Hopp til innhold

Johaug advarer mot Karlsson-presset: – Vi må passe oss. Det kan faktisk ødelegge utøvere

RUKA (NRK): Presset og forventningene på langrennsstjernene har vært der i alle år. Men Therese Johaug mener vi er inne i en mer heftig tid enn noensinne – og bruker Frida Karlsson som eksempel.

Johaug og Karlsson

STORE FORVENTNINGER: Til både Frida Karlsson og Therese Johaug før verdenscupåpningen.

Foto: Fredrik Hagen, Terje Pedersen / NTB Scanpix

Inn i en ny sesong og den første verdenscuphelgen med mini-tour i finske Ruka, handler alt om de to stjernene fra Norge og Sverige.

– Vi må passe oss

Duellene ligger an til å bli uhyre spennende. Johaugs merittliste taler for seg. Hun har fortsatt der hun slapp fra sist sesong. Det ble to overlegne seire på den nasjonale åpningen på Beitostølen.

Karlsson har på sin side ikke vært noe dårligere. Tre medaljer under VM i Seefeld, er denne sesongen fulgt opp med to seire i den svenske åpningen i Gällivare.

Johaug tror hennes svenske rival kommer til å gå enormt fort til vinteren. Trolig ta mange pallplasser.

– Men det er greit for alle oss rundt at vi ikke forventer at hun skal være på pallen og vinne hvert verdenscuprenn hver helg. Vi må passe oss. Det kan faktisk ødelegge utøvere at de får for stort press på seg og tror at alle skal forvente at de lykkes.

lhTd4l8GcYo

PÅ PRESSETREFF: Sjur Røthe og Therese Johaug, her på vei inn til et siste møte med mediene før det braker løs på med konkurranser i Ruka fredag.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Større krav?

Temaet «press i idretten» engasjerer den norske skistjernen voldsomt. For Johaug er ikke helt ferdig der. Bakteppet for engasjementet hennes handler om at NRK i forkant har intervjuet Brit Tajet-Foxell.

Hun er «stjernepsykologen» Johaug selv har brukt i snart ti år. En støttespiller som har betydd enormt mye for Johaug, for å få hodet hennes på rett kjøl når det trengs.

Bakgrunn: Når Johaug kjenner duften av parfymen, skjønner hun at det er alvor

Tajet-Foxell sier til NRK at den mentale belastningen i 2019 er totalt annerledes enn da Therese Johaug slo gjennom.

Psykologen mener kravene er langt større i dag til å være robust og «motstandsdyktig» som følge av økte forventninger fra media, trenere, ledere, sponsorer. Og synligheten som idrettsutøver gjør at det er umulig å gjemme seg bort som før.

Brit Tajet-Foxell

NÆR JOHAUG-STØTTE: Brit Tajet-Foxell, her under en samling med langrennsjentene.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

Hun påpeker riktignok at et press kan en person føle i så å si alle yrker. Men synligheten i idrettsutøvernes verden kan få den til å føles mer ekstrem.

– Som utøver i dag må man ha et bredere overlevelsesrepertoar, mener Tajet-Foxell.

– Vanvittig press

Det er Johaug helt enig i. For hun erindrer hvordan enkelte nesten ikke brydde seg da hun slet med å havne på pallen etter en marsdag i 2007. Det var da Johaug slo gjennom med bronse i Sapporo-VM.

Nå mener hun hele situasjonen er snudd på hodet. Hun liker det ikke spesielt godt og advarer mot trenden.

– Det er et vanvittig forventningspress. Som du legger på deg selv og andre legger på deg. Det er klart at når du heiser skuldrene oppi her før sesong har startet, fordi andre forventer at du skal ta pall- eller førsteplassen, så blir det mer en lettelse enn glede, sier Johaug.

Karlsson

SVENSK STJERNE: Frida Karlsson, her på plass i møte med mediene torsdag, dagen før verdenscupåpningen i finske Ruka.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Tok pause

Johannes Høsflot Klæbo har tidligere fortalt om presset han følte på inn mot OL i Pyeongchang i 2018.

Før denne sesongen er altså det mest ferske eksemplet Frida Karlsson. Det er ikke helt tilfeldig. 20-åringen gikk på en ordentlig smell som følge av VM-suksessen.

Hun måtte stå over samlinger, måtte nærmest skjermes. Hun hadde rett og slett fått nok av hva det innebar å være i rampelyset før sommeren.

Men i dag hevder Karlsson at det ikke er noe problem å håndtere stjernestatusen hun har opparbeidet seg. Konfrontert med Johaugs uttalelser, svarer hun «det er ingen bekymring».

– Kan du slå Johaug denne sesongen?

– Jeg setter ingen sperrer i hodet. Det er ikke noe jeg tenker mye på. Vi får se hvor langt alt tar meg, svarer svensken.

Siste nytt

  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB
  • Jönsson utestengt i to kamper - Stabæk aksepterer straffen

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Sportsjef Kim André Pedersen i Stabæk gjør det klart overfor NRK at klubben og Jan Jönsson aksepterer straffen.

    – Jada, vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier Pedersen til NRK.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Pedersen sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant av det, for å reflekere over episoden. De er klare på at de bare må akseptere reglene og ser at Jönssons inngripen ble overivrig.

    Jönsson får ikke lede Stabæk i kampene mot Brann og Lyn.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen for straffen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    Jan Jönsson

Sendeplan

Kl. Program Kanal