Hopp til innhold

IBU dropper Russland som arrangør frem til 2022

Det internasjonale skiskytterforbundet IBU har bestemt seg for å droppe Russland som verdenscuparrangør frem til 2022.

Fourcade

DROPPER RUSSLAND: Verdenscupavslutningen i Tyumen i mars blir siste gang på mange år at Martin Fourcade og verdenscupsirkuset tar turen til Russland.

Foto: Str / AFP

Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) har lagt frem terminlisten for verdenscupen til og med 2022, og Russland er ikke satt opp som arrangør for noen renn.

– IBU kan velge fritt fra søknadene vi mottar, og som du kan se har vi valgt land som har vært WADA-godkjent gjennom hele søknadsprosessen. Vi har stått ved prinsippene våre, så det er en av grunnene til at vi ikke har gitt noen verdenscuprenn til Russland, sier kommunikasjonssjef i IBU, Christian Winkler.

Russland var på søkerlista

Programmet settes etter en søknadsprosess hvor medlemslandene kan søke om å arrangere verdenscup. IBU bekrefter til NRK at Russland var et av landene som søkte, men at søknaden ble avvist.

Det kommer etter at IBU valgte å ikke ta opp Russland som fullverdig medlem i september i år. Russland mistet status som fullverdig medlem i Det internasjonale skiskytterforbundet 11. desember 2017, fordi forbundet ikke var godkjent av verdens antidopingbyrå, WADA. RUSADA ble dog gjeninnsatt i Verdens antidopingbyrå i høst.

Og selv om Russland skulle bli tatt opp som fullverdig IBU-medlem ved en senere anledning, blir det ikke aktuelt å endre terminlisten.

– Dette programmet er endelig. Det er ingen mulighet for at vi endrer dette, sier Winkler.

– Må gjøre hjemmeleksa

Etter det NRK erfarer er denne avgjørelsen et signal til Russland om at IBU ser alvorlig på situasjonen før partene skal møtes i Moskva neste uke for å drøfte Russlands fremtid som IBU-medlem.

KLART SIGNAL: Ola Lunde mener dette er et klart signal til Russland.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Da skal vi stille nye krav til Russland, og hvis de aksepterer dem kan de bli fullverdige medlemmer igjen. Men de må gjøre hjemmeleksa si, sa IBU-president Olle Dahlin til NRK tidligere denne uka.

NRKs skiskytterekspert Ola Lunde mener dette er et klart signal til Russland.

– Det er ingen tvil om at det nye IBU-styret har valgt å kjøre knallhardt mot Russland, og deres elendige håndtering av antidopingarbeid, sier Lunde

NRK-eksperten tror avgjørelsen kan skade russisk idrett på sikt.

– Russland har vært en av de viktigste nasjonene i skiskyting, og en stormakt. Dette er veldig negativt, også med tanke på rekruttering og interesse for idretten i landet.

Siste nytt

 • Bohinen ny Stabæk-trener

  Lars Bohinen blir ny trener for Stabæks fotballherrer, bekrefter 1.-divisjonsklubben på sine nettsider. 52-åringen, som var sportssjef i klubben fra 2007 til 2009, har undertegnet en kontrakt ut 2023.

  Bohinen tar over etter det tirsdag ble kjent at Eirik Kjønø var ferdig som Stabæk-trener. Det skjedde etter at laget røk på tre strake tap, blant annet mot bunnlaget Stjørdals-Blink sist helg.

  Bohinen var på plass på Nadderud fredag morgen og skal lede laget i søndagens kamp mot Start.

  – Vi er veldig fornøyde med å få Lars på plass. Det har vært et par hektiske dager men nå er vi glade for å komme i mål, sier sportssjef Torgeir Bjarmann

  Klubben holder femteplassen i 1. divisjon og har fire poeng opp til Ranheim på direkte opprykksplass.

  – Det klare målet er å bedre prestasjonene. Vi kan ikke ha så sterkt fokus på kun resultater, vi må ha fokus på det som skaper resultatene: Prestasjoner, utvikling og det som skjer i hverdagen, sier Bohinen.

  Lars Bohinen
  Foto: Christoffer Andersen / NTB
 • Jenssen tilbake til Nordsjælland

  Ulrik Yttergård Jenssen (26) skal spele for danske Nordsjælland i haust. Midtstopparen stod utan kontrakt.

  Nordsjælland opplyser på sine nettsider at Jenssens kontrakt gjeld ut året.

  Forsvarsspelaren gjekk frå Tromsø til Nordsjælland i vinterpausen i 2017/18-sesongen og har spelt 114 kampar for den danske klubben.

  Sommaren 2021 gjekk han til Willem II i den nederlandske toppdivisjonen. Kontrakten skulle vare til 2024, men i sommar blei han samd med klubben om å terminere den.

  Jenssen har 26 landskampar for Noregs U21-lag. I tillegg har han ei rekke kampar frå dei andre aldersbestemte landslaga.

  Nordsjælland leeer den danske toppdivisjonen med 13 poeng etter fem kampar. Neste oppgåve for Jenssens lag er heime mot tabelltoar Silkeborg søndag.

  Ulrik Yttergård Jensen
  Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix / NTB
 • Noregs stafett-kvartett

  Elisabeth Slettum, Line Kloster, Linn Oppegaard og Nora Kollerød Wold blir Noregs lag på 4 x 400 meter i friidretts-EM i München.

  Det opplyser Friidrettsforbundet om i ei pressemelding.

  Slettum blei utslått i semifinalen på 400 meter hekk, og rauk også ut i forsøket på 200 meter torsdag. Kloster avanserte heller ikkje frå semifinalen på 400 meter hekk.

  23 år gamle Oppegaard, som blei norsk meister på 400 meter, var langt unna semifinaleplass i München tidlegare i meisterskapen. EM er hennar meisterskapsdebut på seniornivå individuelt.

  Wold blei tatt ut i troppen som reserve på både 400 meter og 400 meter hekk.

  Det norske laget skal i aksjon klokka 11.40 på Olympiastadion i München. De tre beste i de to heata og ytterlegare to lag på tid går til finalen. Finalen skjer laurdag.

  Line Kloster
  Foto: WOLFGANG RATTAY / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 53 klipp
Sport
Spiller nå
Johaug røper nye dopingdetaljer i bok 00:53
Neste