Hopp til innhold

Kollen-vinner Nyenget bisatte faren for to dager siden: – Tenkte på ham i hvert stavtak

HOLMENKOLLEN (NRK): Martin Løwstrøm Nyenget hentet frem krefter få skjønte var mulig da han vant den gjeve femmila på hjemmebane. Han mistet nemlig faren for noen uker siden og fredag var han i begravelsen.

Holmenkollen skifestival 2022

Derfor pekte Nyenget mot himmelen da han krysset målstreken i nasjonalanlegget i Oslo søndag.

Med en enorm avslutning satte han både Sjur Røthe og Didrik Tønseth på plass og henviste landsmennene til andre- og tredjeplass.

Da ble det emosjonelt for 29-åringen. Tårene rant naturligvis i målområdet. Lagkompisene kom strømmende til for å gi ham en støttende klem på en svært spesiell dag.

– Det har vært veldig tøft i to uker

Holmenkollen skifestival 2022

KONGE: Kong Harald var tradisjonen tro på plass til femmila og hilste på vinneren.

Foto: Lise Åserud / NTB

For Nyenget forteller til NRK om en oppladning til sin aller første verdenscupseier som har vært alt annet enn bra.

– Jeg mistet pappa for drøyt to uker siden. Vi var bestevenner, og han var verdens beste pappa. Dette betyr enormt mye, sier Nyenget til NRK, kort tid etter at han fikk møte Kongen.

– Det var han du tenkte på i dag?

– Ja, det gjorde jeg. Hele veien. Hvert eneste stavtak.

– Han og mamma har backet meg hele veien og uten han hadde jeg ikke stått her. Han introduserte meg for dette, og han blir savnet. Dette er vår seier, sier han.

Cross-Country Skiing, FIS World Cup, Oslo, Men's 50 km

SPORTSEIER: Martin Løwstrøm Nyenget spurtslo Sjur Røthe om seieren.

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN

Fredag, for bare to dager siden, var han i begravelsen til faren. Nyenget sier det var tøft, men at det var godt å se så mange fine folk rundt ham. Derfor ble begravelsen fin.

Men:

Det har vært veldig tøft i to uker. Det er en nær som følger med, sier Nyenget.

– Hvordan har det vært å konsentrere seg?

– Jeg har gått femmil uten å være sliten. Det har vært andre ting å tenke på. For meg funka det bra, men så svinger det veldig. Om femmil hadde vært på et annet tidspunkt, så hadde det kanskje ikke vært så bra.

Holmenkollen skifestival 2022

TOK KOMMANDOEN: Martin Løwstrøm Nyenget tok kommandoen sammen med Didrik Tønseth ut på sisterunden.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– At han har krefter til å gå sitt livs løp er ubeskrivelig

Lagkompisene tok frem de største superlativene. De mente alle seieren var fortjent etter alt Nyenget har stått i den siste tiden.

– Det er en velfortjent pall, spesielt vinneren. Det er ikke tilfeldig at han vinner i dag, sier Holund til NRK.

6JT_AClMrac

Hans Christer Holund, her underveis på femmila i Holmenkollen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Simen Hegstad Krüger, som endte på en skuffende niendeplass, hyllet lagkameraten etter målgang.

– Det er vanvittig sterkt, og er stolt på hans vegne. Han er fantastisk fyr og det er en fantastisk prestasjon, sier han til TV 2.

– Jeg kan bare forestille meg det han har vært igjennom siste ukene. At han har krefter til å gå sitt livs løp er ubeskrivelig. Kan sikkert bety ingenting eller alt, men vi skal hylle prestasjonen hans. Det er stor idrett.

Nyenget har satt voldsomt pris på støtten han har fått fra familie og sine nærmeste, men ikke minst ski-miljøet.

– De har backet enormt og vist seg frem fra en god side. Jeg har vinket litt ekstra til familien, og det gir meg ekstra styrke i dag, sier Nyenget om skifamilien.

0ZqGBZAUNs4

FARGET PALLEN RØD, HVIT OG BLÅ: Sjur Røthe, Martin Løwstrøm Nyenget og Didrik Tønseth.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Tøff avslutning

Men Nyenget fikk aldri seieren gratis. De første rundene gikk forholdsvis rolig. Men inn på den fjerde av seks runder ble farten sakte, men sikkert økt. Én etter én falt de fra tetgruppen. Til slutt var det ikke mange igjen.

Inne på den siste runden i solskinnet i hovedstaden var det briten Andrew Musgrave, Iivo Niskanen fra Finland, William Poromaa fra Sverige, og den norske kvartetten Holund, Nyenget, Røthe og Tønseth som skulle gjøre opp om seieren.

Tønseth satte en voldsom fart inne på stadion. Holund og Musgrave slapp tidlig. Men under en kilometer før mål måtte også Niskanen og Poromaa gi opp.

De siste 500 meterne var Nyenget sterkest og stakk fra både Røthe og Tønseth, som sørget for trippelt norsk på pallen.

– Han er utrolig sterk i dag. At han har energi til å stå en hel femmil, er ekstremt imponerende. Er det en jeg unner det i dag, er det ham, sier Sjur Røthe om Nyenget.

Siste nytt

 • Tarik Elyounoussi ferdig i japansk fotball

  Japan-proffen Tarik Elyounoussi gir seg i J-ligaklubben Shonan Bellmare, melder Fredriksstad Blad.

  Beslutningen ble tatt mandag.

  – Jeg snakket med klubbens sportssjef og president, hvor vi synes det var greit å gå hver til sitt, sier 35-åringen til Fredriksstad Blad.

  35-åringen reiser nå hjem til Norge med familien. Hvor fotballkarrieren fortsetter vet han ikke.

  Elyounoussi har hatt en innholdsrik fotballkarriere i sine elleve år som utenlandsproff. Han var i Fredrikstad, Lillestrøm og Rosenborg i hjemlig serie før han dro til Heerenveen (Nederland).

  Deretter har det blitt opphold i Hoffenheim (Tyskland), Olympiakos (Hellas), Qarabag (Aserbajdsjan) og AIK (Sverige), før turen gikk til Japan.

  Elyounoussi har også spil 60 A-landskamper og scoret ti mål.

  Tarik Elyounouss med ballen i beina for Norge.
  Foto: NTB
 • Haugesund sikret seg Bodø/Glimt-spiller

  Midtbanespilleren Morten Konradsen forlater Bodø/Glimt til fordel for spill Haugesund neste sesong. 29-åringen har signert en treårskontrakt.

  Haugesund bekrefter overgangen tirsdag. Konradsen kommer gratis.

  – Jeg følte at jeg og FK Haugesund var en veldig god match etter å ha snakket med både sportslig leder og trener. De virket veldig sultne på å få til noe og jeg er veldig sulten på det samme. Det var lysten til å bidra i det spennende som skjer her som var grunnen til at jeg bestemte meg for å komme hit, sier Konradsen til klubbens hjemmesider.

  Konradsen har spilt for årets seriemester siden 2018. Totalt ble det 169 kamper for Glimt.

  – Morten kommer til FK Haugesund som en spiller som skal være med og bidra til treningskulturen som skal råde fremover. Han tar med seg masse verdifull erfaring fra Bode/Glimt, representerer veldig mye av det Oskar ser etter i spillere, og blir et veldig fint tilskudd til neste sesongs spillergruppe, sier sportslig leder Eirik Opedal.

  Oskar Hrafn Thorvaldsson er trener i vestlandsklubben. (NTB)

   Morten Konradsen i spill for Bodø/Glimt.
  Foto: NTB
 • Stabæks daglige leder gir seg etter nedrykket.

  Jon Tunold gir seg som daglig leder i Stabæk to dager etter nedrykket fra Eliteserien. Beslutningen skal ha blitt tatt for flere uker siden.

  Tunolds avgang bekreftes av klubben på egne nettsider.

  Der heter det at Tunold har sagt opp sin stilling og takket ja til en stilling i et tannlegefirma. Han trer over i næringslivet ved utgangen av februar.

  – Det er vemodig å slutte i en jobb som på mange måter har definert livet mitt de siste åtte årene. Det er ekstra tungt å forlate klubben når nedrykket var et faktum. Jeg skulle veldig gjerne overlatt stafettpinnen til en ny leder i øverste divisjon, sier Tunold selv om situasjonen.

  – Uansett ble beslutningen min tatt for noen uker siden da Colosseum Tannlege ba meg bli med i en prosess for en spennende stilling i et selskap med store vekstambisjoner, legger han til.

  Tunold har vært daglig leder i klubben over to perioder og takker denne gang av etter åtte år i sjefsstolen. (NTB)

  Jon Tunold snakker med pressen.
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal