Hopp til innhold

Her feirer de VM-plassen - risikerer å ikke få være med selv om de blir tatt ut

GARDERMOEN (NRK): Siden klubber ikke er forpliktet til å frigi spillere til ungdomsmesterskap, kan Norges G19-helter bli nektet VM-tur.

FEIRING I GARDEROBEN: «Vi skal til VM» sang G19-laget etter at de kvalifiserte seg til U20-VM denne uka. – Det var en ubeskrivelig stemning i garderoben, sier kaptein Leo Skiri Østigård. Mesterskapet arrangeres i Polen fra 23. mai til 15. juni 2019. (Bilder fra NFF TV.)

– Jeg håper at de som styrer med terminlister og sånn i norsk fotball både har vett og guts nok til å sørge for at vi får reise til VM med våre beste menn, sier G19-landslagstrener Pål Arne Johansen til NRK.

NRK møter ham på Gardermoen liker etter hjemkomst fra EM i Finland. Semifinaleplassen røk så vidt, men treneren, populært kalt «Paco», er svært fornøyd med at Norge knuste England og med det kvalifiserte seg til Norges første U20-VM på 25 år.

Men samtidig er han bekymret for at mesterskapet neste år krasjer med viktige klubbkamper. Da kan nemlig G19-heltene bli nektet VM-tur av sine egne klubber.

Pål Arne Johansen

G19-trener Pål Arne Johansen tror ikke alle i norsk fotball var forberedt på at Norge skulle ta seg til U20-VM neste år.

Foto: Lehtikuva / Reuters

Siden ungdomsmesterskap ikke er en del av en såkalt internasjonale periode, der klubber gjennom Fifa-regler er forpliktet til å frigi spillere til landslag, er det klubbene som bestemmer om de vil sende en spiller til VM - selv om han blir tatt ut.

De kan også kalle tilbake spillere underveis i mesterskapet. Dét skjedde nå i EM med Moldes Erling Braut Håland som ble kalt hjem før den viktige England-kampen for å spille Europaliga-kvalik.

– Jeg har full forståelse for at Molde kalte ham hjem, men samtidig ser jeg at dersom vi ikke gjør noe med terminlista kan det bli mange (som ikke får være med til VM, journ.anm.) og jeg har ikke lyst til å reise dit med et junior interkretslag. Jeg har lyst til å reise dit med de 20 beste i Norge, sier Johansen.

Kan stoppe eliteserien

Konkurransedirektør i Norges Fotballforbund (NFF), Nils Fisketjønn, er smertelig klar over utfordringen.

Nils Fisketjønn

Nils Fisketjønn i Norges Fotballforbund har tro på at de skal få til en løsning med eliteserieklubbene slik at Norge kan reise med toppet lag til U20-VM i mai neste år.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Det at klubbene ikke er forpliktet til å frigi spillere er en problemstilling vi har tatt opp i mange år, men som dessverre også vil være der neste år siden mesterskapet starter før den internasjonal perioden, sier Fisketjønn til NRK.

Han har likevel tro på at de finner en løsning med de norske klubbene før neste års terminliste spikres i september.

– Tidligere har vi gått i dialog med klubbene og gjort en deal slik at de klarer å frigi spillere selv om det er utenfor en internasjonal periode. Det skal vi også gjør i år, sier konkurransedirektøren og ramser opp følgende muligheter til en løsning:

Eliteserien kan rett og slett stoppes for en periode, men det kaller han «lite realistisk». Mer sannsynlig er det at berørte klubber får lov til å utsette kamper.

Norges G19-lag feirer VM-plass

G19-laget feirer VM-plassen etter at de slo England under EM i Finland.

Foto: Lehtikuva / Reuters

– Ikke alle i NFF var nok forberedt på dette

G19-treneren tror fotballbragden mot England kom overraskende på mange.

– Jeg tror ikke alle i norske fotball og fotballforbundet var forberedt på det. De gutta er litt for gode, sier «Paco» med et smil og legger til:

– Nå må vi sette oss ned og se hvordan vi skal gjøre det med både trenerteam og samlinger, men vi skal lage en veldig god vei frem mot VM.

Fisketjønn går langt i å si at han tror de skal ordne terminlisten slik at Norge får reise med sitt beste lag til U20-VM.

– Jeg kan ikke gi noen garantier her, men vi har startet jobben med terminlista og fortsetter nå like over ferien. Når vi går i dialog med klubbene er jeg overbevist om at vi skal klare å løse dette, sier han.

«Vi skal til VM»

De 20 spillerne som var med på EM nå er i hvert fall sultne på å også spille i VM neste år.

– Nå er det tilbake til klubbene å jobbe steinhardt for å komme til VM. Det er nok spillere hjemme også som vil dit, så det blir kamp om plassene på laget, sier forsvarsspiller Tord Johnsen Salte (19) til NRK.

– Jeg håper virkelig vi får med alle våre beste spillere, det fortjener de guttene her. Etter England-kampen sto de og sang «Vi skal til VM» i garderoben og slik håper jeg det også blir, sier trener Johansen.

Se video av feiringen i garderoben øverst i saken. Bildene, av spillerne som er en del av NFFs prosjekt Landslagsskolen, er fra NFF TV.

Siste nytt

  • Molde møter Sarpsborg i cupen – VIF trakk HamKam

    Molde skal opp mot Sarpsborg i jakten på kvartfinaleplass i årets fotball-NM.

    Molde slo Hødd 3-1 onsdag og sikret seg en plass i den fjerde runden.

    Lillestrøm overrasket og slo Bodø/Glimt 4-2 onsdag. «Fugla» møter Strømsgodset i den neste fasen. Kampene spilles 8. mai før det blir et opphold fram til høstsesongen.

    Vålerenga slo ut Tromsø på hjemmebane onsdag og får ny hjemmekamp når HamKam kommer på besøk.

    I alt åtte eliteserielag er ute av årets cup. I tillegg til Molde og Lillestrøm er Fredrikstad, KFUM Oslo, HamKam, Strømsgodset, Viking og Sarpsborg 08 videre.

    Molde vant cupen i fjor med 1-0-seier over Glimt.

    Alle kampene:

    Eidsvold Turn – Sandnes Ulf

    Stabæk – Bryne

    Strømsgodset – Lillestrøm

    Raufoss – Fredrikstad

    Vålerenga – HamKam

    Lysekloster – KFUM

    Molde – Sarpsborg

    Levanger – Viking (NTB)

    Molde
    Foto: NTB
  • Hoelgaard på tiendeplass i Frankfurt

    Markus Hoelgaard ble beste nordmann i éndagsrittet Eschborn-Frankfurt onsdag. Det tradisjonsrike rittet ble som vanlig arrangert 1. mai og er et ritt som Alexander Kristoff har vunnet flere ganger tidligere.

    Løypa har de siste to utgavene blitt gjort hardere og opp Feldberg for andre gang måtte Kristoff slippe. Det norske Uno-X-laget satt da med Ådne Holter, Søren Wærenskjold, Odd Christian Eiking og Markus Hoelgaard i feltet.

    Wærenskjold måtte slippe i rittets siste stigning og til slutt ble det en spurt fra en gruppe på 36 ryttere. Der var Maxime Van Gils best og vant foran Alex Aranburu og Riley Sheehan.

    Hoelgaard ble nummer ti i spurten, mens Holter og Eiking kom inn til henholdsvis 28. og 29. plass.

    Markus Hoelgaard
    Foto: Fredrik Hagen / NTB
  • Vålerenga videre i cupen: Første hjemmeseier på 227 dager

    Vålerenga rykket på dramatisk vis ned i fjor. Mye av grunnen var at de slet stort på hjemmebane i Oslo, hvor de kun vant tre av 18 kamper (15 seriekamper, to cupkamper og én kvalifiseringskamp).

    Også årets sesong har startet dårlig på hjemmebane, med ett poeng på de to første seriekampene.

    Onsdag fikk Vålerenga endelig juble for seier igjen på hjemmebane, deres første hjemmeseier siden de slo Aalesund i serien 17. september i fjor.

    I etterkant av det hadde de spilt åtte hjemmekamper uten seier, før de altså kunne innkassere cupavansement etter 1-0 mot Tromsø.

    Simen Juklerød scoret kampens eneste mål med et godt plassert skudd i første ekstraomgang.

    For Tromsø fortsetter katastrofe-starten på sesongen. Fjorårets bronsevinner i Eliteserien har tapt samtlige fire kamper i Eliteserien til nå i år og er nå også slått ut av cupen.

    Vålerenga

Sendeplan

Kl. Program Kanal