Hopp til innhold

Ulvang om forbudet mot fluorprodukter i skiidretten: – En stor dag for skisporten

Alle fluorholdige smøreprodukter i skiidretten blir forbudt fra sesongen 2020/21.

- VELDIG BRA: Vegard Ulvang jubler over fluorforbudet

– FIS Council har i dag vedtatt et totalforbud mot fluorholdige smøreproduktet, og forbudet gjelder allerede fra sesongen 2020/21, sier skipresident Erik Røste, som også sitter i styret i det internasjonale Skiforbundet, FIS.

– Det er tre grunner til at vi har vedtatt dette. Det ene er helserisikoen ved bruk av produktene, det andre er at det reduserer kostnadene til skismurning og det tredje er miljøeffekten, sier han til NRK.

Røste

FORBUD: – Helserisiko, kostnader og miljøeffekt er grunnene til forbudet, sier skipresident Erik Røste

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

– Bruk av fluorholdig skismørning, som har vist seg å ha negative virkinger på helse og miljø, skal totalforbys i alle FIS-disipliner fra sesongen 2020/2021, skriver FIS på sin hjemmeside i referatet fra dagens styremøte.

Atle Skårdal i spesialistgruppa

Erik Røste sier at den største utfordringen nå blir å finne en effektiv testmetode.

– En spesialistgruppe under ledelse av Atle Skårdal (alpint) og Pierre Mignerey (langrenn), skal sammen med ski- og smørningsindustrien komme fram til regelverk og kontrollprosedyrer, heter det i meldingen fra det internasjonale skiforbundet.

Leder for langrennskomiteen i FIS, Vegard Ulvang, jubler over vedtaket.

– Et fantastisk vedtak. En stor dag for skisporten. Veldig bra. Det er Norge som har reist saken i FIS-styret gjennom skipresident i Norge Erik Røste. Dette tror jeg alle er svært fornøyde med, sier Ulvang til NRK.

– Fra den erfaringen vi allerede har i Norge vet vi at det foreløpig er komplisert. Det er satt ned en arbeidsgruppe som skal jobbe videre med dette, og jeg sitter i denne arbeidsgruppen, sier Røste.

Skismører og tidligere eliteløper Ove Aunli tror det kom,mer til å bli vanskelig å kontrollere forbudet.

– Her er det mye fluor, det kjenner du vel, sier han når NRK møter ham i smørebua på Beitostølen.

– Det er et fornuftig vedtak hvis det går an å overholde forbudet. Men det blir vanskelig. Hvis man skal klare det, må det bli som en form for dopingkontroll.

Se intervjuet med Aunli

Trenger gode kontrollmetoder

Ulvang sier at man må få gode kontrollmetoder fordi disse stoffene er lett tilgjengelige. Han viser til dagens renn på Beitostølen.

– Det foregikk på null grader og fuktig snø. Neste neste sesong vil det gå anslagsvis ett minutt saktere. Det vil man ikke se, men det er klart at sånne produkter er tilgjengelig, så må man kunne kontrollere det, sier Ulvang.

– Det finnes en metode i dag, men den må kvalitetssikres og prøves, og det har vi en vinter på oss. Dette har gått veldig fort fra styret i FIS ble oppmerksom på det. Skisporten skal være ren, den skal være miljøvennlig. Vi kan hverken utsette mennesker eller natur for disse påkjenningene som det innebærer ved bruk av disse stoffene, sier langrennssjefen.

Kontrollrutiner

Nå må Røste og FIS-styret finne ut hvordan man skal praktisere forbudet.

– Det dukker opp mange spørsmål, for eksempel hvordan man skal straffe ulovlig bruk av fluorprodukter. Det har vi foreløpig ikke svaret på. Det viktige nå er at vi får sendt ut dette tydelige signalet, slik at skimiljøet og industrien er forberedt.

– Det var Norge som tok opp denne saken i FIS, og vi er veldig glade for at vi nå har fått et forbud mot bruk av fluorprodukter i skisporten fra og med neste sesong, sier Røste.

Fluorspørsmålet er også interessant for skiskyttersporten. Styremedlem Tore Bøygard i det internasjonale skiskytterforbundet har fått med seg at FIS har vedtatt forbud.

– Det blir sikkert tema på vårt styremøte mandag og tirsdag, sier han i en sms til NRK.

Positiv Swix-sjef

Toppsjef i Swix Åge Skinstad er også positiv til FIS-vedtaket. De er hovedleverandører til NSF, som har foreslått forbudet til FIS. Swix er positiv til å delta i ekspertgruppa om de blir spurt.

Han mener det er viktig å finne et kontrollsystem, og minner om at det er vedtatt fluorbegrensing også i EU fra neste sommer. Et totalforbud er enklere å kontrollere, mener Skinstad.

Skinstad sier at Swix allerede har nesten like gode produkter. Nå vil det forskes enda mer for å få til den siste lille finishen, og til det har de ett år på seg.

Fluorkarbon

FLUORKARBON: Slik ser det ut

Sportsnyheter

Everton

Absurd hendelse i nedrykksdrama: – Biter han ikke, da?

Med nød og neppe unngikk Everton en krisesesong og skal også spille Premier League neste sesong. I jubeleuforien ble også en glefsesituasjon og bitespekulasjoner heftig diskutert.

Siste nytt

 • Svak avslutning sendte Hovland ut av tetstriden

  Golfprofilen Viktor Hovland kjempet i teten på den siste runden av PGA-turneringen i Fort Worth i Texas, men en svak avslutning sendte ham nedover på listene.

  Hovland spilte de seks siste hullene fem slag over par og var på delt 16.-plass da han hadde spilt ferdig, seks slag bak lederne. (NTB)

  PGA Championship Golf
  Foto: Eric Gay / AP
 • Newgarden vant dramatisk Indy 500

  Josef Newgarden passerte tittelforsvarer Marcus Ericsson på siste runde og tok sin første seier i billøpsklassikeren Indianapolis 500.

  Foran 300.000 tilskuere så svenske Ericsson ut til å vinne løpet for annen gang på rad, men med tre runder igjen kom det røde flagget ut for tredje gang på de 16 siste rundene, og dermed måtte det omstart til.

  Det banet for et kort og vilt race til mållinjen over én runde da løpet ble startet om igjen. Ericsson fikk en god start og så ut til å skulle holde unna, men så kom Newgarden som en rakett forbi ham, og svensken rakk aldri å komme tilbake. (NTB)

  IndyCar Indy 500 Auto Racing
  Foto: Michael Conroy / AP
 • Milan sikret mesterligaplassen – slo Juventus

  Milan vant 1-0 over Juventus og er sikret å bli topp fire i Serie A denne sesongen. Det betyr mesterligaspill kommende sesong.

  Olivier Giroud scoret kampens eneste mål på bortebane søndag. Med triumfen er Milan seks poeng foran femteplasserte Atalanta med én serierunde igjen.

  Dermed er det seriemester Napoli, Lazio, Inter og Milan som tok de italienske plassene i kommende sesongs puljespill i mesterligaen.

  Juventus var lenge med i kampen om mesterligaplass etter at en poengstraff ble trukket tilbake, men for en uke siden ble klubben likevel straffet med ti poengs trekk. Det gjorde at de falt utenfor topp-fire-kampen.

  Juventus er anklaget for å ha manipulert overgangssummer for å få regnskapet til å se bedre ut i perioden mellom første kvartal i 2019 og tilsvarende kvartal i 2021.

  Lazio slo nedrykksklare Cremonese 3-2 søndag etter en måldobbel av Sergej Milinkovic-Savic. Han ble dessuten matchvinner i det siste ordinære spilleminutt.

  Kristoffer Askildsen spilte fra start da Lecce sikret plassen i Serie A med 1-0-seier over Monza. Askildsen er på lån fra nedrykksklare Sampdoria.

  Seriemester Napoli spilte 2-2 borte mot Bologna. Leo Skiri Østigård satt hele kampen på benken for gjestene. (NTB)

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Tano Pecoraro / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste