Hopp til innhold

Stortalentet måtte velge idrett: – Å satse på begge deler er nesten umulig

Junioren Helene Marie Fossesholm (18) har fått plass på elitelaget i langrenn neste sesong. Dermed må hun nedprioritere terrengsykkel.

V_juJGDrVRc

STORTALENT: Helene Marie Fossesholm (18) har allerede vist at hun hører hjemme i verdenseliten.

Foto: terje pedersen

– Det blir nytt for meg. Jeg kommer inn som den yngste på laget og har ikke vært i dette gamet før. Jeg har mange lagvenninner som kan hjelpe meg og har veldig mye erfaring, sier Fossesholm.

– Jeg håper jeg har noen ess i ermet og kan bidra litt selv også, selv om jeg yngst, legger hun til.

NM på ski Konnerud 2020

PÅ LAG MED DE STORE: Helene Marie Fossesholm yppet seg mot Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg allerede denne vinteren

Foto: Terje Pedersen

Hun ble belønnet med en landslagsplass etter en solid vinter der hun flere ganger yppet seg mot verdens beste seniorløpere. I november tok Fossesholm tredjeplass i begge distanserennene under den nasjonale langrennsåpninga på Beitostølen.

9. februar fikk hun et internasjonalt gjennombrudd, da hun til tross for dårlig startposisjon og fall underveis, gikk inn til femteplass på 10 km fellesstart i fristil under verdenscupen i Falun.

– Vi føler vi har gjort en veldig grundig vurdering på hva som er best. Det finnes argumenter for at hun ikke skal være på et elitelag, men det er mange for at hun skal tas ut også, og vi er ikke i tvil om at dette er best både for henne og oss, sier trener Ole Morten Iversen via Skiforbundets digitale pressekonferanse tirsdag.

Sykkelen må vike

Men det er ikke bare i langrenn 18-åringen har talent. Hun har også satset på terrengsykkel, og tok bronse i junior-VM så sent som i fjor. Nå blir hun nødt til å prioritere annerledes.

Fossesholm på sykkel

MULTITALENT: Helene Marie Fossesholms sykkelsatsing har gjort henne til et råskinn i utforkjøringer i langrenn.

Foto: Gjermund Erikstein-Midtbø / NRK

– Sett fra min side så er det sportslig sett fornuftig at når man kommer hit så må man bare gjøre et valg, for 100 prosent satsing på begge deler er nesten umulig, mener Iversen.

Treneren vil ikke påstå at det var et krav å legge sykkelkarrieren på hylla.

– Hun kommer helt sikkert sykle en del i treningsarbeidet og i noen ritt, men langrenn er tydelig prioritert, og det har nok blitt tvunget frem av seg selv uten at man trenger å bruke noe tvang eller press på det, sier Iversen.

– Da jeg fikk denne muligheten så må jeg prioritere langrenn. Men jeg velger ikke bort det ene. Jeg vil alltid bruke terrengsyklene, fastslår Fossesholm selv.

– Medaljekandidat i VM

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn er ikke overrasket over nyheten om at Fossesholm, som fortsatt har et år igjen som juniorløper, er tatt ut på elitelandslaget.

Torgeir Bjørn

TROR PÅ FOSSESHOLM: Torgeir Bjørn mener det er riktig av landslagsledelsen å matche junioren Helene Marie Fossesholm mot verdens beste skiløpere.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

– Det er ikke vanlig å ta ut juniorløpere på elitelag, men hun er en ekstremt interessant langrennsløper. Hun er også moden og reflektert for alderen, og har bedre forutsetninger enn de fleste for å takle overgangen, sier Bjørn.

Hun tok også NM-bronse på 15 km klassisk og vant to gull i junior-VM i sesongen som gikk. Dermed mener Torgeir Bjørn at Fossesholm kan gjøre som Therese Johaug og Astrid Uhrenholdt Jacobsen i 2007 og som Frida Karlsson i 2019 – ta medalje i senior-VM som junior.

– Det er absolutt naturlig med VM i Oberstdorf som mål, og hun har en utholdenhet som gjør at hun kan hevde seg. Hun er medaljekandidat på distanserenn, sier Torgeir Bjørn, som støtter avgjørelsen.

– Det blir neppe aktuelt å gå alt fra start til mål, og det er et naturlig mål at hun får med seg junior-VM, poengterer landslagstrener Iversen.

I årene framover ser Bjørn ingen begrensninger for stortalentet, som foreløpig også satser på terrengsykling ved siden av langrennskarrieren.

– Ser vi fram til OL i 2022, er hun fort på et norsk stafettlag, og i 2025 kan hun være VM-dronninga i Trondheim, sier NRK-eksperten.

– Trenger å trene med de beste

I fjor valgte landslagsledelsen å ikke ta ut Kristine Stavås Skistad, etter at hun som junior leverte en god innsats på seniornivå. Torgeir Bjørn understreker at Fossesholm likevel befinner seg i en annen situasjon.

– Hun har et langt bedre treningsgrunnlag og en utholdenhet som gjør at hun er i verdenstoppen allerede. Jeg er enig i grunnprinsippet om at unge utøvere skal matches forsiktig, men Fossesholm har faktisk kommet så langt i utviklingen at hun trenger å trene med de aller beste for å utvikle seg videre.

– Er det noen farer ved å komme på et elitelag som junior?

– Juniorer kan fort bli for ivrige og «trene seg i hjel». Å være med Therese Johaug på økter, er ikke akkurat barnetrening, så det forutsetter at hun følger sin egen utviklingsplan treningsmessig. Men hun har også vist en mental modenhet allerede som gjør at jeg ikke er bekymret i dette tilfellet, sier Torgeir Bjørn.

Forklarer Sundby-vraking

På herresiden er det mest overraskende med uttaket at landslagsledelsen ikke har funnet plass for veteranen Martin Johnsrud Sundby, som Sundby søndag bekreftet overfor NRK.

– Jeg måtte fatte en beslutning med seks herrer. Og da må jeg sette opp en rangering, ut ifra resultat, og ut ifra bidrag på samlinger. Der har Martin vært tydelig på at han blir trebarnspappa og ikke kan bidra mer. Det har vært tungt for ham. Martin har vært en talsmann i alle år, men i år falt han utenfor, forklarer allroundtrener Eirik Myhr Nossum.

Sportsnyheter

Alexander Stöckl

Alexander Stöckl opnar opp om avskjeden: – Håpar det berre blir stille

Alexander Stöckl var landslagstrenar i ein av dei mest suksessrike periodane for hopplandslaget nokosinne. Han peikar på ei utvikling i rolla som grunn til avskjeden.

Siste nytt

 • Ronaldo satte scoringsrekord i Saudi-Arabia – slo tidligere Aalesund-helt

  Cristiano Ronaldo satte mandag rekord i antall scoringer i én og samme ligasesong i saudiarabisk fotball. Den gamle bestenoteringen tilhørte en Norge-kjenning.

  Ronaldos to scoringer i Al-Nassrs 4-2-seier hjemme mot Al-Ittihad gjør at portugiseren endte på 35 fulltreffere i den saudiarabiske ligaen denne sesongen.

  Ingen har scoret flere mål i ligaens historie. Den gamle sesongrekorden tilhørte tidligere Aalesund-spiller Abderrazak Hamdallah og stammet fra 2018/19-sesongen.

  Ronaldo ble toppscorer med god margin. Tidligere Fulham-spiller Aleksandar Mitrovic fulgte til slutt nærmest med 27 scoringer. Nevnte Hamdallah endte som nummer tre med 19.

  zb2vA3acc0M
  Foto: NTB
 • Joshua King ferdig i den tyrkiske fotballklubben Fenerbahce

  Joshua King er ferdigspilt for tyrkiske Fenerbahce etter to år i klubben. Laget ble nylig nummer to i ligaen.

  King bekrefter på Instagram at han ikke forlenger sin kontrakt.

  – Tiden min i klubben er dessverre ved veis ende. I fotballen er det oppturer og nedturer, og skadene mine har hindret meg i å gi dere fans det jeg planla da jeg signerte for denne fantastiske klubben. Det beklager jeg, skriver King.

  Han scoret to mål på 16 kamper denne sesongen.

  Spissen dro fra Watford til Fenerbahce sommeren 2022. Før det hadde han spilt for blant andre Manchester United, Bournemouth og Everton.

  Fotball: Trening med Norges herrelandslag
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Utrolig Stabæk-kollaps: Ledet 4-0 - tapte 4-5

  Etter 56 minutter så det ut til at Stabæk var på vei mot en storseier hjemme mot nyopprykkede Egersund i 1. divisjon mandag kveld.

  Da hadde akkurat Rasmus Eggen Vinge lagt på til 4-0 for hjemmelaget, men så snudde kampen totalt. Egersund scoret i det 61. minuttet, 69. minuttet, 71. minuttet og utlignet så i kampens 87. minutt.

  Tre og et halvt minutt på overtid var den utrolige snuopphentingen et faktum, da Henrik Elvevold scoret kampens siste mål og sørget for at bortelaget på utrolig vis vant 5-4.

  – Dette er det villeste comebacket i norsk fotball i 2024, sa TV 2s fotballekspert, og tidligere Stabæk-spiller, Yaw Amankwah, på kanalens studiosending.

  – Har sett mye i fotball, men aldri det på Nadderud i kveld. Egersund snur 0-4 til 5-4 på en halv time. Største comeback siden Bent Leikvoll, skriver fotballekspert Lars Tjærnås på X, med referanse til Atle Antonsen-karakteren kjent fra «Nissene på låven».

  Stabæk-trener Bob Bradley beklaget til fansen etter kampslutt, og forklarte kollapsen med at de ikke klarte å beholde roen da Egersund desperat jaktet scoringer den siste halvtimen.

  – Jeg sa til dem (fansen) at vi skuffet dem. At vi ønsket å fortsette med å spille fotball, men når spillere blir slitne, så må vi finne måter vi kan forsvare oss bedre på, sier Bradley til lagets X-konto.

  Med mandagens seier er Egersund på andreplass i 1. divisjon, mens Stabæk er fem poeng bak på åttendeplass. Egersund er tre poeng bak ligaleder Kongsvinger med én kamp mindre spilt.

Sendeplan

Kl. Program Kanal