Johaug femte raskest noensinne: – Jeg lurte på om det var noe galt med klokken

HAMAR/OSLO (NRK): Therese Johaug vant 10.000-meteren i friidretts-NM på fullstendig overlegent vis. Etter førsterunden trodde hun ikke sine egne øyne da hun så tiden.

NM Friidertt 2019 Hamar

TOK SEG HELT UT: Therese Johaug ga alt og knuste konkurrentene i 10.000-meteren i NM i ettermiddag.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Jeg lurte på om det var noe galt med klokken. Det var kanskje litt vel offensivt å ha det tempoet, men jeg kjente meg veldig bra. Da tenkte jeg bare, nei søren, nå prøver jeg, sier Johaug til NRK.

Selv om det var uvant å konkurrere uten ski på beina, gjorde Johaug nøyaktig det samme som hun pleier i langrennsløypa: Festet grepet fra start.

– Starten var kanskje urutinert. Jeg følte meg så lett og fin. Jeg tenke bare at jeg skulle prøve og at hvis jeg gikk på en smell, så gikk jeg på en smell. Jeg fant rundetidene etter hvert. Det var moro.

Planen var egentlig å løpe åpningsrunden på 77 sekunder, men Johaug smelte til med 72 sekunder i stedet for.

– Vi lurte på om hun var fartsblind og sveiseblind, sa NRKs friidrettsekspert, Vebjørn Rodal, etter den ekstreme åpningsrunden.

– Neste gang åpner du kanskje ikke med den farten?

– Nei, jeg tror ikke det, men en må prøve, må en ikke? Også lærer en av feilene sine. Det er ikke sikkert jeg hadde sprunget fortere dersom jeg hadde sprunget roligere i starten, forteller Johaug.

Dalsbygd-kvinnen tok igjen alle løperne med en runde eller mer. Flere ble tatt igjen med to runder. Johaug kom til slutt i mål på tida 32.20,87.

Rekordtempo

Hun er dermed femte raskest på distansen i Norge noensinne. Samtidig vinner hun med den raskeste 10.000-meteren i et NM siden distansen ble innført som NM-øvelse (!).

Maria Sagnes Wågan fra Tjalve hang med noen få runder, men så bare seilte Johaug ifra. Wågan løp inn til en annenplass på tiden 34.47,35, mens Vidar-løper Runa Skrove Falch ble nummer tre. Hun var i mål på tiden 35.26,25.

– Det var utrolig moro å springe og prøve seg. Jeg hadde håpet på å slå persen min og det klarte jeg. Det ble bestemt for to uker siden, i Aspen, at jeg skulle løpe, sier Johaug til NRK.

NM Friidertt 2019 Hamar

OVERLEGEN: Therese Johaug fikk med seg Maria Sagnes Vågan i starten, men endte opp med å parkere all motstand på 10.000-meteren i NM.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Nå er du femte raskest gjennom tidene i Norge?

– Løpeteknikken var ikke helt til stede. Jeg har ikke hatt en økt på bane på elleve år. Men jeg er kjempefornøyd. Det var utrolig moro å prøve seg i en annen idrett.

– Typisk skiløpere

Filip Ingebrigtsen løp inn til gull på 800 meter i NM en drøy halvtime senere. Han var imponert over skiløperens prestasjon, men påpeker at han selv aldri ville åpnet så hardt.

– Det er typisk skiløpere og fotballspillere. De er vant til å kunne ta pauser, så når de finner ut at de må holde tempoet oppe sammenhengende, så får de litt sjokk. En må spare litt mer krefter dersom en skal holde helt inn.

– Hun har kanskje lært nå?

– Ja, det spørs det. Hun glemmer fort, sier Ingebrigtsen smilende.

Filip Ingebrigtsen

URUTINERT: Både Filip Ingebrigtsen og Gjert Ingebrigtsen mener at den tøffe åpningsrunden skyldes mangel på rutine.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Gjert Ingebrigtsen peker på flere grunner til at Johaug dro voldsomt til på starten.

– At hun ikke klarer å avpasse farten må man nok skylde på manglende rutine. Hun ble sikkert giret når det er såpass mye folk, fint vær og full pakke.

– Hva hadde du sagt til dine sønner hvis de gjorde det?

– De ville nok skjønt det rimelig fort selv, så det tror jeg nok ikke de hadde gjort. De hadde ikke bommet så mye

Vurderer å løpe neste år

– Ga det mersmak?

– Ja absolutt. Stemningen er helt rå her på Hamar. Kanskje jeg skal prøve meg neste år også? Tida gikk overraskende fort selv om det var 25 runder.

Therese Johaug fikk sekundering gjennom hele løpet i ettermiddag. Treneren hennes, Pål Gunnar Mikkelsplass, sto i svingen med et skjema med tider, og ropte rundetider til Johaug underveis.

Johaug

SEKUNDERING: Trener Pål Gunnar Mikkelsplass sekunderte Johaug hver runde.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

– Den første runden gikk vel 10 sekunder raskere enn vi hadde lagt opp til, men det ser heldigvis ut til at det har stabilisert seg litt. Men vi hadde ikke planlagt en slik fart, nei, sa han til NRK underveis.

Johaug bør nå ha gode muligheter på å kunne kjempe om årets Egebergs ærespris – som deles ut til utøvere som har gjort det skarpt i mer enn én idrett.

– Det viktigste for meg var å prøve meg på en 10 0000 meter og ta personlig rekord. Det var det som var målet mitt i dag, sier Johaug når hun blir spurt om prisen.

Johaugs tidligere lagvenninne Kristin Størmer Steira vant prisen i 2011 for god innsats i friidrett og langrenn, mens Astrid Uhrenholdt Jacobsen gjentok bedriften i 2015.

Siste nytt

 • Kongepokal til Ingebrigtsen og Iuel

  Jakob Ingebrigtsen er tildelt kongepokalen for herrar og Amalie Iuel får den for innsatsen på 400 meter hekk under NM.

  – Det er veldig gøy. Stort å bli heidra som kongen av NM, sa Ingebrigtsen.

  – Utruleg gøy. Veldig fornøgd, var kommentaren til den ferske pokalvinnaren Iuel.

  Karsten Warholm har teke imot kongepokalen fem gonger tidlegare, medan det var Karoline Bjerkeli Grøvdal som fekk kongepokalen for kvinner i fjor.

  Det er første gong sidan 1963 at pokalen går til ein mannleg 1500-meter-løpar.

  – Eg hadde ikkje forventa det. Både det at det er så mange utøvarar som melder seg på i kampen, så er det ikkje noko som eg har sett meg som mål. Eg spring alltid for gull, men dette gjere meisterskapet ekstra gøy i år, sa Ingebrigtsen til NRK.

  NM friidrett 2020
  Foto: Ørn E. Borgen / NTB
 • Amalie Iuel sikra seg gull

  Amalie Iuel var tung i beina på oppløpssida, men hadde få problem med å ta NM-gull på 400 meter hekk.

  Ho kom i mål på 55.63.Både sølvvinnar Andrea Rooth og bronsevinnar Nora Kollerød Wold sette personleg rekord.

  – Det var veldig gøy å levere opp mot årsbeste her under NM. Eg kjende syra, så eg er veldig fornøgd, sa Iuel til NRK.

 • Utklassing av Warholm

  Karsten Warholm hadde få problem med å sikre seg NM gull i finalen på 400 meter hekk. Han smilte over målstreken, då han sprang inn på tida 48.23.

  Andreas Joseph Dixon tok sølv og Herman Ellingsen sølv.

  – 12 grader og Bergensvær. Fjerde løpet på to veker, så sur i beina i dag, sa Warholm til NRK som var veldig nøgd med å vinne.

  Spørsmålet er om tida held til kongepokalen.

  – Det er ein morosam kamp. Jakob er ein fantastisk utøvar. Vi er privilegerte som har to utøvarar i verdstoppen som kan kjempe sånn. Den største misforståelsen er at det ikkje kostar for meg å springe aleine, men det kostar meg også.

  NM friidrett 2020
  Foto: Ørn E. Borgen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal