Ulvang om forbudet mot fluorprodukter i skiidretten: – En stor dag for skisporten

Alle fluorholdige smøreprodukter i skiidretten blir forbudt fra sesongen 2020/21.

- VELDIG BRA: Vegard Ulvang jubler over fluorforbudet

– FIS Council har i dag vedtatt et totalforbud mot fluorholdige smøreproduktet, og forbudet gjelder allerede fra sesongen 2020/21, sier skipresident Erik Røste, som også sitter i styret i det internasjonale Skiforbundet, FIS.

– Det er tre grunner til at vi har vedtatt dette. Det ene er helserisikoen ved bruk av produktene, det andre er at det reduserer kostnadene til skismurning og det tredje er miljøeffekten, sier han til NRK.

Røste

FORBUD: – Helserisiko, kostnader og miljøeffekt er grunnene til forbudet, sier skipresident Erik Røste

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

– Bruk av fluorholdig skismørning, som har vist seg å ha negative virkinger på helse og miljø, skal totalforbys i alle FIS-disipliner fra sesongen 2020/2021, skriver FIS på sin hjemmeside i referatet fra dagens styremøte.

Atle Skårdal i spesialistgruppa

Erik Røste sier at den største utfordringen nå blir å finne en effektiv testmetode.

– En spesialistgruppe under ledelse av Atle Skårdal (alpint) og Pierre Mignerey (langrenn), skal sammen med ski- og smørningsindustrien komme fram til regelverk og kontrollprosedyrer, heter det i meldingen fra det internasjonale skiforbundet.

Leder for langrennskomiteen i FIS, Vegard Ulvang, jubler over vedtaket.

– Et fantastisk vedtak. En stor dag for skisporten. Veldig bra. Det er Norge som har reist saken i FIS-styret gjennom skipresident i Norge Erik Røste. Dette tror jeg alle er svært fornøyde med, sier Ulvang til NRK.

– Fra den erfaringen vi allerede har i Norge vet vi at det foreløpig er komplisert. Det er satt ned en arbeidsgruppe som skal jobbe videre med dette, og jeg sitter i denne arbeidsgruppen, sier Røste.

Skismører og tidligere eliteløper Ove Aunli tror det kom,mer til å bli vanskelig å kontrollere forbudet.

– Her er det mye fluor, det kjenner du vel, sier han når NRK møter ham i smørebua på Beitostølen.

– Det er et fornuftig vedtak hvis det går an å overholde forbudet. Men det blir vanskelig. Hvis man skal klare det, må det bli som en form for dopingkontroll.

Se intervjuet med Aunli

Trenger gode kontrollmetoder

Ulvang sier at man må få gode kontrollmetoder fordi disse stoffene er lett tilgjengelige. Han viser til dagens renn på Beitostølen.

– Det foregikk på null grader og fuktig snø. Neste neste sesong vil det gå anslagsvis ett minutt saktere. Det vil man ikke se, men det er klart at sånne produkter er tilgjengelig, så må man kunne kontrollere det, sier Ulvang.

– Det finnes en metode i dag, men den må kvalitetssikres og prøves, og det har vi en vinter på oss. Dette har gått veldig fort fra styret i FIS ble oppmerksom på det. Skisporten skal være ren, den skal være miljøvennlig. Vi kan hverken utsette mennesker eller natur for disse påkjenningene som det innebærer ved bruk av disse stoffene, sier langrennssjefen.

Kontrollrutiner

Nå må Røste og FIS-styret finne ut hvordan man skal praktisere forbudet.

– Det dukker opp mange spørsmål, for eksempel hvordan man skal straffe ulovlig bruk av fluorprodukter. Det har vi foreløpig ikke svaret på. Det viktige nå er at vi får sendt ut dette tydelige signalet, slik at skimiljøet og industrien er forberedt.

– Det var Norge som tok opp denne saken i FIS, og vi er veldig glade for at vi nå har fått et forbud mot bruk av fluorprodukter i skisporten fra og med neste sesong, sier Røste.

Fluorspørsmålet er også interessant for skiskyttersporten. Styremedlem Tore Bøygard i det internasjonale skiskytterforbundet har fått med seg at FIS har vedtatt forbud.

– Det blir sikkert tema på vårt styremøte mandag og tirsdag, sier han i en sms til NRK.

Positiv Swix-sjef

Toppsjef i Swix Åge Skinstad er også positiv til FIS-vedtaket. De er hovedleverandører til NSF, som har foreslått forbudet til FIS. Swix er positiv til å delta i ekspertgruppa om de blir spurt.

Han mener det er viktig å finne et kontrollsystem, og minner om at det er vedtatt fluorbegrensing også i EU fra neste sommer. Et totalforbud er enklere å kontrollere, mener Skinstad.

Skinstad sier at Swix allerede har nesten like gode produkter. Nå vil det forskes enda mer for å få til den siste lille finishen, og til det har de ett år på seg.

Fluorkarbon

FLUORKARBON: Slik ser det ut

Siste nytt

 • Dürr fikk betinget fengselsstraff

  Den tidligere østerrikske langrennsløperen Johannes Dürr ble dømt til 15 måneders betinget fengsel da dopingsaken mot ham var oppe i retten mandag.

  Dürr har selv innrømmet bloddoping, men bidro også til å sette politiet på sporet av dopingsaken som nådde offentlighetens lys under fjorårets ski-VM i Seefeld. Der ble fem løpere tatt, mistenkt for bloddoping.

  Dürr ble selv avslørt i forbindelse med OL i Sotsji i 2014.

  Johannes Dürr dopingdokumentar
  Foto: ARD
 • Arsenal videre i FA-cupen

  Scoringer av Bukayo Saka (18) og Eddie Nketiah (20) sikret Arsenal 2-1-seier mot Bournemouth og plass i 5. runde av FA-cupen. I neste runde venter Portsmouth.

  Kvelden for Bournemouth ble dermed en ny nedtur. Klubben til Joshua King har også tapt fem av sine sju siste ligakamper.

  Mandag ble det i tillegg exit i FA-cupen.

  Arsenal
  Foto: John Walton / AP
 • Priser til Frida Karlsson

  Langrennsyndlingen Frida Karlsson mottok to priser på den svenske idrettsgallaen i Stockholm mandag.

  – Vi sees i sporet framover, sa 20-åringen fra scenen.

  Karlsson var nominert til prisen for årets gjennombrudd og i kategorien årets lag sammen med kollegene på det svenske VM-stafettlaget som tok gull i Seefeld sist vinter.

  20-åringen måtte på scenen for å hente begge prisene. Lagprisen mottok hun sammen med sprintstjernen Stina Nilsson.

  – Denne prisen vil jeg dele med alle dere som hjelper meg og har hjulpet meg på denne reisen. Vi sees i sporet framover, sa Karlsson i takketalen i Globen. (NTB)

  Frida Karlsson
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal