Hopp til innhold

Tårevåt Smedås dediserte NM-bronsen til sin avdøde far – fikk råd av Kollen-helten

Therese Johaug var fullstendig overlegen på NM-tremila i Harstad. Tremenningen Magni Smedås sikret to medaljer til Dalsbygda, et halvt år etter farens bortgang.

Magnis Smedås og Martin Løwstrøm Nyenget

I TÅRER: Det var en emosjonell Magni Smedås som tok bronse på NM-tremila. I NRK-intervjuet etterpå måtte hun ta flere pauser.

Smedås jublet som hun hadde vunnet da hun krysset målstreken, og det var tydelig at NM-bronsen betydde mye for 26-åringen. I medaljeintervjuet med NRK etter rennet måtte en gråtkvalt Smedås ta flere pauser.

– I dag er det nøyaktig seks måneder siden ulykken til pappa, og det er sesongens store mål – tremila. Jeg hadde en liten peptalk med Martin Løwstrøm Nyenget i går for å prøve å hente litt inspirasjon, sier hun til NRK.

Holmenkollen skifestival 2022

FEMMILSVINNER: Martin Løwstrøm Nyenget vant femmila i Holmenkollen to uker etter at faren døde.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Tidligere i mars vant Nyenget femmila i Holmenkollen kun to uker etter at han mistet faren. De to er klubbkompiser i Lillehammer Skiklub.

– Han gikk jo så bra etter at han mistet faren, mens jeg føler at jeg ikke har klart å bruke det på samme måte. Jeg fikk noen gode tips fra han og bestemte meg for at jeg i dag «pina meg skulle gå for pappa», sier Smedås.

– På tredje og fjerde runden så jeg for meg at han dyttet meg opp bakkene. Da kjente jeg at jeg fikk superkrefter. Jeg fløy på skiene i dag.

NM på ski i Harstad

TÅREVÅTT: Det ble et tårevått møte mellom de to tremenningene Therese Johaug og Magni Smedås.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Johaug: – En vanvittig prestasjon

Smedås lå på tredjeplass på samtlige passeringspunkter. Det så lenge ut til at 20 år gamle Margrethe Bergane var utilnærmelig i sølvkampen, men etter en fantomavslutning var Smedås kun 3,4 sekunder bak i mål.

I gullkampen var det lite å gjøre med Therese Johaug. Hun vant med 3.50,9 minutter til Bergane og 3.54,3 foran Smedås, men langrennsdronningen var dypt imponert over tremenningen.

– Det er en vanvittig prestasjon det Magni leverer. Det er ingen av oss som klarer å skjønne hvordan hun har hatt det i høst og utover vinteren, sier hun.

– Det at hun står i det og trener og tar vare på gleden i idretten. Hun vet hva faren ville hun skulle gjøre, da er det ingen som fortjener den bronsemedaljen mer enn henne, sier Johaug.

Les også Smedås oppløst i tårer etter farens bortgang – ble trøstet av Johaug etter sesongåpningen

Smedås og Johaug

Drømte om faren

Smedås sier hun drømte om faren før tremila.

– Jeg drømte om pappa i natt, og jeg kjente i hele dag at han var med meg. Jeg er så utrolig, utrolig stolt over meg selv – at jeg fikk til dette på denne dagen. Det er kjempemoro med dobbelt Dalsbygda på pallen, sier Smedås.

– Det er en fantastisk dag og veldig deilig.

I målområdet fikk Smedås en lang klem av trener Marthe Kristoffersen. Den tidligere landslagsløperen er imponert over kreftene til Smedås mot slutten av tremila.

– Hun har vært gjennom en tøff høst og et helt år som har vært preget av mye vondt. Jeg er imponert. Det hun gjør på sisterunden, er ganske vilt, sier Kristoffersen til NTB.

– Det har vært mange tårer. Det er så fortjent at hun får noen positive opplevelser. Jeg blir så stolt av henne, for hun jobber beinhardt.

NM på ski i Harstad

BRONSEJUBEL: Magni Smedås tok bronsemedaljen. For seks måneder siden døde faren Inge Morten etter en trafikkulykke.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Johaug nøt sin siste NM-tremil

Selv om hun var overlegen raskest, sier Johaug at hun ikke følte seg ensom i sporet.

– Jeg hadde flere rygger å ta igjen og jenter å gå med. Jeg koset meg underveis og prøvde å nyte min siste tremil på NM, sier hun til NRK.

NM på ski i Harstad

ENSOM MAJESTET: Therese Johaug

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Hva ligger bak seieren?

– Det er mange års trening som ligger i banken og som jeg får mer igjen av jo eldre jeg blir. Det er ingenting som har kommet av seg selv, sier hun.

Det må nevnes at flere av de beste løperne ikke var på start i Harstad. Verken Heidi Weng eller Udnes Weng-tvillingene var med. Marte Skaanes, som med åttendeplass ble nest beste norske på Holmenkollens tremil, måtte bryte tidlig på grunn av en låsning i ryggen.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal