Hopp til innhold

Derfor gråter Uhrenholdt Jacobsen

BEITOSTØLEN (NRK.no): Astrid Uhrenholdt Jacobsen blir rørt av egne og andres prestasjoner. Aller mest rørende var en 10.-plass på Beitostølen.

Marit Bjørgen og Astrid Uhrenholdt Jacobsen

Astrid Uhrenholdt Jacobsen (t.h.) er ofte rørt, men har sjelden felt flere tårer enn da Marit Bjørgen vant sitt første OL-gull i 2010.

Foto: Junge, Heiko, Heiko Junge / Scanpix

– Jeg er lettrørt. Hvis noen for eksempel synger fint, kan jeg bli helt satt ut av det også. Folk som er flinke til noe, det blir jeg bare veldig imponert over, sier Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Har du sett mange skirenn, har du sannsynligvis sett 26-åringen fra Oslo gråte. Hun feller gjerne noen tårer av skuffelse. Men minst like ofte kommer det gledestårer.

– Jeg kan bli rørt av egne prestasjoner, men jeg tror jeg blir nesten enda mer rørt av andres prestasjoner, sier hun til NRK.no.

Rørt etter ryggbruddet

– Hva skal til for at du blir rørt over egne prestasjoner?

– Jeg tror det handler veldig mye om å klare å fighte seg igjennom noe man trodde man ikke skulle klare. Det er ofte de situasjonene hvor du har stått veldig stille over lang tid, forklarer Uhrenholdt Jacobsen.

Fredag innleder hun sesongen sammen med resten av norgeseliten på Beitostølen. Og selv om dette rennet i den store sammenhengen er av liten betydning, er det nettopp en sesongåpning på Beitostølen sprintverdensmesteren fra 2007 peker ut som sin mest rørende idrettsopplevelse.

Sommeren 2009 brakk hun ryggen i en sykkelulykke. Karrieren var truet, men Uhrenholdt Jacobsen rakk på oppsiktsvekkende vis sesongstarten.

– Jeg trodde jeg ikke skulle få lov til å gå engang. Og da var det en sånn «er det mulig?»-følelse da jeg kom i mål. «Ja, det er mulig.» Det var bare helt rått, mimrer hun.

«Stortutet» for Bjørgen

Aller mest tårer kom det likevel under OL-sprinten i Vancouver i 2010. Først av skuffelse fordi finaleplassen glapp med et tidels sekund. Så gledestårer fordi Marit Bjørgen gjorde slutt på et flere år langt mareritt og tok sitt første OL-gull.

– Først var jeg veldig skuffa over at jeg ikke kom videre, og så vant hun, og så bare sto jeg der og stortuta. Og jeg var ikke alene om det. Det var rått for Marit, men det var ganske rått for laget også å se at det går an å snu på flisa sånn, sier Uhrenholdt Jacobsen.

Det ble altså en tiendeplass i den nevnte sesongåpningen i 2009. Sannsynligvis blir det en vesentlig bedre plassering i år. Astrid Uhrenholdt Jacobsen har bak seg sin beste treningssommer noen gang. Selv om hun aldri har vært noen førjulsstjerne, bør hun kjempe om pallen.

– Kult å vinne

– Jeg forventer selvfølgelig at jeg skal gå bedre fra start enn i fjor. Så enkelt er det. Når jeg går tikilometeren, så skal det føles litt mindre som et ork enn det gjorde i fjor.

Therese Johaug er den store favoritten i Marit Bjørgens fravær, og hadde kanskje vært det selv med Bjørgen på start. Astrid Uhrenholdt Jacobsen tenker ikke på plassering. Hun gjør aldri det, og det er helt bevisst.

– Jeg ser at skal jeg overleve og ha det bra i dette systemet, så kan jeg ikke være så fokusert på å vinne, rett og slett, fastslår hun.

Men én ting legger hun ikke skjul på:

– Jeg synes det er kult å vinne, jeg også!

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal