Hopp til innhold
Analyse

Kampen om tronen

Hvert år blir fotballen på kvinnesiden mer lik den på herresiden. Det er bra for Barcelona, og dårlig for Lyon.

Ada Hegerberg / Caroline Graham Hansen

SUPERDUELL: Lørdag møter Ada Hegerberg Caroline Graham Hansen og Ingrid Syrstad Engen i mesterligafinalen. Det blir også en kamp mellom de gamle mesterne og de nye.

Foto: NTB

Mesterligafinalen i dag byr på flere dueller. Det er Lyon vs. Barcelona.

Det er Ada Hegerberg vs. Caroline Graham Hansen.

Det er de gamle mesterne vs. de nye.

Og det er en omkamp Barça har ventet lenge på.

Syrstad Engen

KLAR: Her er Ingrid Syrstad Engen i aksjon under Barcelonas trening dagen før dagen.

Foto: FRANCK FIFE / AFP

I Budapest i 2019 knuste Lyon spanjolene 4–1, med hat trick fra Hegerberg. Få tror Lyon vil vinne med så mye igjen. De siste tre årene har nemlig kvinnefotballen endret seg stort.

Det som skjer på herresiden, er i ferd med å gjenta seg på kvinnesiden.

Total dominans

Og det er dårlige nyheter for Lyon. Spoler man tilbake til 2020, satt de franske jentene på tronen. De hadde vunnet 14 ligatitler og fem mesterligaer på rappen.

Hegerberg var mesterligaens toppscorer og ubestridte dronning. I 2018 hadde hun vunnet Gullballen som verdens beste spiller.

Selv ikke på herresiden har et lag dominert europeisk fotball så totalt.

Spain Soccer Women's Champions League

GJEVT: Eugenie Le Sommer løfter mesterligatrofeet i 2020. Lyon vant 3-1 mot Wolfsburg.

Foto: Clive Brunskill / AP

Lyons herrelag, som ikke har vunnet ligaen siden 2008, ble satt i skyggen. I en tegneserie i den franske avisen L’Équipe i 2017 gjør spissen Alexandre Lacazette sin medisinske test for sin nye klubb, Arsenal. Doktoren spør hvilken klubb han kommer fra.

– Lyon, sier Lacazette.

Doktoren sperrer øynene opp.

– Jeg visste ikke at de hadde et herrelag, sier han.

Lyons damelag var best fordi klubbens president, Jean-Michel Aulas, prioriterte dem like høyt som herrelaget. Satsingen startet i 2004, og snart hadde de det største budsjettet i Europa. Fasilitetene var strålende. Stjernene ville dit.

Men nå har de aller største klubbene i Europa begynt å investere i kvinnefotball.

Den nye dronningen

I Europa er det 10-12 superklubber med global popularitet som feier resten av banen. I Frankrike er kun Paris Saint-Germain med i denne gruppen, fordi de eies av oljestaten Qatar.

Resten har ikke råd, fordi TV-pengene og sponsoravtalene der er mindre verdt enn i England, Spania og Tyskland.

Nå som superklubbene pøser penger inn på damesiden, har Lyon fått en enorm utfordring.

Rivaliseringen med Barça er et godt eksempel. Da Barça tapte mot Lyon i 2019, kunne de hengt med hodene. I stedet satset de enda hardere: De trente mer, brukte mer penger og satte høyere krav.

Nå går Barça mot en perfekt sesong. De har vunnet 30 av 30 kamper i ligaen. De har løftet ligacupen og er i semifinalen i cupen. De er regjerende europeiske mestere, da de smadret Chelsea 4–0 i finalen i fjor.

Gullballen tilhører kapteinen, Alexia Putellas, som kalles La Reina – «Dronningen».

Barça har vippet Lyon ned fra tronen, og de har gjort det med stil.

Women's Champions League - Quarter Final - Second Leg - FC Barcelona v Real Madrid

JUBEL: Alexis Putellas feirer med lagvenninnene etter seieren i kvartfinalen mot Real Madrid.

Foto: ALBERT GEA / Reuters

Stjerner til Spania

Hva har skjedd med Lyon? De hadde en sesong hvor Hegerberg var skadet, og hvor PSG slo dem i ligaen og mesterligaen. Lyon var ikke akkurat svake: De vant 20 av 22 ligakamper.

Men PSG tok ett poeng mer. I mesterligaen slo de Lyon på bortemål.

Nå cruiser Lyon mot ligatittelen og er tilbake i finalen. Man har merket litt irritasjon over hvor mye hyllest Barça har fått, selv om de kun har én mesterligatittel og Lyon totalt har syv.

– Det fantes kvinnefotball før Barcelona, og den ble spilt her i flere år, sa Hegerberg til L’Équipe i april.

Men er Lyon fortsatt best? I denne finalen er Barça favoritter. Aulas har sagt at de har et større budsjett enn Lyon. Faktisk innrømmet han nylig at Lyon har gått glipp av to-tre stjerner de siste årene.

Disse spillerne dro heller til Barcelona.

Den nye Clásico

Dette er en ny posisjon for Lyon. Om de ikke lenger får tak i de aller beste spillerne, kan det bli tøft å opprettholde dominansen.

Og det er ikke bare finansene som gjør Barça så attraktive.

Jean-Michel Aulas

SKEPTISK: Lyons president Jean-Michel Aulas frykter et tronskifte.

Foto: OLI SCARFF / AFP

Selve navnet veier tungt. All historikken, prestisjen og statusen Barça har bygget opp på herresiden, gjelder også på kvinnesiden. Drakten er den samme. Fanbasen er den samme. Damene, som herrene, vil spille for superklubbene.

Barça har klart å gjenskape mye av prestisjen på kvinnesiden. Lenge fantes ikke den berømte rivaliseringen mellom dem og Real Madrid, fordi sistnevnte ikke hadde et damelag.

Men i mars spilte de to El Clásico foran 91 553 tilskuere på Camp Nou, Barças hjemmebane og det største stadionet i Europa. Det var en fest, en historisk anledning: Aldri før hadde så mange sett en kamp mellom to damelag.

Barcelona og Real Madrid.

STEMNING: Supportere holder oppe blitslys fra telefonen i kampen mellom Real Madrid og Barcelona. Hele 91.553 tilskuere var til stede. Få uker seinere slo de sin egen rekord.

Foto: JOSEP LAGO / AFP

Tre uker senere spilte Barça foran 91 648 personer, denne gangen mot Wolfsburg.

Hvem vil vel ikke spille for Barça nå? Hvordan kan en spiller si nei til noe slikt?

«Ukjente» topplag

Det samme har skjedd i andre ligaer: De store klubbene på herresiden har dannet kvinnelag som har utkonkurrert de gamle storlagene.

Både Real Madrid, Manchester United og Juventus var sene med å skaffe seg damelag, men har blitt gode nesten umiddelbart. Siden Juventus stablet sitt lag på beina i 2017, har de vunnet fem av fem ligatitler i Italia.

Lag fra klubber uten etablerte herrelag har slitt. I 2019 hadde toppdivisjonen i Italia lag som Mozzanica, Florentia, Tavagnacco, Orobica og Firmauto Valpolicella. I dag har divisjonen kun én klubb som ikke er kjent på herresiden: Pomigliano.

I England er de fem beste kvinnelagene de samme som har størst budsjetter på herresiden: Chelsea, Arsenal, Manchester City, Manchester United og Tottenham.

Som oftest er det de med mest penger som er best.

Pengene i England

Også i mesterligaen ser man trenden. Mellom 2002 og 2010 ble finalen nådd av lag som Umeå (Sverige), FCR 2001 Duisburg og Turbine Potsdam (Tyskland). Nå som alle investerer, har det blitt umulig for disse lagene å henge med.

Duisburg gikk konkurs i 2013. Året etter ble de innlemmet under en annen klubb, MSV Duisburg, som rykket ned fra toppserien i fjor (men er på vei opp i år).

Umeå spilte flere sesonger i svensk andredivisjon, før de rykket opp i år.

Turbine Potsdam har klart seg bedre, men har ingen sjanse til å følge gigantene Wolfsburg og Bayern München, landets to beste lag i snart ett tiår nå. Dagen da Turbine ble europeiske mestere i 2005, virker som en evighet siden.

Den gangen ble finalen spilt over to kamper, sett av totalt 10 000 tilskuere. Turneringen hadde til og med et annet navn: «UEFA Women’s Cup».

Turbine Potsdam's women's football team

STARTEN: Turbine Potsdam poserer med seiersskiltet etter å ha vunnet 3-1 mot Djurgarden/Aelvsjoe i mesterligafinalen i 2005.

Foto: MICHAEL URBAN / AFP

I dag gjenspeiler selv TV-pengene og sponsoravtalene herresiden. Premier League er verdens rikeste liga. Damenes versjon fikk i fjor en sponsoravtale verdt hele 30 millioner pund.

Samme år sa BBC og Sky Sports at de kom til å betale rundt åtte millioner pund per sesong for å vise kampene på britisk TV.

Dette er de finansielle musklene de franske lagene vil kjempe mot de neste årene. I fem år var Lyon på toppen.

Nå er konkurransen hardere enn noen gang.

 • Mesterligafinalen vises på NRK1 fra klokken 18.30. Kampstart 19.00 på NRK2.

Siste nytt

 • EM-sølv til Fosser - bommet på pallen

  Orienteringsløper Kasper Harlem Fosser tok kommandoen fra start i gatene i italienske Verona, men inn mot mål valgte han en annen vei enn flere av konkurrentene. Og i mål var han fire små sekunder bak Matthias Kyburz fra Sveits.

  Det holdt til sølv for nordmannen, for finske Tuomas Heikkila var ett sekund bak Fosser. Under blomsterseremonien ble det latter da Fosser ble stående bak ett-tallet.

  – Det var en liten hodemist. En tabbe, sier Fosser lattermildt.

  – Det var flaut. Jeg håpet ingen merket det. Jeg må ta litt mindre selvtillit med på pallen neste gang. Eller vinne, sier Fosser.

  Pall-«tabben» ble lagt merke til av NRKs kommentatorer.

  – Sånn er det når man er vant til å vinne, kommenterte NRKs duo.

  24-åringen har ikke hatt den beste oppkjøringen til mesterskapet, for grunnet en skade i lysken har han måtte velge bort løping på flatt underlag i høy fart. I juli tok han VM-gull.

  Fosser kjemper også om verdenscupseieren denne helgen, men tapte nå litt terreng til Kyburz. Det skiller nå 33 poeng før søndagens avgjørende løp.

 • Klopp om VAR-kaoset: - Burde ført til omkamp

  Liverpool-manager Jürgen Klopp sier at han mener det bør spilles omkamp mot Tottenham etter VAR-skandalen sist helg.

  Liverpool fikk underkjent et mål i førsteomgangen på stillingen 0-0. Det viste seg å være en gal avgjørelse. Det viste TV-bildene klart, men dommere og VAR-teamet fanget det ikke opp.

  Tottenham vant kampen etter seiersmål på overtid. Liverpool avsluttet oppgjøret med ni mann etter to utvisninger.

  – Jeg mener at dette burde ført til omkamp, men det kommer høyst trolig ikke til å skje. Det har vel aldri før skjedd, men derfor mener jeg at det bør bli omkamp, sa Klopp u nder en pressekonferanse onsdag.

  – Jeg er ikke sint på dommerne og synes ikke vi skal gå mer etter dem. De gjorde en feil, og de sov sikkert ikke særlig godt natt til mandag, fortsatt Klopp.

  BBC melder at Premier League ikke vurderer å åpne for et omspill mellom Tottenham og Liverpool. Det oppgis ikke kilder i BBC-meldingen.

  Liverpool skal spille europaligakamp hjemme mot belgiske Union St.Gilloise torsdag. (NTB)

  Jürgen Klopp
  Foto: Reuters
 • AP: Fifa åpner for deltakelse fra russiske ungdomslag

  Nyhetsbyrået AP melder at Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) vil åpne opp for deltakelse fra russiske ungdomslandslag.

  AP har fått informasjon om dette fra Fifa-kilder. Disse ønsker ikke å bli sitert med navn.

  Fifa-styret skal ha et digitalt møte onsdag. Der blir Russland-spørsmålet sentralt. Lag fra Russland har vært utelukket fra Fifa-turneringer som følge av krigen i Ukraina.

  I forrige uke åpnet Det europeiske fotballforbundet (Uefa) for at Russland kan stille med 17-årslandslag for gutter og jenter i kvalifiseringer. (NTB)

  Russland fifa
  Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste