IBU dropper Russland som arrangør frem til 2022

Det internasjonale skiskytterforbundet IBU har bestemt seg for å droppe Russland som verdenscuparrangør frem til 2022.

Fourcade

DROPPER RUSSLAND: Verdenscupavslutningen i Tyumen i mars blir siste gang på mange år at Martin Fourcade og verdenscupsirkuset tar turen til Russland.

Foto: Str / AFP

Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) har lagt frem terminlisten for verdenscupen til og med 2022, og Russland er ikke satt opp som arrangør for noen renn.

– IBU kan velge fritt fra søknadene vi mottar, og som du kan se har vi valgt land som har vært WADA-godkjent gjennom hele søknadsprosessen. Vi har stått ved prinsippene våre, så det er en av grunnene til at vi ikke har gitt noen verdenscuprenn til Russland, sier kommunikasjonssjef i IBU, Christian Winkler.

Russland var på søkerlista

Programmet settes etter en søknadsprosess hvor medlemslandene kan søke om å arrangere verdenscup. IBU bekrefter til NRK at Russland var et av landene som søkte, men at søknaden ble avvist.

Det kommer etter at IBU valgte å ikke ta opp Russland som fullverdig medlem i september i år. Russland mistet status som fullverdig medlem i Det internasjonale skiskytterforbundet 11. desember 2017, fordi forbundet ikke var godkjent av verdens antidopingbyrå, WADA. RUSADA ble dog gjeninnsatt i Verdens antidopingbyrå i høst.

Og selv om Russland skulle bli tatt opp som fullverdig IBU-medlem ved en senere anledning, blir det ikke aktuelt å endre terminlisten.

– Dette programmet er endelig. Det er ingen mulighet for at vi endrer dette, sier Winkler.

– Må gjøre hjemmeleksa

Etter det NRK erfarer er denne avgjørelsen et signal til Russland om at IBU ser alvorlig på situasjonen før partene skal møtes i Moskva neste uke for å drøfte Russlands fremtid som IBU-medlem.

KLART SIGNAL: Ola Lunde mener dette er et klart signal til Russland.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Da skal vi stille nye krav til Russland, og hvis de aksepterer dem kan de bli fullverdige medlemmer igjen. Men de må gjøre hjemmeleksa si, sa IBU-president Olle Dahlin til NRK tidligere denne uka.

NRKs skiskytterekspert Ola Lunde mener dette er et klart signal til Russland.

– Det er ingen tvil om at det nye IBU-styret har valgt å kjøre knallhardt mot Russland, og deres elendige håndtering av antidopingarbeid, sier Lunde

NRK-eksperten tror avgjørelsen kan skade russisk idrett på sikt.

– Russland har vært en av de viktigste nasjonene i skiskyting, og en stormakt. Dette er veldig negativt, også med tanke på rekruttering og interesse for idretten i landet.

Siste nytt

 • Zlatan årets angriper i Sverige

  For 13. gang ble Zlatan Ibrahimovic kåret til årets angriper i svensk fotball.

  37-åringen fikk prisen på den svenske fotballgallaen mandag, men var ikke fornøyd med antallet priser han har skaffet seg.

  Zlatan
  Foto: Christine Olsson/TT / NTB scanpix
 • Brøt Carlsen reglene?

  I sjakk er det ikke lov å røre en brikke uten å flytte den, med mindre du sier j'adoube først. Carlsen rørte en brikke i det tredje VM-partiet. Se og bedøm selv.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM sjakk: Parti 3: Magnus Carlsen - Fabiano Caruana