Norsk skiskytterpresident skremt over hvor mange som ønsket Russland tilbake

POREC/OSLO (NRK): Russland blir ikke tatt opp som fullverdig medlem av Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU). Men presidenten i Norges Skiskytterforbund sier det er skremmende at 20 av 51 nasjoner stemte for.

Lukket IBU-kongress

FORBLIR UTESTENGT: Russland blir, med knapp margin, fremdeles holdt utenfor Det internasjonale skiskytterforbundet.

Foto: Hans Henrik Løken / NRK

Avstemningen ble gjort på IBU-kongressen i kroatiske Porec fredag. 29 nasjoner stemte mot at Russland på ny skulle bli tatt opp som fullverdig medlem. 20 stemte for, mens to stemte blankt.

Laster Twitter-innhold

– Et viktig valg, men det er skremmende at så mange overser IBUs lov siden RUSADA (det russiske antidopingbyrået) er non compliant, sier Erlend Slokvik, president i Norges Skiskytterforbund til NRK etter valget.

Russland fortsetter å ha et provisorisk medlemskap i IBU. Det vil si at de ikke kan stemme, fremme forslag, eller stille kandidater på Kongressen.

Erlend Slokvik og Tore Bøygard

NORGES REPRESENTANTER: President Erlend Slokvik og 1. visepresident Tore Bøygard representerer Norges Skiskytterforbund i Porec.

Foto: Hans Henrik Løken / NRK

– Mange, varme forsvarstaler

Russland mistet status som fullverdig medlem i Det internasjonale skiskytterforbundet 11. desember 2017, nettopp fordi forbundet ikke er godkjent av verdens antidopingbyrå, WADA.

Slokvik forteller at flere medlemmer gjorde det de kunne for å få Russland inn igjen.

– Det var varme forsvarstaler fra mindre, tidligere sovjetiske nasjoner. De fortalte hvor viktig Russland er, og at de alltid kommer til å støtte dem. Heldigvis har den vestlige verden en klar oppfatning av hva som er rett og galt.

RUSADA er ikke godkjent av WADA blant annet på grunn av de mange dopingavsløringen i forbindelse med OL i Sotsji.

IBUs regler hindrer et ikke-godkjent forbund fra å være et fullverdig medlem av Det internasjonale skiskytterforbundet.

– Det hadde ikke vært et godt signal å sende ut. Det er skremmende at så mange nasjoner ikke ser på de faktiske lovene til IBU. Det er fremdeles russiske utøvere som er under etterforskning. Det gjelder ikke bare Sotsji, men også VM i 2017. Det er mye uavklart, og da er dette riktig signal, sier Slokvik.

Valget ble holdt bak lukkede dører, selv om IBU har lovet åpenhet rundt valget.

Russisk delegat: – Vi har et nytt forbund

Sergej Tsjepikov er på plass i Porec som representant for det russiske forbundet. Han er skuffet etter avgjørelsen.

Sergej Tsjepikov

SKUFFET: Sergej Tsjepikov.

Foto: Hans Henrik Løken / NRK

– Dette er ikke bra for oss. Vi har et nytt forbund, med nye personer, en ny president og et nytt lag. Vi er rene sportsmenn, sier Tsjepikov.

Tsjepikov, som selv er tidligere skiskytter, mener de har gjort mye for å endre kulturen i det russiske forbundet.

– Jeg tror vi får et bedre resultat på neste kongress. Jeg håper nå vi kan jobbe bra med IBU og antidopingbyråene.

Håper på norsk representant i styret

Senere fredag skal det avgjøres hvem som erstatter Anders Besseberg som president i Det internasjonale skiskytterforbundet. Besseberg er for tiden under etterforskning for korrupsjon, en sak som gjorde at han trakk seg fra presidentvervet.

Kandidatene er svenske Olle Dahlin og latviske Baiba Broka. Valgkampen har vært skitten, med blant annet flere anonyme brev til NRK. I brevene har Olle Dahlin blitt beskyldt for å kjøpe stemmer fra mindre nasjoner, mens det fortelles at Broka ikke fikk sikkerhetsklarering da hun var justisminister i Latvia.

Slokvik sier at det viktigste for Norge er at de får et godt styre.

– Vi kan leve med begge kandidatene, selv om ingen er blant våre favoritter. Det er viktigere at vi får et bra styre.

1. visepresident i Norges Skiskytterforbund, Tore Bøygard, er Norges kandidat til styre. Slokvik tør ikke spå om han kommer inn.

– Det kan fort bli et lotteri.

Siste nytt

 • Bohinen matchvinner for CSKA

  Emil Bohinen scoret kampens eneste mål da CSKA Moskva vant 1-0 over Krylja Sovetov i russisk eliteserie lørdag.

  Bohinen startet kampen på benken og ble byttet inn i det 72. minutt, før han nesten umiddelbart scoret sitt første mål for CSKA.

  Det var mye takket være den tidligere Vålerenga-profilen Chidera Ejuke. Nigerianeren driblet seg i kjent stil forbi flere forsvarsspillere, før han vippet ballen inn i boksen, der Bohinen sendte ballen i mål. (NTB)

 • West Ham sjokkerte Chelsea

  Ligaleder Chelsea fikk det tøft i Premier League-kampen borte mot London-rival West Ham lørdag. Arthur Masuaku ble matchvinner i 3-2-kampen.

  Resultatet betyr at Chelseas status som ligaleder står for fall. Både Manchester City og Liverpool går forbi de kongeblå på tabellen om de vinner sine kamper senere lørdag.

  Etter 87 minutter falt avgjørelsen. Arthur Masuaku så ut til å slå et innlegg, men ballen gikk i stedet mot mål i en kanonfart. Chelsea-keeper Edouard Mendy fikk noen fingrer på ballen men klarte ikke hindre baklengs. (NTB)

  Arthur Masuaku jubler for vinnermålet.
  Foto: GLYN KIRK / AFP
 • Verdenscupseier til Westvold Hansen

  Gyda Westvold Hansen var ustoppelig da hun tok sin annen strake verdenscupseier i kombinert for kvinner.

  Mari Leinan Lund ledet med på ti sekunder på Hansen etter hoppingen. Det var betydelig nærmere enn i fredagens renn.

  Allerede etter noen få hundre meter hadde Hansen tatt igjen hele forspranget og gikk rett ifra. I mål skilte det 52,6 sekunder.

  Østerrikeren Lisa Hirner sikret seg tredjeplassen. Marte Leinan Lund og Ida Marie Hagen gikk inn til fjerde- og femteplassen.

  – De norske kvinnene dominerer i kombinert, slo NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn fast.

  Det var tredje gang at kvinnene gikk verdenscup. I fjor fikk de bare arrangert ett renn. VM-vinneren fra Oberstdorf, Hansen, står nå med to seire og en annenplass så langt i karrieren. (NTB)

  Verdenscup Lillehammer
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal