Hopp til innhold
Kommentar

Lises første nederlag

Hege Riise burde aldri vært norsk landslagssjef. Nå har også Norges Fotballforbund skjønt det. For Lise Klaveness er dette det første store prestisjenederlaget som fotballpresident.

Pressekonferanse med Norges Fotballforbund

Fotballpresident Lise Klaveness under pressekonferansen fredag.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Hege Riise hadde aldri en mulighet til å lykkes i rollen. Til det var motkreftene for sterke allerede før hun ble ansatt. Evalueringen blant spillerne etter fjorårets pinlige EM-farvel skal ha gitt klare signaler i retning av at spillerne ønsket en kandidat utenfra NFF-systemet. Slik ble det ikke.

Hege Riise var ikke bare en åpenbar kandidat. Hun var den åpenbare Kronprinsessen. Etter å ha flere vesentlige trenerjobber, inkludert å være vikarsjef for Storbritannia under OL i Tokyo i 2021, var det overtydelig at trenerstillingen for Norges J19-landslag kun var en midlertidig rolle før hun skulle rykke opp i toppjobben.

WWCup Japan Norway Soccer

Landslagssjef Hege Riise får ikke fortsette som landslagstrener for kvinnene.

Foto: Alessandra Tarantino / AP

Men også fra De britiske øyer var signalene at Riise ikke var noen markant personlighet i rollen som landslagssjef.

Likevel fikk aldri spillerne viljen sin.

Hege Riise ble landslagssjef etter svenske Martin Sjögren.

Tydelig signal

Men det var et valg fra en mer og mer upopulær svenske, ikke til Hege Riise. Men for Lise Klaveness var det et tydelig signal overfor de av landslagsspillerne som var uenige.

Makten lå hos presidenten og styret, ikke blant mer eller mindre blaserte spillere. Slik bør det også være. Men her kunne det aldri bli en lykkelig løsning.

Derfor er dette er et gedigent prestisjenederlag for Lise Klaveness, men ikke noe som kommer til å henge ved hennes virke videre.

Handlingskraften Klaveness nå viser ved å ta et så umiddelbart og drastisk grep er i stedet egnet til å styrke hennes allerede sterke posisjon ytterligere.

Jan Petter Saltvedt

NRK-kommentator Jan Petter Saltvedt

Foto: Lars Thomas Nordby / NRK

Klaveness tok et valg, og sto ved det. Problemet var at valget helt åpenbart var feil. Hege Riise hadde sannsynligvis startet på sin oppsigelsestid allerede da hun erstattet Caroline Graham Hansen med Ada Hegerberg i det såkalte kapteinsteamet. Tross åpenbare meningskonflikter mellom nasjonens to største stjerner, var ingen av dem etter sigende fornøyd med beslutningen.

«Realitetsorientering», kaller Klaveness selv det de nå gjør.

Nedtur

Realiteten er at VM ble enda en nedtur for Norge. 9.-plassen isolert sett er ingen krise. Men det totale inntrykket av innsatsen og det spillemessige var ikke underholdende.

Norge har et par av verdens beste spillere, men klarer ikke konkurrere med de beste, heller ikke på kvinnesiden.

Og misnøyen var så åpenbar at den, på ganske oppsiktsvekkende vis, kom til overflaten allerede etter første kamp, der Norge ganske oppsiktsvekkende tapte for New Zealand.

Hegerberg og Riise

Landslagssjef Hege Riise her sammen med Lyon-stjernen Ada Hegerberg under VM.

Foto: Lise Åserud / NTB

New Zealand hadde aldri vunnet en VM-kamp før dette. Og har heller ikke gjort det i ettertid.

Det er lett å spekulere i overdreven spillermakt her- men den virkelige realitetsorienteringen her er at Norge risikerte at flere av de viktigste spillerne ville vurdert sin landslagsfremtid hvis ikke Riise hadde blitt sparket. Uansett om Lise Klaveness snakker om en «helhet».

Og alle fikk svaret på hvorfor offentliggjøringen av VM-evalueringen ble utsatt to ganger. I mellomtiden kom spekulasjonene om misnøye i spillergruppen – særlig overfor assistenttrener Monica Knudsen. Heller ikke her klaret Hege Riise å fremstå som den virkelige lederen.

Det er et behov for «en tydeligere lederprofil for landslaget», sa Lise Klaveness på pressekonferansen etter offentliggjøringen av NFFs beslutning denne fredagen.

Hvem dette er, vil det ble spekulert i.

Flere kandidater

Svenske Pia Sundhage mislyktes med Brasil i sommerens VM- men er en personlighet i nærheten av det man beskriver. Det er selvsagt flere.

Det som er åpenbart, er at man vil ta med spillergruppen i prosessen på en annen måte enn da Riise ble ansatt. Og denne gang er det nok fornuftig.

Pia Sundhage, VM-hets

Pia Sundhage er nå ferdig som landslagstrener i Brasil.

Foto: PATRICK HAMILTON / AFP

Kanskje er Hege Riise tidenes norske fotballspiller blant kvinnene. Hun er en så merittert idrettspersonlighet at hun, til stående applaus, mottok Hedersprisen på Idrettsgallaen så tidlig som i 2014.

Året før Gerhard Heiberg mottok samme pris, bare for å sette det i perspektiv.

Ni år senere har Hege Riise blitt noe de kaller «fagsjef» i Norges Fotballforbund. Denne gang er det ingen som klapper.

Siste nytt

 • Lyn vant etter kjempetabbe

  Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

  Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

  Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

  Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Zuccarello vil spille ishockey-VM for Norge

  Mats Zuccarello åpner for å spille årets ishockey-VM for Norge «om han blir tatt ut på laget».

  Minnesota Wild er ikke med i årets NHL-sluttspill. Derfor er kalenderen fri for landslagsoppdrag for nordmannen. Han har ikke spilt VM for Norge siden i Russland i 2016.

  – Det er lenge siden han har kunnet representere landslaget og har lyst til det nå, bekrefter Zuccarello-agent Kevin Skabo til nitten.no fredag ettermiddag.

  Zuccarello spilte og scoret da det ble tap for Seattle Kraken i sesongens siste kamp i grunnspillet for Minnesota Wild. De var aldri skikkelig med i kampen om en plass i sluttspillet.

  Under fredagens pressekonferanse kom han ifølge journalisten Michael Russo med følgende melding som Russo har lagt på X.

  – Han sa at han spiller for Norge i VM om han kommer med på laget, skriver Russo.

  (NTB)

  NHL: Minnesota Wild at Tampa Bay Lightning
  Foto: Kim Klement Neitzel / Reuters
 • Kastet opp før renn – nå legger NM-vinneren opp 

  Landslagsalpinist Markus Nordgård Fossland (25) avslutter karrieren. Han sier følelsen av å risikere livet, samt vedvarende skadeproblemer, ligger bak.

  – Jeg er lettet. Jeg er sinnssykt lettet, sier Fossland til NRK etter å ha fortalt alle at han er ferdig som toppalpinist.

  – Vet du hva du skal nå?

  – Nei! Det er klart det er skummelt, men det er også sinnssykt spennende, svarer han.

  Fossland, som nylig tok NM-gull i super-G, forteller på Instagram at det er hovedsakelig tilbakevendende problemer med ryggen som utgjør en viktig del av beslutningen om å gi seg. Smertene har han hatt i seks år.

  Deretter peker han på at risikoen han tar ved å sette utfor verdens mest krevende alpinløyper også har blitt en stor belastning. 25-åringen sier perspektivet hans rundt dette har endret seg det siste året.

  – Det å kjøre verdenscuprenn i fartsdisiplinene medfører en risiko. Det trodde jeg at jeg var OK med. Å erfare at jeg ikke kan akseptere denne risikoen har vært smertefullt, frustrerende og sjokkerende, skriver Fossland – og fortsetter:

  – Å kaste opp før flesteparten av rennene i år, og følelsen av å sette livet på spill hver helg, har vært tøft. Det å oppdage at jeg ikke gir hundre prosent på renndager, har vært enda tøffere.

  (NTB / NRK)

  World cup alpint utfor Kvitfjell
  Foto: Erik Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal