Hopp til innhold

Guardiolas revolusjon er allerede i gang

Pep Guardiola ankom England til store forventninger om fotball-innovasjoner. Som vi trolig vil få se mot erkerivalen José Mourinho i dag: Han har levd opp til sitt rykte.

PepMou

MØTES IGJEN: Manchester United-manager José Mourinho og Manchester City-manager Pep Guardiola.

Foto: PAUL ELLIS / Afp

– Hva vil du ha: Det høflige svaret eller det ærlige?

Jan Kirchhoff hadde nettopp blitt spurt om han trodde Pep Guardiola ville lykkes i England. Den tyske midtbanespilleren hadde gått til Sunderland fra Bayern München, hvor han hadde spilt et par førstelagskamper under den katalanske strategen.

Kirchhoff

SKRYTER: Tidligere Schalke-, Bayern München- og nå Sunderland-spiller Jan Kirchhoff.

Foto: Jure Makovec / Afp

– Det ærlige? Pep Guardiola kommer til å vinne ligaen og forandre den på en måte du aldri har sett før, svarte Kirchhoff.

– Jeg er skråsikker. Han kommer til å bygge et av de største lagene i Manchester City og vinne ligaen uten problemer. Du kommer til å se en helt ny måte å spille på.

Disse spådommene virket drøye, men Kirchhoff var ikke alene. Flere som hadde jobbet med Guardiola, forventet nye konsepter og en ny tenkemåte.

De hadde rett. Guardiola har allerede introdusert ting som Premier League aldri før har sett.

Den nye sidebacken

Det har skjedd kjappere enn man skulle tro. Guardiola er så fleksibel og uforutsigbar at lite noen gang kan utelukkes, men én teori var at han muligens ville starte med mer «normale» formasjoner i begynnelsen, nå som spillerne ennå ikke kjenner hans særegne metoder.

Glem det. Fra første stund innførte han et uvanlig system.

Selve formasjonen er 4-1-4-1 uten ball, men alt snus på hodet når City angriper. Backene går nemlig ikke opp langs kant, men innover som sentrale midtbanespillere.

Det eneste unntaket var i forrige ligakamp mot West Ham, da møtte City et 5-4-1-system og dermed brukte backene på mer «normalt» vis. Det meste tyder på at «innover-backene» vil returnere mot mer ortodokse formasjoner.

Guardiola brukte først konseptet i Bayern mot Manchester United i 2014. Det virket ikke spesielt bra, men har tydeligvis blitt videreutviklet til den grad at han fortsatt har troen på det.

Backene legger seg altså på hver sin side av midtbaneankeret, mens vingene ligger bredt og de to indreløperne flyttes høyt opp.

Dette gjør at City i praksis spiller en 2-3-5-formasjon med ballen i laget.

Aleksandar Kolarov

NY ROLLE: Aleksandar Kolarov er blitt brukt som midtstopper under Pep Guardiola.

Foto: PAUL ELLIS / Afp

Peps gylne regel

Flere kommentatorer og analytikere har vært travle med å finne hensikten bak dette. Svarene utgjør nok bare en brøkdel av teoriene som svirrer rundt i hodet til Guardiola.

Én faktor er at det åpner opp flere pasningsvinkler.

I Bayern var Guardiola opptatt av at backen og vingen aldri skulle okkupere den samme delen av banen vertikalt sett; for eksempel når begge ligger langs sidelinjen. Han ønsket dem i ulike posisjoner for å skape flere mulige kombinasjoner og triangler mellom spillerne.

Dét oppnår det nye systemet. Siden kun vingene ligger bredt, har City i praksis to indreløpere på hver side samtidig: Den opprinnelige indreløperen og backen som ligger sentralt.

Dette betyr også at motstanderne må markere på en helt ny måte.

Fire indreløpere samtidig

Slik blir det nemlig når de fleste i ligaen spiller 4-2-3-1. Det mest naturlige er at den offensive midtbanespilleren dekker Citys midtbaneanker, men vingene følger backene innover i banen.

Dette betyr at motstanderens backer i stor grad må stoppe Citys vinger alene, med mindre de får sikring fra stopperne eller de sentrale midtbanespillerne.

Slik kan City lettere skape én-mot-én-situasjoner, med lynhurtige vinger som Raheem Sterling, Leroy Sané, Jesús Navas og Nolito.

Sterling

«NY» SPILLER: Raheem Sterling har blomstret denne høsten.

Foto: JON SUPER / Afp

Et unntak er om motstanderen bruker sonemarkering over hele banen. Men da blir det i så fall lett for backene å skape overtall sentralt i banen.

Samtidig er indreløperne vanskelige å følge. Vanligvis vil en 4-2-3-1 kunne stille opp med tre mot tre sentralt i banen og dermed demme opp, men siden Citys backer dekker sonene sentralt, kan de «originale» indreløperne stå høyt og true rommet mellom sideback og midtstopper.

Jobben med å følge disse løpene går til motstanderens to sentrale midtbanespillere. Det er ikke lett når rollene spilles av David Silva og Kevin De Bruyne.

Både Silva og De Bruyne har også friheten til å spille tett opp mot alenespissen Sergio Agüero; en livsfarlig kombinasjon.

Dermed har Guardiola to vinger, to frie playmakere og tre sentrale midtbanespillere. Alt i ett og samme system.

Alt starter bakfra

Om disse funksjonene har et felles prinsipp, så er det å spille seg gjennom midten.

Hensikten er at de to vingene strekker spillet, mens resten prøver å skape sjanser i mellomrommet; som Guardiola forklarte i Martí Perarnaus bok «Pep Confidential».

– For å oppnå det, måtte jeg lede midtbanefemmeren på villspor – flytte den rundt, riste på den, introdusere forstyrrelser, narre den til å tenke at jeg kommer til å spille ballen bredt igjen, og så – boom! – splitte dem med en stikker til en av spissene, sa Guardiola.

En kan trygt si at systemet rister på motstanderens midtbane. Det er også derfor Guardiola krever stoppere og en keeper som kan slå lave og presise oppspill; prosessen med å lure motstanderen starter helt bakfra, og er avhengig av fart, presisjon og intelligens i pasningsspillet.

Blant annet derfor brukte City 47,5 millioner pund på John Stones. Derfor har Guardiola omskolert venstrebacken Aleksandar Kolarov til midtstopper.

Og derfor har Guardiola vraket Joe Hart og brukt 15 millioner pund på 33-årige Claudio Bravo.

Hart

VRAKET: Joe Hart har dratt på utlån til Torino og Serie A.

Foto: JON SUPER / Afp

Kveler kontringene

Samtidig er ikke alle hensiktene bare offensive. Guardiola har også egne prinsipper defensivt.

For mens City bruker 4-1-4-1 uten ball, er dette hovedsakelig i etablert forsvar. De beholder ofte 2-3-5 i gjenvinningsfasen, spesielt høyt i banen. Når vingene, spissen og de to indreløperne fosser fremover, ligger den defensive midtbanetrioen – backene og midtbaneankeret – like utenfor straffefeltet i tilfelle de mister ballen.

Hensikten er å stoppe kontringer. I stedet for å ligge med en flat forsvarsfirer, ønsker Guardiola å kvele motstanderens angrep høyt og sentralt i banen, før de i det hele tatt får begynt.

Vil alle disse funksjonene virke? De har fungert brukbart til nå, men City trengte både straffer, dødballmål og selvmål for å slå Sunderland og Stoke. Det vil ta måneder før spillerne virkelig forstår Guardiolas metoder, og kampen mot West Ham viste også at det finnes tilfeller hvor Guardiola foretrekker å bruke mer normale sidebacker.

Det blir fascinerende å se hva han velger mot Manchester United; en enorm test.

Enn så lenge kan vi bare slå fast at Guardiola har levd opp til sitt rykte.

Om han feiler i City, så vil han i det minste gjøre det med sine egne prinsipper.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal