Fossesholm rett fra pallen til pulten: – Noen ganger sinnssykt demotiverende

BEITOSTØLEN (NRK): Etter to råsterke pallplasser og tider nærmere Therese Johaug enn noen gang, har Helene Marie Fossesholm tatt det meste av oppmerksomheten under langrennsåpningen. Men mandag venter en helt annen hverdag.

V_juJGDrVRc

UTSLITT: Helene Marie Fossesholm, her avbildet i målområdet etter andreplassen på den 10 kilometer lange intervallstarten på Beitostølen søndag.

Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

Da er TV-tid, lange intervjuer, langrennsski og seierspaller byttet ut med bøker, friminutt, og seige undervisningstimer ved skolepulten.

Når NRK spør om hvordan hun – som er et stortalent i både terrengsykling og langrenn – i det hele tatt får tid til å være god på skolen, forteller 18-åringen at hun er disiplinert og at hun liker å være i forkant. Hun øver til prøver i god tid i tilfelle det skulle dukket opp noe annet spennende underveis.

– Jeg setter meg ned når jeg må. Men det er ikke alltid det er like gøy å sette seg ned med skole. Noen ganger er det sinnssykt demotiverende og jeg får lyst til å gjøre noe annet, sier Fossesholm, før hun er snar med å påpeke følgende:

– Det er som alt annet. Det er ikke alltid du har lyst til å gjøre det du må. Men du må gjøre det likevel.

Sesongåpning Langrenn på Beitstølen

KAN NÅ LANGT: Landslagstreneren mener 18-åringen er et sjeldent talent.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

– Råtass

Hun kunne ikke fått en bedre start på langrennssesongen. Jenta fra Buskerud noterte seg for en tredjeplass under 10 kilometeren i klassisk lørdag.

Søndag viste hun at det ikke var noe blaff. For hun var enda bedre på samme distanse i fristil.

Denne gangen hadde hun kun Therese Johaug og Heidi Weng foran seg på resultatlistene igjen. Det skilte bare et halvminutt mellom de to. «Det kunne ikke startet bedre», sier Fossesholm om helgen på Beitostølen. Hun må sies å ha rett i det.

– Råtass. Det er ganske rått det hun driver med, sa Heidi Weng om sin ti år yngre rival søndag.

– Hun ser ut til å være en komplett utøver. En utøver som kan prege internasjonal langrenn både på lange- og korte distanser, er skussmålet fra landslagstrener Ole Morten Iversen.

5Ff42dCKbPg

LANDSLAGSTRENER: Ole Morten Iversen, her avbildet under langrennsåpningen på Beitostølen søndag.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Toppkarakterer

Søndag satte Fossesholm kursen hjem igjen fra den nasjonale langrennsåpningen. Mandag morgen sitter hun også på skolebenken på Eiker videregående skole i Hokksund.

Hun vil si at hun er en flink sisteårselev, men vil ikke røpe karaktersnittet sitt. Når NRK lurer på om det kun er seksere på karakterkortet, svarer hun at det ikke bare er det.

Fortsetter med skole etter videregående

Fossesholm trekker på smilebåndet når hun får spørsmål om hun etter videregående skole neste år blir skiløper på heltid. Og hva med russetiden?

– Den russetiden for meg, det er ikke store greiene, egentlig. Jeg har ikke tenkt på at det er russetid. Jeg skjønner at folk vil feste. Men for meg frister det ikke mye. Jeg har andre ting i tankene. Og så er det eksamen. Jeg har verken tid eller lyst.

Det som er sikkert er at Fossesholm kommer til å ha et form for utdanningsløp ved siden av ski- og sykkelkarrieren. Ikke et fulltidsstudie, men ta noen fag.

– Men bare langrenn, det blir det ikke. Det er greit å ha noe ved siden av. Det er grenser for hvor mye kan kan øke (treningsmengden) fra år til år. Da har jeg ikke planer om å trene som Therese. Da har jeg tid. Det er greit å ikke gå fra masse skole, til ingenting.

Åpning av langrennsesongen 2019/20.

SUVEREN: Therese Johaug jubler for nok en seier på Beitostølen søndag.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Gleder seg til Karlsson-duell

Mens Fossesholm reiser hjem, konsentrerer seg om skole, og først er tilbake sammen med eliten under verdenscupen på Lillehammer om to uker, drar Therese Johaug og de andre landslagsløperne videre til Ruka og Finland kommende uke.

Johaug, suveren vinner i begge distanser på Beitostølen, tror møtet med Krista Pärmäkoski, Frida Karlsson og amerikanske løpere blir beintøft.

– Det skal bli spennende å se hvordan jeg ligger an mot Frida Karlsson. Jeg ser hun har gjort det bra i helgen. Så det skal bli godt å måle seg mot de andre utøverne, sier Johaug.

Siste nytt

 • Cupfinalen flyttes fra Ullevaal

  Kvinnenes cupfinale mellom LSK og Vålerenga flyttes fra Ullevaal Stadion. Det bekrefter konkurransedirektør i Norges Fotballforbund Nils Fisketjønn til VG.

  – Ullevaal Stadion har fått beskjed om at det ikke vil avvikles cupfinale der. Det er to grunnet til det: dekket og faren for å ødelegge det, og fasilitetene. Det bygges om garderober i inngangspartiet nå. Vi skulle klart det med hotell og styrkerom på den opprinnelige datoen, men nå som det er blitt flyttet blir det vanskelig, sier Fisketjønn.

  Det er ikke bestemt hvor den skal spilles, men fjorårets finale ble spilt på Telenor Arena. Kampen skal etter planen spilles 13. desember.

  Fotball, Toppserien kvinner Vålerenga - LSK Kvinner (4-2)
  Foto: Erik Johansen / NTB
 • Assistentduo tar over Viking

  Duoen Bjarte Lunde Aarsheim og Morten Jensen blir Vikings nye hovedtrenere, melder Stavanger Aftenblad.

  Ifølge avisen blir de to likestilte hovedtrenere. Viking opplyser at klubbens nye trenere blir presentert på en pressekonferanse fredag klokken 10.

  1. divisjon fotball 2018: Viking - Mjøndalen (0-2)
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB
 • Northug: – Tøffe måneder

  Petter Northug har den siste tiden vært taus rundt sin form og helse.

  Det er over tre måneder siden at politiet stoppet Northug i fartskontroll og fant kokain i hans hjem. Nå snakker han ut på sin egen Facebook-profil.

  – Det har vært noen tøffe måneder, men nå begynner man å få avstand til deg og jeg begynner å bli ferdig med det, sier den tidligere langrennsstjernen.

  Han fortalte på en pressekonferanse at han kommer til å få profesjonellhjelp for å bli kvitt det han kalte et rusproblem.

  – Nå begynner ting å bli normalisert. Man ønsker å holde seg aktiv og komme tilbake i jobb - det er viktig, sier Northug.

  Pressekonferanse med Petter Northug
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal