Skiskytterne vedtok ikke fluorforbud: – Kan ikke forby noe uten skikkelige testmetoder

Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) vil foreløpig ikke forby bruken av fluorholdige produkter. Dermed følger ikke IBU eksemplet til FIS, som nylig vedtok et forbud.

Verdenscup skiskyting i Holmenkollen 2019

FLUOR: Skiskytterne vil foreløpig ikke ha fluorforbud.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Styret i Det internasjonale skiforbundet (FIS) vedtok lørdag totalforbud mot fluorholdige smøreprodukter i alle grener. Et forbud som i all hovedsak ble tatt imot med jubel i langrennsmiljøet.

Fluor brukes for å forbedre gliden i langrennssporet, men forbudet blir begrunnet med smørernes helse og ikke minst hensynet til miljøet.

Eksterne eksperter

Skiskytterne velger imidlertid å ikke gjøre som FIS. Det ble klart under tirsdagens styremøte i IBU, der fluorforbudet ble diskutert.

I stedet besluttet IBU å oppnevne et arbeidsutvalg bestående av eksterne eksperter som skal se nærmere på problemstillingen.

– Det er for å få mer kunnskap om problemet og for å sikre at det er rettferdige forhold i skiskyting, heter det i en uttalelse fra IBU, som understreker at de mener det er en risiko for både helse og miljø knyttet til fluorbruk.

tore bøygard

Styremedlem i IBU, Tore Bøygard.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Trenger mer tid

Styremedlem i IBU, Tore Bøygard, sier til NRK at det går mot et fluorforbud, selv om man i første omgang har valgt å utsette saken.

– Men vi kan ikke forby noe uten at vi har skikkelige testmetoder. Vi må også ha noen regler for konsekvenser dersom man bryter et sånt forbud, sier han.

– Men FIS vedtok et forbud?

– FIS får nå gjøre sine vedtak, men for oss er det viktig at alt er «linet» opp hele veien. Et forbud har ingen mening, hvis det ikke får konsekvenser.

EU har uansett vedtatt et forbud mot produksjon og omsetning av fluorstoffet PFOA, som har vært viktig i skismurning, med virkning fra 2020. Disse reglene vil IBU forholde seg til.

– Vi har god tid på oss, mener Bøygard.

Reagerte på forbudet

Spørsmålet om forbud har vært omdiskutert hos skiskytterne.

Smøresjef Tobias Dahl Fenre sa blant annet til NRK mandag at FIS hadde gått altfor fort frem i denne saken.

– Et forbud må komme på bakgrunn av dialog og langsiktig arbeid. Jeg reagerer på at man har satt en kort frist, at det skal tre i kraft allerede neste sesong.

– Det vi må gjøre nå, både FIS og IBU, er å diskutere hvordan dette skal fungere i praksis. Finne et regelverk. Ting er ikke på plass i dag, var rådet fra smøresjefen før IBUs styremøte denne uken.

Les også: Miljødirektoratet tilrår å droppe fluor

Siste nytt

 • Hovland avslutta forrykande

  Viktor Hovland avslutta med birdie og leiar nå PGA-turneringa i golf i Puerto Rico før søndagens avslutningsrunde. Hovland låg på delt leiarplass før laurdagens tredjerunde, men med godt spel la han alle konkurrentane bak seg. Han varta opp med heile åtte birdiar og kan nå ta sin aller fyrste siger på PGA-touren. Åtte slag under par på runda og totalt 18 slag under par i turneringa er fasiten etter endt spel laurdag.

  Viktor Hovland i Puerto Rico
  Foto: Kevin C. Cox / AFP
 • Real Madrid gjekk på smell

  Real Madrid rauk på eit surt 0-1 tap heime mot Levante laurdag kveld. 11 minutt før full tid blei Jose Luis Morales matchvinnar da han traff perfekt på volley frå spiss vinkel. Barcelona vann derimot 5-0 mot Eibar og har dermed tatt over serieleiinga og har to poeng ned til hovudstadslaget.

  Real Madrid tapte mot Levante
  Foto: Alberto Saiz / AP
 • Kristoff krasja med gutt etter mål

  Alexander Kristoff var uheldig og krasja med ein liten gut etter å ha passert målstreken i sykkelrittet Algarve rundt. Både Kristoff og guten blei lettare skada i uhellet som skjedde på veg ned etter målgang frå fjelletappen i Tavira. – Eg køyrde normalt, og plutseleg kom ein gut springande ut rett framfor meg, og da var det umogleg å unngå og krasje, seier Kristoff til TV 2.

  Alexander Kristoff
  Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal