Hopp til innhold

Johaug femte raskest noensinne: – Jeg lurte på om det var noe galt med klokken

HAMAR/OSLO (NRK): Therese Johaug vant 10.000-meteren i friidretts-NM på fullstendig overlegent vis. Etter førsterunden trodde hun ikke sine egne øyne da hun så tiden.

NM Friidertt 2019 Hamar

TOK SEG HELT UT: Therese Johaug ga alt og knuste konkurrentene i 10.000-meteren i NM i ettermiddag.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Jeg lurte på om det var noe galt med klokken. Det var kanskje litt vel offensivt å ha det tempoet, men jeg kjente meg veldig bra. Da tenkte jeg bare, nei søren, nå prøver jeg, sier Johaug til NRK.

Selv om det var uvant å konkurrere uten ski på beina, gjorde Johaug nøyaktig det samme som hun pleier i langrennsløypa: Festet grepet fra start.

– Starten var kanskje urutinert. Jeg følte meg så lett og fin. Jeg tenke bare at jeg skulle prøve og at hvis jeg gikk på en smell, så gikk jeg på en smell. Jeg fant rundetidene etter hvert. Det var moro.

Planen var egentlig å løpe åpningsrunden på 77 sekunder, men Johaug smelte til med 72 sekunder i stedet for.

– Vi lurte på om hun var fartsblind og sveiseblind, sa NRKs friidrettsekspert, Vebjørn Rodal, etter den ekstreme åpningsrunden.

– Neste gang åpner du kanskje ikke med den farten?

– Nei, jeg tror ikke det, men en må prøve, må en ikke? Også lærer en av feilene sine. Det er ikke sikkert jeg hadde sprunget fortere dersom jeg hadde sprunget roligere i starten, forteller Johaug.

Dalsbygd-kvinnen tok igjen alle løperne med en runde eller mer. Flere ble tatt igjen med to runder. Johaug kom til slutt i mål på tida 32.20,87.

Rekordtempo

Hun er dermed femte raskest på distansen i Norge noensinne. Samtidig vinner hun med den raskeste 10.000-meteren i et NM siden distansen ble innført som NM-øvelse (!).

Maria Sagnes Wågan fra Tjalve hang med noen få runder, men så bare seilte Johaug ifra. Wågan løp inn til en annenplass på tiden 34.47,35, mens Vidar-løper Runa Skrove Falch ble nummer tre. Hun var i mål på tiden 35.26,25.

– Det var utrolig moro å springe og prøve seg. Jeg hadde håpet på å slå persen min og det klarte jeg. Det ble bestemt for to uker siden, i Aspen, at jeg skulle løpe, sier Johaug til NRK.

NM Friidertt 2019 Hamar

OVERLEGEN: Therese Johaug fikk med seg Maria Sagnes Vågan i starten, men endte opp med å parkere all motstand på 10.000-meteren i NM.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Nå er du femte raskest gjennom tidene i Norge?

– Løpeteknikken var ikke helt til stede. Jeg har ikke hatt en økt på bane på elleve år. Men jeg er kjempefornøyd. Det var utrolig moro å prøve seg i en annen idrett.

– Typisk skiløpere

Filip Ingebrigtsen løp inn til gull på 800 meter i NM en drøy halvtime senere. Han var imponert over skiløperens prestasjon, men påpeker at han selv aldri ville åpnet så hardt.

– Det er typisk skiløpere og fotballspillere. De er vant til å kunne ta pauser, så når de finner ut at de må holde tempoet oppe sammenhengende, så får de litt sjokk. En må spare litt mer krefter dersom en skal holde helt inn.

– Hun har kanskje lært nå?

– Ja, det spørs det. Hun glemmer fort, sier Ingebrigtsen smilende.

Filip Ingebrigtsen

URUTINERT: Både Filip Ingebrigtsen og Gjert Ingebrigtsen mener at den tøffe åpningsrunden skyldes mangel på rutine.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Gjert Ingebrigtsen peker på flere grunner til at Johaug dro voldsomt til på starten.

– At hun ikke klarer å avpasse farten må man nok skylde på manglende rutine. Hun ble sikkert giret når det er såpass mye folk, fint vær og full pakke.

– Hva hadde du sagt til dine sønner hvis de gjorde det?

– De ville nok skjønt det rimelig fort selv, så det tror jeg nok ikke de hadde gjort. De hadde ikke bommet så mye

Vurderer å løpe neste år

– Ga det mersmak?

– Ja absolutt. Stemningen er helt rå her på Hamar. Kanskje jeg skal prøve meg neste år også? Tida gikk overraskende fort selv om det var 25 runder.

Therese Johaug fikk sekundering gjennom hele løpet i ettermiddag. Treneren hennes, Pål Gunnar Mikkelsplass, sto i svingen med et skjema med tider, og ropte rundetider til Johaug underveis.

Johaug

SEKUNDERING: Trener Pål Gunnar Mikkelsplass sekunderte Johaug hver runde.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

– Den første runden gikk vel 10 sekunder raskere enn vi hadde lagt opp til, men det ser heldigvis ut til at det har stabilisert seg litt. Men vi hadde ikke planlagt en slik fart, nei, sa han til NRK underveis.

Johaug bør nå ha gode muligheter på å kunne kjempe om årets Egebergs ærespris – som deles ut til utøvere som har gjort det skarpt i mer enn én idrett.

– Det viktigste for meg var å prøve meg på en 10 0000 meter og ta personlig rekord. Det var det som var målet mitt i dag, sier Johaug når hun blir spurt om prisen.

Johaugs tidligere lagvenninne Kristin Størmer Steira vant prisen i 2011 for god innsats i friidrett og langrenn, mens Astrid Uhrenholdt Jacobsen gjentok bedriften i 2015.

Siste nytt

 • Tidligere Molde-spiller fikk Premier League-debuten

  Fredag kveld var det duket for et lokalmøte da Chelsea tok imot Fulham på eget gress.

  Det kom aldri noen scoringer i Premier League-kampen på Stamford Bridge.

  Tidligere Molde-spiller David Datro Fofana entret banen med et kvarter igjen av kampen da han erstattet Mason Mount. Med ti minutter igjen av kampen nærmet 20-åringen seg mål og rundet Bernd Leno. Han fikk åpent mål, men skuddet ble klarert.

  Rekordsigneringen Enzo Fernández stilte fra start under kveldens møte og var ikke beskjeden da han valgte å fyre av et skudd mot mål. Chelsea-fansen reiste seg opp fra setene for å se den nye talismanen sørge for seier, men det lot seg ikke skje.

  Etter et målløst resultat var lagene tvunget til å dele på poengene. Chelsea klatret opp til 9.-plass med 30 poeng mens Fulham inntok 6.-plassen med 32 poeng. (NTB)

  Fofana
  Foto: GLYN KIRK / AFP
 • Ingen norsk jubeldag i Davis Cup

  Det ville ikke veien for de norske tennisspillerne i Davis Cup-møtet med Serbia. Viktor Durasovic og Andreja Petrovic var begge i aksjon fredag, men tapte.

  Det endte i et bittert tap for Viktor Durasovic fredag da han møtte serbiske Laslo Djere i Davis Cup på Hasle i Oslo. 25-åringen tapte med sifrene 3-6, 6–4 og 6–7 (8–10) etter 2.42 timers spill.

  For lagkameraten Andreja Petrovic gikk det ikke bedre da han tapte 1-6, 3–6 mot Miomir Kecmanovic tidligere fredag kveld. (NTB)

  Tennis Davis Cup: Norge - Serbia
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • NIF har nedsatt gruppe som skal utrede IOC-problematikk

  Diskusjonen rundt Den internasjonale olympiske komités innflytelse i norsk idrett har skapt overskrifter den siste uken, spesielt etter at Astrid Uhrenholdt Jacobsen holdt et omstridt innlegg undet et møte med IOC.

  Flere er kritiske til at de norske IOC-medlemmene Jacobsen og Kristin Kloster Aasen også sitter i styret til Norges Idrettsforbund. NRK-kommentator Jan Petter Saltvedt mener dobbeltrollen er svært problematisk fordi IOCs verdier ikke alltid samsvarer med interessene til norsk idrett.

  Nå har Norges idrettsforbund (NIF) har nedsatt en gruppe som skal utrede samorganiseringen av forbundets styre og Norges olympiske komité.

  Torsdag skrev NRK at NIF ikke hadde fulgt opp eget vedtak, da de ennå ikke hadde nedsatt en ressursgruppe for å utrede den nåværende samorganiseringen mellom Norges olympiske komité (NOK) og Norges idrettsforbund (NIF).

  Nå er det klart at 2. visepresident Sondre Sande Gullord får med seg Mona Adolfsen (Norges Skøyteforbund), Reinart Aarseth (Nordland Idrettskrets), Espen Lund (Norges Kickboxingforbund) og én representant fra NIFs utøverkomité. Sistnevnte velger selv hvem som skal representere dem.

  Gruppen starter arbeidet umiddelbart og vil legge frem en rapport under idrettsstyrets møte 25. april.

  Torsdag ga idrettspresident Berit Kjøll uttrykk for at hun er fornøyd med fremdriften i prosessen. Saken skal behandles på Idrettstinget til våren.

  Overlevering av rapport "Rasisme i idretten"
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste