Hopp til innhold

Idrettsjurist tror Johaug-saken kan drøye et år

Gunnar-Martin Kjenner tror det er veldig sannsynlig at en av partene i Johaug-saken vil anke dommen fra domsutvalget. Det betyr at Johaugs «doping-mareritt» ikke på langt nær er over.

Theres Johaug forlater Holmenkollen Park Hotel

DOPINGTATT: Therese Johaug er suspendert etter å ha fått i seg det forbudte stoffet clostebol tidligere i høst. Nå kan hun bli utestengt i over et år.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Tirsdag ettermiddag kom meldingen en hel nasjon har ventet i spenning på:

Antidoping Norges påtalenemnd har lagt ned påstand om å utestenge Therese Johaug i 14 måneder.

Det betyr at skistjernen trolig går glipp av Lahti-VM, men rekker 2018-OL så vidt.

Det er imidlertid et annet spørsmål som kan bli en ekstra belastning for Johaug: Hvor lenge må hun vente på en rettskraftig dom?

Forventer anke

Nå blir saken fra påtalenemnda sendt videre til Norges Idrettsforbunds domsutvalg, som skal behandle saken. Domsutvalget kan sammenlignes med tingretten i en vanlig straffesak. Når de har mottatt saken, får Johaug tre ukers frist til å komme med et tilsvar.

– Jeg har tidligere gjort uttrykk for at en dom kan ventes mellom nyttår og nærmere påske, og jeg tror det stemmer også i dag. Får vi en dom før påske, er hun heldig, sier idrettsjurist Gunnar-Martin Kjenner.

Idrettsjuristen har jobbet med en flere lignende saker her til lands og er en av de fremste ekspertene på området.

Han mener det er svært sannsynlig at en av partene i saken kommer til å anke dommen fra domsutvalget.

– Det er ytterst sjelden at begge parter er fornøyd med dommen fra domsutvalget. De fleste dopingsaker går videre til appellutvalget, sier idrettsjuristen.

Idrettsadvokat Gunnar Martin Kjenner mener straffen er altfor streng, og noen av norges beste skiskyttere utrykker sympati for Johaug i i en krevende situasjon.

Kan saken havne i CAS?

Appellutvalget kan sammenlignes med lagmannsretten i vanlige straffesaker. Kjenner forklarer at det ved en eventuell anke trolig vil gå med mye tid til ankefrister, saksbehandling og sommerferie.

– Og så kommer høsten hvor saken skal berammes. Jeg vil tippe at vi ved disse tider neste år kan ha en avgjørelse, sier Kjenner og legger til:

– Men så har vi en risiko til med at WADA kan anke til CAS, og da vil det gå enda lengre tid.

CAS kan i dette tilfellet beskrives som siste rettsinstans.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Johaug

USIKKER FREMTID: Om påtalenemda får det som de vil, blir Therese Johaug utestengt i 14 måneder. Det betyr at skistjernen trolig går glipp av Lahti-VM, men rekker 2018-OL så vidt.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

FIS varslet mulig anke

Johaugs advokat Christian B. Hjort mener det ikke er grunnlag for utestengelse i det hele tatt. Han vil ikke bekrefte eller avkrefte om Johaug vil anke en dom hvis utfallet blir i nærheten av påtalenemndas innstilling.

– Jeg vurderer alltid situasjonen ut ifra den dommen som måtte foreligge før jeg går videre i en sak. Det vil jeg også gjøre i dette tilfellet, sier Hjort til NRK.

Samtidig har FIS-president Gian Franco Kasper tidligere uttalt at de vil anke saken til CAS hvis de mener straffen er for mild.

– Det er først og fremst en nasjonal sak nå, og per nå er det opp til nordmennene å finne en løsning. Så kan enten FIS eller WADA anke, og det må vi gjøre om det ikke skjer noe eller om det som gjøres ikke er nok, sa presidenten til Dagbladet.

Sportsnyheter

Siste nytt

  • De Ligt, Musiala og Dier tilbake i trening før returkampen i Madrid

    Bayern München-trioen Matthijs de Ligt, Jamal Musiala og Eric Dier var alle med på tirsdagens trening før onsdagens Champions League-semifinale mot Real Madrid.

    De Ligt gikk glipp av den første kampen grunnet kneproblemer, og erstatteren Kim Min-jae har fått skylden for begge målene Bayern München slapp inn i 2-2-kampen.

    Bayern-trener Thomas Tuchel sa på tirsdagens pressekonferanse at Dier og De Ligt ligger an til å starte returkampen i Spania.

    – De fortjener å fortsette å spille sammen. Matthijs har fått grønt lys, sa Tuchel.

    Musiala
    Foto: CHRISTOF STACHE / AFP
  • McDavid, MacKinnon eller Kutsjerov blir årets spiller i NHL

    Connor McDavid, Nathan MacKinnon og Nikita Kutsjerov er årets finalister i kampen om å vinne Hart-trofeet som årets spiller i NHL.

    Hart-trofeet gis årlig til spilleren som i en avstemning blant medlemmene i ishockeyjournalistenes forening utpekes som den mest verdifulle for sitt lag.

    McDavid vant Hart-trofeet for tredje gang i fjor og kan slutte seg til Wayne Gretzky (9), Gordie Howe (6) og Eddie Shore (4) som en av spillerne med minst fire. Edmonton Oilers-kapteinen kan også bli den første som vinner to år på rad siden Alex Ovetsjkin i 2008 og 2009.

    6bI-ZE7PPAY
    Foto: AP
  • Nominert til årets manager – fikk sparken

    Liam Rosenior var en av tre nominerte til prisen for årets manager i engelsk mesterskapsserie. Tirsdag fikk han sparken i Hull.

    39-åringen ble i november 2022 hentet til trenerjobben i klubben han hadde spilt for i fem år av sin aktive karriere. Han berget laget fra nedrykk, og sist sesong gjorde Hull det så bra at han i desember fikk en ny og forbedret kontrakt med gyldighet til 2026.

    Han ble også nominert til prisen som sesongens manager sammen med Kieran McKenna (Ipswich, som vant) og Daniel Farke (Leeds), men Hull gikk så vidt glipp av opprykkssluttspill. Med bare en seier på de fire siste kampene endte laget på 7.-plass, tre poeng bak Norwich på den viktige 6.-plassen.

    – Dette er den vanskeligste avgjørelsen jeg har truffet som styreleder i denne klubben. Jeg må se bort fra personlige følelser og treffe avgjørelser med klubbens langsiktige visjoner i sentrum, sier klubbens tyrkiske eier Acun Ilicali til Hulls nettsted.

    – Det er ingen tvil om at vi har hatt framgang under Liam, og han vil alltid være en del av denne familien. Likevel er det blitt tydelig at vi har ulike visjoner for klubbens framtid, og jeg føler at tiden er inne for å gjøre en endring.

    (©NTB)

    dfClLXF5MRI
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal