Hopp til innhold

Johaug om junior-overraskelse: – Enormt stort

KONNERUD/OSLO (NRK): 18-åringen Helene Marie Fossesholm presenterte seg for alvor for norgeseliten med NM-bronse. Ingen kunne gjøre noe med Therese Johaug, som sikret sitt 14. NM-gull.

NM på ski Konnerud 2020

BRONSEJENTE: Helene Marie Fossesholm kunne juble for bronsemedalje nærmest på hjemmebane.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det er enormt stort. Hun er fremtidens håp, sier Johaug om Fossesholm NM-medalje.

Johaug merket presset hele veien under dagens 15 kilometer fellesstart på Konnerud. Ingvild Flugstad Østberg kjempet hele veien inn, men klarte aldri å komme seg forbi Dalsbygd-jenta.

Like bak var det en 18-åring fra Vestfossen, en kort biltur fra NM-løypene på Konnerud, som imponerte samtlige.

Fossesholm, som måtte stå over favorittdistansen 10 kilometer fristil på torsdag, viste at hun har tatt steg i vinter da hun gikk inn til bronsemedalje.

– Jeg har ikke hatt den beste oppladninga til NM, men når jeg våkna i dag tenkte jeg: «Fader heller, dette er min dag», fortalte ungjenta i målområdet.

NM på ski Konnerud 2020

BRONSELØP: Her får Helene Marie Fossesholm en velfortjent gratulasjonsklem av Ingvild Flugstad Østberg etter bronseløpet lørdag.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

NRKs ekspert, Fredrik Aukland, holdt ikke tilbake på superlativene etter 18-åringens superløp. Dario Colognas tidligere trener skrøt av de tekniske og taktiske ferdighetene til Fossesholm.

– Det er den offensiviteten og det å tørre å gjøre det. Det er det som skal til. En dag holder det, så det er bare å ha den innstillinga videre, sa Aukland til Norges nyeste langrennskomet.

Rykket fra

Allerede etter 1 kilometer hadde Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg gått ifra resten av feltet. Ungjenta Helene Marie Fossesholm tok opp kampen i feltet bak favorittduoen og fikk med seg Maiken Caspersen Falla og Anna Svendsen.

– Jeg hadde egentlig veldig lyst til å henge på de to spreke damene i front, men når det først blir en liten luke der så blir det helt dust å prøve og hente dem. Man må virkelig ha bra bein og være pigg om man i det hele tatt skal følge Therese bittelitt, sa Fossesholm om kampen med de to forbildene.

NM på ski Konnerud 2020

INTENST: Therese Johaug fikk intens kamp fra Ingvild Flugstad Østberg hele veien under dagens 15 kilometer fellesstart.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Nesten halvveis på 15 kilometeren kom det første tegnet på at Johaug nok en gang var sterkest. Flugstad Østberg måtte gi noen meter før utforkjøringen. Gjøvik-jenta var tydelig preget og kjempet forgjeves for å tette luka.

– Selvfølgelig har jeg veldig lyst til å følge. Vurderinga er knalltøff der når du må gi luke, men Therese er knallsterk og at jeg er 10 sekunder bak i mål er jeg godt fornøyd med, sa Flugstad Østberg til NRK i målområdet.

Skapte ny spenning

Flugstad Østberg så en stund ut til å kunne hente igjen Dalsbygd-jenta, men Therese Johaug klarte å utlikne farten og kunne juble for sin andre strake kongepokal.

Men dagens 15 kilometer ble på ingen måte en parademarsj for 31-åringen. Johaugs 14. NM-gull kostet mye.

NM på ski på Konnerud 2020

KONGEPOKAL: Til slutt kunne Therese Johaug juble for sin andre strake kongepokal og sitt 14. NM-gull.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det var en tett duell og jeg måtte kjempe hele veien for å gå ifra. Hun bet seg fast i ryggen der, men jeg fikk en liten luke og klarte å holde på den, sa en fornøyd Johaug etter målgang.

Likevel var det en ungjente fra Vestfossen som stjal overskriftene. En god prestasjon under NM er ekstremt viktig for jentene som drømmer om å få gå nyvinningen Ski Tour i februar. Landslagstrener Ole Morten Iversen ville ikke si stort om uttaket etter dagens 15 kilometer.

– Det er bestandig vanskelig, men handler stort sett om de siste plassene. Det er enkelt til et visst punkt, men kamp om de siste plassene, sier Iversen.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal