reuters
 • Avskjedshilsen til danskene

  Åge Hareide takker for all støtte i sin avskjedshilsen til den danske fotballfansen.

  – Jeg vil takke for alle fantastiske tilbakemeldinger til meg og laget. Det trenger vi i disse koronatider. Jeg håper at dere vil fortsette med å støtte opp om Danmark, landslaget og Kasper Hjulmands jobb. Det er meget, meget viktig for meg at dette fortsetter og at Danmark kan bite fra seg i den neste turneringen. Helt til slutt: Pass på dere selv! sier Hareide i en videohilsen lagt ut av Danmarks Fotballforbund.

  66-åringen ble ansatt som Danmarks landslagssjef i fotball i 2016 og ledet laget i 42 kamper. Kun tre av dem endte med tap.

  Åge Hareide tok de rødhvite til EM-sluttspillet som skulle ha vært arrangert blant annet i Danmark i sommer.

  Siden mesterskapet er flyttet til neste år, blir det uten Hareide som trener. Nevnte Hjulmand er den som overtar jobben etter sunnmøringen.

  Åge Hareide
  Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix)
 • – Club Brügge seriemester i Belgia

  Styret i den belgiske ligaen anbefaler at resten av kampene denne sesongen skal avlyses. Det eneste som gjenstår er at anbefalingen godkjennes av generalforsamlingen, skriver Het Nieuwsblaad.

  Det betyr at Club Brügge blir seriemester. Ingen av de 16 lagene i toppdivisjonen rykker ned.

  Champions League - Group A - Club Brugge v Real Madrid
  Foto: Piroschka Van De Wouw / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal