Norge har fått beskjed om at OL-løypa endres

SOTSJI (NRK.no): Etter nye og nøyaktige målinger av OL-løypene torsdag flyttes starten på kvinnenes skiskyttersprint. Norge mener likevel at OL-løypene er gjort unødvendig korte.

Lars Berger på stadion

Slik ser skiskytterstadion i OL ut. Her inne vil det bli et lengre strekke å gå for kvinnene på søndagens sprint enn først planlagt. Årsaken er at løypa var for kort. På bildet er Lars Berger (reserve på herrenes sprint) på vei ut av stadion under trening onsdag.

Foto: STEFAN WERMUTH / Reuters

I tillegg til at strekket ut av stadion blir lengre endres også enkelte kurver i kvinnenes sprintløype.

– Det er det jeg har fått beskjed om, sier idrettssjef i Norges Skiskytterforbund, Per Arne Botnan, til NRK.

Botnan snakket torsdag kveld med teknisk delegert (TD) for OL-løypene, amerikanske Max Cobb, som skal ha informert den norske idrettssjefen om endringen.

OL-løypene

Slik så løypa på vei ut av skiskytterstadion ut torsdag.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

Som TD har Cobb ansvar for at OL-øvelsene blir gjennomført på riktig måte. Cobb har ikke besvart NRKs henvendelser etter at den angivelige avgjørelsen om å endre kvinnesprinten ble tatt.

Krevde endring

Tidligere torsdag fortalte Botnan til NRK at Norge hadde klaget på OL-løypene som de mener bryter reglene fordi de er for korte. Norge mener å ha bevis for regelbruddet gjennom egen GPS-måling.

De norske skiskytterne er blant de beste i sporet og Botnan sier at det derfor er i Norges interesse at løypene er minst så lange som reglene sier de skal være.

Endrer ikke herrenes løype

NRK snakket imidlertid med Cobb etter at IBU hadde kontrollmålt herrens sprintløype (10km) tidligere torsdag. Norge mener at deres GPS-målinger viser at også denne er for kort.

Max Cobb

Max Cobb i Det internasjonale skiskytterforbundet er teknisk delegert for OL-konkurransene og har dermed ansvar for at de blir gjennomført på rikig måte.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Det er den ikke. Jeg er sikker på at herrenes sprintløype er på mer enn 10 000 meter og dermed riktig, sa Max Cobb til NRK.

Etter Norges klage var han med på å bestemme at OL-løypene skulle kontrollmåles på nytt.

Hjul og tau

– Det er merkelig at den samme GPS-en som viste at damenes sprintløype er for kort, skal vise feil på de andre løypene vi har målt, sier Botnan.

Da NRK snakket med Cobb tidligere torsdag hadde han ingen forklaring på hvorfor Norges målinger på herreløypa er annerledes enn IBU sine kontrollmålinger.

Han fortalte likevel at det kan være noe forskjell på løypene under trening og konkurranse, for eksempel i svinger, og at dette kan være en forklaring på det norske lagets målinger.

– Vi er blitt lovet at herrenes sprintløype er lang nok og da må vi stole på det. Vi fikk de i hvert fall til å måle på nytt med både hjul og tau, sier Botnan.

Hjul og tau er virkemidler som brukes for å gjøre helt nøyaktige oppmålinger av konkurranseløyper.

Liker ikke endringen

Botnan mener uansett at arrangøren har skapt en unødvendig situasjon ved å legge seg på et minimum av hva som er tillatt.

– Prinsipielt bør løypene være litt i overkant, ikke i underkant, sier han.

Idrettssjefen mener i tillegg at kvinnenes sprintløype burde vært utvidet på en annen måte.

– Det hadde vært bedre og tatt de meterne ute i løypa enn inne på stadion, det er nok flater å ta av.

Botnan sier Norge nå er ferdig med saken og stoler på at de andre sløyfene som skal brukes senere i mesterskapet er riktige.

– Vi skal gå raskest likevel, sier idrettssjefen.

Siste nytt

 • Dansk stjerne mister VM

  Danmark må klare seg uten sin nøkkelspiller Mia Rej i resten av håndball-VM. Hun pådro seg en alvorlig kneskade i åpningskampen mot Tunisia.

  Like etter pause hørtes et skrik i hallen i Granollers. Rej falt sammen og tok seg til et kne. Hun ble etter hvert brakt ut av arenaen på en båre.

  Fredag ble det bekreftet at skaden er omfattende. Hun pådro seg en leddbåndsskade som gjør at turneringen nå er over for henne, opplyser Det danske håndballforbundet.

  – Jeg ønsker jentene alt det beste, sier Rej.

  Uhellet skjedde da Rej og lagvenninne Mette Tranborg løp i hverandre. (NTB)

  Håndball kvinner, Danmark - Norge 26-29
  Foto: Bo Amstrup / NTB
 • Hylgråt i teltet etter kuldesjokk

  Gyda Westvold Hansen var beste kombinertkvinne på Lillehammer fredag. Mari Leinan Lund ledet første del av langrennsrennet, men i andre halvdel tok Hansen brodden på Lund og så seg aldri tilbake.

  – Jeg gikk hardt ut. Da var det bare å gi alt. Det var moro som alltid, men det var kaldt. Jeg hylgråt i teltet i sted for å få tilbake varmen. Neste gang må jeg ha på meg varmere votter, sier Hansen etter seieren.

  Hun avslører at hun fikk hjelp før hoppdelen, for å få tilbake selvtilliten i bakken.

  – Jeg har trøblet en del i bakken og var usikker, men så fikk jeg en telefon fra lillebror som sa jeg måtte gjøre som jeg pleier å gjøre. Det var nok til at jeg senket skuldrene, sier Gyda Westvold Hansen.

  Dermed sikret Leinan Lund og Hansen dobbelt norsk i det som var det første kombinertrennet i verdenscupen på norsk jord.

  Gyda Westvold Hansen
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Sikret karrierens første pallplass

  Maja Dahlqvist var fullstendig overlegen i langrennssprinten i fri teknikk på Lillehammer fredag, men den aller største gleden var Tiril Udnes Weng som tok karrierens første pallplass. Amerikanske Jessica Diggins ble nummer to.

  – Det var utrolig gøy og en lettelse. Det har ikke vært en flytsttart på sesongen akkurat, med tanntrekking og alt som er. Nå er vi i gang.

  – Hvordan var dette?

  – Jeg begynner å bli gammel, og begynt å tvile på om dette er noe jeg får til. Jeg tror ikke jeg skjønner det helt. Jeg tror Lotta er mer glad enn meg, faktisk. Jeg må la det synke litt inn, sier Tiril Udnes Weng.

  Dermed har hun i praksis sikret plass på sprinten i OL i Beijing, mener ekspertene.

  – Hun har tatt det siste steget og det gir selvtillit, sier Fredrik Aukland.

Sendeplan

Kl. Program Kanal