IBU dropper Russland som arrangør frem til 2022

Det internasjonale skiskytterforbundet IBU har bestemt seg for å droppe Russland som verdenscuparrangør frem til 2022.

Fourcade

DROPPER RUSSLAND: Verdenscupavslutningen i Tyumen i mars blir siste gang på mange år at Martin Fourcade og verdenscupsirkuset tar turen til Russland.

Foto: Str / AFP

Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) har lagt frem terminlisten for verdenscupen til og med 2022, og Russland er ikke satt opp som arrangør for noen renn.

– IBU kan velge fritt fra søknadene vi mottar, og som du kan se har vi valgt land som har vært WADA-godkjent gjennom hele søknadsprosessen. Vi har stått ved prinsippene våre, så det er en av grunnene til at vi ikke har gitt noen verdenscuprenn til Russland, sier kommunikasjonssjef i IBU, Christian Winkler.

Russland var på søkerlista

Programmet settes etter en søknadsprosess hvor medlemslandene kan søke om å arrangere verdenscup. IBU bekrefter til NRK at Russland var et av landene som søkte, men at søknaden ble avvist.

Det kommer etter at IBU valgte å ikke ta opp Russland som fullverdig medlem i september i år. Russland mistet status som fullverdig medlem i Det internasjonale skiskytterforbundet 11. desember 2017, fordi forbundet ikke var godkjent av verdens antidopingbyrå, WADA. RUSADA ble dog gjeninnsatt i Verdens antidopingbyrå i høst.

Og selv om Russland skulle bli tatt opp som fullverdig IBU-medlem ved en senere anledning, blir det ikke aktuelt å endre terminlisten.

– Dette programmet er endelig. Det er ingen mulighet for at vi endrer dette, sier Winkler.

– Må gjøre hjemmeleksa

Etter det NRK erfarer er denne avgjørelsen et signal til Russland om at IBU ser alvorlig på situasjonen før partene skal møtes i Moskva neste uke for å drøfte Russlands fremtid som IBU-medlem.

KLART SIGNAL: Ola Lunde mener dette er et klart signal til Russland.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Da skal vi stille nye krav til Russland, og hvis de aksepterer dem kan de bli fullverdige medlemmer igjen. Men de må gjøre hjemmeleksa si, sa IBU-president Olle Dahlin til NRK tidligere denne uka.

NRKs skiskytterekspert Ola Lunde mener dette er et klart signal til Russland.

– Det er ingen tvil om at det nye IBU-styret har valgt å kjøre knallhardt mot Russland, og deres elendige håndtering av antidopingarbeid, sier Lunde

NRK-eksperten tror avgjørelsen kan skade russisk idrett på sikt.

– Russland har vært en av de viktigste nasjonene i skiskyting, og en stormakt. Dette er veldig negativt, også med tanke på rekruttering og interesse for idretten i landet.

Siste nytt

 • VM-lab blandet prøvesvar: – Sykt

  Andrew Musgrave er bekymret etter at menneskelige feil gjorde at han fikk uriktig prøvesvar på en blodprøve.

  – Det er helt sykt, forteller briten til NRK.

  Tirsdag fikk både Musgrave og lagkamerat James Clugnet beskjed fra Det internasjonale skiforbundet (FIS) om at det var funnet antistoffer for korona i blodprøvene deres.

  Britene fikk det ikke til å stemme, ettersom de også tok en antistofftest under Tour de Ski, og de har blitt testen jevnlig for korona siden.

  – Jeg forsto at det ikke var mulig, så James sendte en e-post til FIS. Da fant de ut at de hadde blandet prøvene våre med noen andres. Det er meget spesielt, utbryter Musgrave.

  – De bør ha stålkontroll på laboratoriene når det kommer til dopingtester, utdyper han.

  FIS' etiske sjef Sarah Fussek legger seg flat når NRK ringer, og hun forsikrer om at hun har beklaget til langrennsløperne, men at det ikke er noen grunn til bekymring.

  – Analysene av dopingprøver skjer automatisk, men disse antistofftestene må legges inn manuelt. Derfor er det tastefeil som har gjort at resultatene ble blandet, forklarer hun.

  Andrew Musgrave fra Storbritannia under langrennet i skiløypene på Beitostølen Skiarena søndag
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Woods blir ikke siktet etter ulykke

  Golfstjernen Tiger Woods blir ikke siktet for uaktsom kjøring etter bilulykken der han pådro seg alvorlige skader tirsdag.

  Politiet har etterforsket hendelsen, som skjedde på et område som regnes som ulykkesutsatt. Woods var alene i bilen, som rullet rundt da han kjørte av veien.

  Fra før er det kjent at Woods ikke var påvirket da han krasjet, og dagen etter ulykken varsler politiet at det ikke vil bli opprettet sak mot ham for uaktsom kjøring.

  – Dette var en ulykke, sier politisjefen i Los Angeles, Alex Villanueva, ifølge NTB.

 • Elverum med surt mesterliga-tap

  Til tross for å ha ledet 20-17 til pause, og med to mål når under fem minutter gjenstod, tapte Elverum 35-32 for Vardar fra Nord-Makedonia i mesterligaens gruppespill.

  Elverums toppscorere ble Dominik Máthé og Carl Josef Pujol med fem mål, mens Vardars Timur Dibirov scoret ni.

  Den forrige kampen mellom lagene endte 34-34. Vardar passerte med dagens resultat Elverum. Dermed er det norske laget på sisteplass i gruppen som toppes av polske Kielce.

  Elverums neste kamp er mot Paris Saint-Germain 2. mars.

  Eliteserien håndball, menn (21. runde): Elverum - ØIF Arendal (27-27)
  Foto: Fredrik Hagen

Sendeplan

Kl. Program Kanal