Skiskytterne vedtok ikke fluorforbud: – Kan ikke forby noe uten skikkelige testmetoder

Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) vil foreløpig ikke forby bruken av fluorholdige produkter. Dermed følger ikke IBU eksemplet til FIS, som nylig vedtok et forbud.

Verdenscup skiskyting i Holmenkollen 2019

FLUOR: Skiskytterne vil foreløpig ikke ha fluorforbud.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Styret i Det internasjonale skiforbundet (FIS) vedtok lørdag totalforbud mot fluorholdige smøreprodukter i alle grener. Et forbud som i all hovedsak ble tatt imot med jubel i langrennsmiljøet.

Fluor brukes for å forbedre gliden i langrennssporet, men forbudet blir begrunnet med smørernes helse og ikke minst hensynet til miljøet.

Eksterne eksperter

Skiskytterne velger imidlertid å ikke gjøre som FIS. Det ble klart under tirsdagens styremøte i IBU, der fluorforbudet ble diskutert.

I stedet besluttet IBU å oppnevne et arbeidsutvalg bestående av eksterne eksperter som skal se nærmere på problemstillingen.

– Det er for å få mer kunnskap om problemet og for å sikre at det er rettferdige forhold i skiskyting, heter det i en uttalelse fra IBU, som understreker at de mener det er en risiko for både helse og miljø knyttet til fluorbruk.

tore bøygard

Styremedlem i IBU, Tore Bøygard.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Trenger mer tid

Styremedlem i IBU, Tore Bøygard, sier til NRK at det går mot et fluorforbud, selv om man i første omgang har valgt å utsette saken.

– Men vi kan ikke forby noe uten at vi har skikkelige testmetoder. Vi må også ha noen regler for konsekvenser dersom man bryter et sånt forbud, sier han.

– Men FIS vedtok et forbud?

– FIS får nå gjøre sine vedtak, men for oss er det viktig at alt er «linet» opp hele veien. Et forbud har ingen mening, hvis det ikke får konsekvenser.

EU har uansett vedtatt et forbud mot produksjon og omsetning av fluorstoffet PFOA, som har vært viktig i skismurning, med virkning fra 2020. Disse reglene vil IBU forholde seg til.

– Vi har god tid på oss, mener Bøygard.

Reagerte på forbudet

Spørsmålet om forbud har vært omdiskutert hos skiskytterne.

Smøresjef Tobias Dahl Fenre sa blant annet til NRK mandag at FIS hadde gått altfor fort frem i denne saken.

– Et forbud må komme på bakgrunn av dialog og langsiktig arbeid. Jeg reagerer på at man har satt en kort frist, at det skal tre i kraft allerede neste sesong.

– Det vi må gjøre nå, både FIS og IBU, er å diskutere hvordan dette skal fungere i praksis. Finne et regelverk. Ting er ikke på plass i dag, var rådet fra smøresjefen før IBUs styremøte denne uken.

Les også: Miljødirektoratet tilrår å droppe fluor

Siste nytt

 • Györ fortsatt perfekt i mesterligaen

  Kari Brattset Dahle var mestscorende norske spiller med fem mål da Györ tok sin 10. strake seier i mesterligaens gruppespill med 40-27 over Krim Ljubljana.

  Györ har vært i en klasse for seg i gruppespillet og har ikke avgitt poeng. Gjestene fra Slovenia var sjanseløse i onsdagens hengekamp og lå under med åtte mål allerede ved pause.

  Mens Dahle scoret fem mål, nøyde Veronica Kristiansen seg med to og Stine Bredal Oftedal med ett. (NTB)

  Håndball-VM kvinner Spania 2021, finale: Frankrike - Norge
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • – Vurderer å endre omstridt koronaregel

  Premier League vurderer å endre på reglene som gjør at lag kan utsette kamper på grunn av mangel på spillere, skriver The Athletic.

  Før og etter nyttår har det blitt utsatt en rekke kamper som følge av skader, suspensjoner, landskamper og koronasmitte. På det meste har lag som Burnley fått utsatt hele fem kamper.

  Regelen er ikke krystallklar, men Premier League behandler hvert lags tilfeller før en kamp. Det vil si at man kan ha ganske mange koronatilfeller, men allikevel måtte spille. Det er fordi det handler om totalen av spillerfravær og ikke bare koronasmittede spillere.

  Premier League skriver i en uttalelse at de vurderer å endre reglene for utsettelse av kamper, fordi smittesituasjonen i ligaen og England ikke er like massiv.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Alastair Grant / AP
 • – Arsenal-spiller etterforskes for mistenksomme kort

  Engelske medier som The Athletic og Sky Sports melder at en Arsenal-spiller etterforskes etter en rekke mistenksomme gule kort.

  Det engelske fotballforbundet (FA) bekrefter at de er klar over situasjonen.

  – FA har blitt gjort oppmerksomme på hendelsen, og vi ser på det, sier de i en uttalelse til Sky Sports.

  Arsenal har ikke ønsket å kommentere anklagene til samme nettsted.

  The Athletic skriver at spillselskaper har blitt gjort oppmerksomme på mistenksomt mye penger satt på at en Arsenal-spiller skal få gult kort.

  Identiteten til Arsenal-spilleren har ikke blitt kjent.

  Arsenal
  Foto: ADRIAN DENNIS / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal