Hopp til innhold

Stortalentet måtte velge idrett: – Å satse på begge deler er nesten umulig

Junioren Helene Marie Fossesholm (18) har fått plass på elitelaget i langrenn neste sesong. Dermed må hun nedprioritere terrengsykkel.

V_juJGDrVRc

STORTALENT: Helene Marie Fossesholm (18) har allerede vist at hun hører hjemme i verdenseliten.

Foto: terje pedersen

– Det blir nytt for meg. Jeg kommer inn som den yngste på laget og har ikke vært i dette gamet før. Jeg har mange lagvenninner som kan hjelpe meg og har veldig mye erfaring, sier Fossesholm.

– Jeg håper jeg har noen ess i ermet og kan bidra litt selv også, selv om jeg yngst, legger hun til.

NM på ski Konnerud 2020

PÅ LAG MED DE STORE: Helene Marie Fossesholm yppet seg mot Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg allerede denne vinteren

Foto: Terje Pedersen

Hun ble belønnet med en landslagsplass etter en solid vinter der hun flere ganger yppet seg mot verdens beste seniorløpere. I november tok Fossesholm tredjeplass i begge distanserennene under den nasjonale langrennsåpninga på Beitostølen.

9. februar fikk hun et internasjonalt gjennombrudd, da hun til tross for dårlig startposisjon og fall underveis, gikk inn til femteplass på 10 km fellesstart i fristil under verdenscupen i Falun.

– Vi føler vi har gjort en veldig grundig vurdering på hva som er best. Det finnes argumenter for at hun ikke skal være på et elitelag, men det er mange for at hun skal tas ut også, og vi er ikke i tvil om at dette er best både for henne og oss, sier trener Ole Morten Iversen via Skiforbundets digitale pressekonferanse tirsdag.

Sykkelen må vike

Men det er ikke bare i langrenn 18-åringen har talent. Hun har også satset på terrengsykkel, og tok bronse i junior-VM så sent som i fjor. Nå blir hun nødt til å prioritere annerledes.

Fossesholm på sykkel

MULTITALENT: Helene Marie Fossesholms sykkelsatsing har gjort henne til et råskinn i utforkjøringer i langrenn.

Foto: Gjermund Erikstein-Midtbø / NRK

– Sett fra min side så er det sportslig sett fornuftig at når man kommer hit så må man bare gjøre et valg, for 100 prosent satsing på begge deler er nesten umulig, mener Iversen.

Treneren vil ikke påstå at det var et krav å legge sykkelkarrieren på hylla.

– Hun kommer helt sikkert sykle en del i treningsarbeidet og i noen ritt, men langrenn er tydelig prioritert, og det har nok blitt tvunget frem av seg selv uten at man trenger å bruke noe tvang eller press på det, sier Iversen.

– Da jeg fikk denne muligheten så må jeg prioritere langrenn. Men jeg velger ikke bort det ene. Jeg vil alltid bruke terrengsyklene, fastslår Fossesholm selv.

– Medaljekandidat i VM

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn er ikke overrasket over nyheten om at Fossesholm, som fortsatt har et år igjen som juniorløper, er tatt ut på elitelandslaget.

Torgeir Bjørn

TROR PÅ FOSSESHOLM: Torgeir Bjørn mener det er riktig av landslagsledelsen å matche junioren Helene Marie Fossesholm mot verdens beste skiløpere.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

– Det er ikke vanlig å ta ut juniorløpere på elitelag, men hun er en ekstremt interessant langrennsløper. Hun er også moden og reflektert for alderen, og har bedre forutsetninger enn de fleste for å takle overgangen, sier Bjørn.

Hun tok også NM-bronse på 15 km klassisk og vant to gull i junior-VM i sesongen som gikk. Dermed mener Torgeir Bjørn at Fossesholm kan gjøre som Therese Johaug og Astrid Uhrenholdt Jacobsen i 2007 og som Frida Karlsson i 2019 – ta medalje i senior-VM som junior.

– Det er absolutt naturlig med VM i Oberstdorf som mål, og hun har en utholdenhet som gjør at hun kan hevde seg. Hun er medaljekandidat på distanserenn, sier Torgeir Bjørn, som støtter avgjørelsen.

– Det blir neppe aktuelt å gå alt fra start til mål, og det er et naturlig mål at hun får med seg junior-VM, poengterer landslagstrener Iversen.

I årene framover ser Bjørn ingen begrensninger for stortalentet, som foreløpig også satser på terrengsykling ved siden av langrennskarrieren.

– Ser vi fram til OL i 2022, er hun fort på et norsk stafettlag, og i 2025 kan hun være VM-dronninga i Trondheim, sier NRK-eksperten.

– Trenger å trene med de beste

I fjor valgte landslagsledelsen å ikke ta ut Kristine Stavås Skistad, etter at hun som junior leverte en god innsats på seniornivå. Torgeir Bjørn understreker at Fossesholm likevel befinner seg i en annen situasjon.

– Hun har et langt bedre treningsgrunnlag og en utholdenhet som gjør at hun er i verdenstoppen allerede. Jeg er enig i grunnprinsippet om at unge utøvere skal matches forsiktig, men Fossesholm har faktisk kommet så langt i utviklingen at hun trenger å trene med de aller beste for å utvikle seg videre.

– Er det noen farer ved å komme på et elitelag som junior?

– Juniorer kan fort bli for ivrige og «trene seg i hjel». Å være med Therese Johaug på økter, er ikke akkurat barnetrening, så det forutsetter at hun følger sin egen utviklingsplan treningsmessig. Men hun har også vist en mental modenhet allerede som gjør at jeg ikke er bekymret i dette tilfellet, sier Torgeir Bjørn.

Forklarer Sundby-vraking

På herresiden er det mest overraskende med uttaket at landslagsledelsen ikke har funnet plass for veteranen Martin Johnsrud Sundby, som Sundby søndag bekreftet overfor NRK.

– Jeg måtte fatte en beslutning med seks herrer. Og da må jeg sette opp en rangering, ut ifra resultat, og ut ifra bidrag på samlinger. Der har Martin vært tydelig på at han blir trebarnspappa og ikke kan bidra mer. Det har vært tungt for ham. Martin har vært en talsmann i alle år, men i år falt han utenfor, forklarer allroundtrener Eirik Myhr Nossum.

Siste nytt

 • Effektive Mjøndalen suser videre – Haalands fetter fortsatte målshow

  Mjøndalen tok en ny sterk borteseier da Sandnes Ulf ble slått 2-0 i 1. divisjon fotball mandag. Jonatan Braut Brunes fortsatte målfesten for Start.

  Med mandagens seier har Mjøndalen kun latt to poeng gå til spille etter åtte serieomganger av sesongen. Serietoer Brann er distansert med fem poeng, men har én kamp til gode på mannskapet til Vegard Hansen.

  Tre sterke poeng så også også tabelltreer Start ut til å ta mandag, men seks minutter på overtid berget Erik Tønne 2-2 for Ranheim etter et frispark. Tidligere i kampen hadde ikke overraskende målmaskinen Jonatan Braut Brunes vært i fokus. Erling Braut Haalands fetter, som er på lån fra Lillestrøm, scoret sitt tiende og ellevte ligamål for sesongen, men det holdt ikke til seier. (NTB)

  1. divisjon i fotball: FFK - Start (1-0)
  Foto: Christoffer Andersen / NTB
 • Bodø/Glimt anker Knutsens Uefa-utestengelse

  Bodø/Glimt har bestemt seg for å anke karantenen trener Kjetil Knutsen ble ilagt av Det europeiske fotballforbundets etter conferenceligakampen mot Roma.

  Det bekrefter daglig leder Frode Thomassen overfor Avisa Nordland mandag.

  Både Glimt-trener Knutsen og Romas keepertrener Nuno Santos ble utestengt etter bråket på Aspmyra.

  – Vi mener Kjetil ikke skal ha noen sanksjoner, og vi er uenig i at de to skal likebehandles. Han får samme type sanksjon som Nuno Santos og vi opplever at rett skal være rett, sier Thomassen til lokalavisen. (NTB)

  Eliteserien fotball 2022: FK Haugesund - Bodø/Glimt (1-4)
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB
 • Formel 1-stjerne ranet etter VM-løp

  Den firedobbelte formel 1-verdensmesteren Sebastian Vettel ble offer for frekke tyver i Barcelona mandag.

  Vettel skal ha blitt frastjålet en bag med verdisaker da han var på vei ut av en bil i Barcelona mandag. En talsmann for tyskeren bekrefter episoden overfor nyhetsbyrået DPA.

  Gjerningsmennene skal ha slått til da 34 år gamle Vettel befant seg utenfor hotellet han hadde bodd på de siste dagene. Den spanske avisen El Periódico rapporterte først om hendelsen. (NTB)

  Spain F1 GP Auto Racing
  Foto: Manu Fernandez / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste