Hopp til innhold

Smedås oppløst i tårer etter farens bortgang – ble trøstet av Johaug etter sesongåpningen

BEITOSTØLEN (NRK): Therese Johaug vant sesongåpningen. Magni Smedås imponerte og ble nummer 11. Men etter rennet handlet det om alt annet enn langrenn for de to tremenningene fra Dalsbygda.

Smedås og Johaug

STERKT MØTE: Mellom Therese Johaug og Magni Smedås i målområdet etter ti kilometer klassisk på Beitostølen lørdag.

Foto: Terje Haugnes / NRK

Da fortalte Smedås for aller første gang om hvordan hun har opplevd den siste drøye måneden. I oktober ble det nemlig kjent at faren hennes, Inge Morten Smedås, omkom etter en trafikkulykke.

26-åringen fra Dalsbygda forteller at det var vanskelig å holde fokus på det hun skulle underveis på den ti kilometer lange klassiskdistansen på Beitostølen lørdag.

– Men jeg klarte å ta det ett hakk av gangen. Det er veldig spesielt å være her i år. For pappa har alltid pleid å stå oppe i danskebakken for å heie, men nå er han ikke her noe mer. Men jeg har mamma her. Og det er jeg veldig glad for, sier Smedås.

Smedås

STERKT ØYEBLIKK: For Magni Smedås etter rennet lørdag, der hun fant veien til moren like ved.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Sa at pappa hadde vært veldig stolt

Det var ikke den imponerende 11. plassen i sesongdebuten hun tenkte på like etter målgang. Da fant hun naturligvis veien til mamma Maj Grete som stod rett ved løypa.

De ga hverandre en lang og god klem etter en svært tung og tøff høst. Møtet mellom de to ble svært følelsesladet.

– Hun var kjempestolt. Hun sa at pappa hadde vært veldig stolt av meg hvis han hadde vært her i dag.

– Utrolig sterk

F41v0qeAfwc

VANT OPPSKRIFTSMESSIG: Therese Johaug, her etter målgang på 10 kilometer klassisk på Beitostølen lørdag.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Smedås tok deretter veien gjennom målområdet. Ved skifteteltet traff hun tremenningen og lørdagens suverene vinner, Therese Johaug. Det ble også et sterkt øyeblikk for begge.

– Først og fremst så må jeg si at Magni er utrolig sterk som i det hele tatt klarer å stå på startstrek i dag og klarer å prestere det hun gjør, sier Johaug.

– Det er veldig kort tid siden hun mistet pappaen sin og jeg må si at jeg føler vanvittig med henne og hele familien. Og det viser styrke i det hun gjør, at hun klarer å stille på start, og jeg vet at faren hennes hadde vært så utrolig stolt av henne.

– Så ikke en mening med noe som helst

Det har ikke vært lett å være langrennsløper siden ulykken. Smedås sier hun setter enorm pris på at at hun har veldig mange andre som støtter henne. Hun trekker spesielt frem lagkameratene i regionlaget Team Elon Innlandet.

– Forhåpentligvis blir det lettere utover i sesongen, men det blir en veldig spesiell sesong.

Tiden i høst har vært ekstremt tung, forklarer Smedås.

Smedås

FORTALTE OM TØFF TID: Magni Smedås, her i pressesonen etter rennet lørdag.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

– Det tok lang tid før jeg klarte å komme meg ut i trening igjen, for jeg så ikke noe mening i noe som helst. Gleden var borte, men så, takket være lagkameratene mine, så har jeg kommet meg i gang igjen, sier Smedås, og fortsetter:

– Jeg har gjort en knallhard jobb for å komme meg tilbake dit jeg er i dag. Jeg er veldig stolt over den jobben jeg har klart å gjøre. Den største seieren er bare å klare og være her og gå renn, ha fokus på det jeg skal gjøre og komme meg i mål. Det klarte jeg i dag, så det er godt.

Smedås og Johaug skal begge etter planen gå 10 kilometer fristil på Beitostølen søndag formiddag. Sendingen kan du følge på NRK1 og nrk.no fra klokken 10:45.

Siste nytt

  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal