NRK Meny
Normal

Nordlies råd til Høgmo: – Bruk Ciljan sentralt

PRAHA (NRK): Landslagskapteinen bør få samme rolle på landslaget som på klubblaget, mener NRKs fotballekspert.

Per Ciljan Skjelbred

GULGUTT: Per Ciljan Skjelbred har spilt i gul vest hele uka, men vekslet mellom kantrollen og sentral midtbane.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Norge må trolig ta poeng mot Tsjekkia i Praha fredag kveld for å redde VM-drømmen. Helst bør det bli tre.

Hvilke elleve som får oppdraget, er vanskelig å tolke ut fra formasjonstreningene i Berlin denne uka. De gule vestene ha byttet eiere hyppig.

** Håvard Nordtveit og Vegard Forren har kjempet om å få spille midtstopper sammen med Even Hovland.

** Det eneste som har sett ut som sikkert på midtbanen er at Stefan Johansen bekler én av de to sentrale rollene. På venstrekanten har det vært en duell mellom Mads Møller Dæhli og Jo Inge Berget. På høyrekanten har Per Ciljan Skjelbred vært, men Skjelbred har også vært inne sentralt. Da har Alexander Tettey vær ute, og Tarik Elyounoussi har bekledt høyresida.

** På topp har både Joshua King, Alexande Søderlund og Adama Diomande vært drillet mye. Minst en av dem starter på benken mot Tsjekkia.

Høgmo røper ingenting

NRKs fotballekspert Tom Nordlie har minst ett klart råd til landsslagsjef Per-Mathias Høgmo: Per-Ciljan Skjelbred bør spille sentralt, akkurat som han gjør med stor suksess for Hertha Berlin i Bundesliga.

– Jeg mener Ciljan bør spille sentralt sammen med Stefan Johansen – av offensive hensyn, men også fordi de er gode ballvinnere. Det er bedre rytme i kontringsspillet. Så vil jeg gjerne ha Tarik Elyounoussi på en kant, og det tror jeg at det blir, sier Nordlie.

På pressekonferansen i Praha torsdag kveld ville Høgmo fortsatt ikke svare på hvor Skjelbred spiller.

– Per behersker begge roller godt. Han var en sterk bidragsyter i hele fjorårskvaliken i kantrollen. Samtidig er han god i den sentrale sittende, som én av to, det har vi sett i Hertha, sier Høgmo.

– Kan ikke lunte rundt

Med en 4-4-2-formasjon understreker Nordlie at raske bein er ekstrem viktig for de to sentrale midtbanespillerne. De vil også hvile mye defensivt ansvar på spissene.

– Vi kan ikke ha en Joshua King som lunter rundt på topp som han gjorde forrige gange. Vi er nødt til å ha spisser som setter et førstepress og en midtbanefirer som flytter beina skikkelig. Avstanden mellom backrekka og midtbanen kan ikke bli for stor, og så må vi bli dyktigere til å nekte innlegg og rydde unna innlegg i boks, sier Nordlie.

Ut fra dette tror han Alexander Søderlund spiller på topp med Joshua King og at Håvard Nordtveit blir Hovlands stoppermakker.

Tom Nordlie er også kritisk til at Høgmo ikke har valgt sine elleve og drillet dem i flere dager. Til dette svarer Høgmo:

– Vi har fått drillet det laget som starter i morgen veldig bra.

 • Her er laget Tom Nordlie antar starter for Norge: Rune Almenning Jarstein – Omar Elabdellaoui, Even Hovland, Håvard Nordtveit, Haitam Aleesami – Tarik Elyounoussi, Per Ciljan Skjelbred, Stefan Johansen, Mads Møller Dæhli – Alexander Søderlund, Joshua King.
 • Følgende utespillere har ikke på noe tidspunkt vært drillet i startelleveren på de åpne treningene denne uka: Pål André Helland, Jonas Svensson, Martin Samuelsen, Martin Linnes og Stefan Strandberg.

Siste nytt

 • Bøkko på pallen i Erfurt

  Hege Bøkko fra Hol tok andreplassen på 1000-meteren under verdenscupen i Erfurt søndag med tiden 1.15.52. Det er Bøkkos første pallplass i verdenscupen i karrieren.

  Vanessa Herzog vant på 1.15.26.

  – Dette var sykt gøy, sier Bøkko til NRK.

  Hege Bøkko
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
 • Lorentzen til topps på 500 meter

  Håvard Lorentzen fikk en treg start på 500 meteren, men leverte en kanonrunde og vant 500-meteren i verdenscupen i Erfurt søndag. Lorentzen gikk på 34,85, og vant med 0,1 sekund på Jan Smeekens.

  – Det var deilig, sier Lorentzen til NRK.

  xz
 • Norge leder klart etter hoppingen

  Norge leder lagkonkurransen i kombinert etter hoppdelen. Jørgen Graabak, Espen Andersen, Jarl Magnus Riiber og Jan Schmid har 29 sekunders forsprang på Østerrike før langrennet. Finland er treer, 1.03 bak Norge.

  Norges kanskje største utfordrer, Tyskland, sviktet i bakken og er nummer fem. Tyskerne går ut 1.43 bak Norge.

  Graabak
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup alpint: Slalåm, menn
V-cup skøyter
V-cup skøyter: 1000 m kvinner
V-cup skiskyting: Fellesstart menn
V-cup skiskyting: Fellesstart menn
V-cup kombinert: 4 x 5 km stafett
V-cup skøyter: 1000 m menn
V-cup skøyter: 1000 m menn
Vinterstudio
Vinterstudio
VM skiflyging: Laghopp