Stortalentet måtte velge idrett: – Å satse på begge deler er nesten umulig

Junioren Helene Marie Fossesholm (18) har fått plass på elitelaget i langrenn neste sesong. Dermed må hun nedprioritere terrengsykkel.

V_juJGDrVRc

STORTALENT: Helene Marie Fossesholm (18) har allerede vist at hun hører hjemme i verdenseliten.

Foto: terje pedersen

– Det blir nytt for meg. Jeg kommer inn som den yngste på laget og har ikke vært i dette gamet før. Jeg har mange lagvenninner som kan hjelpe meg og har veldig mye erfaring, sier Fossesholm.

– Jeg håper jeg har noen ess i ermet og kan bidra litt selv også, selv om jeg yngst, legger hun til.

NM på ski Konnerud 2020

PÅ LAG MED DE STORE: Helene Marie Fossesholm yppet seg mot Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg allerede denne vinteren

Foto: Terje Pedersen

Hun ble belønnet med en landslagsplass etter en solid vinter der hun flere ganger yppet seg mot verdens beste seniorløpere. I november tok Fossesholm tredjeplass i begge distanserennene under den nasjonale langrennsåpninga på Beitostølen.

9. februar fikk hun et internasjonalt gjennombrudd, da hun til tross for dårlig startposisjon og fall underveis, gikk inn til femteplass på 10 km fellesstart i fristil under verdenscupen i Falun.

– Vi føler vi har gjort en veldig grundig vurdering på hva som er best. Det finnes argumenter for at hun ikke skal være på et elitelag, men det er mange for at hun skal tas ut også, og vi er ikke i tvil om at dette er best både for henne og oss, sier trener Ole Morten Iversen via Skiforbundets digitale pressekonferanse tirsdag.

Sykkelen må vike

Men det er ikke bare i langrenn 18-åringen har talent. Hun har også satset på terrengsykkel, og tok bronse i junior-VM så sent som i fjor. Nå blir hun nødt til å prioritere annerledes.

Fossesholm på sykkel

MULTITALENT: Helene Marie Fossesholms sykkelsatsing har gjort henne til et råskinn i utforkjøringer i langrenn.

Foto: Gjermund Erikstein-Midtbø / NRK

– Sett fra min side så er det sportslig sett fornuftig at når man kommer hit så må man bare gjøre et valg, for 100 prosent satsing på begge deler er nesten umulig, mener Iversen.

Treneren vil ikke påstå at det var et krav å legge sykkelkarrieren på hylla.

– Hun kommer helt sikkert sykle en del i treningsarbeidet og i noen ritt, men langrenn er tydelig prioritert, og det har nok blitt tvunget frem av seg selv uten at man trenger å bruke noe tvang eller press på det, sier Iversen.

– Da jeg fikk denne muligheten så må jeg prioritere langrenn. Men jeg velger ikke bort det ene. Jeg vil alltid bruke terrengsyklene, fastslår Fossesholm selv.

– Medaljekandidat i VM

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn er ikke overrasket over nyheten om at Fossesholm, som fortsatt har et år igjen som juniorløper, er tatt ut på elitelandslaget.

Torgeir Bjørn

TROR PÅ FOSSESHOLM: Torgeir Bjørn mener det er riktig av landslagsledelsen å matche junioren Helene Marie Fossesholm mot verdens beste skiløpere.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

– Det er ikke vanlig å ta ut juniorløpere på elitelag, men hun er en ekstremt interessant langrennsløper. Hun er også moden og reflektert for alderen, og har bedre forutsetninger enn de fleste for å takle overgangen, sier Bjørn.

Hun tok også NM-bronse på 15 km klassisk og vant to gull i junior-VM i sesongen som gikk. Dermed mener Torgeir Bjørn at Fossesholm kan gjøre som Therese Johaug og Astrid Uhrenholdt Jacobsen i 2007 og som Frida Karlsson i 2019 – ta medalje i senior-VM som junior.

– Det er absolutt naturlig med VM i Oberstdorf som mål, og hun har en utholdenhet som gjør at hun kan hevde seg. Hun er medaljekandidat på distanserenn, sier Torgeir Bjørn, som støtter avgjørelsen.

– Det blir neppe aktuelt å gå alt fra start til mål, og det er et naturlig mål at hun får med seg junior-VM, poengterer landslagstrener Iversen.

I årene framover ser Bjørn ingen begrensninger for stortalentet, som foreløpig også satser på terrengsykling ved siden av langrennskarrieren.

– Ser vi fram til OL i 2022, er hun fort på et norsk stafettlag, og i 2025 kan hun være VM-dronninga i Trondheim, sier NRK-eksperten.

– Trenger å trene med de beste

I fjor valgte landslagsledelsen å ikke ta ut Kristine Stavås Skistad, etter at hun som junior leverte en god innsats på seniornivå. Torgeir Bjørn understreker at Fossesholm likevel befinner seg i en annen situasjon.

– Hun har et langt bedre treningsgrunnlag og en utholdenhet som gjør at hun er i verdenstoppen allerede. Jeg er enig i grunnprinsippet om at unge utøvere skal matches forsiktig, men Fossesholm har faktisk kommet så langt i utviklingen at hun trenger å trene med de aller beste for å utvikle seg videre.

– Er det noen farer ved å komme på et elitelag som junior?

– Juniorer kan fort bli for ivrige og «trene seg i hjel». Å være med Therese Johaug på økter, er ikke akkurat barnetrening, så det forutsetter at hun følger sin egen utviklingsplan treningsmessig. Men hun har også vist en mental modenhet allerede som gjør at jeg ikke er bekymret i dette tilfellet, sier Torgeir Bjørn.

Forklarer Sundby-vraking

På herresiden er det mest overraskende med uttaket at landslagsledelsen ikke har funnet plass for veteranen Martin Johnsrud Sundby, som Sundby søndag bekreftet overfor NRK.

– Jeg måtte fatte en beslutning med seks herrer. Og da må jeg sette opp en rangering, ut ifra resultat, og ut ifra bidrag på samlinger. Der har Martin vært tydelig på at han blir trebarnspappa og ikke kan bidra mer. Det har vært tungt for ham. Martin har vært en talsmann i alle år, men i år falt han utenfor, forklarer allroundtrener Eirik Myhr Nossum.

Sportsnyheter

Britain Soccer Premier League

Lagkameraten beinet ballen i eget nett – Firmino holdt liv i Liverpool-håpet

Premier League-sesongen svinner hen, det samme så Liverpools drøm om mesterligaen neste år ut til å gjøre. Så leverte Roberto Firmino to uhyre viktige mål.

Siste nytt

 • 350.000 sier nei til OL

  Uroen rundt avviklingen av OL i Tokyo kommende sommer ser ikke ut til å ta en ende. Nå har 350.000 skrevet under i en kampanje for å stoppe lekene.

  Det er ventet at myndighetene i Japan utvider krisetilstanden i Tokyo fredag, kun ti uker før lekene skal starte.

  Det er tidligere kandidat for guvernør i Tokyo, Kenji Utsunomiya, som står bak underskriftskampanjen som hittil har samlet rundt 350.000 underskrifter.

  – Det er tid for å bestemme seg om vi skal prioritere liv eller OL, sier Utsunomiya.

  Virus Outbreak Japan Daily Life
  Foto: Eugene Hoshiko / AP
 • Mjelde håper på retur i september

  Maren Mjelde gjennomgikk en kneoperasjon i midten av mars. Hun håper å kunne spille kamper igjen for Chelsea i september.

  Landslagskapteinen håper fortsatt å være tilbake på fotballtrening i sommer.

  – Sommeren er jo lang. Jeg har hatt en ganske stor skade. Jeg har fått beskjed om at jeg har cirka fire måneder igjen før jeg kan spille. Det kan fort bli i september, men det er vanskelig å si akkurat når, sier Mjelde til NTB.

  I mars måtte hun opereres etter smellen hun pådro seg i FA-cupfinalen mot Bristol City. (NTB)

  Women's Super League - West Ham United v Chelsea
  Foto: John Sibley / Reuters
 • God avslutning reddet Ventura

  Norske Kristoffer Ventura avsluttet sterkt med sju slag under par på de siste seks hullene i PGA-turneringen natt til fredag.

  Det gjør at Ventura, som er nummer 278 på verdensrankingen, ligger på delt 19.-plass i PGA-turneringen AT & T Byron Nelson.

  PsmeBFap-e8
  Foto: Gerald Herbert / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal