Hopp til innhold

Fra tårer til galgenhumor: – Dette må skje to ganger om det ikke skal bli rekord i 2018

Med 10–20 skrålende barn rundt seg, sovnet Isabelle Pedersen på gulvet i akvariet i Atlanta. Tidenes tøffeste oppkjøring skal gi tider ingen norsk kvinne tidligere har oppnådd på 100 meter hekk.

VM i friidrett i London 2017

UT I RULLESTOL: VM i London endte med tårer, men viste samtidig at Isabelle Pedersen hører hjemme blant verdens aller beste på 100 meter hekk.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Altså ... Hvis ikke det skjer den sesongen her, så må jeg ...

Isabelle Pedersen (26) forsvinner midt i setningen. Det skurrer litt på telefonlinja fra Doha. Spørsmålet må stilles på nytt, litt omformulert:

Hvis ikke du setter norsk rekord i løpet av den sesongen her, så må du …?

Pedersen bryter ut i latter.

– Jeg kjente jeg ble flau da jeg sa det, innrømmer hun, og understreker:

– Jeg sa det som en spøk!

Kanskje er det likevel mer en galgenhumoristisk spissformulering enn en spøk, for Isabelle Pedersen lar seg overtale til å si det en gang til, og denne gangen bærer stemmen helt til Norge.

– Hvis jeg ikke tar den norske rekorden i år, må jeg trilles ut med rullestol to ganger i løpet av sesongen!

Isabelle Pedersen i Doha

LANGTUR: Isabelle Pedersen kom fra Atlanta, innleder Diamond League-sesongen i Doha fredag kveld og fortsetter til Shanghai.

VM endte i rullestol

Vi skal komme tilbake til dette med norsk rekord, men først litt om å bli trillet ut i rullestol. I fjor skjedde det én gang at hun måtte bli nettopp det, trillet ut av stadion i rullestol.

Dessverre skjedde det på verst tenkelige tidspunkt, etter semifinalen på 100 meter hekk under friidretts-VM i London.

Drøyt halvveis ut i løpet rev det til i låret. Det ville vært umulig å stille til start i finalen, og man skulle også tro det uansett var en umulig oppgave å kvalifisere seg for den, strekken tatt i betraktning.

Pedersen fullførte på 12,87. Hadde hun løpt på 12,86, hadde hun måttet si fra seg sin første internasjonale mesterskapsfinale. Nå «slapp» hun det.

Skaden satte en stopper for resten av utendørssesongen 2017 og krevde faktisk et par måneder med behandling og alternativ trening.

Vinteren ble imidlertid fin. Så fin at Isabelle Pedersen kom til sin første internasjonale mesterskapsfinale på 60 meter hekk under innendørs-VM i Birmingham. Hun satte pers med 7,86 i semifinalen og ble til slutt nummer seks i VM.

Sovnet på turistattraksjon

Våren har ikke vært dårligere. Ryktene som har kommet med bølgene over Atlanterhavet den siste tiden, forteller at 26-åringen får til ting hun ikke har fått til før. Hun har fortsatt samarbeidet med sin amerikanske trener Charles Ryan og sin amerikanske treningsvenninne Christina Manning – og fortsatt framgangen.

Pedersen prøver ikke engang å bygge ned forventningene ved å avfeie ryktene fra den siste treningsperioden i USA.

– Jeg kan ikke klage. Det har vært veldig gøy å trene de siste par ukene, jeg begynner å få ut veldig mye av det jeg har ventet lenge på. Men jeg er også glad for at treningen er ferdig og at jeg skal begynne å konkurrere, for det var mye høy kvalitet over lengre perioder, og da blir man sliten, påpeker hun.

Akkurat hvor sliten hun er, fikk hun et nokså godt svar på søndag.

– Jeg var en tur på akvariet i Atlanta. Det er et enormt sturt vindu med masse fisk som du ser. Jeg hadde 10–20 unger skrikende rundt i rommet, og jeg sovnet på gulvet. Så jeg tror jobben har blitt gjort, og den har blitt gjort godt. Nå er det bare å få de «freshe» beina og stille seg klar til start, sier Pedersen.

Akvariet i Atlanta

SOVNET: Svømmende sjødyr og støyende barn. Selv det kan være sovemedisin hvis du er sliten nok.

Foto: Isbelle Pedersen

Tøft konkurranseprogram

De første utendørsløpene er unnagjort, men det er fredag kveld det virkelige alvoret starter.

Samtidig som Pedersen har trent, har hennes amerikanske manager Mario Bassani jobbet hardt i kulissene for å skaffe henne plass i så gode felt som mulig fram mot EM i Berlin i august. Bassani må ha gjort, for løpsprogrammet er imponerende.

Isabelle Pedersen har fått plass i de to første Diamond League-stevnene, i Doha (4. mai) og (12. mai).

– Akkurat nå synes jeg det er veldig, veldig kjekt. Hekk for kvinner har aldri vær raskere, så jeg synes det er nokså prestisjefullt å få plass i disse feltene. Og jeg er nødt il å være en del av disse stevnene for å ha en sjanse til å kvalifisere inn for finalen i Diamond League, og det synes jeg at jeg skal være god nok for. Så dette her er suverent, rett og slett, sier Pedersen.

Etter Shanghai blir det et gateløp i Manchester 18. mai. 3. juni skal hun i utgangspunktet løpe i belgiske Hengelo, men det kan bli erstattet av Diamond League i Roma kvelden før.

7. juni er det Bislett Games, som er sesongens første store høydepunkt, selv om 100 meter hekk for kvinner denne gangen ikke har Diamond League-status på stevnet i Oslo.

Det har den derimot i Stockholm 10. juni, som er det siste stevnet som foreløpig er spikret på veien mot EM i Berlin, der Isabelle Pedersen vil være en medaljekandidat under normale omstendigheter.

Ganske mange løp på kort tid, men ikke for mange, ifølge hun som skal løpe dem.

– Altså, jeg løper 100 meter hekk! Jeg skal løpe. Det ser kanskje veldig travelt ut, men det er tross alt ikke mer enn et stevne i uken.

Isabelle Pedersen

SÅ NÆR, SÅ NÆR: Her prøver Isabelle Pedersen å finne ut om hun skal le eller gråte etter å ha misset norgesrekorden med ett hundredel på Bislett i fjor.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Vil sette rekord foran familien

På veien mot Berlin er altså planen å flytte den norske rekorden. Det har ingen klart siden Christina Vukicevic Demidov løp på 12,74 i Hengelo for nesten ni år siden, 1. juni 2009.

Isabelle Pedersen var fryktelig nær på Bislett i fjor. Klokka stoppet et hundredels sekund for sent, på 12,75. Neste gang hun setter personlig rekord, er det altså norsk rekord.

Det kan skje når som helst.

– Jeg har sett nok tall til at det skal skje. Det er bare spørsmål om når, bekrefter hun som skal gjøre det.

Drømmen er at det skal skje under Bislett Games.

– Det hadde vært kjempegøy å ha familie og venner på tribunen, og få gjort det på hjemmebane. Å kunne dele et sånt øyeblikk med så mange som jeg bryr meg om, ville vært det beste som kunne ha skjedd, sier Pedersen.

Det er imidlertid ikke snakk om å holde igjen i de første løpene for at rekorden først skal komme på Bislett.

– Det hadde vært gøy om det skjer før, og så at det skjer igjen på Bislett. Ingenting hadde vært mer gledelig. Gjentar jeg de beste tekniske øktene fra trening, så skal det skje, men det skal gjøres, påpeker hun.

Når kaffen er god, er det meste greit

Første mulighet er altså i Doha, der det norske hekkehåpet er for første gang.

– Kaffen er god. Så da tror jeg det meste er nokså greit!

For Isabelle Pedersen er det bare å ta plass i startblokkene og slippe kreftene løs. For oss andre er det bare å synke ned i sofaen foran TV-skjermen.

Fredag kveld er Diamond League-sesongen endelig i gang, fra kl. 19.00 på NRK2.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal