Hopp til innhold

Stortalentet måtte velge idrett: – Å satse på begge deler er nesten umulig

Junioren Helene Marie Fossesholm (18) har fått plass på elitelaget i langrenn neste sesong. Dermed må hun nedprioritere terrengsykkel.

V_juJGDrVRc

STORTALENT: Helene Marie Fossesholm (18) har allerede vist at hun hører hjemme i verdenseliten.

Foto: terje pedersen

– Det blir nytt for meg. Jeg kommer inn som den yngste på laget og har ikke vært i dette gamet før. Jeg har mange lagvenninner som kan hjelpe meg og har veldig mye erfaring, sier Fossesholm.

– Jeg håper jeg har noen ess i ermet og kan bidra litt selv også, selv om jeg yngst, legger hun til.

NM på ski Konnerud 2020

PÅ LAG MED DE STORE: Helene Marie Fossesholm yppet seg mot Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg allerede denne vinteren

Foto: Terje Pedersen

Hun ble belønnet med en landslagsplass etter en solid vinter der hun flere ganger yppet seg mot verdens beste seniorløpere. I november tok Fossesholm tredjeplass i begge distanserennene under den nasjonale langrennsåpninga på Beitostølen.

9. februar fikk hun et internasjonalt gjennombrudd, da hun til tross for dårlig startposisjon og fall underveis, gikk inn til femteplass på 10 km fellesstart i fristil under verdenscupen i Falun.

– Vi føler vi har gjort en veldig grundig vurdering på hva som er best. Det finnes argumenter for at hun ikke skal være på et elitelag, men det er mange for at hun skal tas ut også, og vi er ikke i tvil om at dette er best både for henne og oss, sier trener Ole Morten Iversen via Skiforbundets digitale pressekonferanse tirsdag.

Sykkelen må vike

Men det er ikke bare i langrenn 18-åringen har talent. Hun har også satset på terrengsykkel, og tok bronse i junior-VM så sent som i fjor. Nå blir hun nødt til å prioritere annerledes.

Fossesholm på sykkel

MULTITALENT: Helene Marie Fossesholms sykkelsatsing har gjort henne til et råskinn i utforkjøringer i langrenn.

Foto: Gjermund Erikstein-Midtbø / NRK

– Sett fra min side så er det sportslig sett fornuftig at når man kommer hit så må man bare gjøre et valg, for 100 prosent satsing på begge deler er nesten umulig, mener Iversen.

Treneren vil ikke påstå at det var et krav å legge sykkelkarrieren på hylla.

– Hun kommer helt sikkert sykle en del i treningsarbeidet og i noen ritt, men langrenn er tydelig prioritert, og det har nok blitt tvunget frem av seg selv uten at man trenger å bruke noe tvang eller press på det, sier Iversen.

– Da jeg fikk denne muligheten så må jeg prioritere langrenn. Men jeg velger ikke bort det ene. Jeg vil alltid bruke terrengsyklene, fastslår Fossesholm selv.

– Medaljekandidat i VM

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn er ikke overrasket over nyheten om at Fossesholm, som fortsatt har et år igjen som juniorløper, er tatt ut på elitelandslaget.

Torgeir Bjørn

TROR PÅ FOSSESHOLM: Torgeir Bjørn mener det er riktig av landslagsledelsen å matche junioren Helene Marie Fossesholm mot verdens beste skiløpere.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

– Det er ikke vanlig å ta ut juniorløpere på elitelag, men hun er en ekstremt interessant langrennsløper. Hun er også moden og reflektert for alderen, og har bedre forutsetninger enn de fleste for å takle overgangen, sier Bjørn.

Hun tok også NM-bronse på 15 km klassisk og vant to gull i junior-VM i sesongen som gikk. Dermed mener Torgeir Bjørn at Fossesholm kan gjøre som Therese Johaug og Astrid Uhrenholdt Jacobsen i 2007 og som Frida Karlsson i 2019 – ta medalje i senior-VM som junior.

– Det er absolutt naturlig med VM i Oberstdorf som mål, og hun har en utholdenhet som gjør at hun kan hevde seg. Hun er medaljekandidat på distanserenn, sier Torgeir Bjørn, som støtter avgjørelsen.

– Det blir neppe aktuelt å gå alt fra start til mål, og det er et naturlig mål at hun får med seg junior-VM, poengterer landslagstrener Iversen.

I årene framover ser Bjørn ingen begrensninger for stortalentet, som foreløpig også satser på terrengsykling ved siden av langrennskarrieren.

– Ser vi fram til OL i 2022, er hun fort på et norsk stafettlag, og i 2025 kan hun være VM-dronninga i Trondheim, sier NRK-eksperten.

– Trenger å trene med de beste

I fjor valgte landslagsledelsen å ikke ta ut Kristine Stavås Skistad, etter at hun som junior leverte en god innsats på seniornivå. Torgeir Bjørn understreker at Fossesholm likevel befinner seg i en annen situasjon.

– Hun har et langt bedre treningsgrunnlag og en utholdenhet som gjør at hun er i verdenstoppen allerede. Jeg er enig i grunnprinsippet om at unge utøvere skal matches forsiktig, men Fossesholm har faktisk kommet så langt i utviklingen at hun trenger å trene med de aller beste for å utvikle seg videre.

– Er det noen farer ved å komme på et elitelag som junior?

– Juniorer kan fort bli for ivrige og «trene seg i hjel». Å være med Therese Johaug på økter, er ikke akkurat barnetrening, så det forutsetter at hun følger sin egen utviklingsplan treningsmessig. Men hun har også vist en mental modenhet allerede som gjør at jeg ikke er bekymret i dette tilfellet, sier Torgeir Bjørn.

Forklarer Sundby-vraking

På herresiden er det mest overraskende med uttaket at landslagsledelsen ikke har funnet plass for veteranen Martin Johnsrud Sundby, som Sundby søndag bekreftet overfor NRK.

– Jeg måtte fatte en beslutning med seks herrer. Og da må jeg sette opp en rangering, ut ifra resultat, og ut ifra bidrag på samlinger. Der har Martin vært tydelig på at han blir trebarnspappa og ikke kan bidra mer. Det har vært tungt for ham. Martin har vært en talsmann i alle år, men i år falt han utenfor, forklarer allroundtrener Eirik Myhr Nossum.

Siste nytt

 • Fransk seier, Boasson Hagen nummer 17

  Eks-verdensmester Julian Alaphilippe viste Tour de France-form med seier på 2. etappe av sykkelrittet Critérium du Dauphiné. Den 167,3 kilometer lange etappen fra Brassac-les-Mines til La Chaise-Dieu ble avsluttet med en spurt i tøft terreng.

  Edvald Boasson Hagen ble best av de norske rytterne i feltet med en 17.-plass. Uno-X-rytter Tobias Halland Johannessen endte fire plasser lenger ned på resultatlisten. Han hadde lagkamerat Jonas Gregaard rett bak seg.

  Christophe Laporte forsvarte ledertrøyen.

  sfoAe7CovHk
  Foto: AFP
 • City-kaptein forlenger kontrakten

  Manchester City-kaptein Stephanie Houghton forlenger kontrakten med de lyseblå med ett år, frem til sommeren 2024. Den 35 år gamle stopperen har vært i klubben siden 2013 og har 233 kamper og 21 mål for City.

  Britain Soccer Women's FA Cup
  Foto: Kirsty Wigglesworth / AP
 • Ruud klar for kvartfinale i Roland Garros - kan møte Holger Rune

  I en ekstremt jevnspilt kamp, fikk Casper Ruud (24) sin revansje mot chilenske Nicolas Jarry, og er klar for kvartfinale i Roland Garros.

  Jarry, som er rangert som nummer 35 i verden, slo nylig Ruud i kvartfinalen i Genève Open. Ruud kunne med det få sin revansje under mandagens 4. runde i Roland Garros.

  Nordmannen fikk en drømmestart mot chileneren, etter et svært jevnspilt første sett som endte i tiebreak. Der var Ruud overlegen, og ble førstemann til syv poeng med god margin. Settet endte 7-6 til Ruud.

  Sett to ble også svært jevnt, der Jarry tok kontroll fra start, men Ruud klarte å kjempe seg inn igjen. På stillingen 5-5 så det ut til å gå mot et nytt tiebreak, men så brøt Ruud serven til chileneren, før han servet hjem settet til 7-5.

  Med doblet ledelse kunne Ruud sikre seieren allerede i tredje sett - noe han igjen gjorde på lignende vis, med et servebrudd opp til 5-6 før han holdt serve og vant det tredje settet 7-5. Til tross for at Ruud vinner tre av tre sett, var det langt fra enveiskjøring.

  Nordmannen er nå klar for kvartfinale i turneringen han var svært nære å vinne i fjor. Da gikk han hele veien til finalen, men måtte se seg slått av tennis-legenden Rafael Nadal.

  Danske Holger Rune møter argentinske Francisco Cerundolo mandag ettermiddag. Vinneren av kampen møter Ruud i kvartfinalen. Vi kan med andre ord få en ren skandinavisk kvartfinale.

  Rune og Ruud møttes også i kvartfinalen i turneringen i fjor, som vant etter fire sett.

  French Open
  Foto: BENOIT TESSIER / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste