Hopp til innhold

Ingen tør utfordre IOC-presidenten – svensk OL-håp fortviler

KONTIOLAHTI/OSLO (NRK): Den svenske skiskytteren Sebastian Samuelsson er kritisk til at Thomas Bach stiller til gjenvalg uten en eneste motkandidat.

Sebastian Samuelsson og Thomas Bach

KRITISK: Sebastian Samuelsson (t.v.) synes det er merkelig at Thomas Bach (t.h.) stiller alene til gjenvalg som IOC-president.

Foto: Coffrini/Lehtikuva / Reuters/AFP

Bach er den eneste kandidaten i det kommende presidentvalget i Den internasjonale olympiske komité.

Dermed ligger alt til rette for at Bach, som har vært IOC-president siden 2013, får fire nye år etter valget i mars neste år.

Det er det ikke alle som er fornøyd med:

Laster Twitter-innhold

Slik ytret Sebastian Samuelsson sin frustrasjon på Twitter. Han mener at IOC ikke har gjort nok i kampen mot doping og at Bach bør skiftes ut.

– Jeg synes at han ikke har lyttet nok på utøverne. Derfor synes jeg det var kjipt at det ikke var noen som valgte å utfordre han, sier Samuelsson til NRK, og legger til:

– Jeg tror at det trengs å få inn litt nye tanker, en yngre kvinne eller noe, som virkelig er klar for å forandre litt hvordan man ser på sporten i de leddene.

– Rart å ha et valg med én person

Samuelsson er en av Sveriges beste skiskyttere, med blant annet et OL-sølv fra Pyeongchang i 2018. På helgens sprint i Kontiolahti ble han nummer to – kun slått av Johannes Thingnes Bø.

Trondheim Skishow. Sebastian Samuelsson under showrenn på Granåsen.

Samuelsson (23) ble nummer to bak Thingnes Bø på helgens sprint.

Foto: Ned Alley / NTB

Samuelsson har flere ganger fremmet sine meninger når det kommer til antidoping-kampen. Han er ikke overrasket, men synes det er merkelig at det kun er Bach som stiller til valg.

– Rart å ha et valg med bare én person. Det hadde vært bra bare for selve debattens skyld om det hadde vært flere som stilte, sier den svenske skiskytteren.

– Hva er ditt inntrykk av IOC generelt?

– At de er veldig gammeldagse. Det har alltid vært på én måte og de vil at det skal fortsette å være på den måten.

Bach og IOC er forelagt kritikken fra Samuelsson.

– Det faktum at president Thomas Bach stiller uten motstand i det kommende IOC-presidentvalget, er en demokratisk prosess, står det i en e-post fra IOCs presseavdeling til NRK.

Små vinnersjanser

Øyvind Watterdal, som er nestleder i NIFs utøverkomite, var ikke klar over at Bach stilte som eneste kandidat. Han er enig i Samuelssons uttalelse om at det er rart, men har også tanker om hva som kan være grunnen.

Norsk EM-gull i skiorientering

Øyvind Watterdal er en norsk langrennsløper og skiorienterer.

Foto: Ivar Haugen / Norges Orienteringsforbund

– Det er jo en stilling som sikkert mange skulle ønske at de hadde. Mange anser kanskje sin egen mulighet for å bli valgt som liten, sier Watterdal.

Samtidig er han ikke helt av samme oppfatning som Samuelsson, hva gjelder arbeidet til IOC og Bach.

– Jeg har inntrykk av at IOC gjør en bedre jobb enn det som kommer frem utad og i media. Hvor godt de jobber med dopingspørsmålet og sånn, det har jeg ikke godt nok grunnlag til å svare for, sier nestlederen.

Siste nytt

 • Serbias Juventus-stjerne mister Norge-oppgjør

  Den serbiske angrepsprofilen Dusan Vlahovic sliter med en skade og har trukket seg fra landslagstroppen som skal møte Norge i nasjonsligaen i juni, ifølge VG.

  Vlahovic startet sesongen for Fiorentina, men etter en strålende høstsesong meldte han overgang til Juventus i januar. Totalt står han med 29 mål på 45 kamper i alle turneringer i sesongen som nettopp kom til en slutt. (NTB)

  Italy Soccer Italian Cup
  Foto: Alessandra Tarantino / AP
 • Øygarden FK er konkurs

  Fotballklubben Øygarden FK ble fredag slått konkurs etter flere måneder med usikkerhet, skriver Bergens Tidende.

  Ifølge avisen skal Øygarden, som spiller på nivå tre i norsk fotball, mangle om lag tre millioner kroner for å klare seg ut sesongen. Fredag ble det holdt samtaler med lokalt næringsliv om pengestøtte, uten at det har ført fram.

  – Det er ufattelig trist. Nå er det 18 mann som står uten klubb. Vi er blitt fristilt, sier en av spillerne, Andreas Fantoft til BT.

  Øygarden skulle opprinnelig spilt mot Ørn-Horten lørdag, men den kampen strykes sammen med resten av klubbens kampprogram i serien. Det ventet også en NM-kamp mot Sotra, men det er uklart hva som vil skje med den, skriver avisen. (NTB)

  Førstedivisjon i fotball 2020: Øygarden-Sandnes Ulf (2-1)
  Foto: Marit Hommedal / NTB
 • Hovland avanserer i Texas med bogeyfri runde

  Det norske golfesset Viktor Hovland fant fram storspillet på den andre runden av PGA-turneringen i Texas fredag. Han gikk en bogeyfri runde fem slag under par.

  Etter en litt treg start torsdag med ett slag under par, har nordmannen spilt seg godt opp fredag. Med fem birdier kunne han bokføre en 65-runde. Det plasserer ham på en foreløpig delt 5.-plass på seks slag under par. Det skiller tre slag opp til lederen Scott Stallings (USA), men det er flere bakfra som kan senke lederscoren ytterligere utover dagen. (NTB)

  Colonial Golf
  Foto: Tony Gutierrez / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste