Hopp til innhold

Riise ferdig som landslagssjef: – Vært krevende

Hege Riise fortsetter ikke som Norges landslagssjef. Det skjer etter ulikt syn på rollen som landslagssjef. Riise synes fratredelsen er tung, men innrømmer at hun nå er lettet.

Hege Riise

FRATRER: Hege Riise er ferdig som landslagssjef og får en ny rolle i NFF.

Foto: NTB

– Jeg kjenner meg ikke igjen i bildet som denne uken har blitt tegnet i media. Vi har jobbet med kultur og hva som skal til for å være i et høytpresterende lag. Det er tillit og åpenhet, samt at uenigheter tas internt, sier Riise på en pressekonferanse.

«Etter at styret har behandlet evalueringen har NFF og Hege Riise blitt enige om at Riise fratrer som landslagssjef», opplyste Norges Fotballforbund (NFF) i en pressemelding fredag. De skrev blant annet at de har ulike syn på rollen som landslagssjef for det norske landslaget i det videre arbeidet.

VM i fotball for kvinner 2023 i Australia og New Zealand. Japan - Norge (3-1)

VM-EXIT: Ada Hegerberg og Hege Riise under kampen mellom Norge og Japan. Kampen som endte med tap og VM-exit for landslaget.

Foto: Lise Åserud / NTB

Fratredelsen skjer etter kort tid etter VM, hvor Norge røk i åttedelsfinalen for Japan. Under mesterskapet kunne NRK erfare at det var sterk Riise-misnøye i VM-troppen. Det skal ha vært misnøye med Riises kampledelse da det norske laget tapte åpningskampen mot New Zealand.

– Jeg er litt lettet og synes også det er tungt og kjedelig. Samtidig har det vært krevende over tid. Det er for så vidt greit. Nå har vi fått en slutt på det og nå gleder jeg meg til ferie, sier Riise til NRK.

– Du var riktig person for ett år siden, eller var du det?

– Jeg orker ikke å spekulere i det, svarer den tidligere landslagssjefen.

Fotballpresident Lise Klaveness sier følgende til NRK om fratredelsen:

– Vi blitt enige om en fratredelsesavtale med Hege Riise der vi er enige om å kommunisere noe som er sant, men også ikke spekulere videre i mediene rundt alt som ligger under det vi sier. Vi sier at vi har ulike syn om hva som kreves fra en landslagsrolle.

– Hege har en veldig inkluderende lederstil og er veldig rolig. Vår vurdering er at vi trenger en tydeligere og proaktiv leder, sier fotballpresidenten videre og påpeker at det ikke dreier seg om en stor konflikt eller enkelthendelser.

Les også Lises første nederlag

Pressekonferanse med Norges Fotballforbund

Hun uttalte tidligere at de har tatt denne beslutningen fordi det er riktig for laget og at styret er veldig oppdatert på hva som skjer i laget.

– Denne avgjørelsen er styret sin, og den står vi for. Den er vi også enig med Hege om. Den er vanskelig og vond, for det er en person vi har veldig stor respekt for. Det ville man kanskje alltid sagt, men Hege Riise har betydd mye for veldig mange her på huset. Det er en avgjørelse som vi aldri ville latt oss presse inn i.

Generalsekretær Karl-Petter Løken sier at NFF nå skal jobbe med å finne en midlertidig trener og at det ikke vil få noen ny permanent trener før i 2024,

– Ikke riktig

NRK erfarte også under VM at noen spillere hadde tydelige innspill på at de ikke ønsket en trener fra internt i NFF. På spørsmål om hvorfor de ikke lyttet til det, sier Klaveness at hun egentlig ikke vil svare på slike spørsmål som dreier seg om interne evalueringer.

– Men siden jeg er spurt dette spørsmålet noen ganger så skal jeg gjøre et unntak. Når man får anonyme kilder så høres det ut som alle spillerne spilte det inn. Det er ikke riktig, sier Klaveness og fortsetter:

– De aller fleste spillerne spilte inn at de ønsket seg en trener som var merittert. Som hadde rot i det norske, som kunne gjenoppbygge det defensive og teambygging. Det var veldig få som spilte inn at vi ikke skulle rekruttere fra internt i NFF, sier hun og påpeker de vil ha innspill fra spillerne, men at de ikke har ansvar.

Les også NRK erfarer: Sterk Riise-misnøye i VM-troppen

Hege Riise

Ny rolle

Partene avslutter samarbeidet i minnelighet og i gjensidig respekt, står det også i pressemeldingen.

NFF opplyser videre at de ønsker å benytte Riises erfaring og kompetanse videre i en ny stilling som fagleder i NFF. Det er en nyopprettet stilling for å styrke satsingen på kvinnefotball i forbundet. Riise skal etter planen tiltre stillingen 1. januar 2024.

– Vi er enige om en sluttavtale der hun skal motta etterlønn i henhold til avtalen som landslagssjef frem til og med 31. desember 2024, sier Klaveness på pressekonferansen.

– Det er Lise Klaveness’ første store prestisjenederlag. Lise Klaveness la sin prestisje i å ha Hege Riise som landslagssjef tross en innstilling fra spillergruppa i fjor der de ikke ville ha en intern kandidat, sier NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt.

Det ferske mesterskapet ble turbulent av flere grunner. Det ble også bråk da Caroline Graham Hansen gikk ut mot vrakingen av henne til den svært viktige gruppespillkampen mot Sveits. Vrakingen av Barcelona-stjernen fikk stor oppmerksomhet både i Norge og utlands.

– Jeg føler egentlig jeg har blitt tråkket på i ett helt år, sa Graham Hansen til Viaplay etter kampen.

Graham Hansen beklaget dagen etter sin utblåsing på en pressekonferanse.

VM i fotball for kvinner 2023 i Australia og New Zealand.

BEKLAGDE: Graham Hansen og Hege Riise sammen på en pressekonferanse.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Fornuftig

NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp ble tatt på senga av nyheten fredag morgen.

– Men jeg satt igjen med følelsen av at noe måtte gjøres, det er mye som har tydet på at dette ikke var den beste sportslige løsningen. Dette tyder på at evalueringen etter VM har vært tøff og ærlig, selv om jeg må understreke at vi ikke vet om det er Hege selv som følte at dette ikke var riktig eller om hun ble tvunget til å gi seg, sier han og fortsetter:

– For meg gjør ikke dette evalueringen som kommer mindre interessant, selv om en av konsekvensene trolig har kommet allerede.

– Synes du det er fornuftig at Riise og landslaget skiller veier nå, eller burde hun fått mer tid?

– Det virker fornuftig. Ingenting som kommer fra spillergruppa tyder på at de hadde tro på at det skulle bli bedre. Og vi har ikke sett tegn på at ting ville løsne sportslig heller, svarer Torp.

Les også Graham Hansen legger seg langflat etter VM-utblåsning: – Jeg er bare et menneske

VM i fotball for kvinner 2023 i Australia og New Zealand.

Sportsnyheter

Tar æren for gedigen Selnæs-tabbe: – Den er jeg veldig fornøyd med

Det gikk fullstendig galt for Rosenborg-veteran Ole Selnæs foran et fullsatt Lerkendal. Etter Selnæs-tabben gikk det fra vondt til verre for Rosenborg mot ustoppelige Bodø/Glimt.

Siste nytt

  • Norske seilere viste storform

    Mina Mobekk og Line Flem Høst sørget for norsk 2.- og 3.-plass i OL-klassene brettseiling og laser i verdenscupen i Hyères i Frankrike denne helgen.

    Mobekk konkurrerte i brettseiling og sikret 2.-plass, mens Høst sikret bronsen i laser. Det er årsbeste for Høst denne sesongen.

    – Vi har ett sterkt lag som er godt forberedt til årets høydepunkt, sommer-OL i Paris. Det kommer til å bli noen spennende uker i Marseille der seilingen skal foregå. Verdenscupregattaen i Hyères var svært krevende med skiftende forhold – fra vindstille til Mistral-vind (40 knop). Våre norske seilere taklet det uforutsette godt og er på vei mot sine beste prestasjoner, sier sportssjef i Norges Seilforbund Eirik Verås Larsen.

    Sommer-OL i Tokyo 2021
    Foto: Heiko Junge / NTB
  • Juel og Solbakken sikret femteplass i ro-EM

    Den norske duoen i dobbeltsculler endte på 5.-plass i en finale der rumenske Andrei-Sebastian Cornea og Marian Enache vant suverent.

    Tyskland tok sølv og Italia bronse. Det skilte vel elleve sekunder opp til seierspallen for Juel og Solbakken.

    De forsøker å feste grepet om den norske OL-plassen i dobbeltsculler foran lekene i Paris. Oscar Helvig og Kristoffer Brun kvalifiserte inn den norske båten, og per nå er det et jevnt løp mellom de to roduoene om hvem som skal til OL.

    I verdenscupregattaen i Varese tidligere i måneden var Juel/Solbakken sju tidels sekund raskere enn Helvig/Brun da de norske båtene var i samme oppsamlingsheat.

    (NTB)

    Iuel og Solbakken
    Foto: Balint Czucz/Norges Roforbund
  • Helseth og Kavlie viste storform før OL: – De seiler opp som en av favorittene

    Thea Helseth og Inger Seim Kavlie sikret historisk EM-gull i dobbeltsculler-klassen i Ungarn.

    – De seiler opp som en av favorittene i OL, kommenterte Pål Thomassen for NRK.

    – Det var strålende, helt utrolig. Jeg sitter med en klump i halsen, dette har vi ventet på i 20 år, sa ekspertkommentator Lars Bjønness.

    Duoen åpnet sterkt og var elleve hundredeler bak Litauen ved 500 meter. Romania fulgte like etter. Disse tre nasjonene fulgte hverandre tett gjennom hele løpet. Norge fikk imidlertid en halv båtlengde ned til Litauen da det nærmet seg 1500 meter.

    De holdt avstanden og rodde inn til historisk seier, 2 sekunder foran Litauen. Romania sikret bronse.

    De norske jentene slo Romania i forsøksheatet og gikk direkte til finalen. Romania har ikke har blitt slått siden 2019.

    Jenny Rørvik, som har rodd sammen med Helseth i to år, måtte imidlertid bli hjemme etter at landslagssjefen bestemte seg for å splitte duoen. Dette ble gjort for å finne den beste båten til OL i Paris.

    – All ære til treneren og de andre som turte å ta den litt tøffe avgjørelsen om å splitte en båt som ble nummer to i verdenscupen, og prøve en ny båt her. Det står det all respekt av, sier Bjønness.

    Roforbundet har ikke tatt ut utøverne ennå. I forkant av EM uttalte forbundet at det skulle sende de utøverne «med størst prestasjonspotensial i form av plassering i OL/PL i Paris»

    Kavlie og Helseth
    Foto: Ask Tjøm/Norges Roforbund

Sendeplan

Kl. Program Kanal