Hopp til innhold

Hun blir første kvinnelige afroamerikaner i OL i skøyter - har vært på isen i kun fire måneder

Erin Jackson (25) blir tidenes første kvinnelige afroamerikaner i OL på langbane skøyter. – Jeg forventet ikke noe av dette, sier hun.

Erin Jackson

ENORM UTVIKLING: Erin Jackson har mestret sporten på imponerende kort tid.

Foto: Stacy Revere / AFP

Den amerikanske jenta fra Ocala i Florida sikret seg den siste OL-billetten på lørdag, etter å ha imponert med en tredjeplass på 500 meteren i Milwaukee. Hun gikk på tiden 39.04.

– For bare et par uker siden gikk jeg på over 40 sekunder, så utviklingen har gått veldig raskt, sier hun til Sports Illustrated.

Hun har riktignok gått på rulleskøyter i 15 år, men har altså kun vært på isen i fire måneder. Nå er hun klar for OL i Pyeongchang.

– Jeg forventet ikke noe av dette, som den nybegynneren jeg er. Jeg skjønner det ikke helt, Jeg prøver bare å gjøre så godt jeg kan.

– Vil gå fort om fire år

NRK sin skøyteekspert Even Wetten er imponert over hvor raskt Jackson har mestret å gå på isen.

– Hun har masse uforløst potensial. Hun er nok ikke god nok til å hevde seg i toppen i årets OL, men om fire år kommer hun til å gå fort.

Lee Sang-hwa fra Sør-Korea har verdensrekorden på 500 meter, med tiden 36.36. Så Jackson har fortsatt en jobb å gjøre.

Wetten mener veien fra rulleskøyter til skøyter er veldig kort, både teknisk og fysiologisk. Noe flere utøvere har vist opp gjennom årene.

– Du har Derrek para og Chad Hedrick som er bevis på at rulleskøyteløpere kan hevde seg på isen, sier Wetten, som legger til at det er mange som også kunne vært nevnt.

Chad Hedrick imponerte stort med gull på 5000 meteren under OL i Torino tilbake i 2006. Derek Parra vant to medaljer under OL i 2002 i Salt Lake City.

To afroamerikanske jenter til OL

Maame Biney ble den første afroamerikanske til å kvalifisere seg for OL i kortbane skøyting. Det gjorde hun ved å vinne en 500-meter i midten av desember.

17-åringen fra Ghana kunne ikke tro det, da hun fikk vite at hun fikk delta i Sør-Korea.

– Det er en veldig god følelse. Det kommer til å ta litt tid å la dette synke, sa hun til Los Angeles Times.

Biney går, som Jackson, på det amerikanske laget. Wetten mener USA sin satsing på skøytebaner er en av grunnene til at afroamerikanerne også begynner å vise seg frem på skøyter.

– De har et flerkulturelt samfunn med gode treningsmiljøer. Det at USA har fått gode skøytebaner har også en del å si for utviklingen.

Shani Davis var den første afroamerikaneren til å kvalifisere seg for skøyting i OL i 2002. Han vil gå sitt femte OL i Sør-Korea.

Sportsnyheter

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

Siste nytt

  • Atlético Madrid fikk opphevet rasismestraff

    Den spanske fotballklubben Atletico Madrid slipper å delvis stenge egen arena samt betale en bot for rasistisk oppførsel av egne supportere.

    Torsdag valgte Det spanske fotballforbundet å godta anken Atletico hadde inngitt mot straffen klubben ble ilagt for en tid tilbake. Til grunn for sanksjonene lå rasisme rettet mot Athletic Bilbao-vingen Nico Williams.

    Atletico ble opprinnelig beordret til å delvis stenge egen hjemmearena i to La Liga-kamper, samt betale en større bot, for Williams-episodene. Vingen skal ha blitt møtt med apelyder under en kamp i forrige måned.

    Forbundet peker på Atleticos «aktive samarbeid» som grunn til at straffen nå legges bort. (NTB)

    84_5MnFD41w
    Foto: Reuters
  • Lahti får «låne» den klassiske Kollen-femmila – første gang på 40 år

    Det blir ingen prestisjefylt Kollen-femmil for langrennsstjernene i 2025. I stedet får Lahti arrangere en 50 kilometer i verdenscupen to uker etter VM i Granåsen.

    Det ble endelig vedtatt på denne ukens møte i langrennskomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) i slovenske Portoroz.

    Verdenscuprennene i langrenn i Holmenkollen neste sesong legges til 15. og 16. mars. Det er helgen etter at VM i Trondheim er avsluttet. I stedet for femmil blir det distanserenn over 10 og 20 kilometer.

    Årsaken er at mesterskapet i Granåsen avsluttes med femmil for begge kjønn. Med det som bakteppe har langrennstoppene i FIS besluttet at det ikke vil være fornuftig med en ny femmil kun én uke etter i Holmenkollen.

    I stedet er det funnet plass til distansen når sirkuset forflytter seg videre til Lahti to uker etter VM. Femmila i Lahti går dermed søndag 23. mars.

    (NTB)

    jm3C-4cNNLY
    Foto: NTB
  • VIF-talent (19) må trolig legge opp

    En alvorlig kneskade tvinger trolig Vålerenga-spiller Jacob Dicko Eng (19) til å avslutte fotbalkarrieren langt tidligere enn han hadde tenkt.

    Oslo-klubben opplyser om den kjedelige situasjonen i sine kanaler torsdag.

    I oktober i fjor pådro Eng seg en alvorlig kneskade mot Fram Larvik i 2. divisjon. Legene ga beskjed om at det var 50 prosent sjanse for at han ville komme tilbake som fotballspiller.

    Til tross for operasjon og iherdig opptrening ble det etter undersøkelser denne uka klart at Jacob fortsatt har en veldig lang vei å gå. Sjansene for comeback er små, melder Vålerenga.

    (NTB)

    Jacob Dicko Eng
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal