Hopp til innhold

Hevder Norge har oppdaget hemmelig «verktøy»

LAHTI/OSLO (NRK): Hopplandslaget skal ha funnet en ny måte for å utvikle og tilpasse utstyret. Det har kuttet forspranget til konkurrentene, hevder hoppledelsen.

Fannemel

ET LØFT: Anders Fannemel har slitt stort gjennom sesongen, men nå peker pilen oppover.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Tidligere i vinter skjønte landslaget at de hadde blitt parkert i kampen om det beste utstyret.

Stjernen

SESONGBESTE: Men Andreas Stjernen var 0,6 poeng unna VM-bronse i storbakken.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Flere av hopperne ble holdt igjen fra verdenscupen for å trene og teste utstyr på hjemmebane, og det var altså her det gikk opp et lys for trenerne.

I februar, da VM nærmet seg, ble det oppdaget og utviklet en metode som styrker arbeidet med utstyret, forteller assistenttrener Magnus Brevig til NRK.

Mener forspranget er kuttet

– Det er et verktøy som gir mer nøyaktighet og presisjon i jakten på det vi ønsker å få til. Jeg kan ikke si noe mer, sier Brevig, som unnskylder at han ikke kan være mer konkret.

– Det er en yrkeshemmelighet og det vil vi aldri gå ut med.

– Er dere alene om det?

– Det vet jeg ikke, rett og slett. Men det er nytt for oss, sier Brevig.

NRKs hoppekspert Johan Remen Evensen tror han vet hva det nye verktøyet er.

– Jeg tror det dreier seg om et dataprogram hvor de kan legge inn forskjellige parametere for å sy og tilpasse hoppdressene på best mulig måte. Det gjør at de kan designe dressene digitalt, og dermed spare både tid og ressurser, sier han.

– I stedet for å sy 100 hoppdresser for hånd for å finne den riktige, så kan de nå få digital hjelp. Det gjør det hele mer presist. Reglene for hoppdresser endrer seg stadig, så det gjelder å henge med på utviklingen, sier Remen Evensen.

Brevig bare smiler lurt når han får høre ekspertens teori.

– Hoppdressene er en del av utstyret til hopperne, og vi har en helhetlig tanke om at teknikk og utstyr skal passe sammen som hånd i hanske, sier han noe ullent.

– Ikke lene oss tilbake

Hopplandslaget startet den systematiske forbedringen av utstyret med hovedsiktet på stor bakke, hvor utstyret er enda viktigere på grunn av flyvetiden.

Her fikk også laget et betydelig løft.

Brevig mener det er en bekreftelse på at forspranget nå er kuttet.

– Ja, men jeg vil ikke signalisere at vi skal lene oss tilbake. Men jeg føler sånne prosesser er med på å belyse at teknikk og utstyr teller omtrent 50/50. Jeg tror vi har et godt system med tanke på teknisk veiledning, og vi har ledere som har god innsikt i teknikk, sier Brevig.

Brevig

STUDERER: Her er assistenttrener Magnus Brevig (t.h.) og landslagstrener Alexander Stöckl under hoppuka i januar.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Landslagshopper Andreas Stjernen er også klar på at utstyret gir en langt bedre effekt nå.

– Jeg kjenner at utstyret vi har jobbet med er bedre og at jeg flyr bedre. Miksen med teknikk og utstyr fungerer i hvert fall bedre nå, mener Stjernen.

Sportsnyheter

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

Siste nytt

  • Regjerende mester Molde slapp med skrekken – snudde til seier etter Sarpsborg-utvisning

    Sarpsborg 08 var nær en skikkelig cupbombe, før Sondre Ørjasæter ble sendt i dusjen. Da snudde de regjerende mesterne Molde til 4-2-seier på hjemmebane.

    Dermed lever fortsatt Moldes drøm om å forsvare NM-tittelen.

    Det var Sarpsborg som kom best ut fra startblokkene da Peter Reinhardsen sendte Sarpsborg i ledelsen etter en drøy halvtime.

    Tre minutter inn i 2. omgang utlignet Kristian Eriksen for Molde, men det resultatet holdt seg ikke i ett minutt engang før Sondre Ørjasæter sendte østfoldingene i ledelsen igjen.

    Dessverre for 20-åringen var veien kort fra helt til syndebukk da han satte inn en grisetakling på Eirik Haugan. Det resulterte i hans annet gule kort og marsjordre.

    Dermed åpnet det seg store rom for de regjerende mesterne, som satte inn to raske mål signert Anders Hagelskjær og Magnus Wolff Eikrem.

    Med åtte minutter igjen på klokken fastsatte Eirik Hestad resultatet for vertene.

    I Bærum tok Stabæk seg videre med 5-1-seier over divisjonskollega Bryne, mens Sandnes Ulf vant 5-3 borte over Eidsvold Turn. Fredrikstad sikret seg også avansement med 3-2 borte over Raufoss.

    Etter ekstraomganger klarte også KFUM å ta seg videre med 3-2-seier over Lysekloster, mens Vålerenga tok seg videre på straffet på bekostning av HamKam. (NTB)

    Kristian Eriksen
    Foto: NTB
  • Beltran sendte Fiorentina til conferenceligafinalen – 4-3 sammenlagt over Vetlesen og Nusas Brugge

    Lucas Beltran ble den store helten da han sikret 1-1 til Fiorentina borte mot Brugge i semifinalen i conferenceligaen.

    Italienerne hadde nemlig en 3-2-ledelse fra det første oppgjøret og er dermed klar for finalen i conferenceligaen med 4-3-seier sammenlagt.

    Hugo Vetlesen startet kampen for Brugge og pådro seg et gult kort før han ble byttet ut etter 70 minutter. Antonio Nusa startet på benken, men kom inn etter 86 minutter.

    Brugge fikk en drømmestart på kampen da Maxim De Cuyper stanget vertene i ledelsen etter 20 minutter. Dermed sto det også likt mellom lagene.

    Dessverre for belgierne pådro de seg en straffe da det bare sto igjen fem minutter på klokken. Den banket Beltran i nettmaskene bak Simon Mignolet.

    Vetlesen
    Foto: AP
  • Hoppkvinnene får utvidet skiflygingsrenn i Vikersund neste sesong: – Et veldig stort skritt

    Neste sesong skal for første gang 25 kvinnelige hoppere få delta i et skiflygningsrenn i Vikersund. Det blir også renn i Holmenkollen, tross VM i Trondheim.

    Det ble klart da hoppkomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) hadde møte i slovenske Portoroz onsdag.

    – Vi er stolte over at vi får til en Raw Air-turnering også i VM-året i Trondheim, og vi gleder oss ekstra til å vise fram VM-heltene i Holmenkollen og Vikersund bare noen dager etter mesterskapet, forteller prosjektleder for turneringen, Ståle Villumstad.

    Til tross for at det skal arrangeres ski-VM i Trondheim mellom 28. februar og 9. mars, har også Holmenkollen fått hopprenn bare fire dager etter mesterskapet, på en torsdag.

    Forrige sesong satte Silje Opseth verdensrekord i Vikersund, og hun gleder seg nå over at 25 kvinner skal få delta i 2025. Denne sesongen var det 17. (NTB)

    Silje Opseth
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal