Hopp til innhold

Iuel med soleklar norsk rekord i VM: – Begynte å smile for meg selv allerede før jeg kom i mål

DOHA (NRK): Amalie Iuel hadde aldri tatt seg videre fra et forsøksheat i VM før i kveld. I Doha var hun nest best av samtlige i kvalifiseringen, da hun slo den norske rekorden med mer enn fire tideler.

REKORDLØP: Amalie Iuel forbedret den norske rekorden på 400 meter hekk med nesten et halvt sekund.

Laster innhold, vennligst vent..

Amalie Iuel har slitt med nerver ved store anledninger, men i Doha tirsdag kveld var det ingen nervøsitet å spore hos den norske hekkeløperen.

Med tiden 54.72 på 400 meter hekk knuste hun motstanderne og satte soleklar norsk rekord. Det er også nest beste tid av samtlige utøvere i kvalifiseringen i Doha, og hun er dermed i sin første semifinale i et VM.

– Jeg skjønte at det ville bli en god tid, og begynte nesten å smile for meg selv på innsiden allerede før jeg kom i mål. Det var veldig gøy å se det 54-tallet, sier hun.

X90050

GAV ALT: Amalie Iuel imponerte stort under kvalifiseringen i Doha.

Foto: LUCY NICHOLSON

Iuel så lagkameraten Karsten Warholm vinne VM-gull på samme distanse kvelden i forveien, og forteller at hun lot seg inspirere av ham. Denne gangen var det Warholm som fulgte lagvenninnen fra tribunen.

– Det er veldig imponerende. Vi sa det til henne at hun har det i seg, men det er digg å se at hun får det ut og det er meget fortjent. Jeg synes det så veldig bra disponert ut og hun porsjonerte ut kreftene sine veldig fint. Det har virkelig løsnet, sier verdensmesteren.

– Gjennombruddet vi har ventet på

Kun Sydney McLaughlin fra USA slo tiden til Iuel tirsdag kveld. Hun løp inn til 54.45 i varmen i Doha. Det var likevel den norske hekkeløperen som skulle smile aller bredest etter at kvalifiseringen var gjennomført.

– Der kom gjennombruddet vi har ventet på. Der satt det! Et løp i en helt annen klasse enn vi har sett til nå. Hun er helt klart i sitt livs form, sa NRKs friidrettskommentator Jann Post.

Etter løpet kunne Iuel si seg enig i at hun nå hadde fått sitt store gjennombrudd. Hun hadde den norske rekorden på distansen også før løpet, med tiden 55.15, men løp nesten et halvt sekund, 43 hundredeler, raskere enn sin gamle rekord.

– Jeg har kjent det i løpet av sesongen at jeg er god for litt mer, men så har jeg ofte dabbet litt av på slutten av sesongen. Det er utrolig gøy å få toppformen når det gjelder.

Hennes og Karsten Warholms trener, Leif Olav Alnes, fulgte Iuels rekordløp fra tribunen. Han har sett Iuel mislykkes i to VM tidligere.

– Dette synes jeg er strålende. Jeg er utrolig godt fornøyd med henne i dag.

Warholm, Iuel og Alnes

TRIO: Karsten Warholm (f.v.), Leif Olav Alnes og Amalie Iuel er i samme treningsgruppe.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Tror ikke alle løp maks

Onsdag kl. 20.05 løper Iuel semifinale, og etter rekordløpet i kvalifiseringen mener Post at hun nå er en av finalekandidatene på 400 meter hekk.

Men Iuel selv tror det er flere av motstanderne som sparte krefter tirsdag, i motsetning til henne selv. Blant annet løp Ashley Spencer inn til 55.28 i hennes heat, noe som er langt unna amerikanerens årsbeste på 53.11.

– Jeg tror ikke alle løp maks her i dag. Jeg tror nok amerikanerne har et par gir til inne, så det må jeg ha i bakhodet.

Selv gav hun alt i kvalifiseringen i frykt for å ryke ut før semifinalen, slik hun har gjort i de to foregående verdensmesterskapene hun har stilt opp i.

– Vi får se hvor mye av energien jeg brukte opp i dagens løp. Jeg satset alt i dag, men håper det er litt igjen til i morgen også, forteller hun før hun haster videre gjennom intervjusonen og til isbadet for å starte restitusjonsarbeidet.

Følg friidretts-VM her:

Direkte fra friidretts-VM i Doha.

Direkte fra friidretts-VM i Doha.

Siste nytt

  • Storhamar knuste Vålerenga

    Storhamar var klart best og vant den tredje kampen 4-1 i NM-finaleserien mot Vålerenga.

    Laget fra Hamar leder nå 2–1 i kamper, og mangler to seire på å sikre seg kongepokalen.

    Storhamars Sverre Rønningen ble kampens store spiller med to mål for vertene.

    NM-sluttspillet ishockey menn, finale 1. kamp (best av 7), Storhamar -Vålerenga (5-1)
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Norsk hockey-tap i Ungarn

    Norge tapte 1–2 mot Ungarn i en privatlandskamp i ishockey fredag kveld.

    Viktor Granholm scoret Norges mål i overtall i det som NTB omtaler som en kamp som «ikke vil bli husket lenge».

    Norge møter Ungarn til ny kamp lørdag.

    Ishockey, treningskamp: Norge-Frankrike (3-4)
    Foto: Alf Simensen / NTB
  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal