Ingen tør utfordre IOC-presidenten – svensk OL-håp fortviler

KONTIOLAHTI/OSLO (NRK): Den svenske skiskytteren Sebastian Samuelsson er kritisk til at Thomas Bach stiller til gjenvalg uten en eneste motkandidat.

Sebastian Samuelsson og Thomas Bach

KRITISK: Sebastian Samuelsson (t.v.) synes det er merkelig at Thomas Bach (t.h.) stiller alene til gjenvalg som IOC-president.

Foto: Coffrini/Lehtikuva / Reuters/AFP

Bach er den eneste kandidaten i det kommende presidentvalget i Den internasjonale olympiske komité.

Dermed ligger alt til rette for at Bach, som har vært IOC-president siden 2013, får fire nye år etter valget i mars neste år.

Det er det ikke alle som er fornøyd med:

Laster Twitter-innhold

Slik ytret Sebastian Samuelsson sin frustrasjon på Twitter. Han mener at IOC ikke har gjort nok i kampen mot doping og at Bach bør skiftes ut.

– Jeg synes at han ikke har lyttet nok på utøverne. Derfor synes jeg det var kjipt at det ikke var noen som valgte å utfordre han, sier Samuelsson til NRK, og legger til:

– Jeg tror at det trengs å få inn litt nye tanker, en yngre kvinne eller noe, som virkelig er klar for å forandre litt hvordan man ser på sporten i de leddene.

– Rart å ha et valg med én person

Samuelsson er en av Sveriges beste skiskyttere, med blant annet et OL-sølv fra Pyeongchang i 2018. På helgens sprint i Kontiolahti ble han nummer to – kun slått av Johannes Thingnes Bø.

Trondheim Skishow. Sebastian Samuelsson under showrenn på Granåsen.

Samuelsson (23) ble nummer to bak Thingnes Bø på helgens sprint.

Foto: Ned Alley / NTB

Samuelsson har flere ganger fremmet sine meninger når det kommer til antidoping-kampen. Han er ikke overrasket, men synes det er merkelig at det kun er Bach som stiller til valg.

– Rart å ha et valg med bare én person. Det hadde vært bra bare for selve debattens skyld om det hadde vært flere som stilte, sier den svenske skiskytteren.

– Hva er ditt inntrykk av IOC generelt?

– At de er veldig gammeldagse. Det har alltid vært på én måte og de vil at det skal fortsette å være på den måten.

Bach og IOC er forelagt kritikken fra Samuelsson.

– Det faktum at president Thomas Bach stiller uten motstand i det kommende IOC-presidentvalget, er en demokratisk prosess, står det i en e-post fra IOCs presseavdeling til NRK.

Små vinnersjanser

Øyvind Watterdal, som er nestleder i NIFs utøverkomite, var ikke klar over at Bach stilte som eneste kandidat. Han er enig i Samuelssons uttalelse om at det er rart, men har også tanker om hva som kan være grunnen.

Norsk EM-gull i skiorientering

Øyvind Watterdal er en norsk langrennsløper og skiorienterer.

Foto: Ivar Haugen / Norges Orienteringsforbund

– Det er jo en stilling som sikkert mange skulle ønske at de hadde. Mange anser kanskje sin egen mulighet for å bli valgt som liten, sier Watterdal.

Samtidig er han ikke helt av samme oppfatning som Samuelsson, hva gjelder arbeidet til IOC og Bach.

– Jeg har inntrykk av at IOC gjør en bedre jobb enn det som kommer frem utad og i media. Hvor godt de jobber med dopingspørsmålet og sånn, det har jeg ikke godt nok grunnlag til å svare for, sier nestlederen.

Siste nytt

 • Historisk VM-uttak

  Sportssjef Ivar Stuan har tatt ut den første norske kvinnelige VM-troppen i kombinert. Det er trioen Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund og Marte Leinan Lund.

  – Dette er et historisk VM-uttak. For første gang skal kvinnene konkurrere i kombinert, og vi ser veldig frem til dette. Denne kvinnetrioen er alle medaljekandidater i VM. Dette har de vist i helgas kontinentalcup og i verdenscuprennet i Ramsau før jul, sier Stuan i pressemeldinga.

  To plasser er fortsatt ledige i den kvinnelige troppen.

  Hos herrene har Jørgen Graabak fått grønt lys etter helgas verdenscuprenn i Ramsau. Fra før er Jarl Magnus Riiber og Jens Lurås Oftebro tatt ut. Ytterlige tre plasser vil fylles seinere.

  Gyda Westvold Hansen
 • Ber FIS vurdere ny Bolsjunov-straff

  Det finske Skiforbundet har sendt en forespørsel til FIS hvor de ber dem vurdere om straffen Bolsjunov fikk var riktig etter søndagens stafett, skriver det finske Skiforbundet i en pressemelding.

  På oppløpet i kampen om 2.-plassen gikk den finske ankermannen, Joni Mäki, først inn på oppløpet, og Bolsjunov følte han ble sperret. Russeren svarte med å slå etter Mäki, før han etter målgang krasjet inn i finnen.

  Russlands lag ble disket, men finnene ber nå om en ny vurdering av straffen til Bolsjunov.

  Verdenscup Lahti
  Foto: Markku Ulander / NTB
 • Verdenscupen avsluttes i Norge

  Verdenscupsesongen for Therese Johaug og resten av langrennseliten avsluttes med renn på Lillehammer i mars.

  Det opplyser Det internasjonale skiforbundet (FIS) onsdag.

  Verdenscupfinalen skulle etter planen gått i Beijing, men måtte avlyses som følge av viruspandemien.

  Lillehammer skulle på sin side hatt verdenscuprenn før jul, men også de ble utsatt. Årsaken var at norske myndigheter ikke åpnet for unntak fra innreise- og karantenebestemmelsene.

  Nå blir det renn i mjøsbyen fra 19. til 21. mars. FIS opplyser torsdag at rennprogrammet for avslutningshelgen vil bli offentliggjort så fort det er klart.

  Fra regjeringshold er det samtidig understreket at unntaket som nå foreligger kan bli trukket tilbake dersom smittesituasjonen forverrer seg.

  Russiske Tjumen hadde også søkt om å få overta verdenscupavslutningen i langrenn, men Lillehammer trakk imidlertid det lengste strået.

  Therese Johaug
  Foto: Jussi Nukari / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal