Hopp til innhold

Hva er det som har skjedd med Pep Guardiolas prosjekt?

KOMMENTAR: Manchester City har kun vunnet tre ligakamper siden september og ligger syv poeng bak tabelltoppen. Mye har gått galt med Prosjekt Pep.

Pep Guardiola

GÅTT GALT: Mye har gått galt med Pep Guardiolas prosjekt i Manchester City, skriver Thore Haugstad.

Foto: Carl Recine / Reuters

Laster innhold, vennligst vent..

Det var ikke meningen at det skulle starte slik. Med 21 trofeer på syv år som elitetrener var Pep Guardiola geniet som skulle ta Premier League med storm, med en ballbesittende spillestil og sofistikerte systemer som ville rundlure rivalene.

I Manchester City fikk han en strålende stall, enorme ressurser og et tidlig favorittstempel.

– Han kommer til å vinne ligaen uten problemer, sa Jan Kirchhoff, eks-Bayern München.

Men etter 15 runder ligger City syv poeng bak Chelsea. Lørdag ble de knust 4–2 av Leicester, noe som betyr at de har vunnet tre av sine siste ni ligakamper.

Mye har åpenbart gått galt med Prosjekt Pep. Her er fem hovedpunkter.

1. Sjansesløseri

Om det finnes mye å kritisere bakover hos City, har problemene fremover handlet om effektivitet. De har ikke vunnet noen av sine fire siste hjemmekamper i ligaen, men har skapt mest i samtlige.

Dette alene har bidratt til å koste ni poeng.

Den groveste opptredenen var mot Everton (1–1), da de brente to straffespark. De skapte mindre mot Southampton og Middlesbrough (1–1, 1–1), men vant skuddstatistikken 39–11 sammenlagt og burde sikret komfortable seiere.

Mot Chelsea (1–3) var de strålende i en time, men bommet på åpent mål på stillingen 1–0, før en utligningen snudde kampbildet.

Totalt har City fyrt av tredje flest skudd per hjemmekamp i ligaen (18,6), men kun scoret 13 mål på syv kamper. Det gir et snitt som er lavere enn tittelrivalene samt lag som Bournemouth og Leicester.

2. Individuelle feil

Samtidig hadde disse målene sikret flere poeng om ikke forsvaret hadde skutt seg selv i foten så ofte. City stod med seks seire på seks ligakamper, da et selvmål av Aleksandar Kolarov ga Tottenham ledelsen i et 2–0-tap på White Hart Lane.

City hadde nok slitt i den kampen uansett, men mot Southampton hadde de kontroll da John Stones spilte en grusom tversoverpasning til Nathan Redmond, som scoret åpningsmålet.

John Stones

SERVERTE VARDY: John Stones har nettopp servert ballen til Leicesters spiss Jamie Vardy.

Foto: ADRIAN DENNIS / Afp

Lørdag var Stones servitøren bak et hårreisende tilbakespill som Jamie Vardy omsatte til 4–0. Altfor ofte har stoppertalentet sett ut som Bambi på isen. Det har heller ikke hjulpet at sisteskansen Claudio Bravo har vært usikker, spesielt borte mot Manchester United, da håpløst feltarbeid forærte rivalene en redusering.

Slike feil handler mer om individer enn Guardiolas taktiske prinsipper.

Og sammen med sjansesløseriet betyr det at City først og fremst har slitt i begge ender av banen.

– Det er dette vi må forbedre. Forskjellen mellom de store klubbene handler om hva man gjør i de to straffefeltene, har Guardiola sagt.

3. Sårbarhet på kontringer

Et annet problem er kontringer. Dette er en mer direkte konsekvens av Guardiolas stil, som handler om å vinne ballen høyt og bygge angrep over flere trekk.

Motstanderne presses bakover i banen, mens store rom etterlates bak Citys forsvar.

Guardiola har brukt enormt med tid på å forebygge slike situasjoner. I City har han til tider flyttet sidebackene innover i banen, slik at de kan ligge utenfor motstandernes straffefelt og presse umiddelbart når ballen mistes.

Hensikten er at kontringene kveles før de har begynt. Dette var et av de mer originale trekkene i Guardiolas første uker.

Men å utføre det er lettere sagt enn gjort. Både Everton, Chelsea og Leicester har scoret på glitrende overganger mot City i kamper som har kostet poeng.

Jürgen Klopp

SAMME TREND: Jürgen Klopp og Pep Guardiola har mye problemer med lagene sine på samme områder, skriver Thore Haugstad.

Foto: Eddie Keogh / Reuters

Dette betyr at City har sluppet inn mange mål til tross for å slippe til få skudd. Trenden har mye til felles med det Liverpool sliter med under Jürgen Klopp, og bidrar til å forklare hvorfor City har holdt rent bur i kun to av 15 ligakamper.

4. Svake forsvarsspillere

Løsningen på kontringene handler om bedre press og posisjonering, noe som nok vil forbedres over tid. Men det er også verdt å spørre om forsvarsspillerne er gode nok til å mestre systemet.

Navnene til rådighet er Stones, Nicolás Otamendi og fire backer som alle er over 30 år (pluss skadeskutte Vincent Kompany).

Denne gjengen har allerede tapt for mange viktige dueller.

Gaël Clichy har mistet markeringen i to nesten identiske hodedueller på bakre stolpe som har ført til baklengs (mot West Ham og Middlesbrough). Mot Chelsea kom både Otamendi og Stones til kort i dueller med Diego Costa i forkant av de to første målene imot.

Nicolas Otamendi i duell med Diego Costa

TIL KORT: Nicolas Otamendi kom til kort i duellen mot Diego Costa.

Foto: PAUL ELLIS / Afp

Og mot Leicester var Kolarov involvert i både 0–1 og 0–3.

Guardiola sa på pressekonferansen tirsdag at City slet med duellspillet bakover, og det spørs om han ikke angrer på at klubben ikke hentet flere stoppere i sommer. I tillegg må han selv forvente kritikk når han bruker Kolarov, en 31-årig venstreback, mot robuste spisser i en fysisk divisjon som Premier League.

5. Krevende taktiske systemer

Et relatert poeng er at prestasjonene til disse spillerne bedømmes i sammenheng med den kollektive taktikken.

Det hadde sannsynligvis vært lettere for Stones og Otamendi å vinne dueller om City lå tett og kompakt, som for eksempel Atlético Madrid. Rommene er mindre, laget har en strammere struktur og det finnes flere lagkamerater i nærheten som kan hjelpe.

Under Guardiola får de i stedet en hel banehalvdel å forsvare når laget mister ballen.

Dette gir kontringslag som Leicester og måljegere som Costa tid og rom til å utfordre. Som forsvarer trenger man både fart og dyktighet i en-mot-en-situasjoner om man skal overleve slikt – og det blir ikke lettere når treneren bruker tre bak.

Guardiola hadde spillere som maktet dette i Bayern. Det samme kan ikke sies nå.

Alle vet at Guardiola ikke kommer til å endre sin stil, men både i Barcelona og Bayern brukte han mer tradisjonelle systemer i første sesong, for så å introdusere mer avanserte konsepter når spillerne endelig hadde mestret de viktigste konseptene.

Skal City ta tittelen i mai, kan noe lignende fort bli nødvendig nå.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal