I dette rommet skal Carlsen drysse stjernestøv over lagkameratene

KRAGERØ(NRK.no): På et lite konferanserom i Kragerø prøver Magnus Carlsen å overføre så mye genialitet han kan til medspillerne på landslaget før sjakk-OL.

Spillerne

Magnus Carlsen, Jon Ludvig Carlsen (t.h.) og resten av det norske landslaget funderer på en sjakknøtt under treningsleiren i Kragerø.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Carlsen

Magnus Carlsen var greit fornøyd med å løse nøtten foran pressen.

Foto: Teigen, Trond Reidar / NTB scanpix

«Springer f7, konge b1, konge a1, konge b2, konge c3», sier Magnus Carlsen selvsikkert.

«Han er ganske god», utbryter en imponert Leif Erlend Johanessen tørt.

«Dette skjønner jeg ikke», gliser Kjetil Aleksander Lie.

Datamaskinen på lerretet viser «correct», og Magnus Carlsen har gjort det igjen.

«Okei, det var bra», sier Jon Ludvig Hammer. «Du har ikke noen oppgaver på vårt nivå, da?»

Samlet for å legge slagplanen

Det norske landslaget i sjakk sitter på sitt provisoriske treningsrom - egentlig et konferanserom på et hotell - og forbereder seg til Tromsø-OL ved å løse sjakknøtter.

Laget er samlet i Kragerø for å diskutere sjakk og legge taktikk - og forhåpentligvis for at Carlsen kan overføre litt av sitt spill til de mindre merriterte lagkameratene.

– Man kan ikke lære noe noe radikalt nytt på en uke, men jeg har prøvd å inspirere litt. Og jeg tror man blir i bedre sjakkform av å diskutere sjakk med likesinnede. Jeg tror spesielt at det har vært nyttig for Kjetil og Leif Erlend, som ikke spiller så mye sjakk som oss andre, sier Carlsen til NRK.no.

Lagkameratene fascinert av Carlsen

Sjakk

Her sitter de norske spillerne og forbereder seg til OL.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Laget består av verdensmester Carlsen, veteranen Simen Agdestein, Norges-treer Jon Ludvig Hammer - og de to amatørspillerne Leif Erlend Johannessen og Kjetil Aleksander Lie. Målet er å bli blant de ti beste lagene i OL.

Flere av dem forteller til NRK.no at de blir bedre spillere for hvert sekund de trener med verdensmesteren. Og de er imponerte.

– Du ser det på den seansen. Vi andre hadde ikke rukket å summe oss engang før han fant løsningen. Den oppgaven der hadde kanskje ti spillere i verden greid å løse. De ni andre hadde kanskje trengt en halvtime, mens Magnus tar den med én gang - med hele pressekorpset til stede. Det er bare helt ekstremt, sier Leif Erlend Johannessen til NRK.no.

– Blir selv du som kjenner sjakken godt imponert over å se ham på så nært hold?

– Ja. Vi ser glimt av hvilket nivå han er på, og det er helt hinsides. Det er første gang vi har fått innblikk i hvordan en verdensmester i sjakk tenker, da ser vi at det er nesten en annen idrett han driver med. Det er fascinerende å være med på, sier Johannessen, som til daglig er jurist.

Nøtter på storskjerm

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen klinker til i et slag fotballgolf.

Foto: Teigen, Trond Reidar / NTB scanpix

Landslaget har flere økter om dagen hvor de sitter inne på det lille konferanserommet. Carlsens trener Peter Heine Nilsen presenterer forskjellige problemer og sjakknøtter på en storskjerm, og spillerne diskuterer seg fram til en løsning.

– Vi deler dagene mellom avslapning og sjakk. Vi ser mye på åpningsstrategier, sier Jon Ludvig Hammer.

– Det er dype analyser. Vi bruker computer, og vi bruker hverandre. Så her sitter vi og stirrer på skjermen, sier lagets veteran, Simen Agdestein.

– Og så avbryter vi hverandre, skyter Magnus Carlsen inn med et glis.

I tillegg til sjakken har spillerne gått gjennom et fysisk opplegg med fotballgolf, volleyball og lignende.

Fredag reiser de til Tromsø og OL, som sendes på NRK. I hver runde skal Norge møte et annet land til fire partier - den beste norske spilleren mot den beste motstanderen, den nest beste norske mot den nest beste motstanderen, og så videre.

De første partiene er på lørdag - forhåpentligvis med fem norske spillere som minner mistenkelig om Magnus Carlsen.

På lørdag starter sjakk-OL i Tromsø. Skal Norge hevde seg i toppen er de ikke bare avhengig av verdensmester Magnus Carlsen. Norges to sjakkamatører må også levere. Magnus selv er opptatt av lagånden som det viktigste for suksess.

SE VIDEO: Vi har møtt Norges lag i sjakk-OL.

Siste nytt

 • Ruud-tap for verdenstoeren

  Casper Ruud kom til kort i kvartfinalen mot verdenstoer Daniil Medvedev i ATP-turneringen på Mallorca torsdag. Russeren vant med settsifrene 7-5, 6-1.

  Russerens servebrudd ble avgjørende i kampen der Ruuds server ikke var helt på det nivået man er vant til å se.

  De to duellantene fulgte hverandre tett i det første settet, der de begge vant hver sine servegame. I game nummer elleve fikk derimot russiske Medvedev sjansen til å bryte serven til Ruud.

  Russeren misset på den første bruddballen, og det ga Ruud en sjanse til å redde inn gamet. Medvedev lot seg ikke be to ganger og brøt serven da Ruud skjøt i nettet. Medvedev servet inn det siste gamet og vant det første settet 7-5. (NTB)

  France Tennis French Open
  Foto: Thibault Camus / AP
 • RBK svarer på Hareide-uttalelser

  Styreleder Ivar Koteng ber NRK gjengi hva Hareide har sagt før han svarer på spørsmål. NRK opplyser at Hareide har uttalt at han er for Pride-markeringer, men ikke i fotballen.

  – Stiller klubben seg bak dette?

  – Rosenborg har valgt å markere Pride ved flere tilfeller. Vi tror RBK har en viss påvirkningskraft slik at vi kan få større likeverd enn i dag, sier Koteng.

  – Er det uproblematisk at klubb og hovedtrener er uenige?

  – Jeg er ikke sikker på at han er helt uenig med oss. Jeg tror han tenker mest på spilleregler. Det er ikke problematisk at en trener og klubb har ulikt syn på forskjellige ting. Det er sånn det bør være i et demokrati, sier Koteng.

  – Hareide etterlyser et system hvis idretten først skal brukes til det. Alternativt at den (idretten) ikke skal det, og her har vi da et annet syn, legger han til.

  – Hva skiller Hareide og klubben mest?

  – Det er jo at vi velger å bruke RBKs posisjon til å markere Pride.

  Koteng
  Foto: Ole Martin Wold
 • Haugesund henter Strømmenspiller

  Den 21 år gamle midtbanespilleren Torje Naustdal tar steget fra Strømmen til Haugesund etter inneværende sesong.

  Det opplyser eliteserieklubben på sine nettsider.

  Naustdal, som opprinnelig kommer fra Florø, kom til Strømmen før 2020-sesongen og gleder seg nå til nye eventyr.

  – Jeg skal selvsagt gjøre alt for å vise meg fortjent til tilliten de viser meg og kan ikke si annet enn at jeg gleder meg veldig, sier han.

  21-åringen skal gjennomføre den inneværende sesongen med Strømmen i 1. divisjon før han tar steget opp til Haugesund.

  1. divisjon fotball 2020: Strømmen - Sandnes Ulf
  Foto: Fredrik Hagen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal