IBU dropper Russland som arrangør frem til 2022

Det internasjonale skiskytterforbundet IBU har bestemt seg for å droppe Russland som verdenscuparrangør frem til 2022.

Fourcade

DROPPER RUSSLAND: Verdenscupavslutningen i Tyumen i mars blir siste gang på mange år at Martin Fourcade og verdenscupsirkuset tar turen til Russland.

Foto: Str / AFP

Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) har lagt frem terminlisten for verdenscupen til og med 2022, og Russland er ikke satt opp som arrangør for noen renn.

– IBU kan velge fritt fra søknadene vi mottar, og som du kan se har vi valgt land som har vært WADA-godkjent gjennom hele søknadsprosessen. Vi har stått ved prinsippene våre, så det er en av grunnene til at vi ikke har gitt noen verdenscuprenn til Russland, sier kommunikasjonssjef i IBU, Christian Winkler.

Russland var på søkerlista

Programmet settes etter en søknadsprosess hvor medlemslandene kan søke om å arrangere verdenscup. IBU bekrefter til NRK at Russland var et av landene som søkte, men at søknaden ble avvist.

Det kommer etter at IBU valgte å ikke ta opp Russland som fullverdig medlem i september i år. Russland mistet status som fullverdig medlem i Det internasjonale skiskytterforbundet 11. desember 2017, fordi forbundet ikke var godkjent av verdens antidopingbyrå, WADA. RUSADA ble dog gjeninnsatt i Verdens antidopingbyrå i høst.

Og selv om Russland skulle bli tatt opp som fullverdig IBU-medlem ved en senere anledning, blir det ikke aktuelt å endre terminlisten.

– Dette programmet er endelig. Det er ingen mulighet for at vi endrer dette, sier Winkler.

– Må gjøre hjemmeleksa

Etter det NRK erfarer er denne avgjørelsen et signal til Russland om at IBU ser alvorlig på situasjonen før partene skal møtes i Moskva neste uke for å drøfte Russlands fremtid som IBU-medlem.

KLART SIGNAL: Ola Lunde mener dette er et klart signal til Russland.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Da skal vi stille nye krav til Russland, og hvis de aksepterer dem kan de bli fullverdige medlemmer igjen. Men de må gjøre hjemmeleksa si, sa IBU-president Olle Dahlin til NRK tidligere denne uka.

NRKs skiskytterekspert Ola Lunde mener dette er et klart signal til Russland.

– Det er ingen tvil om at det nye IBU-styret har valgt å kjøre knallhardt mot Russland, og deres elendige håndtering av antidopingarbeid, sier Lunde

NRK-eksperten tror avgjørelsen kan skade russisk idrett på sikt.

– Russland har vært en av de viktigste nasjonene i skiskyting, og en stormakt. Dette er veldig negativt, også med tanke på rekruttering og interesse for idretten i landet.

Siste nytt

 • Løfshus til forsikringsbransjen

  Vidar Løfshus, som nylig ga seg som landslagssjef i langrenn, har fått seg ny jobb. 49-åringen er ansatt som leder for kultur- og prestasjonsutvikling i selskapet Fremtind Forsikring. Løfshus starter i sin nye jobb 1. juni.

  Verdenscup i Holmenkollen
  Foto: Tore Meek / NTB scanpix
 • Ny seier til Ranheim

  Michael Karlsens scoring etter 10 minutter ble kampens eneste da Ranheim slo Strømsgodset 1-0 søndag. Drammenslaget er nå på en 12.-plass med bare ni poeng på 10 kamper, mens Ranheim ligger tre plasser over, med 13 poeng.

  Strømsgodset
  Foto: Ned Alley / NTB scanpix
 • Wadji scoret tre

  Ibrahima Wadji scoret de tre første målene til Haugesund da de slo Mjøndalen 4-1 på bortebane i den 10. eliteserierunden. Olivier Occean reduserte med snaue 15 minutter igjen, men like før slutt punkterte Bruno Leite kampen.

  Ibrahima Wadji
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal