NRK Meny
Normal

Shala: – En mye tøffere oppgave enn hva Norge er klar over

OSLO/PRAHA (NRK): Tsjekkia-proff og tidligere Odd-spiller Herolind Shala tror ikke på Høgmo-opptur selv mot et landslag i fritt fall som ikke scorer mål.

SOCCER-WORLDCUP-GER-CZE

TUNGE TIDER: Her går de tsjekkiske spillerne av banen etter 0-3-tapet borte mot Tyskland i VM-kvalifiseringen. FOTO: REUTERS

Foto: WOLFGANG RATTAY / Reuters

Laster innhold, vennligst vent..

Glem Pavel Nedved, Karel Poborsky, Patrik Berger, Milan Baros og Petr Cech.

Tsjekkia kom til finalen i EM for 20 år siden, men er nå nummer 40 på FIFA-rankingen og

Høgmo

VANSKELIG: Tror Høgmo får det tøft mot Tsjekkia.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

har, som Norge, få profiler og eksporter i de store ligaene.

Laget står også uten seier og scoring etter tre kamper i kvalifiseringen.

Som ikke det var nok er flere av lagets beste spillerne, som Vladimír Darida, skadet og mister møtet med Norge. Likevel tror Herolind Shala, en av få som kjenner både norsk og tsjekkisk fotball godt, at Norge møter overmakten på Eden Arena i Praha.

– Tsjekkia har i mine øyne et bedre kollektiv og bedre landslag enn Norge per nå, skriver Shala i en e-post til NRK.

Solgt til Sparta Praha

24-åringen er oppvokst i Telemark og spilte for Odd før han ble solgt til Sparta Praha. Han kjenner tsjekkisk ligafotball godt også gjennom et låneopphold i Slovan Liberec, men har de siste månedene vært leid ut til tyrkiske Kasimpasa.

Herolind Shala

KJENNER TSJEKKIA: Herolind Shala etter en kamp mot VIF på Ullevaal i 2014. FOTO: NTB scanpix

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Jeg har selv spilt og trent med flere i den tsjekkiske troppen. Dockal, Kadlec, Frydek og Pavelka holder alle høyt internasjonalt nivå. Selv med Petr Cech ute er det mange svært patente spillere i Tsjekkia. Jeg tror dette er en mye tøffere oppgave enn hva Norge er klar over, sier Shala.

Vingen valgte å representere Albania og ikke Norge, men etter at Kosovo ble medlem av UEFA og FIFA gjorde han som flere andre med en fortid i norsk fotball og skiftet landslag.

Denne uken flyttet han seg bare noen få mil fra klubbhverdagen i Kasimpasa til Kosovos leir i Istanbul foran VM-kvalifiseringskampen mot Tyrkia lørdag.

– Jeg håper Norge har gjort leksene sine og ikke går på en typisk undervurdering selv om Tsjekkia er litt skadeplaget og har mistet profiler, melder Shala.

Zdenek Ondrasek

HILSTE PÅ: Zdenek Ondrasek besøkte den norske treningen i Praha torsdag. FOTO: NRK

Hyller Høgmo

Tidligere Tromsø-spiss Zdenek Ondrasek, som nå spiller i polske Wisla Krakow, var torsdag innom den norske treningen for å hilse på gamletreneren Per-Mathias Høgmo.

– Høgmo virker som en enda bedre mann nå enn da jeg hadde ham som trener. Press er ikke moro, men han er sterk nok til å takle det. Han er en stor mann jeg har enormt med respekt for, sier 27-åringen.

Ondrasek forteller at det tsjekkiske folk er alt annet enn fornøyd med starten på kvalifiseringen. Han mener fredagens duell i Praha er helt åpen.

– Norge er mitt andre hjem, men dette er mitt hjemland. Jeg ønsker Høgmo lykke til, men jeg håper vi vinner, sier tsjekkeren.

Landslagsmålvakt i fotball Rune Almenning Jarstein mener alderen har gjort han bedre og roligere.
I fjor satt han på benken både på landslaget og klubblaget. Nå er han førstevalget til Høgmo og best i Bundesliga. Reporter: Carina Olset, foto/redigering: Jørn Tveter.
Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • G19 tapte åpningskamp

  Norge startet G19-EM i Finland med 1–3 tap mot Portugal. Norge reduserte til 1–2 ved Eman Markovic i andre omgang, men G19-gutta fikk aldri utligningen. I stedet scoret Portugal sitt tredje mål på overtid.

  norge-portugal-g19
  Foto: Mikko Stig / Lehtikuva / NTB Scanpix
 • Frigitt RBK-spiller til Ranheim

  Magnus Stamnestrø, som nylig ble frigitt av Rosenborg skal forsette karrieren i Ranheim. 26-åringen har vært i RBK siden 2015, men har ikke spilt en seriekamp for klubben siden 2016.

  Magnus Stamnestrø
  Foto: Ned Alley / NTB scanpix
 • Fram Larvik slipper straff

  Norges Fotballforbund har ingen hjemmel til å straffe Fram Larvik etter at lagets 2. divisjonskamp mot Nybergsund ble avbrutt på grunn av for få spillere. Ifølge NFF er det ikke ulovlig å stille med kun åtte spillere på kamp – slik Fram Larvik gjorde.

  Petter-belsvik
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag