Hopp til innhold

Norge til U20-VM: – En fantastisk prestasjon

Det norske G19-laget i fotball slo England 3-0 i kvalifiseringen til U20-VM og er klar for mesterskapet for første gang siden 1993.

Simen Bolkan Nordli

TIL VM: Simen Bolkan Nordli (t.v) og resten av det norske G19-landslaget er klare for U20-VM.

Foto: Juha Harju / Lehtikuva / NTB scanpix

– Laget har vist seg som en fantastisk bra gjeng. Dette er en stor dag for norsk fotball, sa G19-landslagssjef Per Arne «Paco» Johansen til NTB.

– Å slå regjerende VM-vinner med 3-0 i en så viktig kamp er stort, la han til.

– Prestasjonen er fantastisk, sier Truls Dæhli til NRK. Han er seksjonsleder for aldersbestemt fotball i Norges Fotballforbund.

Han lovpriser laget som slo England.

– Kampen i dag var en hundreprosent-prestasjon. England ble utspilt på alle plan, og vi var nære både 4-0 og 5-0 helt på slutten. Gutta har blitt bedre og bedre gjennom mesterskapet, og det vitner om kvalitet, sier Dæhli.

Ulrik Fredriksen

STERK PRESTASJON: Ulrik Fredriksen og resten av de norske gutta storspilte seg til neste års U20-VM

Foto: Juha Harju / Lehtikuva / NTB scanpix

Den imponerende seieren kom i en kamp der Norge dominerte fullstendig, men slet med å score på Englands gode keeper Ellery Balcombe.

– Dette betyr enormt mye for a<lle som jobber med norsk fotball – for klubbene som jobber med spillerutvikling, for forbundet og landslagene. Det betyr så mye å se at vi er konkurransedyktige internasjonalt, sier Dæhli.

– Og det betyr mye også for spillerne selv. De får mesterskapserfaring og spille kamper som betyr mye og som de må mestre.

Kvarteret før slutt kom den forløsende scoringen ved Rosenborg-spilleren Erik Botheim. Innbytter Eman Markovic trygget seieren med 2-0-målet elleve minutter senere, mens Jens Petter Hauge, også han innbytter, la på til 3-0 i det 89. minutt.

Sjanserikt

Norge hadde vært klart best før pause og skapte en rekke sjanser, men uten å treffe nettmaskene. Den aller største muligheten hadde Simen Nordli fem minutter før hvilen, da han hamret ballen i tverrliggeren.

Før omgangen var omme kom dessuten Ola Brynhildsen til to avslutninger uten å lykkes.

Over i annen omgang fortsatte Norge stormløpet mot det engelske målet. Brynhildsen fikk en ny sjanse i det 52. minuttet, men nok en gang gjorde England-keeper Ellery Balcombe en god og viktig redning.

Etter en times spill i finske Seinäjoki viste skuddstatistikken smått sjokkerende 16-2 i norsk favør, og det kunne virke som at det bare var et tidsspørsmål før Norge skulle score.

Tre kjappe

Og så, i det 75. minuttet, kom målet. Botheim var først på returen etter at Markovic hadde skutt i stolpen og satte inn 1-0.

Markovic økte ledelsen på en kontring etter at England hadde hatt frispark. Også Hauges mål kom på kontring mens engelskmennene desperat jaktet en redusering.

Det norske G19-laget røk ut av EM i gruppespillet og måtte dermed spille kvalifiseringskampen mot England, som ble nummer tre i sin gruppe.

Polen er VM-klar som vertsnasjon, mens EM-semifinalistene Italia, Portugal, Frankrike og Ukraina også skal spille neste års mesterskap.

Nå skal apparatet rundt laget lage en best mulig plan for arbeidet fram mot VM neste sommer.

– Hvordan skal dere jobbe med dette laget nå?

– Det er ikke helt klart ennå. Men vi skal sette oss ned og legge et best mulig løp inn mot VM, sier Dæhli.

Siste nytt

  • Vålerengas stortalent forsvinner fra klubben

    Stian Solberg (18) bidro til å sende Vålerenga til NM-finalene i ishockey, men nå er stortalentet tapt for Oslo-klubben. Solberg har signert en toårskontrakt med den svenske SHL-klubben Färjestad.

    Solberg sier han takket nei til et tilbud fra Färjestad i fjor.

    – Jeg følte ikke at det var riktig tid. Jeg har hatt et bra år denne sesongen, så jeg føler egentlig at det er helt perfekt å dra i år, sier Solberg til NRK.

    Vålerengas sportsdirektør, Anders Myhrvold, sier han overtalte Solberg til å bli værende i fjor.

    – Siden har han utvikla seg til å bli eliteseriens beste back. Han har alle egenskapene som skal til for å spille i NHL i framtida, sier Myhrvold.

    Til sommeren vil også verdens beste ishockeyklubber kjempe for å sikre seg Solberg under den såkalte NHL-draften.

    Der vil én av NHL-klubbene mest sannsynlig sikre seg rettighetene til Solberg i fire år, en slags opsjon som gir dem mulighet til å hente nordmannen når som helst.

    – Han er en ambisiøs, ung spiller som det prates om i forbindelse med NHL. Han kommer til å bli valgt av en NHL-klubb i år, det er hundre prosent sikkert, sier Färjestads sportsdirektør, Rickard Wallin.

    Men selv om en NHL-klubb trolig sikrer seg rettighetene til Solberg til sommeren, vil han etter alt å dømme spille for Färjestad en stund framover.

    – Vi skal støtte Stian med å bli proff i Sverige før vi prater om neste steg, som er spill i Nord-Amerika, sier Wallin.

    Färjestad vant grunnserien i SHL forrige sesong, og regnes blant Sveriges beste lag.

    – Jeg elsker Vålerenga, men det blir gøy å prøve noe nytt og spille for en enda større klubb, sier Solberg til NRK.

    Solberg og Vålerenga tapte NM-finalene mot Storhamar tirsdag kveld.

    Stian Solberg jubler
    Foto: NTB
  • Bekrefter friplass til Johaug: Klæbo sikker på VM-deltakelse for skilegenden

    Therese Johaug var ikke til stede da langrennslandslagene for kommende sesong ble presentert i Holmenkollen onsdag.

    35-åringen trenger imidlertid bare å slå på tråden og si «Jeg vil være med».

    Landslaget gir Johaug en friplass om hun finner motivasjon og bestemmer seg for å satse.

    – Dersom Therese utover våren bestemmer seg for at hun satser 100 prosent inn mot VM i Trondheim, så skal hun selvfølgelig inn på laget der, sier landslagssjef Ulf Morten Aune.

    Landslagsledelsen har ikke satt en endelig frist for når Johaug må bestemme seg:

    – Men den fristen er ganske naturlig. Det kan ikke bli høst og jul før Therese bestemmer seg, men det skal hun få lov til å gjøre helt på fritt grunnlag, sier Aune.

    Johannes Høsflot Klæbo møtte på Johaug på trening i morgentimene. Han mener at skilegenden ser sprek og motivert ut, og er skråsikker på at de begge går VM i Trondheim.

    – Hun kommer til å gå VM, det er jeg helt sikker på. Hun kommer til å stå på startstreken der. Så spørs det om hun skal være med på noe mer før den tid, sier Klæbo til NRK.

    Se hele landslagsuttaket her.

    NM ski Nordiske grener Lillehammer
    Foto: Geir Olsen / NTB
  • Guardiola bekrefter: Haaland mister Premier League-oppgjøret mot Brighton

    Manchester City-trener Pep Guardiola må klare seg uten spydspiss og Premier League-toppscorer Erling Braut Haaland i torsdagens nøkkelkamp borte mot Brighton.

    Det opplyste spanjolen på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

    Haaland var i likhet med lagkamerat Phil Foden ikke til stede på tirsdagens trening. Nordmannen var heller ikke med i helgens FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Mesterliga-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade.

    Manchester City er i førersetet i Premier League og møter Brighton torsdag kveld. De lyseblå ligger fire poeng bak Arsenal på tabelltopp, men har to kamper til gode på rødtrøyene fra London. Opp til Liverpool på annenplass er avstanden ett poeng med én kamp mindre spilt.

    _g_QDc2r5f8
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal