IBU dropper Russland som arrangør frem til 2022

Det internasjonale skiskytterforbundet IBU har bestemt seg for å droppe Russland som verdenscuparrangør frem til 2022.

Fourcade

DROPPER RUSSLAND: Verdenscupavslutningen i Tyumen i mars blir siste gang på mange år at Martin Fourcade og verdenscupsirkuset tar turen til Russland.

Foto: Str / AFP

Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) har lagt frem terminlisten for verdenscupen til og med 2022, og Russland er ikke satt opp som arrangør for noen renn.

– IBU kan velge fritt fra søknadene vi mottar, og som du kan se har vi valgt land som har vært WADA-godkjent gjennom hele søknadsprosessen. Vi har stått ved prinsippene våre, så det er en av grunnene til at vi ikke har gitt noen verdenscuprenn til Russland, sier kommunikasjonssjef i IBU, Christian Winkler.

Russland var på søkerlista

Programmet settes etter en søknadsprosess hvor medlemslandene kan søke om å arrangere verdenscup. IBU bekrefter til NRK at Russland var et av landene som søkte, men at søknaden ble avvist.

Det kommer etter at IBU valgte å ikke ta opp Russland som fullverdig medlem i september i år. Russland mistet status som fullverdig medlem i Det internasjonale skiskytterforbundet 11. desember 2017, fordi forbundet ikke var godkjent av verdens antidopingbyrå, WADA. RUSADA ble dog gjeninnsatt i Verdens antidopingbyrå i høst.

Og selv om Russland skulle bli tatt opp som fullverdig IBU-medlem ved en senere anledning, blir det ikke aktuelt å endre terminlisten.

– Dette programmet er endelig. Det er ingen mulighet for at vi endrer dette, sier Winkler.

– Må gjøre hjemmeleksa

Etter det NRK erfarer er denne avgjørelsen et signal til Russland om at IBU ser alvorlig på situasjonen før partene skal møtes i Moskva neste uke for å drøfte Russlands fremtid som IBU-medlem.

KLART SIGNAL: Ola Lunde mener dette er et klart signal til Russland.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Da skal vi stille nye krav til Russland, og hvis de aksepterer dem kan de bli fullverdige medlemmer igjen. Men de må gjøre hjemmeleksa si, sa IBU-president Olle Dahlin til NRK tidligere denne uka.

NRKs skiskytterekspert Ola Lunde mener dette er et klart signal til Russland.

– Det er ingen tvil om at det nye IBU-styret har valgt å kjøre knallhardt mot Russland, og deres elendige håndtering av antidopingarbeid, sier Lunde

NRK-eksperten tror avgjørelsen kan skade russisk idrett på sikt.

– Russland har vært en av de viktigste nasjonene i skiskyting, og en stormakt. Dette er veldig negativt, også med tanke på rekruttering og interesse for idretten i landet.

Siste nytt

 • Klæbo går ikke i Sverige

  Helgens verdenscuprenn i Ulricehamn går uten Johannes Høsflot Klæbo (22). Av de største norske profilene er det Klæbo og Emil Iversen som mangler. Heidi Weng, Hans Christer Holund og Simen Hegstad Krüger er tilbake for første gang siden Tour de Ski.

  Klæbo
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Desse drar til VM i Seefeld

  Kombinertløparane Jarl Magnus Riiber, Jørgen Graabak, Jan Schmid og Espen Bjørnstad er alle tatt ut til VM i Seefeld om ein månad, stadfestar sportssjef Ivar Stuan til NRK. Den femte og siste plassen blir tatt ut etter verdscupen i Granåsen i helga.

  Jarl Magnus Riiber
  Foto: Tore Meek / NTB scanpix
 • Øverby klar for Sverige-kampen

  Petter Øverby er tilbake i den norske VM-troppen i handball og klar til kampen mot Sverige måndag. 26-åringen vart sjuk tidleg i meisterskapet og erstatta av Henrik Jakobsen. Kevin Gulliksen forsvinn ut av troppen.

  Petter Øverby kampklar
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
Sport i dag
VM håndball menn: Sverige - Norge
VM håndball menn: Egypt - Danmark
En skiløpers dopinghistorie