Hopp til innhold

Hevder 37 russiske juniorskiskyttere trakk seg da dopingkontrollørene kom

Etter at dopingkontrollørene dukket opp under et juniorrenn i Russland, skal en rekke av skiskytterne ha trukket seg, ifølge nettstedet Inside the games. Liv Grete Skjelbred kaller episoden «skremmende».

Russian Doping

UNDERSØKER DOPINGKONTROLL: 37 utøvere meldte seg ikke til dopingkontroll under renn i Russland.

Foto: Alexander Zemlianichenko / AP

– Det er skremmende, og jeg håper at forbundet tar tak og finner ut hva som er årsaken, sier NRKs skiskytingekspert Liv Grete Skjelbreid om saken fra russisk skiskyting.

Rusada (Russisk antidoping) og RBU (det russiske skiskytterforbundet) undersøker den oppsiktsvekkende hendelsen som fant sted i Tsjajkovskij og Izjevsk i romjulen, Inside the games, som er et anerkjent nettsted som følger olympiske idretter.

Det var altså 37 utøvere i juniorklassen som angivelig valgte å trekke seg etter at dopingkontrollørene dukket opp på arrangementet.

– Det er viktig å presisere at vi lever i en pandemi, og at det kan være mange årsaker til at mange utøvere plutselig må trekke seg. Men hvis årsaken er at de er redde for å bli testet, så er det ekstremt urovekkende, sier Skjelbreid.

– Alle hadde sine grunner

Russland har de siste årene vært i en stor dopingskandale, der det kom frem at en rekke dopingprøver skal ha blitt manipulert under OL i Sotsji. Russland er blitt utestengt fra alle store mesterskap i to år fremover, noe som innebærer blant annet sommer- og vinter-OL.

Russland ble også utestengt fra vinter-OL i Sør-Korea i 2018.

– Jeg kan nesten ikke tro at det er sant hvis de fortsatt er der, etter alt som har skjedd. Da er det helt ufattelig, sier Skjelbred.

Liv Grete Skjelbreid

REAGERER: Skiskytterekspert Liv Grete Skjelbreid håper forbundet tar tak i saken.

Foto: Vidar Ruud / NTB

Saken fra helgens renn blir altså undersøkt, og det er RBU-president Viktor Majgurov som står i spissen.

– Vi diskuterer denne hendelsen med representanene til regionene, og alle hadde sine grunner, sier Majgurov ifølge nettstedet, og fortsetter:

– Uansett, å trekke seg fra en konkurranse fratar ikke en idrettsutøver fra en kontroll av antidoping-tjenester.

Han forteller at alle utøvere skal være tilgjengelig for dopingtest nå. Det skal være snakk om 12 jenter og 21 gutter som trakk seg fra arrangementet, som ble arrangert fra 24. til 28. desember.

Rusada etterforsker

Antidoping Norge ved Anders Solheim sier at det er bra at Rusada undersøker hendelsen.

Antidoping Norge holder seminar for idrettsledere og media.

ANTIDOPING NORGE-SJEF: Anders Solheim.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Vi vet ikke hvorfor utøverne har trukket seg. Med tanke på at det knyttes opp mot dopingkontroll, så er det naturlig at Rusada følger opp. De vil undersøke dette nærmere, sier Solheim til NRK.

Og det kommer de til å gjøre, skal vi tro Rusadas kommunikasjonsdirektør Marija Markova. Hun sier at hendelsen har blitt rapportert til avdelingen som skal undersøke slike saker.

Siste nytt

 • Norge tapte nøkkelkamp

  Norge kjempet, men det ble et 2-3-tap mot Latvia i ishockey-VM.

  Det norske laget kom under, men kjempet seg tilbake og var gode i starten på midtperioden. Så fikk Ludvig Hoff en matchstraff og laget en fem minutters utvisning å stri med. Det ødela. Latvierne scoret to ganger som følge av undertallsspillet.

  Det var Mats Rosseli Olsen og Max Krogdahl scoret de norske målene.

  Til tross for en spennende avslutning, klarte ikke Norge å score den viktige utligningen.

  Det norske laget har tapt 0-5 for Finland og slått Storbritannia 4-3 etter straffer tidligere i VM. Laget har igjen Østerrike (18/5), Tsjekkia (21/5), Sverige (22/5) og USA (24/5) i gruppespillet.

  (NRK/NTB)

  Finland Hockey Worlds
  Foto: Vesa Moilanen / AP
 • Svahn bryter med landslaget: – En trist beskjed

  Linn Svahn (22) går ut av det svenske langrennslandslaget. Det opplyser det svenske skiforbundet i en pressemelding mandag.

  – Beslutningen skyldes at jeg vil jobbe tettere med mitt eget team på hjemmebane og legge opp en plan som er optimal for min opptrening etter skaden, og samtidig utviklende og motiverende for mine framtidige mesterskapsmål, sier Svahn i pressemeldingen.

  – Det er en trist beskjed, sier landslagssjef Anders Bystrøm. Han skulle gjerne hatt henne på landslaget, men uttrykker samtidig forståelse for beslutningen.

  Svahn var verdens klart beste sprinter før hun ble skadet i forkant av VM i Oberstdorf i 2021. Hun vant ni verdenscuprenn på to sesonger. Svahn gikk glipp av hele OL-sesongen som akkurat er avsluttet på grunn av skulderskaden.

  QHOkepNoUs4
  Foto: LEHTIKUVA / Reuters
 • Mbappé varsler snarlig avklaring rundt egen fotballfremtid

  Kylian Mbappé er nær ved å offentliggjøre hvor han vil spille neste sesong. Klubbvalget skal stå mellom hans nåværende klubb Paris Saint-Germain og Real Madrid.

  Mbappés kontrakt med PSG utløper til sommeren, og det har lenge versert rykter om at franskmannen ønsker å forlate den franske storklubben til fordel for Real Madrid. Nå nærmer det seg en avklaring.

  – Jeg vil komme med min avgjørelse ganske raskt. Valget mitt er nesten tatt. Det vil komme før samlingen med det franske landslaget, i god tid før, sier Mbappé til L'Equipe.

  Frankrike spiller mot Danmark i nasjonsligaen 3. juni, og den franske troppen vil samles et par dager før det. (NTB)

  Champions League - Round of 16 First Leg - Paris St Germain v Real Madrid
  Foto: GONZALO FUENTES / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste