Johaug femte raskest noensinne: – Jeg lurte på om det var noe galt med klokken

HAMAR/OSLO (NRK): Therese Johaug vant 10.000-meteren i friidretts-NM på fullstendig overlegent vis. Etter førsterunden trodde hun ikke sine egne øyne da hun så tiden.

NM Friidertt 2019 Hamar

TOK SEG HELT UT: Therese Johaug ga alt og knuste konkurrentene i 10.000-meteren i NM i ettermiddag.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Jeg lurte på om det var noe galt med klokken. Det var kanskje litt vel offensivt å ha det tempoet, men jeg kjente meg veldig bra. Da tenkte jeg bare, nei søren, nå prøver jeg, sier Johaug til NRK.

Selv om det var uvant å konkurrere uten ski på beina, gjorde Johaug nøyaktig det samme som hun pleier i langrennsløypa: Festet grepet fra start.

– Starten var kanskje urutinert. Jeg følte meg så lett og fin. Jeg tenke bare at jeg skulle prøve og at hvis jeg gikk på en smell, så gikk jeg på en smell. Jeg fant rundetidene etter hvert. Det var moro.

Planen var egentlig å løpe åpningsrunden på 77 sekunder, men Johaug smelte til med 72 sekunder i stedet for.

– Vi lurte på om hun var fartsblind og sveiseblind, sa NRKs friidrettsekspert, Vebjørn Rodal, etter den ekstreme åpningsrunden.

– Neste gang åpner du kanskje ikke med den farten?

– Nei, jeg tror ikke det, men en må prøve, må en ikke? Også lærer en av feilene sine. Det er ikke sikkert jeg hadde sprunget fortere dersom jeg hadde sprunget roligere i starten, forteller Johaug.

Dalsbygd-kvinnen tok igjen alle løperne med en runde eller mer. Flere ble tatt igjen med to runder. Johaug kom til slutt i mål på tida 32.20,87.

Rekordtempo

Hun er dermed femte raskest på distansen i Norge noensinne. Samtidig vinner hun med den raskeste 10.000-meteren i et NM siden distansen ble innført som NM-øvelse (!).

Maria Sagnes Wågan fra Tjalve hang med noen få runder, men så bare seilte Johaug ifra. Wågan løp inn til en annenplass på tiden 34.47,35, mens Vidar-løper Runa Skrove Falch ble nummer tre. Hun var i mål på tiden 35.26,25.

– Det var utrolig moro å springe og prøve seg. Jeg hadde håpet på å slå persen min og det klarte jeg. Det ble bestemt for to uker siden, i Aspen, at jeg skulle løpe, sier Johaug til NRK.

NM Friidertt 2019 Hamar

OVERLEGEN: Therese Johaug fikk med seg Maria Sagnes Vågan i starten, men endte opp med å parkere all motstand på 10.000-meteren i NM.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Nå er du femte raskest gjennom tidene i Norge?

– Løpeteknikken var ikke helt til stede. Jeg har ikke hatt en økt på bane på elleve år. Men jeg er kjempefornøyd. Det var utrolig moro å prøve seg i en annen idrett.

– Typisk skiløpere

Filip Ingebrigtsen løp inn til gull på 800 meter i NM en drøy halvtime senere. Han var imponert over skiløperens prestasjon, men påpeker at han selv aldri ville åpnet så hardt.

– Det er typisk skiløpere og fotballspillere. De er vant til å kunne ta pauser, så når de finner ut at de må holde tempoet oppe sammenhengende, så får de litt sjokk. En må spare litt mer krefter dersom en skal holde helt inn.

– Hun har kanskje lært nå?

– Ja, det spørs det. Hun glemmer fort, sier Ingebrigtsen smilende.

Filip Ingebrigtsen

URUTINERT: Både Filip Ingebrigtsen og Gjert Ingebrigtsen mener at den tøffe åpningsrunden skyldes mangel på rutine.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Gjert Ingebrigtsen peker på flere grunner til at Johaug dro voldsomt til på starten.

– At hun ikke klarer å avpasse farten må man nok skylde på manglende rutine. Hun ble sikkert giret når det er såpass mye folk, fint vær og full pakke.

– Hva hadde du sagt til dine sønner hvis de gjorde det?

– De ville nok skjønt det rimelig fort selv, så det tror jeg nok ikke de hadde gjort. De hadde ikke bommet så mye

Vurderer å løpe neste år

– Ga det mersmak?

– Ja absolutt. Stemningen er helt rå her på Hamar. Kanskje jeg skal prøve meg neste år også? Tida gikk overraskende fort selv om det var 25 runder.

Therese Johaug fikk sekundering gjennom hele løpet i ettermiddag. Treneren hennes, Pål Gunnar Mikkelsplass, sto i svingen med et skjema med tider, og ropte rundetider til Johaug underveis.

Johaug

SEKUNDERING: Trener Pål Gunnar Mikkelsplass sekunderte Johaug hver runde.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

– Den første runden gikk vel 10 sekunder raskere enn vi hadde lagt opp til, men det ser heldigvis ut til at det har stabilisert seg litt. Men vi hadde ikke planlagt en slik fart, nei, sa han til NRK underveis.

Johaug bør nå ha gode muligheter på å kunne kjempe om årets Egebergs ærespris – som deles ut til utøvere som har gjort det skarpt i mer enn én idrett.

– Det viktigste for meg var å prøve meg på en 10 0000 meter og ta personlig rekord. Det var det som var målet mitt i dag, sier Johaug når hun blir spurt om prisen.

Johaugs tidligere lagvenninne Kristin Størmer Steira vant prisen i 2011 for god innsats i friidrett og langrenn, mens Astrid Uhrenholdt Jacobsen gjentok bedriften i 2015.

Siste nytt

 • Ellingsen ferdig for sesongen

  Molde må klare seg uten sin skadde midtbaneprofil Martin Ellingsen resten av årets sesong, melder Discovery.

  Ellingsen ble skadd i helgens 3-0-seier over Stabæk, og han ble byttet ut etter 50 minutters spill.

  – Martin er ute resten av sesongen. Det var en tung beskjed å få, selvfølgelig, men sånn er det. Det er en skade som krever tid, sier Molde-trener Erling Moe til Discovery.

  Han forteller at det nå jobbes med å finne ut akkurat hvor alvorlig skaden er. Ellingsen var også skadd hele vårsesongen og spilte sin første seriekamp 29. august.

  Molde
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • Trenerikonet Walter Smith er død

  Den tidligere Skottland-, Rangers- og Everton-sjefen Walter Smith er gått bort, 73 år gammel.

  Det opplyser Rangers på sitt nettsted. Smith var manager i klubben i elleve år, fordelt på to perioder, og senere styreleder og direktør.

  Smith hadde slitt med sykdom i flere måneder før han nylig gikk bort. Rangers opplyser ikke når han døde.

  Smith vant ligaen ti ganger med Rangers, og han ledet også klubben til en rekke cuptitler og til finalen i Uefa-cupen i 2008.

  Han trente også Everton i fire sesonger, og han løftet Skottland 70 plasser på Fifa-rankingen som landslagssjef der fra 2004 til 2007.

  Walter Smith
  Foto: Jon Super / AP
 • Tennisturnering avlyst

  Tennisturneringen Kooyong Classic, som arrangeres i forkant av Grand Slam-turneringen Australian Open, avlyses på grunn av usikre koronaregler.

  Det betyr at tennisstjernene har én turnering mindre å velge mellom i opptakten til årets første Grand Slam-turnering i Melbourne i Australia. Kooyong Classic spilles i samme by.

  Årsaken er at arrangøren ikke er sikker på hvilke regler som vil være gjeldende i januar, melder nyhetsbyrået AFP.

  Sist uke fastslo Australias immigrasjonsminister Alex Hawke at kun fullvaksinerte spillere får delta i Australian Open.

  En lekket epost fra kvinnenes tennisforbund WTA hevder derimot at de kvinnelige spillerne kan reise til Melbourne uten å være vaksinert, så lenge de gjennomgår hotellkarantene i to uker og tester seg for koronaviruset regelmessig.

  Kooyong Classic
  Foto: William West / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal