Hopp til innhold

Ingebrigtsen slakter seg selv etter VM-sølv – totalt uenig i brorens forklaring

Jakob Ingebrigtsen innrømmer at han valgte feil taktikk i VM-finalen på 1500 meter, men på en helt annen måte enn hva storebror Henrik mener.

Jakob Ingebrigtsen

RUSK I ØYET: VM-sølv er bra, men det var neppe gledestårer som snek seg fram i Jakob Ingebrigtsens øyekrok etter medaljeseremonien.

Foto: ALEKSANDRA SZMIGIEL / Reuters

– Jeg synes det er flaut å være så god, men samtidig være så jævlig dårlig, sier Jakob Ingebrigtsen etter VM-sølvet.

– Det er helt jævlig. Dessverre, det er dumt å si det. VM-sølv er en utrolig stor ting å oppnå, samtidig blir jeg slått av folk som er dårligere enn meg. Jeg er skuffet over meg selv, fortsetter han.

Dette var Ingebrigtsens første VM-medalje utendørs. Han tok også sølv på 1500 meter under innendørs-VM i mars, men da med covid i kroppen.

Men i fjor ble han olympisk mester, og det er der han nå legger lista.

Se finalen her:

– Tok en stor risiko

Kenyanerne dro opp farten tidlig i nattens finalen, men det var ikke nok for den norske favoritten. Etter 650 meter gikk Ingebrigtsen helt opp i tet. Så lå han side om side med sin største rival, Timothy Cheruiyot, i en runde.

– Vi åpner ganske fort de første 700, derfor tenker jeg at det ikke er noen som er dumme nok til å angripe på utsiden. Men det er det jo, erkjenner Ingebritsen

For på sisterunden overtok britiske Jake Wightman teten – og løp inn til et overraskende gull.

– Det er en vanvittig tøff måte å løpe et løp på, å gå opp i tet og dra så mye som Jakob gjorde. Han mangler det siste bitte lille på slutten for å holde Wightman bak seg. Når han først kommer forbi, er han en veldig rask løper. Å løpe forbi ham på oppløpet, skal mye til. Men et sølv i VM er en syk prestasjon, og i hvert fall å gjøre det på den måten, er vanvittig sterkt, sier bror Henrik Ingebrigtsen fra tribunen.

Verdensmesterskapet i friidrett 2022

IKKE ENIGE: Jakob Ingebrigtsen og storebror Henrik har hver sin forklaring på hva som gikk galt i VM-finalen.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Wightman vant på 3.29,23, mens Ingebrigtsen løp inn til 3.29,47. Mohamed Katir fra Spania tok bronse.

– Han tok en stor risiko ved å springe på den måten, men desto sterkere hadde det vært å ta gullet på den måten, sier Henrik Ingebrigtsen

– God nok til å vinne overlegent

Lillebror klarer ikke å se det på samme måte. Snarere tvert imot.

R6yNRbOhjtc

OVERRASKENDE MESTER: Jake Wightman spurtet fra en skuffet Jakob Ingebrigtsen.

Foto: Stian Lysberg Solum / Stian Lysberg Solum

Nei, hovedfeilen er kanskje at jeg ikke pusher nok underveis. Jeg åpner døra for at folk bruker krefter på å angripe. Hadde jeg løpt bittelitt fortere, hadde jeg ikke åpnet den døra, sier han.

Og utdyper:

– Jeg vet at jeg er god nok for å vinne veldig overlegent. Jeg havner i en posisjon der jeg åpner for masse angrep, fordi jeg ikke løper fort nok. Hadde jeg holdt en høyere fart tidligere så hadde ikke de andre, eller Cheruiyot, vært villig til å bruke krefter til å få prøve å få første posisjon. Og jeg kunne løpt veldig mye fortere.

– Jeg er skuffet over at jeg gjør et dårligere løp enn jeg skulle. Jeg gjør litt feil. Jeg forsvarer plassen min litt for mye til på at jeg vinner spurten. Jeg dreit meg ut. Jeg tok noen beslutninger jeg følte jeg måtte, men jeg skulle bare gjort det helt annerledes, sier han selvkritisk.

– Hva tenkte du da Wightman gikk i svingen?

– Jeg fikk bekreftet det jeg fryktet i øyeblikket. Jeg vil få ut det jeg er god for. Det gjorde jeg ikke i dag, fastslår han.

Trøsten: Han skal også løpe 5000 meter i VM, så gull kan det fortsatt bli.

Les også: Her innser Warholm nederlaget: – Den slår meg veldig hardt

Warholm over hekk åtte
Warholm over hekk åtte

Siste nytt

 • Hedret med ærespris

  Onsdag ble Fearnleys olympiske og paralympisek ærespris tildelt fire utøvere for fremragende prestasjoner i Tokyo og Beijing.

  Karsten Warholm (26) og Salum Kashafali (28) fikk prisene etter å ha satt verdensrekorder og løpt inn til gull på henholdsvis 400 meter hekk og 100 meter i Tokyo.

  – Det er en ære å få motta en sånn pris, sier Kashafali, stolt over sin nyeste pris – foran et japansk TV-team.

  Marte Olsbu Røiseland (31) tok tre gull- og to bronsemedaljer i Skiskyting.

  – Jeg er veldig takknemlig for at det har gått så bra med idretten. Det er veldig stas å bli satt pris på her med tre andre utøvere, sier Røiseland til NRK.

  Pedersen (23) slo til med fire gullmedaljer og en sølvmedalje i alpinbakkene i Kina.

  – Det de fire vinnerne har prestert, er noe av det ypperste det er ulig å oppnå som olympisk eller paralympisk utøver. Alle fire har gode verdier og representerer fremragende prestasjonskulturer i norsk toppidrett, sier toppidrettssjef Tore Øvrebø.

  KW
  Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP
 • Åge Skinstad ny sjef for ski-VM 2025

  Det bekrefter arrangøren for VM i Trondheim onsdag. Skinstad fikk jobben i et styremøte tirsdag.

  – Åge har lang og bred ledererfaring, både fra idrett og næringsliv, som dekker svært mange av de viktige områdene i tiden fram mot VM. Han kjenner skimiljøene og frivilligheten i Norge og Trøndelag godt. Han har også et godt internasjonalt nettverk, forteller Ski-VMs styreleder Bård Benum i en pressemelding.

  Skinstad, som har erfaring fra en rekke roller innen langrennssporten, gleder seg til å ta over ledelsen av Ski-VM 2025.

  – For en som har vært til stede på svært mange store skiarrangement er dette drømmejobben, Alle som husker VM i 1982, 1997 og 2011 - og som er glade i skisporten - kan tenke seg en sånn jobb. Jeg var selv til stede under VM i 1997 for NRK, og ønsker å bidra til at VM i 2025 kan bli en enda større folkefest, sier han i pressemeldingen.

  Skinstad erstatter den opprinnelige VM-sjefen Berit Svendsen, som i helgen informerte styreleder Bård Benum om at hun ønsket å fratre sin stilling.

  hkvIAJROpRM
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Bekreftet: Ukraina vil arrangere fotball-VM i 2030

  Ukraina går i kompaniskap med Spania og Portugal og søker om arrangøransvaret for VM-sluttspillet i fotball i 2030.

  Spanias fotballforbund (RFEF) opplyser om det overraskende framstøtet onsdag. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skal ha gitt sitt samtykke til planene.

  Også president i Det europeiske fotballforbundet (Uefa), Aleksander Ceferin, er positiv til søknaden.

  RFEF skriver at partnerskapet mellom Ukraina, Spania og Portugal skal styrke båndene til Europa ved å skape håp og gi gjenoppbygningsverktøy til det ukrainske folket.

  De tre landene skal ha planlagt for at krigføringen mellom Ukraina og Russland er over innen 2030, og at gjenoppbyggingen av Ukraina da er i full gang.

  The Times melder at planen er at en av VM-gruppene skal spille kamper i Ukraina.

  I pressemeldingen skriver imidlertid RFEF at planen for selve turneringen ikke er endret. Spania skal fortsatt bruke elleve arenaer, mens det skal spilles kamper på tre stadioner i Portugal. (NTB)

  Statsminister Jonas Gahr Støre besøker Ukraina
  Foto: Javad Parsa / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 64 klipp
Sport
Spiller nå
Kjønn og religion er ingen hindring 00:45
Neste