Hopp til innhold

Ingen tør utfordre IOC-presidenten – svensk OL-håp fortviler

KONTIOLAHTI/OSLO (NRK): Den svenske skiskytteren Sebastian Samuelsson er kritisk til at Thomas Bach stiller til gjenvalg uten en eneste motkandidat.

Sebastian Samuelsson og Thomas Bach

KRITISK: Sebastian Samuelsson (t.v.) synes det er merkelig at Thomas Bach (t.h.) stiller alene til gjenvalg som IOC-president.

Foto: Coffrini/Lehtikuva / Reuters/AFP

Bach er den eneste kandidaten i det kommende presidentvalget i Den internasjonale olympiske komité.

Dermed ligger alt til rette for at Bach, som har vært IOC-president siden 2013, får fire nye år etter valget i mars neste år.

Det er det ikke alle som er fornøyd med:

Laster Twitter-innhold

Slik ytret Sebastian Samuelsson sin frustrasjon på Twitter. Han mener at IOC ikke har gjort nok i kampen mot doping og at Bach bør skiftes ut.

– Jeg synes at han ikke har lyttet nok på utøverne. Derfor synes jeg det var kjipt at det ikke var noen som valgte å utfordre han, sier Samuelsson til NRK, og legger til:

– Jeg tror at det trengs å få inn litt nye tanker, en yngre kvinne eller noe, som virkelig er klar for å forandre litt hvordan man ser på sporten i de leddene.

– Rart å ha et valg med én person

Samuelsson er en av Sveriges beste skiskyttere, med blant annet et OL-sølv fra Pyeongchang i 2018. På helgens sprint i Kontiolahti ble han nummer to – kun slått av Johannes Thingnes Bø.

Trondheim Skishow. Sebastian Samuelsson under showrenn på Granåsen.

Samuelsson (23) ble nummer to bak Thingnes Bø på helgens sprint.

Foto: Ned Alley / NTB

Samuelsson har flere ganger fremmet sine meninger når det kommer til antidoping-kampen. Han er ikke overrasket, men synes det er merkelig at det kun er Bach som stiller til valg.

– Rart å ha et valg med bare én person. Det hadde vært bra bare for selve debattens skyld om det hadde vært flere som stilte, sier den svenske skiskytteren.

– Hva er ditt inntrykk av IOC generelt?

– At de er veldig gammeldagse. Det har alltid vært på én måte og de vil at det skal fortsette å være på den måten.

Bach og IOC er forelagt kritikken fra Samuelsson.

– Det faktum at president Thomas Bach stiller uten motstand i det kommende IOC-presidentvalget, er en demokratisk prosess, står det i en e-post fra IOCs presseavdeling til NRK.

Små vinnersjanser

Øyvind Watterdal, som er nestleder i NIFs utøverkomite, var ikke klar over at Bach stilte som eneste kandidat. Han er enig i Samuelssons uttalelse om at det er rart, men har også tanker om hva som kan være grunnen.

Norsk EM-gull i skiorientering

Øyvind Watterdal er en norsk langrennsløper og skiorienterer.

Foto: Ivar Haugen / Norges Orienteringsforbund

– Det er jo en stilling som sikkert mange skulle ønske at de hadde. Mange anser kanskje sin egen mulighet for å bli valgt som liten, sier Watterdal.

Samtidig er han ikke helt av samme oppfatning som Samuelsson, hva gjelder arbeidet til IOC og Bach.

– Jeg har inntrykk av at IOC gjør en bedre jobb enn det som kommer frem utad og i media. Hvor godt de jobber med dopingspørsmålet og sånn, det har jeg ikke godt nok grunnlag til å svare for, sier nestlederen.

Siste nytt

 • Deila-søstrene sammen i landslagstroppen for første gang

  Søstrene Thale og Live Rushfeldt Deila er for første gang tatt ut i samme landslagstropp i håndball til kampene i EHF Euro Cup. Målvakt June Krogh er debutant.

  Landslagssjef Thorir Hergeirsson offentliggjorde tirsdag de 19 spillerne som skal representere Norge i kampene mot Ungarn og Sveits i midten av oktober.

  Der har både Odense-spiller Thale Rushfeldt Deila og tvillingsøster Live fått plass. Førstnevnte var med i EM-troppen i fjor.

  Samlingen er den eneste før det endelige VM-uttaket blir gjort 7. november. Spillerne som er inkludert i troppen til oktober-kampene, er dermed de som er mest aktuelle til å bli valgt ut til VM, opplyser håndballforbundet.

  Hele troppen:

  Målvakter: Marie Davidsen (CSM Bucuresti), Katrine Lunde (Vipers Kristiansand), June Cecilie Krogh (Follo)

  Bakspillere: Emilie Hegh Arntzen (CSM Bucuresti), Stine Ruscetta Skogrand (Ikast), Nora Mørk (Esbjerg), Stine Bredal Oftedal, (Györ), Kristine Breistøl (Esbjerg), Ingvild Bakkerud (Ikast), Henny Ella Reistad (Esbjerg), Thale Rushfeldt Deila (Odense), Live Rushfeldt Deila (Sola)

  Kantspillere: Malin Aune (Odense), Camilla Herrem (Sola), Sanna Solberg-Isaksen (Esbjerg), Emilie Margrethe Hovden (Györ)

  Linjespillere: Maren Aardahl (Odense), Kari Brattset Dale (Györ), Vilde Mortensen Ingstad (CSM Bucuresti).

  (NTB)

  Håndball-EM Slovenia 2022, semifinale: Norge - Frankrike (28-20)
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Ruud med vrien Kina-trekning – møter Struff i første runde

  Casper Ruud skal opp mot tyskeren Jan-Lennard Struff, som han har trøblet mot flere ganger, i første kamp i ATP500-turneringen i Beijing.

  Den høye og servesterke tyskeren er blitt en slags marerittmotstander for Ruud. De to har møttes tre ganger tidligere, og Struff har vunnet samtlige kamper.

  Senest var de i aksjon mot hverandre i Monte Carlo Masters i april, og da vant Struff i strake sett (6-1 og 7-6) på Ruuds favorittunderlag grus.

  Ruud er 7.-seedet i hardcourtturneringen i den kinesiske hovedstaden. Han ligger for øyeblikket på 9.-plass på ATP-rankingen, mens Struff er nummer 23.

  Dersom Ruud skulle starte turneringen bra, er han i rute til et kvartfinalemøte med verdensener Carlos Alcaraz.

  Kampen mot Struff spilles trolig torsdag. (NTB)

  Laver Cup Tennis
  Foto: DARRYL DYCK / AP
 • Carlsen knuste Nakamura i ny gigantduell

  Magnus Carlsen brukte bare tre partier på å beseire Hikaru Nakamura i årets sjette Champions Chess Tour-turnering mandag.

  Dermed fikk en formsterk Carlsen en drømmestart på turneringen.

  Mandagens duell ble spilt over fire partier hurtigsjakk. Der innledet Carlsen med en overbevisende seier, før det ble remis i parti nummer to.

  Deretter leverte den norske sjakkstjernen et nytt kjempeparti med hvite brikker. Carlsen skaffet seg raskt et solid overtak i stillingen, og til slutt ga Nakamura opp.

  – Det er ikke gøy å tape på tre partier mot en av dine argeste konkurrenter, sa TV 2s sjakkekspert Jon Ludvig Hammer.

  I forkant av duellen var Carlsen tydelig på at Nakamura er spilleren han legger mest prestisje i å møte om dagen.

  – Ja, definitivt. I hvert fall når det ha ndlert om lynsjakk eller raskere enn det, sa han til TV 2. (NTB)

  Norway Chess
  Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Ler etter den offentlige oppvasken: – Skal ha tykkere vegger 00:46
Neste