Hopp til innhold

Her starter nordmannens gulljakt for Kina

Kristian Bjune Sveen (25) er den første, norske langrennstreneren for Kinas ambisiøse langrennssatsing mot OL på hjemmebane i 2022.

Kina langrenn

FIKK PRØVE RULLESKI FOR FØRSTE GANG: Her er Kristian Bjune Sveen i gang med å lære kinesiske langrennsløpere om rulleski.

Foto: Privat

– Det var en sjanse jeg bare måtte ta. Jeg har vært trener i utlandet før og tenkte at det ville være kult å være det igjen. Jeg synes det var en spennende utfordring og kunne være med på å bidra i internasjonal langrenn, sier Kristian Bjune Sveen.

I januar vakte denne stillingsutlysningen oppsikt: «Kina har bedt Norges Skiforbund om hjelp med å skaffe trenere i langrenn, hopp, kombinert og skiskyting».

Verdens mest befolkede land lokket med millionlønninger og mulighet for å skape OL-suksess på hjemmebane i 2022.

Nå har Kina ansatt sin første nordmann. Kristian Bjune Sveen fra Bodø blir langrennstrener for landets største region, Xinjiang, som er fire ganger så stor som Norge i innbyggertall.

Han skal plukke ut talentene, som i framtida skal kjempe mot norske langrennskanoner.

NRK vet at Kina også jobber med å få en nordmann i rollen som landslagets hovedtrener i langrenn.

Kristian Bjune Sveen

FRA KJELSÅS TIL KINA: Kristian Bjune Sveen trente nylig langrennsløperne til Kjelsås i Oslo. Nå har han tatt på seg en langt større oppgave.

Foto: Privat

Ingen er bedre enn en gjennomsnittlig norsk turgåer

Regiontrener Sveens oppgave blir mildt sagt formidabel. Sveen skal utvikle langrennsløpere i et område uten aktive langrennsløpere.

– Har du møtt noen der som per nå er bedre enn deg på ski?

– Hehe, nei, nei, nei. Jeg vet ikke om det er så mange som er bedre enn deg på ski, sier Sveen, og peker på at den gjennomsnittlige, norske skigåer holder et høyere nivå enn langrennsløperne han har møtt i den kinesiske provinsen.

Vi husker jo hvordan Kina ble beste nasjon da Beijing var værstkap for sommer-OL i 2008. For å hevde seg også med ski på beina om fem år, søker de norsk hjelp.

PÅ TRENERJAKT I NORGE: Kina har fått hjelp av Norges Skiforbund til å finne trenere før OL i 2022.

Fikk se rulleski for første gang

Fem år før OL i Beijing er det nesten ikke kinesere å se på resultatlistene i vinteridrettene som tilhører Det internasjonale skiforbundet.

I langrenn finner vi kun én kineser, Qinghai Sun, som endte på 146.-plass sammenlagt i verdenscupen for herrer.

Den andre finner vi i skihopping for kvinner. Xueyao Li ble nummer 51 av totalt 60 utøvere i verdenscupen forrige sesong.

Fraværet av toppidrettskultur i skisport fikk langrennstrener Sveen erfare da han dro på sin første uttakssamling tidligere i april.

Sveen møtte opp med rulleski, noe ingen av utøverne hadde prøvd før.

Mye er nytt for både kineserne og Sveen, men likevel er han klar på at det på sikt skal trenes fram utøvere som kan kjempe i verdenscupen.

– Det er det vi må jobbe oss frem mot. Men jeg har begynt prosessen og det virker som om det er mange som er interesserte i å lære mer om langrenn. Mange anser dette som en stor sjanse og er derfor interesserte i å lære mer om sporten, sier Sveen.

Skal omskolere basketball- og volleyballspillere

25-åringen kommer fra Meråker skigymnas, og har tidligere jobbet som juniortrener for langrennslanslaget til Lichtenschein, skiklubben Varden og junior- og seniorgruppa til Kjelsås i Oslo.

– Hva blir arbeidsoppgaven din i Kina?

– Det ene er å bygge opp et langrennsmiljø og skape interesse for langrenn i Kina. Det finnes også et offisielt uttalt mål om at de ønsker å få 300 millioner kinesere på snø og is til Beijing-OL. En del av dette blir jo å bygge opp langrennssporten, sier Sveen.

– Er det snakk om å omskolere utøvere fra andre idretter?

– Ja, blant annet. Men det er også noen som ikke har så veldig idrettserfaring. Jeg møtte ganske mange utøvere da jeg var der i påsken, og så godt som ingen vet hva langrenn er for noe. Men mange har erfaring fra løping, basketball eller volleyball, som har lyst til å lære mer om langrenn, sier Sveen.

Kina langrenn

UTTAKSSAMLING: Her 90 utøvere på plass for å lære mer om langrenn på uttakssamlingen. Xinjiang vinteridrettsforbund, SWIX Kina og Kristian Bjune Sveen forklarte hva langrenn er.

Foto: Privat

Vil kommunisere på kinesisk

Mange advarte da det ble kjent at Kina søker norske vinteridrettstrenere før OL på hjemmebane.

Skiskytternes meritterte langrennstrener, Egil Kristiansen, påpekte at språket kom til å bli en enorm utfordring.

– Man må tenke seg grundig om før man takker ja til noe slikt. Jeg kjenner ikke mye til kinesisk kultur, men jeg tipper det er store kulturforskjeller på mange områder, sa Kristiansen til NRK.

Regiontrener Sveen forbereder seg nå på å snakke kinesisk når han skal lære bort langrenn.

– Hvis jeg ikke gjør det, blir det ansett som respektløst. Det må jeg.

– Tar du språk lett?

– Jeg har vært trener før i Liechtenstein og der lærte jeg meg tysk. Alt gikk på tysk. Nå har jeg planer om å gjøre alt på kinesisk, sier Sveen.

Problemet er bare at det ikke er bare ett språk som snakkes i provinsen.

– En ting er dette med kommunikasjon. Jeg er greit god i engelsk og så kommer jeg til å ha en tolk som kan engelsk og kinesisk. Men denne provinsen består av mange forskjellige minoriteter, som igjen har ulike språk, sier Sveen.

Kina langrenn

SVEENS ARBEIDSPLASS: 1650 meter over havet skal Sveen jobbe på idrettsanlegget XinJiang sport center. Her skal han ha base til kontrakten går ut i 2022.

Foto: Privat

Kina-ekspert: – De forventer at trenerne bringer det beste i verden

Med de språklige barriærene i bakhodet tviler Egil Kristiansen, som tidligere var trener for Marit Bjørgen og Therese Johaug, på at det er mulig å bygge langrennskultur i verdensklasse til 2022.

– Å bygge opp en kultur tar lengre tid enn som så. Det er et stort land, og å få alle til å tenke likt er en utfordring. Selv om Kina er kjent for at alle tenker likt er det nok ikke så lett, sier Egil Kristiansen.

Egil Kristiansen

SKEPTISK: Egil Kristiansen tror det blir svært utfordrende å skape en sterk langrennskultur i Kina før OL i 2022.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Kina-ekspert Henning Kristoffersen mener nordmennene som søker lykken i landet uten skikultur bør forberede seg på høye forventninger.

– De søker jo kompetanse i Norge fordi vi er i verdenstoppen. Uansett hva kineserne skal ha, om det er militærteknologi, nanoteknologi eller romskip: De skal ha det beste.

– Denne norske treneren kommer med kunnskap, og forventer nok at denne treneren (Sveen) bringer det beste i verden. De vil sånn sett også være i et veldig lyttende modus, sier Kristiansen.

Sveen påpeker at det ikke forventes at noen av hans utøvere skal kjempe om medalje under OL i Beijing.

– Ikke medalje, men det er et uttalt mål om topp åtte i OL.

Strengt bevoktet arbeidsplass

Swix Kina er Sveens arbeidsgiver. Arbeidsplassen ligger 1650 meter over havet, der han foreløpig skal jobbe frem til kontrakten går ut i 2022.

– På den ene siden er det jo litt rart å se militæret med maskingevær på flyplassen og andre steder. Vi var blant annet på en barne- og ungdomsskole i går hvor militæret er til stede og det er pigg-gjerde rundt hele skolen. Det er jo veldig uvant for meg. På en annen side er dette et veldig inkluderende prosjekt. Dette er åpent for alle – og det er blant annet flere med minoritetsbakgrunn som kommer til å være med på dette prosjektet.

– Kommer du til å føle deg trygg?

– Ja, hele anlegget er inngjerdet og vakter med skuddsikre vester passer på. Det er ganske god sikkerhet. Jeg følte meg veldig trygg da jeg var der.

Siste nytt

  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP
  • Moldes stjerneduo spilleklare etter skade

    Både Fredrik Gulbrandsen og Magnus Wolf Eikrem er tilgjengelig for å starte når Molde tar imot Haugesund i Eliteserien søndag.

    Det bekrefter trener Erling Moe overfor TV 2.

    – De er klare til å kunne starte. De er med i betraktningen, og så får vi se hvilket lag vi ender på til slutt, sier Moe.

    Molde-treneren forteller også at Markus Kaasa og Martin Linnes ikke er så langt unna en retur.

    – Det begynner å se bedre ut, og det er selvfølgelig bra for oss, sier han.

    Gulbrandsen måtte av med skade i serieåpningen hjemme mot Strømsgodset, men fikk sitt første innhopp etter skaden da blåtrøyene slo Strindheim i cupens andre runde onsdag.

    Det gjorde også Eikrem, som måtte stå over storoppgjøret borte mot Bodø/Glimt forrige helg. (NTB)

    Gulbrandsen og Eikrem
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
  • Benske og Tjøm finaleklare i ro-EM

    Lars Benske og Ask Tjøm var nest best i oppsamlingsheatet og rodde Norges dobbeltsculler i lettvekt til EM-finale.

    Duoen var i mål på tiden 6.42,81 og endte bak Spania. Fire båter fra oppsamlingen tok seg til lørdagens finale i ungarske Szeged.

    Torsdag ble Benske og Tjøm nummer to i det siste av to heat. Bare vinnerne gikk da rett til finalen.

    Martin Helseth rodde inn til 7.22,61 og 3.-plass i oppsamlingsheatet for singlescullere. Det var akkurat ikke godt nok til å gå videre til A-semifinale. (NTB)

    Benske og Tjøm
    Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal