Hopp til innhold

Johaug snakket om problemene med Østberg i høst: – Skal gjøre alt jeg kan for å støtte henne

BEITOSTØLEN/OSLO (NRK): Therese Johaug syns det er trist å se at lagvenninnen ikke får stille til start i helgens sesongåpning på Beitostølen. De snakket om problemene allerede i høst.

VENNINNER: Ingvild Flugstad Østberg og Therese Johaug er gode venninner.

Torsdag fortalte Ingvild Flugstad Østberg om at hun hadde fått startnekt til sesongåpningen på Beitostølen og verdenscupåpningen i Ruka på grunn av at krav i helseattesten ikke var innfridd.

– Jeg må si jeg har følt meg veldig bra og trent bra. Jeg har vært i bra slag og form, så ikke nødvendigvis fått så mange signaler fra kroppen. Om det er bra eller dårlig, vet jeg ikke helt. Jeg har det bra bortsett fra at dette er dritkjedelig, sa Østberg på pressekonferansen.

Østberg ville ikke si hva det var som ikke var innfridd. Gråtkvalt fortalte hun at hun nå må komme seg på plussiden før hun kan konkurrere.

Hun får støtte av landslagsvenninne Therese Johaug.

– Jeg synes først og fremst at det er tøft av Ingvild å stille på en sånn pressekonferanse og fortelle det. Hun synes det er kjempekjedelig, trist og leit at hun ikke får gå skirenn. I tillegg skal hun fortelle det til hele pressekorpset, det er tøft og det kan være litt emosjonelt. Det har jeg erfart i mine situasjoner opp gjennom årene, sier Johaug.

TREKKER SEG: Ingvild Flugstad Østberg går ikke langrennsåpningen på Beitostølen.

– Gjør alt jeg kan for å støtte henne

Alle de norske utøverne må jevnlig gjennom en helsesjekk før konkurranser, og da fylles det ut en helseattest sammen med landslagslegen. Utøverne må blant annet svare på spørsmål om kosthold og tanker om slanking. De blir også målt og veid, i tillegg til at ting som hemoglobinnivået, blodtrykk og pulsen måles.

Landslagslege Øystein Andersen avviser at Østberg har spiseforstyrrelser og sier samtidig at hun ikke er syk.

Langrennsåpning Beitostølen

STILLER IKKE: Ingvild Flugstad Østberg fikk trøst av lagvenninner og støtteapparat etter at hun fortalte at helseproblemer setter en stopper for sesongåpningen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Vi har flere hundre langrennsløpere som går gjennom denne helseattesten hvert år og det er jo noe som skiforbundet har kjempet for lenge og gjør en god jobb på.Testen innbefatter både en klinisk undersøkelse hos lege, og en egen attest som blir fulgt opp. Hvert år er det noen som trenger korreksjon og det beviser at vi setter helse før prestasjon, sier Andersen.

Johaug og Østberg er gode venninner på landslaget. Johaug sier at hun har oppfattet det som om Østberg har vært seg selv hele tiden.

– Jeg gjør alt jeg kan for å backe henne nå, være en god lagvenninne og ikke minst en venninne. Jeg føler at vi har et åpent venninneforhold hvor vi kan snakke, flire og skrike om alt mulig i ulike situasjoner. Det er det som er så bra. Vi er der for hverandre i med- og motgang, sier Johaug.

– Hun kommer sterkere ut av det

De to har snakket om problemene. Johaug sier at hele laget er flinke til å snakke sammen om vanskelige ting.

– Jeg tror hun kommer sterkere ut av det. Vi har egentlig en veldig åpen kultur i laget på det., sier Johaug.

Langrennsåpning Beitostølen

STØTTE: Ingvild Flugstad Østberg fikk støtte og klem av lagvenninnene etter pressekonferansen torsdag.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Hvem sitt ansvar er det at man ikke havner i disse situasjonene?

– Det er til syvende og sist en sjøl. Hvordan man prioriterer trening med sponsoroppdrag og å passe på seg selv. Jeg føler i hvert fall det selv. Det er bare jeg som kan si nei. Det er jeg selv som vet og kjenner når kroppen min trenger hvile og restitusjon. I tillegg til at man har et helseteam som man kan diskutere sånt med.

Når så du at det begynte å gå i minus for Ingvild?

– Nei, jeg har egentlig ikke lagt sånn… Det går litt over tid. Vi har snakka om det i høst. Det er i hvert fall veldig kjedelig for henne å komme i denne situasjonen, og så vet jeg at hun kommer sterkere ut av det på andre siden, sier Johaug.

Hva gjør du for Ingvild nå da?

– Nå skal jeg støtte henne så godt jeg kan, om det er å ligge på rommet i senga og se på telefonen uten å si en dritt, eller å spise en kilo brunost mens vi drikker ti kopper kaffe mens vi skravler, det er vi veldig gode på, sier Johaug.

Sportsnyheter

Ut mot «dårlig dømming» i dramatisk tap: – Det er helt utrolig

Med tap i Portugal henger Norges OL-drøm i en syltynn tråd. Både Leif Gunnar Smerud og NRKs eksperter var langt ifra imponert over dommerne.

Siste nytt

 • Eikeland erstatter Graham Hansen - slik stiller Norge

  Klokken 19.15 starter kampen mellom Portugal og Norge, som er den andre kampen i Nasjonsligaen for Norge.

  Nasjonsligaen står også sentralt i OL-kvalifiseringen og etter uavgjort mot Østerrike fredag, vil en norsk seier sørge for at de har heng på gruppefavoritt Frankrike.

  Allerede før kampen var det klart at to av spillerne som startet kampen mot Østerrike, Thea Bjelde og Caroline Graham Hansen, måtte stå over kampen med skade.

  De erstattes av Tuva Hansen og Amalie Eikeland.

  – Hun har stor erfaring i den rollen og er en solid og stødig spiller, sier trener Leif Gunnar Smerud om valget av Eikeland.

  Slik stiller Norge i tirsdagens kamp (4-2-3-1): Aurora Mikalsen - Tuva Hansen, Maren Mjelde, Guro Bergsvand, Marit Bratberg Lund - Ingrid Syrstad Engen, Guro Reiten - Amalie Eikeland, Karina Sævik, Frida Maanum - Sophie Román Haug.

  – Det er en veldig viktig kamp for oss. Vi bør kanskje (vinne), men vi fikk ett poeng sist. Vi har lyst på tre poeng i dag, sier Norges Guro Reiten kort tid før kampstart.

  Fotball, trening med kvinnelandslaget
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Kristoff nummer tre i Kroatia

  Godt hjulpet av lagkameratene i Uno-X, fikk Alexander Kristoff en god posisjon ut på oppløpet på den første etappen i CRO Race i Kroatia.

  Elia Viviani åpnet spurten i front, foran Tobias Lund og Kristoff. Nordmannen forsøkte å komme seg forbi, men han måtte se at han ikke klarte det.

  Dermed ble det en tredjeplass, mens Viviani vant foran Lund.

  Etapperittet avsluttes søndag.

  Alexander Kristoff
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Uefa slipper russiske 17-årslag tilbake i sine turneringer

  Det europeiske fotballforbundet (Uefa) besluttet på sitt styremøte i Limassol tirsdag å slippe Russlands G17- og J17-landslag inn i EM-turneringene igjen.

  Det begrunnes med at barn ikke skal straffes for handlinger som utelukkende er forårsaket av voksne og at fotballen «aldri må slutte å sende budskap om fred og håp».

  – Det er spesielt opprørende at en generasjon med barn på grunn av konflikten (krigen i Ukraina) fratas retten til å spille internasjonal fotball, står det i en uttalelse.

  Russiske klubblag og alle Russlands landslag i alle eldre årsklasser, inkludert seniorlag, er fortatt utestengt fra Uefa-turneringer. (NTB)

  Aleksander Ceferin
  Foto: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Jessica (28) er første kvinne som testkjører Formel 1-bil på fem år 01:00
Neste