NRK Meny
Normal

Hun blir første kvinnelige afroamerikaner i OL i skøyter - har vært på isen i kun fire måneder

Erin Jackson (25) blir tidenes første kvinnelige afroamerikaner i OL på langbane skøyter. – Jeg forventet ikke noe av dette, sier hun.

Erin Jackson

ENORM UTVIKLING: Erin Jackson har mestret sporten på imponerende kort tid.

Foto: Stacy Revere / AFP

Den amerikanske jenta fra Ocala i Florida sikret seg den siste OL-billetten på lørdag, etter å ha imponert med en tredjeplass på 500 meteren i Milwaukee. Hun gikk på tiden 39.04.

– For bare et par uker siden gikk jeg på over 40 sekunder, så utviklingen har gått veldig raskt, sier hun til Sports Illustrated.

Hun har riktignok gått på rulleskøyter i 15 år, men har altså kun vært på isen i fire måneder. Nå er hun klar for OL i Pyeongchang.

– Jeg forventet ikke noe av dette, som den nybegynneren jeg er. Jeg skjønner det ikke helt, Jeg prøver bare å gjøre så godt jeg kan.

– Vil gå fort om fire år

NRK sin skøyteekspert Even Wetten er imponert over hvor raskt Jackson har mestret å gå på isen.

– Hun har masse uforløst potensial. Hun er nok ikke god nok til å hevde seg i toppen i årets OL, men om fire år kommer hun til å gå fort.

Lee Sang-hwa fra Sør-Korea har verdensrekorden på 500 meter, med tiden 36.36. Så Jackson har fortsatt en jobb å gjøre.

Wetten mener veien fra rulleskøyter til skøyter er veldig kort, både teknisk og fysiologisk. Noe flere utøvere har vist opp gjennom årene.

– Du har Derrek para og Chad Hedrick som er bevis på at rulleskøyteløpere kan hevde seg på isen, sier Wetten, som legger til at det er mange som også kunne vært nevnt.

Chad Hedrick imponerte stort med gull på 5000 meteren under OL i Torino tilbake i 2006. Derek Parra vant to medaljer under OL i 2002 i Salt Lake City.

To afroamerikanske jenter til OL

Maame Biney ble den første afroamerikanske til å kvalifisere seg for OL i kortbane skøyting. Det gjorde hun ved å vinne en 500-meter i midten av desember.

17-åringen fra Ghana kunne ikke tro det, da hun fikk vite at hun fikk delta i Sør-Korea.

– Det er en veldig god følelse. Det kommer til å ta litt tid å la dette synke, sa hun til Los Angeles Times.

Biney går, som Jackson, på det amerikanske laget. Wetten mener USA sin satsing på skøytebaner er en av grunnene til at afroamerikanerne også begynner å vise seg frem på skøyter.

– De har et flerkulturelt samfunn med gode treningsmiljøer. Det at USA har fått gode skøytebaner har også en del å si for utviklingen.

Shani Davis var den første afroamerikaneren til å kvalifisere seg for skøyting i OL i 2002. Han vil gå sitt femte OL i Sør-Korea.

Siste nytt

 • Gulldén blir best betalt

  Svenske Isabelle Gulldén blir verdens best betalt kvinnelige håndballspiller når hun flytter til franske Brest. Hun får snaut 3 millioner i lønn per sesong. Det er Aftonbladet som erfarer beløpet.

  Isabelle Gulldén
  Foto: Jonas Ekströmer/tt/tt / NTB scanpix
 • Bastiansen sikret Frisk-seier

  Frisk Asker slo Storhamar 4–3 i den tredje NM-semifinalen mandag. De reduserte dermed til 1–2 i kamper.

  Kampen sto 3–3 etter full tid, og kampen gikk til forlengning. Der stupte Anders Bastiansen fram på en retur og sikret Frisk Asker-seier.

  Storhamar og Frisk Asker spilte i dag semifinale tre av syv kamper. Det var uhyre jevnt og kampen måtte til slutt avgjøres på første mål vinner. Storhamars Eirik Skadsdammen ble også hedret for sin kamp nummer 900 før start.
 • Thoresen-assist da SKA slo tilbake

  Patrick Thoresen var nest sist på 2-0-målet da SKA St. Petersburg vant 2–0 borte mot Lokomotiv Jaroslavl i KHL-sluttspillet mandag.

  SKA leder nå 2–1 i kvartfinaleserien som spilles best av syv kamper.

  Patrick Thoresen
  Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag