Hopp til innhold

Her lander han «umulig» triks: – Helt sykt

Billy Morgan (26) klarte trikset du blir småsvimmel bare av å se på.

Billy Morgan blir første i verden å utføre dette trikset.

SE VIDEO: Her skriver Billy Morgan snowboardhistorie. Foto: Red Bull

Morgan

EKSTREM: Billy Morgan er kjent for å tøye grenser. Her er han i aksjon under Sotsji-OL i 2014.

Foto: Sergei Grits / Ap

– Jeg har tenkt på dette så lenge. Det er en lettelse å få det til, sier Morgan til Red Bulls nettsider.

Nå har 26-åringen nemlig brutt en ny barriere i snowboard: På et monsterhopp i Italia ble han den første til å lande en backside 1800 quadruple cork.

Det vil si fire saltoer med fem rotasjoner rundt sin egen akse.

– Verdens raskeste

– Det er den ekstra saltoen som gjør det farlig. Fem rotasjoner er drøyt, men det er fire saltoer som gjør det helt sykt, sier Torgeir Bergrem (23) til NRK.

  • Se trikset i videovinduet øverst i saken.

Nordmannen ble den første til å lande en triple cork 1620 i 2013.

– Når han passerer kulen, hvor du egentlig forbereder deg på landingen, tar han enda en salto. Det er spektakulært, sier Bergrem, som ikke er overrasket over at det er nettopp Morgan som står bak rekorden.

– Han er kanskje den i verden som roterer raskest.

Torgeir Bergrem

IMPONERT: Torgeir Bergrem.

Foto: LUCAS JACKSON / Reuters

Det er ikke mange år siden trikset ble sett på som en umulighet, men Morgan ble etter hvert utpekt som mannen som skulle klare det, skriver The Guardian.

Kritisk til utviklingen

Under onsdagens monsterhopp svevde Morgan i cirka tre sekunder. Arrangøren brukte 40 timer på å forberede hoppet, som ble bygd i Livigno i Italia.

– Alt må klaffe i et sånt hopp. Han har gjort det en million ganger i hodet, og han var nok helt sikker på å komme rundt, sier Bergrem.

Selv om trikset nå blir hyllet av mange snowboard-entusiaster, stiller andre spørsmål ved utviklingen. Landslagssjef Thomas Harstad er en av dem.

– Vi tøyer strikken langt nå, men vi er opptatt av å ivareta sporten. At den ikke sklir over i noe den ikke er. At det ikke blir ren turn. Vi må ivareta det som er unikt: Kreativiteten og stilen, sier Harstad.

– Jeg er opptatt av at sporten finner et format der triksene må se bra ut. At det ikke bare handler om flest saltoer og rotasjoner.

Landslagssjefen mener også at denne utviklingen innebærer økt risiko. Til nå har det ikke vært store nok hopp til å gjennomføre quad cork i konkurranse, men det kan endre seg raskt, påpeker Harstad.

Siste nytt

  • Moyes ferdig i West Ham etter sesongen

    West Ham bekrefter at David Moyes er ferdig som manager i klubben etter sesongen.

    I en pressemelding mandag kveld skriver Premier League-klubben at Moyes og klubben er enige om å avslutte samarbeidet etter fire og et halvt år.

    – Jeg har virkelig likt å jobbe med alle i West Ham, og vil takke styret for å gi meg sjansen til å lede denne fantastiske klubben, sier Moyes.

    I løpet av sin periode i London-klubben, ledet 61-åringen dem blant annet til seier i Serieligaen forrige sesong. Det var West Hams første store trofé siden de vant FA-cupen i 1980.

    – David har vært ansvarlig for en periode i vår historie med stor fremgang og suksess, og vi er ekstremt takknemlige for hans harde arbeid, engasjement og dedikasjon til rollen, sier styreleder David Sullivan.

    Med to kamper igjen av sesongen ligger West Ham på niendeplass i Premier League.

    Lørdag spiller de sesongens siste hjemmekamp mot Luton. Klubben skriver at Moyes vil få den hyllesten han fortjener fra supporterne ved at avskjeden allerede har blitt opplyst om.

    Samtidig som Moyes bekreftes ferdig i klubben, skriver både BBC og The Athletic at spanske Julen Lopetegui blir ny manager i West Ham.

    57-åringen skal være enig om betingelsene, men har så langt ikke signert papirene. Spanjolen har vært uten jobb siden han ble sparket i Wolverhampton i august i fjor. (NTB/NRK)

    David Moyes
    Foto: Maja Smiejkowska / Reuters
  • Merlier spurtet til seier i Giroen etter sylfrekk Pogacar-manøver

    Tadej Pogacar var nær ved å snyte spurterne for konfekten, men til slutt var Tim Merlier sterkest på den 3. etappen av sykkelrittet Giro d'Italia mandag.

    De fleste ekspertene var på forhånd sikre på at den 166 kilometer lange etappen fra Novara til Fossano skulle ende med en massespurt. Det gjorde den også, men det var på hengende håret at ikke superstjernen Tadej Pogacar lurte alle.

    I den siste stigningen med noen få kilometer til mål satte sloveneren fart og fikk følge av sammenlagtrival Geraint Thomas. De to kom sammen inn på den siste kilometeren og hadde luke til det jaktende feltet.

    – Kan dette gå, da? Det hadde vært helt sykt. Alle snakket om spurterne før start, sa Discovery-ekspert August Jensen i innspurten.

    Med noen få hundre meter igjen var Pogacar-manøveren nøytralisert, og på streken var belgiske Tim Merlier først. Soudal Quick-Step-rytteren tok sesongens niende seier.

    – Dette var min hardeste seier noen gang. Det ble en tøff finale. Lagkameratene mine gjorde en fantastisk jobb, sa Merlier i seiersintervjuet.

    Verken Tobias Foss, Vegard Stake Laengen eller Torstein Træen fikk med utfallet av etappen å gjøre. Det var heller ikke ventet.

    Tadej Pogacar leder fortsatt rittet sammenlagt. Han har 45 sekunder tilgode på Thomas. (NTB)

    Tim Merlier vinner 3. etappe av Giro d'Italia
    Foto: LUCA BETTINI / AFP
  • Advokat bistår Skiforbundet i varslet Stöckl-søksmål

    Landslagstrener Alexander Stöckl skal ha varslet et søksmål mot sin arbeidsgiver Norges Skiforbund. Sistnevnte får bistand i saken fra Elden Advokatfirma.

    VG skrev tidligere mandag at Stöckl i et brev varsler søksmål mot Skiforbundet etter hoppbråket mellom de mannlige landslagshopperne og deres trener.

    Stöckl er uønsket som landslagstrener av hopperne, og VG skriver at østerrikeren i praksis oppfatter seg som oppsagt av Skiforbundet – selv om han fremdeles mottar lønn.

    NRK har vært i kontakt med både Stöckl og hans advokat, men ingen av de ønsker å kommentere saken.

    Advokat Per Ragnar Bronken i Elden Advokatfirma bekrefter imidlertid at han bistår Norges Skiforbund med det varslede søksmålet fra Stöckl.

    – Jeg kan bekrefte at jeg bistår Norges Skiforbund, men utover det har jeg ingen kommentar på nåværende tidspunkt, skriver advokat Bronken til NRK.

    Alexander Stöckl
    Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal