Hopp til innhold

Fossesholm rett fra pallen til pulten: – Noen ganger sinnssykt demotiverende

BEITOSTØLEN (NRK): Etter to råsterke pallplasser og tider nærmere Therese Johaug enn noen gang, har Helene Marie Fossesholm tatt det meste av oppmerksomheten under langrennsåpningen. Men mandag venter en helt annen hverdag.

V_juJGDrVRc

UTSLITT: Helene Marie Fossesholm, her avbildet i målområdet etter andreplassen på den 10 kilometer lange intervallstarten på Beitostølen søndag.

Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

Da er TV-tid, lange intervjuer, langrennsski og seierspaller byttet ut med bøker, friminutt, og seige undervisningstimer ved skolepulten.

Når NRK spør om hvordan hun – som er et stortalent i både terrengsykling og langrenn – i det hele tatt får tid til å være god på skolen, forteller 18-åringen at hun er disiplinert og at hun liker å være i forkant. Hun øver til prøver i god tid i tilfelle det skulle dukket opp noe annet spennende underveis.

– Jeg setter meg ned når jeg må. Men det er ikke alltid det er like gøy å sette seg ned med skole. Noen ganger er det sinnssykt demotiverende og jeg får lyst til å gjøre noe annet, sier Fossesholm, før hun er snar med å påpeke følgende:

– Det er som alt annet. Det er ikke alltid du har lyst til å gjøre det du må. Men du må gjøre det likevel.

Sesongåpning Langrenn på Beitstølen

KAN NÅ LANGT: Landslagstreneren mener 18-åringen er et sjeldent talent.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

– Råtass

Hun kunne ikke fått en bedre start på langrennssesongen. Jenta fra Buskerud noterte seg for en tredjeplass under 10 kilometeren i klassisk lørdag.

Søndag viste hun at det ikke var noe blaff. For hun var enda bedre på samme distanse i fristil.

Denne gangen hadde hun kun Therese Johaug og Heidi Weng foran seg på resultatlistene igjen. Det skilte bare et halvminutt mellom de to. «Det kunne ikke startet bedre», sier Fossesholm om helgen på Beitostølen. Hun må sies å ha rett i det.

– Råtass. Det er ganske rått det hun driver med, sa Heidi Weng om sin ti år yngre rival søndag.

– Hun ser ut til å være en komplett utøver. En utøver som kan prege internasjonal langrenn både på lange- og korte distanser, er skussmålet fra landslagstrener Ole Morten Iversen.

5Ff42dCKbPg

LANDSLAGSTRENER: Ole Morten Iversen, her avbildet under langrennsåpningen på Beitostølen søndag.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Toppkarakterer

Søndag satte Fossesholm kursen hjem igjen fra den nasjonale langrennsåpningen. Mandag morgen sitter hun også på skolebenken på Eiker videregående skole i Hokksund.

Hun vil si at hun er en flink sisteårselev, men vil ikke røpe karaktersnittet sitt. Når NRK lurer på om det kun er seksere på karakterkortet, svarer hun at det ikke bare er det.

Fortsetter med skole etter videregående

Fossesholm trekker på smilebåndet når hun får spørsmål om hun etter videregående skole neste år blir skiløper på heltid. Og hva med russetiden?

– Den russetiden for meg, det er ikke store greiene, egentlig. Jeg har ikke tenkt på at det er russetid. Jeg skjønner at folk vil feste. Men for meg frister det ikke mye. Jeg har andre ting i tankene. Og så er det eksamen. Jeg har verken tid eller lyst.

Det som er sikkert er at Fossesholm kommer til å ha et form for utdanningsløp ved siden av ski- og sykkelkarrieren. Ikke et fulltidsstudie, men ta noen fag.

– Men bare langrenn, det blir det ikke. Det er greit å ha noe ved siden av. Det er grenser for hvor mye kan kan øke (treningsmengden) fra år til år. Da har jeg ikke planer om å trene som Therese. Da har jeg tid. Det er greit å ikke gå fra masse skole, til ingenting.

Åpning av langrennsesongen 2019/20.

SUVEREN: Therese Johaug jubler for nok en seier på Beitostølen søndag.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Gleder seg til Karlsson-duell

Mens Fossesholm reiser hjem, konsentrerer seg om skole, og først er tilbake sammen med eliten under verdenscupen på Lillehammer om to uker, drar Therese Johaug og de andre landslagsløperne videre til Ruka og Finland kommende uke.

Johaug, suveren vinner i begge distanser på Beitostølen, tror møtet med Krista Pärmäkoski, Frida Karlsson og amerikanske løpere blir beintøft.

– Det skal bli spennende å se hvordan jeg ligger an mot Frida Karlsson. Jeg ser hun har gjort det bra i helgen. Så det skal bli godt å måle seg mot de andre utøverne, sier Johaug.

Siste nytt

  • Lilleberg og Pettersen ønsker å være med i VM: – Selvfølgelig har jeg lyst

    De to USA-proffene Emil Lilleberg og Mathias Emilio Pettersen har forsikret landslagssjef Tobias Johansson om at de ønsker å bidra for landslaget under VM.

    Spillerne er riktignok avhengig av hvordan det går i sluttspillet for sine respektive lag. Lillebergs Tampa Bay Lightning ligger under 0-3 i kamper mot Florida Panthers, mens Emilio Pettersens Texas Stars slo ut Manitoba Moose og møter Milwaukee Admirals i en best av fem-serie.

    – Jeg spiste middag med Emil for en måned siden, og han var veldig positiv til VM-spill når han er ferdig der borte. Men det er usikkert om Tampa vil sende ham til Syracuse, eller hva som skjer når de eventuelt ryker ut, sier Johansson til nitten.no.

    Første kamp for Emilio Pettersen & co. spilles først 2. mai. Serien avsluttes så sent som 12. mai, dersom de spiller alle de fem kampene.

    – Jeg prøver å ha fokus på sluttspillet her nå, men selvfølgelig har jeg lyst til å spille VM om det åpner seg opp en mulighet for det, sier Pettersen.

    – Kan du reise dersom dere ryker i neste runde med Texas Stars?

    – Jeg er usikker på hva som skjer med Dallas i sluttspillet, så jeg må ta det som det kommer da. Jeg kan ikke si noe 100 prosent nå, svarer han.

    Fra før har veteranene Mats Zuccarello og Patrick Thoresen stilt seg tilgjengelig til verdensmesterskapet i Praha, som spilles fra 10. til 26. mai.

    (©NTB)

    eFmZjB-LXIs
    Foto: NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal