Hopp til innhold

Ulvang om forbudet mot fluorprodukter i skiidretten: – En stor dag for skisporten

Alle fluorholdige smøreprodukter i skiidretten blir forbudt fra sesongen 2020/21.

- VELDIG BRA: Vegard Ulvang jubler over fluorforbudet

– FIS Council har i dag vedtatt et totalforbud mot fluorholdige smøreproduktet, og forbudet gjelder allerede fra sesongen 2020/21, sier skipresident Erik Røste, som også sitter i styret i det internasjonale Skiforbundet, FIS.

– Det er tre grunner til at vi har vedtatt dette. Det ene er helserisikoen ved bruk av produktene, det andre er at det reduserer kostnadene til skismurning og det tredje er miljøeffekten, sier han til NRK.

Røste

FORBUD: – Helserisiko, kostnader og miljøeffekt er grunnene til forbudet, sier skipresident Erik Røste

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

– Bruk av fluorholdig skismørning, som har vist seg å ha negative virkinger på helse og miljø, skal totalforbys i alle FIS-disipliner fra sesongen 2020/2021, skriver FIS på sin hjemmeside i referatet fra dagens styremøte.

Atle Skårdal i spesialistgruppa

Erik Røste sier at den største utfordringen nå blir å finne en effektiv testmetode.

– En spesialistgruppe under ledelse av Atle Skårdal (alpint) og Pierre Mignerey (langrenn), skal sammen med ski- og smørningsindustrien komme fram til regelverk og kontrollprosedyrer, heter det i meldingen fra det internasjonale skiforbundet.

Leder for langrennskomiteen i FIS, Vegard Ulvang, jubler over vedtaket.

– Et fantastisk vedtak. En stor dag for skisporten. Veldig bra. Det er Norge som har reist saken i FIS-styret gjennom skipresident i Norge Erik Røste. Dette tror jeg alle er svært fornøyde med, sier Ulvang til NRK.

– Fra den erfaringen vi allerede har i Norge vet vi at det foreløpig er komplisert. Det er satt ned en arbeidsgruppe som skal jobbe videre med dette, og jeg sitter i denne arbeidsgruppen, sier Røste.

Skismører og tidligere eliteløper Ove Aunli tror det kom,mer til å bli vanskelig å kontrollere forbudet.

– Her er det mye fluor, det kjenner du vel, sier han når NRK møter ham i smørebua på Beitostølen.

– Det er et fornuftig vedtak hvis det går an å overholde forbudet. Men det blir vanskelig. Hvis man skal klare det, må det bli som en form for dopingkontroll.

Se intervjuet med Aunli

Trenger gode kontrollmetoder

Ulvang sier at man må få gode kontrollmetoder fordi disse stoffene er lett tilgjengelige. Han viser til dagens renn på Beitostølen.

– Det foregikk på null grader og fuktig snø. Neste neste sesong vil det gå anslagsvis ett minutt saktere. Det vil man ikke se, men det er klart at sånne produkter er tilgjengelig, så må man kunne kontrollere det, sier Ulvang.

– Det finnes en metode i dag, men den må kvalitetssikres og prøves, og det har vi en vinter på oss. Dette har gått veldig fort fra styret i FIS ble oppmerksom på det. Skisporten skal være ren, den skal være miljøvennlig. Vi kan hverken utsette mennesker eller natur for disse påkjenningene som det innebærer ved bruk av disse stoffene, sier langrennssjefen.

Kontrollrutiner

Nå må Røste og FIS-styret finne ut hvordan man skal praktisere forbudet.

– Det dukker opp mange spørsmål, for eksempel hvordan man skal straffe ulovlig bruk av fluorprodukter. Det har vi foreløpig ikke svaret på. Det viktige nå er at vi får sendt ut dette tydelige signalet, slik at skimiljøet og industrien er forberedt.

– Det var Norge som tok opp denne saken i FIS, og vi er veldig glade for at vi nå har fått et forbud mot bruk av fluorprodukter i skisporten fra og med neste sesong, sier Røste.

Fluorspørsmålet er også interessant for skiskyttersporten. Styremedlem Tore Bøygard i det internasjonale skiskytterforbundet har fått med seg at FIS har vedtatt forbud.

– Det blir sikkert tema på vårt styremøte mandag og tirsdag, sier han i en sms til NRK.

Positiv Swix-sjef

Toppsjef i Swix Åge Skinstad er også positiv til FIS-vedtaket. De er hovedleverandører til NSF, som har foreslått forbudet til FIS. Swix er positiv til å delta i ekspertgruppa om de blir spurt.

Han mener det er viktig å finne et kontrollsystem, og minner om at det er vedtatt fluorbegrensing også i EU fra neste sommer. Et totalforbud er enklere å kontrollere, mener Skinstad.

Skinstad sier at Swix allerede har nesten like gode produkter. Nå vil det forskes enda mer for å få til den siste lille finishen, og til det har de ett år på seg.

Fluorkarbon

FLUORKARBON: Slik ser det ut

Siste nytt

  • Benske og Tjøm finaleklare i ro-EM

    Lars Benske og Ask Tjøm var nest best i oppsamlingsheatet og rodde Norges dobbeltsculler i lettvekt til EM-finale.

    Duoen var i mål på tiden 6.42,81 og endte bak Spania. Fire båter fra oppsamlingen tok seg til lørdagens finale i ungarske Szeged.

    Torsdag ble Benske og Tjøm nummer to i det siste av to heat. Bare vinnerne gikk da rett til finalen.

    Martin Helseth rodde inn til 7.22,61 og 3.-plass i oppsamlingsheatet for singlescullere. Det var akkurat ikke godt nok til å gå videre til A-semifinale. (NTB)

  • Windingstad avslutter samarbeid

    Alpinist Rasmus Windingstad avslutter samarbeidet med skimerket Stöckli. Det bekrefter han selv på Instagram.

    30-åringen skriver at han er takknemlig for samarbeidet over de siste fire årene.

    – Det var på tide å gå videre og prøve noe nytt, spent på de kommende sesongene, skriver Windingstad.

    Han bekrefter dermed at han ikke er helt ferdig med alpinkarrieren enda, men røper ikke hvilket skimerke han kjører på kommende sesong.

    Stöckli har blant annet stjernen Marco Odermatt blant sine utøvere.

    Audi FIS Alpine Ski World Cup - Men's Giant Slalom
    Foto: SEAN M. HAFFEY / AFP
  • Team Braathen avviser Hirscher-rykter: – Blir ikke noe samarbeid

    Michael Pircher er Lucas Braathens nye trener og var sjef for Marcel Hirscher i seks år. Han er likevel klar på at det ikke vil bli noe samarbeid dem imellom.

    I mars ble det klart at Braathen gjør comeback som alpinist etter en sesong på sidelinjen, men for Brasil. Hokksund-gutten har derfor måttet sette sammen sitt helt eget team, hvor Pircher er ansatt som trener.

    48-åringen ble hentet fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han blant annet hadde treneransvaret for skilegenden Hirscher fra 2013 til han la opp i 2019.

    Østerrikeren sjokkerte hele alpinverden da han annonserte comeback for Nederland tidligere i uken. Det har også skapt spekulasjoner om han og Braathen ville danne et samarbeid.

    – Det er ikke en sak for oss. Vi kommer garantert til å være i de samme skistedene, og noe vil dukke opp, men det blir ikke noe samarbeid, sa Pircher til Tiroler Zeitung, ifølge Blick.

    Trenerveteranen er tydelig på at fokuset hans nå ligger på Braathen, som skal jakte VM-gull i Saalbach til vinteren.

    – Om dagen planlegger vi opplegget, alt er fortsatt i de tidlige stadiene. Vi har nettopp funnet hverandre, sa Pircher. (NTB)

    Lucas Braathen
    Foto: BARBARA GINDL / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal