Hopp til innhold

Suveren Johaug snytt for det viktigste svaret

BEITOSTØLEN (NRK.no): Therese Johaug fikk mange svar da hun utklasset alle i åpningsrennet på Beitostølen, men det største spørsmålet får hun ikke svar på før lørdag.

Therese Johaug var suveren på 10 km klassisk på Beitostølen. Kommentatorer: Jann Post og Torgeir Bjørn

Therese Johaug var overlegen i åpningsrennet på Beitostølen. 25-åringen imponerte både NRKs kommentator og lagvenninnene på landslaget.

– Hun flyr opp danskebakken og får en kanonstart på denne OL-sesongen. Ingen tvil om det!

– Hun er i en klasse for seg selv og beinflyr også i dette bratteste partiet! sa NRKs langrennskommentator Jann Post tydelig imponert da Therese Johaug gikk inn til en overlegen seier på Beitostølen.

I Marit Bjørgens sykdomsfravær var det neppe mange som trodde at noen andre enn Therese Johaug (25) skulle stikke av med seieren på den klassiske 10-kilometeren. Og Johaug levde opp til forventningene.

– Nå er vi i gang og jeg fikk gode svar i dag og håper å dra med dette inn til Kuusamo neste helg, sier hun.

– Hvilke svar fikk du?

– Svarene jeg fikk var at jeg følte jeg går bedre teknisk på ski, at jeg går mer kraftfullt og mer behersket nå enn jeg har gjort tidligere – jeg klarer å dra med farten rundt svinger.

Nysgjerrig på Bjørgen-svar

Overfor NRK.no innrømmer Johaug samtidig at hun ikke fikk svar på det aller viktigste spørsmålet, nemlig hvor hun står sammenlignet med verdens beste langrennsløper de siste årene, Marit Bjørgen.

De to har vært jevnere på trening denne høsten enn noen gang tidligere. Derfor gleder Johaug seg til å måle krefter med dronninga lørdag.

– Det blir moro når Marit stiller til start. Jeg har hatt noen fighter med Bjørgen i høst, vi har kriget litt på trening, så jeg liker å gå skirenn der alle stiller til start. Men nå har hun vært syk og måtte gjøre det beste utav det. Jeg forsto det på henne i morges at hun var sugen på å gå i morgen, så det blir spennende, sier 25-åringen fra Dalsbyga.

– Er du spent på om dette er sesongen der du går forbi Bjørgen?

– Selvsagt er jeg spent. Når man driver med individuell idrett heier man på seg selv og håper at en selv vinner. Så det blir spennende å se, og det er dette som trigger meg, at vi kan knive litt mot hverandre. Det bringer fram den lille faenskapen i en, sier Johaug.

I tet fra start til mål

Allerede ved det første passeringspunktet etter to kilometer var Johaug i tet, og skiyndlingen så seg ikke tilbake på de siste åtte.

Energisk som alltid dundret Johaug inn til sesongens første triumf på den imponerende tiden 26.40,6.

– Det er viktig med et godt svar så tidlig i sesongen. Det er ekstra moro å starte med seier, smiler Johaug til NRK etter seieren.

Utklasset startfeltet

Den solide innsatsen holdt til seier nesten minuttet foran Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som kom i mål 54,1 sekunder bak Johaug.

Heidi Weng sikret tredjeplassen, hele ett minutt og sju sekunder bak vinneren.

Den store seiersmarginen til tross, duracellkaninen fra Dalsbygda har planer om å gå enda bedre på ski utover i sesongen.

– Jeg føler at jeg er i rute til OL, Tour de Ski og sånn. Men jeg håper jeg har mer å gå på, sier Johaug.

(Artikkelen fortsetter under seiersintervjuet med Therese Johaug)

Intervju med Therese Johaug etter av hun vant 10 kilometer klassisk på Beitostølen. Programleder: Ida Nysæther Rasch.

Johaug: – Godt å komme i gang med sesongen!

– Hun er rå!

Dermed er det grunn til å være bekymret for lagvenninnene som drømmer om å slå henne i individuelle løp utover i sesongen.

– Therese er rå! Det må vi få gjort noe med, sier Weng til NRK etter tredjeplassen.

– Det er en stor differanse opp, men jeg prøver å ikke tenke så mye på det nå, sier Uhrenholdt Jacobsen.

Hun var godt fornøyd med andreplassen på 10 kilometeren.

– Dette var en veldig hyggelig dag! Jeg hadde et lite uhell hvor jeg kjørte ut av løypa. Jeg falt ikke, og tror ikke jeg tapte så mye tid på det heller.

– Men det viktigste var at jeg ikke lot meg stresse av verken det eller at Therese Johaug fosset forbi meg i løypa, sier Uhrenholdt Jacobsen.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal