Hopp til innhold
Kommentar

Lises første nederlag

Hege Riise burde aldri vært norsk landslagssjef. Nå har også Norges Fotballforbund skjønt det. For Lise Klaveness er dette det første store prestisjenederlaget som fotballpresident.

Pressekonferanse med Norges Fotballforbund

Fotballpresident Lise Klaveness under pressekonferansen fredag.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Hege Riise hadde aldri en mulighet til å lykkes i rollen. Til det var motkreftene for sterke allerede før hun ble ansatt. Evalueringen blant spillerne etter fjorårets pinlige EM-farvel skal ha gitt klare signaler i retning av at spillerne ønsket en kandidat utenfra NFF-systemet. Slik ble det ikke.

Hege Riise var ikke bare en åpenbar kandidat. Hun var den åpenbare Kronprinsessen. Etter å ha flere vesentlige trenerjobber, inkludert å være vikarsjef for Storbritannia under OL i Tokyo i 2021, var det overtydelig at trenerstillingen for Norges J19-landslag kun var en midlertidig rolle før hun skulle rykke opp i toppjobben.

WWCup Japan Norway Soccer

Landslagssjef Hege Riise får ikke fortsette som landslagstrener for kvinnene.

Foto: Alessandra Tarantino / AP

Men også fra De britiske øyer var signalene at Riise ikke var noen markant personlighet i rollen som landslagssjef.

Likevel fikk aldri spillerne viljen sin.

Hege Riise ble landslagssjef etter svenske Martin Sjögren.

Tydelig signal

Men det var et valg fra en mer og mer upopulær svenske, ikke til Hege Riise. Men for Lise Klaveness var det et tydelig signal overfor de av landslagsspillerne som var uenige.

Makten lå hos presidenten og styret, ikke blant mer eller mindre blaserte spillere. Slik bør det også være. Men her kunne det aldri bli en lykkelig løsning.

Derfor er dette er et gedigent prestisjenederlag for Lise Klaveness, men ikke noe som kommer til å henge ved hennes virke videre.

Handlingskraften Klaveness nå viser ved å ta et så umiddelbart og drastisk grep er i stedet egnet til å styrke hennes allerede sterke posisjon ytterligere.

Jan Petter Saltvedt

NRK-kommentator Jan Petter Saltvedt

Foto: Lars Thomas Nordby / NRK

Klaveness tok et valg, og sto ved det. Problemet var at valget helt åpenbart var feil. Hege Riise hadde sannsynligvis startet på sin oppsigelsestid allerede da hun erstattet Caroline Graham Hansen med Ada Hegerberg i det såkalte kapteinsteamet. Tross åpenbare meningskonflikter mellom nasjonens to største stjerner, var ingen av dem etter sigende fornøyd med beslutningen.

«Realitetsorientering», kaller Klaveness selv det de nå gjør.

Nedtur

Realiteten er at VM ble enda en nedtur for Norge. 9.-plassen isolert sett er ingen krise. Men det totale inntrykket av innsatsen og det spillemessige var ikke underholdende.

Norge har et par av verdens beste spillere, men klarer ikke konkurrere med de beste, heller ikke på kvinnesiden.

Og misnøyen var så åpenbar at den, på ganske oppsiktsvekkende vis, kom til overflaten allerede etter første kamp, der Norge ganske oppsiktsvekkende tapte for New Zealand.

Hegerberg og Riise

Landslagssjef Hege Riise her sammen med Lyon-stjernen Ada Hegerberg under VM.

Foto: Lise Åserud / NTB

New Zealand hadde aldri vunnet en VM-kamp før dette. Og har heller ikke gjort det i ettertid.

Det er lett å spekulere i overdreven spillermakt her- men den virkelige realitetsorienteringen her er at Norge risikerte at flere av de viktigste spillerne ville vurdert sin landslagsfremtid hvis ikke Riise hadde blitt sparket. Uansett om Lise Klaveness snakker om en «helhet».

Og alle fikk svaret på hvorfor offentliggjøringen av VM-evalueringen ble utsatt to ganger. I mellomtiden kom spekulasjonene om misnøye i spillergruppen – særlig overfor assistenttrener Monica Knudsen. Heller ikke her klaret Hege Riise å fremstå som den virkelige lederen.

Det er et behov for «en tydeligere lederprofil for landslaget», sa Lise Klaveness på pressekonferansen etter offentliggjøringen av NFFs beslutning denne fredagen.

Hvem dette er, vil det ble spekulert i.

Flere kandidater

Svenske Pia Sundhage mislyktes med Brasil i sommerens VM- men er en personlighet i nærheten av det man beskriver. Det er selvsagt flere.

Det som er åpenbart, er at man vil ta med spillergruppen i prosessen på en annen måte enn da Riise ble ansatt. Og denne gang er det nok fornuftig.

Pia Sundhage, VM-hets

Pia Sundhage er nå ferdig som landslagstrener i Brasil.

Foto: PATRICK HAMILTON / AFP

Kanskje er Hege Riise tidenes norske fotballspiller blant kvinnene. Hun er en så merittert idrettspersonlighet at hun, til stående applaus, mottok Hedersprisen på Idrettsgallaen så tidlig som i 2014.

Året før Gerhard Heiberg mottok samme pris, bare for å sette det i perspektiv.

Ni år senere har Hege Riise blitt noe de kaller «fagsjef» i Norges Fotballforbund. Denne gang er det ingen som klapper.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal