NRK Meny
Normal

Idrettstopp om norsk OL-kamp: – Litt arroganse

En av verdens mektigste idrettsledere innen vintersporten er på ingen måte overrasket over at Norge er ute av kampen om å få arrangere OL i 2022.

Gian-Franco Kaspar

FIS-president Gian-Franco Kaspar er alt annet enn overrasket over at Norge sa nei til OL i 2022.

Foto: NRK

– Nordmenn trodde de bestemte seg for om de skulle arrangere OL eller ikke arrangere OL. Men det er andre kandidater også. Norge var kun en av kandidatene. Resten var litt arroganse. «Om vi sier ja, så sier verden ja», sier Gian-Franco Kasper (70) til NRK.

Gjennom vervet som leder i det internasjonale skiforbundet (FIS) og medlem i den internasjonale olympiske komiteen (IOC), er sveitseren en av verdens mektigste vinteridrettsledere. Han har fulgt den norske OL-debatten tett de siste månedene, og også uttalt seg positivt til at OL burde tildeles Norge.

Det har gått ti dager siden Oslo trakk sin søknad om å få arrangere vinter-OL i 2022. Gjennom en lang og tidvis heftig OL-debatt i Norge, ble det aldri den entusiasmen for å arrangere OL som regjeringen mente måtte til for å kunne gi statsgaranti.

Dermed trakk Oslo sin OL-søknad.

Ikke overrasket

Kasper mener imidlertid at det ikke var noen selvfølge at Norge ville fått tildelt lekene selv om regjeringen hadde gitt statsgarantien.

Både Almaty i Kasakhstan og Beijing i Kina er fortsatt med i kampen om OL i 2022, men Kasper mener debatten i Norge bar preg av en stor selvsikkerhet om at Norge var den beste kandidaten.

Han synes det er skuffende at Norge trakk seg fra OL-kampen, men:

– Det var ikke overraskende at Norge trakk seg, vi trodde det skulle bli slik.

– Hvorfor er du ikke overrasket over utfallet i Norge?

– Jeg vet ryktet IOC har i Norge. Jeg har vært mange ganger i Norge og har skjønt hvordan folket og sportsfolket tenker. Vi vet at sjokket over kostnadene i Sotsji sitter dypt i det norske folket. Den andre grunnen er ryktet IOC har i Norge. De mener det er for lite gjennomsiktighet. De tror ikke IOC har andre mål enn å tjene penger på OL, sier Kasper.

– Dreper oss selv om vi fortsetter

Gerhard Heiberg

Gerhard Heiberg mener stemningen til Oslo-OL ble forverret under Sotsji-OL.

Foto: Per Onsheim / NRK

Etter at drømmen om Oslo-OL i 2022 gikk fløyten, har flere norske idrettsledere trukket frem nettopp skepsisen i det norske folket mot IOC som avgjørende for at det aldri ble OL-feber i Norge.

Blant annet mener det norske IOC-medlemmet Gerhard Heiberg at stemningen snudde i Sotsji, der hans egne uttalelser om at nordmenn kan oppfattes som arrogante i ute idrettsverdenen preget debatten.

Gjennom den norske OL-debatten, var et av de store spørsmålene om Norge gjennom å arrangere OL ville kunne påvirke IOC i en positiv retning når det gjelder nøkternhet og åpenhet.

Heiberg var tydelig på at IOC er i endring, men at det i tiden som kommer blir enda viktigere for IOC å endre seg.

Kasper er langt på vei enig med Heiberg i dette. Han mener dessuten at det er behov for å begrense veksten til OL som arrangement.

– OL er blitt for stort, vi har alle overdrevet. Vi prøver å gjøre for mye med OL. Det er mer og mer penger involvert, og da vokser vi. Nå må vi droppe «kjekt å ha»-elementene, og kun ta med «må ha»-elementene. Jeg har sagt i mange år at hvis vi fortsetter på denne måten, så dreper vi oss selv, sier Kasper.

Siste nytt

 • Ødegaard ute med brudd i foten

  Martin Ødegaard vil ikke spille mer for nederlandske Heerenveen før jul. 18-åringen har pådratt seg et brudd i foten. Det bekrefter pappa Hans Erik Ødegaard til Aftenposten mandag.

  – Det er et brudd oppe på den ene vristen, sier Ødegaard til avisen.

  Martin Ødegaard går dermed glipp av de siste tre seriekampene før julepausen.

  Martin Ødegaard
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Sørloth og Wikheim med nye mål

  Alexander Sørloth og Gustav Wikheim var involvert i samtlige mål da Midtjylland vant 4-0 over Randers i dansk superliga mandag.

  Sørloth ga Midtjylland ledelsen etter 32 minutter. Wikheim toppet kvelden med å sette inn kveldens fjerde mål.

  Pressetreff før Norge - Nord Irland
  Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
 • Russland til kvartfinale i VM

  Russland slo Sør-Korea etter stor dramatikk i 1/8-finalen i håndball-VM mandag. Russerne vant 36-35 etter ekstraomganger. Dersom Norge slår Spania, venter dermed en kvartfinale mot Russland onsdag.

  Russia's Anna Wjachirewa
  Foto: Klaus-dietmar Gabbert / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal