89-åringen som smadrer verdensrekorder

Så lenge Arne Kjell er i live, vil han jage verdensrekord.

Snart konkurrerer Arne Kjell Foldvik i International Masters’ Speedskating Allround Games.

Siste forberedelser pågår nå før avreisen til Nederland. Denne dagen er det trening på en solfylt skøytebane på Leangen i Trondheim.

Først må den 89 år gamle idrettsutøveren sjekke sitt skreddersydde treningsprogram gitt av sin nederlandske trener.


Foldvik startet skøytekarrieren i tjueårene, men den ble avbrutt av en enkelt setning fra en motivator i Skøyteforbundet:– Du går som ei ku.

Foldvik tok ikke på seg skøytene igjen før han gikk av med pensjon, og det var da verdensrekordene begynte å strømme inn.


I aldersklassene 70, 75, 80 og 85 har Foldvik satt utallige rekorder på skøytebanen. Selv om han ikke kan gi et eksakt antall, er han tydelig på én ting når det gjelder verdensrekorder.

– Verdensrekorder og rekorder, enten de er norske eller verdensrekorder, er ferskvare. De går ut på dato, og varer helt sikkert ikke evig.

Arne Kjell Foldvik

Lørdag går startskuddet i Nederland. Startlisten er ikke veldig omfattende, og Foldvik tror at han vet årsaken til den begrensede deltakelsen.


– I min alder så tynnes det ut. Folk har en stygg tendens til å dø. Så i klassen 85-89 år, er vi nå bare to deltakere.

Arne Kjell Foldvik

Foldvik ser på sølv som mest sannsynlig i møte med en canadisk konkurrent. Han jobber fortsatt med nødvendige forbedringer.


– Jeg ligger godt an til å få sølv i VM.

Arne Kjell Toldvik

– Hvis jeg klarer å huske på å veksle riktig mellom ytre og indre bane, og møter opp til start i riktig tid.

Arne Kjell Toldvik

På Leangen er Foldvik godt i gang med sin trening som skal følges etter punkt og prikke etter treningsplanen.

På skøytebanen befant også annen en norsk rekordsetter seg denne dagen. Nemlig den ferske VM-bronsevinneren Bjørn Magnussen.

– Den ene er Norges raskeste på skøyter, den andre er Norges eldste skøyteutøver. Og her står vi sammen.

Arne Kjell Toldvik

Magnussen deler at han og Foldvik ofte møtes på skøytebanen, og at det motiverer ham å stå på isen sammen med en 89-åring som holder seg i så god form.

– Det hjelper litt ekstra for min del , at Arne Kjell er ute her og gir meg litt ekstra support når jeg driver og trener.

Bjørn Magnussen

I desember fyller Foldvik 90 år. Han går dermed inn i en ny aldersklasse. Han ser optimistisk på muligheten for å sette nye rekorder i denne aldersgruppen.


– Håpet mitt er at jeg klarer å overleve ett år til. I 90-årsklassen er det mange dårlige verdensrekorder, og noen må forbedre dem.

JOURNALIST OG FOTO

Christian Aras Shuany

Video

Thomas Bergvoll Alstad
Ansvarlig redaktør: Vibeke Fürst Haugen
Nettsjef: Hildegunn Soldal