Hopp til innhold

Ulvang om forbudet mot fluorprodukter i skiidretten: – En stor dag for skisporten

Alle fluorholdige smøreprodukter i skiidretten blir forbudt fra sesongen 2020/21.

- VELDIG BRA: Vegard Ulvang jubler over fluorforbudet

– FIS Council har i dag vedtatt et totalforbud mot fluorholdige smøreproduktet, og forbudet gjelder allerede fra sesongen 2020/21, sier skipresident Erik Røste, som også sitter i styret i det internasjonale Skiforbundet, FIS.

– Det er tre grunner til at vi har vedtatt dette. Det ene er helserisikoen ved bruk av produktene, det andre er at det reduserer kostnadene til skismurning og det tredje er miljøeffekten, sier han til NRK.

Røste

FORBUD: – Helserisiko, kostnader og miljøeffekt er grunnene til forbudet, sier skipresident Erik Røste

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

– Bruk av fluorholdig skismørning, som har vist seg å ha negative virkinger på helse og miljø, skal totalforbys i alle FIS-disipliner fra sesongen 2020/2021, skriver FIS på sin hjemmeside i referatet fra dagens styremøte.

Atle Skårdal i spesialistgruppa

Erik Røste sier at den største utfordringen nå blir å finne en effektiv testmetode.

– En spesialistgruppe under ledelse av Atle Skårdal (alpint) og Pierre Mignerey (langrenn), skal sammen med ski- og smørningsindustrien komme fram til regelverk og kontrollprosedyrer, heter det i meldingen fra det internasjonale skiforbundet.

Leder for langrennskomiteen i FIS, Vegard Ulvang, jubler over vedtaket.

– Et fantastisk vedtak. En stor dag for skisporten. Veldig bra. Det er Norge som har reist saken i FIS-styret gjennom skipresident i Norge Erik Røste. Dette tror jeg alle er svært fornøyde med, sier Ulvang til NRK.

– Fra den erfaringen vi allerede har i Norge vet vi at det foreløpig er komplisert. Det er satt ned en arbeidsgruppe som skal jobbe videre med dette, og jeg sitter i denne arbeidsgruppen, sier Røste.

Skismører og tidligere eliteløper Ove Aunli tror det kom,mer til å bli vanskelig å kontrollere forbudet.

– Her er det mye fluor, det kjenner du vel, sier han når NRK møter ham i smørebua på Beitostølen.

– Det er et fornuftig vedtak hvis det går an å overholde forbudet. Men det blir vanskelig. Hvis man skal klare det, må det bli som en form for dopingkontroll.

Se intervjuet med Aunli

Trenger gode kontrollmetoder

Ulvang sier at man må få gode kontrollmetoder fordi disse stoffene er lett tilgjengelige. Han viser til dagens renn på Beitostølen.

– Det foregikk på null grader og fuktig snø. Neste neste sesong vil det gå anslagsvis ett minutt saktere. Det vil man ikke se, men det er klart at sånne produkter er tilgjengelig, så må man kunne kontrollere det, sier Ulvang.

– Det finnes en metode i dag, men den må kvalitetssikres og prøves, og det har vi en vinter på oss. Dette har gått veldig fort fra styret i FIS ble oppmerksom på det. Skisporten skal være ren, den skal være miljøvennlig. Vi kan hverken utsette mennesker eller natur for disse påkjenningene som det innebærer ved bruk av disse stoffene, sier langrennssjefen.

Kontrollrutiner

Nå må Røste og FIS-styret finne ut hvordan man skal praktisere forbudet.

– Det dukker opp mange spørsmål, for eksempel hvordan man skal straffe ulovlig bruk av fluorprodukter. Det har vi foreløpig ikke svaret på. Det viktige nå er at vi får sendt ut dette tydelige signalet, slik at skimiljøet og industrien er forberedt.

– Det var Norge som tok opp denne saken i FIS, og vi er veldig glade for at vi nå har fått et forbud mot bruk av fluorprodukter i skisporten fra og med neste sesong, sier Røste.

Fluorspørsmålet er også interessant for skiskyttersporten. Styremedlem Tore Bøygard i det internasjonale skiskytterforbundet har fått med seg at FIS har vedtatt forbud.

– Det blir sikkert tema på vårt styremøte mandag og tirsdag, sier han i en sms til NRK.

Positiv Swix-sjef

Toppsjef i Swix Åge Skinstad er også positiv til FIS-vedtaket. De er hovedleverandører til NSF, som har foreslått forbudet til FIS. Swix er positiv til å delta i ekspertgruppa om de blir spurt.

Han mener det er viktig å finne et kontrollsystem, og minner om at det er vedtatt fluorbegrensing også i EU fra neste sommer. Et totalforbud er enklere å kontrollere, mener Skinstad.

Skinstad sier at Swix allerede har nesten like gode produkter. Nå vil det forskes enda mer for å få til den siste lille finishen, og til det har de ett år på seg.

Fluorkarbon

FLUORKARBON: Slik ser det ut

Siste nytt

 • Ruud vil snakke ut med Rune

  Munnhoggeriet mellom Holger Rune og Casper Ruud blei igjen tema på pressemøtet framfor Wimbledon.

  Dansken raste mot Ruud etter å ha tapt mot nordmannen i kvartfinalen i Roland-Garros i mai. Rune uttalte då at Ruud hadde ropt «JAAA» opp i ansiktet på han då dei to var på veg inn i garderoben, ein påstand Ruud bestemt har avvist.

  – Det er feil, det han påstår. Det er verkeleg ikkje det som skjedde. Ei stor løgn, og det er skuffande å bli loge om, sa den norske tennisstjerna til Discovery.

  På spørsmål frå ein dansk journalist før storturneringa i England svarar Ruud at han ønskjer å rydde opp med det danske talentet.

  – Eg har ikkje sett Holger sidan kampen i Paris, så eg har ikkje hatt sjanse til å snakke med han. Han fortalde løgner til media, og eg var ganske tydeleg på at det ikkje skjedde. Eg respekterer Holger som ein ung, god og fryktlaus spelar, seier Ruud og held fram:

  – Som eg sa etter kampen, oppfører han seg litt vilt, og det har vi alle sett på TV. Eg vil ikkje seie så mykje meir, men eg håpar eg kan snakke med han her eller i Båstad, så vi kan kome oss vidare frå dette.

  Holger Rune og Casper Ruud
  Foto: Christophe Archimbault/Anne-Christine Poujoulat / AFP
 • Glimt tar seieren i slitekamp

  Bodø/Glimt måtte jobbe for poengene hjemme mot Aalesund og ble reddet av to fantastiske mål av Amahl Pellegrino og Brice Wembangomo.Etter første omgangen hadde kampen gått i sjansesløseri og stillingen var 0-0.

  I andre omgang løsnet det for Glimt. Brice Wembangomo setter kampens andre og siste mål da han driblet seg forbi tre-fire spillere og bredsidet ballen i mål.

  – Det er alltid kult å score, og på den måten her også. Jeg er veldig fornøyd, sier Wembangomo til Discovery.

  De regjerende seriemesterne har ikke fått den starten de ønsket på sesongen, med 19 poeng på sine 11 første kamper. Det holder kun til 5.-plass på tabellen.

  Eliteserien i fotball 2022: Bodø/Glimt-Aalesund
  Foto: Mats Torbergsen / NTB
 • Sandefjord med etterlengtet hjemmepoeng – seieren glapp på tampen

  Tromsø slo tilbake etter å ha kommet under to ganger og berget 2-2 borte mot Sandefjord i Eliteserien. Det var Sandefjords første poeng på hjemmebane i år.

  2-2-resultatet kom i en kamp som var svært sjansefattig før pause, men som åpnet seg fullstendig opp etter sidebytte. William Kurtovic hadde gitt Sandefjord 1-0 kort før hvilen, men ledelsen skulle ikke holde lenge.

  – Det er en kamp som går opp og ned. Tromsø er bra med ballen, og det blir en tøff annenomgang. Det er ett poeng, og det tar vi med oss, sa Kurtovic til Discovery etter kampen. (NTB)

  Eliteserien fotball 2021: Sandefjord - Tromsø (1-1)
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste