Hopp til innhold

Utklasset Klæbo, får ikke møte verdenseliten: – Jeg er skuffet

SJUSJØEN (NRK): Harald Østberg Amundsen (22) fikk sitt definitive gjennombrudd da han smadret Johannes Høsflot Klæbo og alle andre i norgescupen, og erkjenner at det er bittert å ikke få gå verdenscup.

STRÅLENDE RENN: Harald Østberg Amundsen imponerte stort på Natrudstilen.

Amundsen var i en klasse for seg på 15 km fristil under norgescupen på Natrudstilen lørdag morgen. Han ledet fra start og slo til slutt Johannes Høsflot Klæbo på andreplass med 17,1 sekunder.

– Når man er i veldig god form, som jeg merket jeg var i dag, da er det gøy hele veien. Da er det ikke den voldsomme smerten fra start og du kan nesten rekke å kose deg litt underveis, så det var rått, sier seierherren til NRK.

Seieren ville normalt ha skaffet ham plass på det norske laget til verdenscupen i Davos neste helg, der 15 km fristil også står på programmet.

C83FfcoQQfc

GJENNOMBRUDD: Harald Østberg Amundsen framstår som en fristilsløper av internasjonalt toppformat.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Kjipt

Men dit får ikke Harald Østberg Amundsen reise, ettersom Norge har valgt å ikke sende lag på grunn av smitterisiko.

– Jeg har jobbet mot Davos i hele år, så det er ikke til å legge skjul på at det er kjipt når man først leverer på Beitostølen og her, og det så blir det ikke noe Davos. Så jeg er skuffet over det, bekrefter han.

Hans Christer Holund, som kanskje er Norges beste på denne distansen, deltok ikke i lørdagens renn. Men store deler av norgeseliten var på plass, ikke minst Johannes Høsflot Klæbo, som vant verdenscupåpninga i Ruka forrige helg. NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland mener derfor Amundsens løp holder verdensklasse.

– Han har disponert løpet sitt helt riktig, han har gått fantastisk teknisk, det er utvilsomt at han er i god form, slik at jeg forstår at han gjerne skulle stilt til start i Davos, sier Aukland.

Selv om Amundsen er skuffet, vil han ikke kritisere Skiforbundets avgjørelse.

– Forbundet har vel tatt en riktig beslutning. Det er veldig mange faktorer som skal tas med i en sånn beslutning. Jeg som løper ser bare at jeg har lyst til å gå, men så er det mye logistikk og andre ting som sikkert er bakgrunnen for at de velger å ikke dra. Men for min del er det kjipt, gjentar han.

Sammenligner med fotball

Amundsen har heller ikke gitt opp håpet om å få reise til Tour de Ski, selv om signalene fra landslagsledelsen foreløpig er at Norge neppe deltar der heller.

frHGxal3UY8

DAGENS MANN: Harald Østberg Amundsen.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Det er en beslutning de må ta, men det finnes mange fotballag som reiser verden rundt og driver sin idrett, så hvis man får på plass tiltak og gjør ting nøye, ser jeg ingen grunn til at vi ikke skal gå skirenn. Jeg vil bruke form, det er jobben min, så det er litt kjipt, sier han.

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum har forståelse for at Amundsen gjerne skulle konkurrert, men er klar på at avgjøelsen som er tatt er riktig.

– Jeg er ikke villig til å ta noen risiko med de beste utøverne. I verste fall er det karriereødeleggende å få dette, så vi synes det er for stor risiko, sier han til NRK.

VM-aktuell

Til gjengjeld kan Harald Østberg Amundsen glede seg over at han er i ferd med å gå seg inn i diskusjonen om en VM-billett til Oberstdorf, der 15 km fristil også står på programmet.

For selv om han for de fleste er et ubeskrevet blad, er det ikke første gang den unge mannen presenterer seg.

I januar tok han NM-sølv på 15 km fri, da han kun ble slått av Finn-Hågen Krogh. Han var også nummer to på distansen i den nasjonale åpninga på Beitostølen for to uker siden, der bare Hans Christer Holund var raskere.

Derfor har Nossum følgende råd:

– Jeg råder ham til å ha øyne på VM. Og hvis han får korona, eller kommer i nærkontakt med noen og blir sittende på et hotellrom i ti dager, så går han ikke VM. Holder han den formen han har nå, og det tror jeg han skal klare ganske greit, så er han ganske aktuell for VM.

Sremt av Nakstad-historie

Jan Thomas Jensen, som fikk heng på Amundsen på sisterunden, ble nummer tre i lørdagens renn på Natrudstilen. Han kunne også vært aktuell for verdenscup utover vinteren, men har full forstålse til at Norge har trukket seg fra Davos og Dresden – og at Tour de Ski også kan ryke.

Han viser til historien NRK fredag fortalte om tidligere toppløper Maria Strøm Nakstad, som sliter med ettervirkningene av korona.

– Hvis vi reiser til land som er blodrøde og vi får det (covid-19), så kan det hende vi ikke får fortsette å drive den idretten som vi er så glade i. Så det er ikke for å være ekle skiforbundet avlyser, det er en baktanke med det, påpeker Jensen.

Sportsnyheter

Kritisk til Nordås-taktikk: – «Hvorfor fulgte du ikke din egen plan?»

Narve Gilje Nordås var sjanseløs i sesongens første Diamond League-stevne. Trener Gjert Ingebrigtsen er kritisk til taktikken underveis.

Siste nytt

  • Hovland trøblet igjen i PGA-comebacket

    Norges golfstjerne Viktor Hovland fikk en brutal start på dag to av PGA-turneringen i Charlotte i USA.

    Hovland startet på hull 10 og noterte seg for fire bogeyer på de seks første hullene. De siste tolv hullene endte tre under par og reddet dagen noe.

    Dermed endte dag to som den første med én over par.

    – Måten han snur denne dagen på, som startet så dårlig, er helt nydelig gjort, sa Discovery-kommentator Per Haugsrud.

    Turneringen i North Carolina har total premiesum på 20 millioner dollar. Enn så lenge er Xander Schauffele fra USA på topp.

    Hovland avsluttet fjorårssesongen strålende, men han har ikke klart å finne tilbake til storspillet så langt i år. Etter at han misset cuten i US Masters for en snau måned siden, tok han pause for å prioritere trening. (NTB)

    The Masters - Round One
    Foto: ANDREW REDINGTON / AFP
  • BA: Lysekloster har lagt inn protest etter cupkampen mot KFUM

    Lysekloster har lagt inn protest etter at KFUM Oslo brukte en suspendert spiller i runden før avansementet mot 2.-divisjonslaget.

    KFUM slo Lysekloster 3-2 onsdag.

    – Etter samtaler med advokater som har erfaring med slikt, har vi nå valgt å sende inn en protest, sier daglig leder Svein Kollen i Lysekloster til Bergensavisen.

    KFUM-spiller Adnan Hadzic spilte 3.-rundekampen mot Sogndal og endte opp med å få avgjørende betydning da han scoret i straffesparkkonkurransen.

    Samtidig hadde Hadzic gult kort fra både første og andre runde og skulle dermed ha vært plassert på tribunen. I neste runde slo KFUM ut Lysekloster som nå har lagt inn protest.

    En protest må varsles innen 48 timer etter kampslutt, det vil si før klokken 20 fredag. Like før fristen gikk ut, sendte Kollen og co. protesten inn til Norges Fotballforbund (NFF), skriver BA.

    I utgangspunktet er det Sogndal som er part i saken. Sogndal protesterte ikke etter nederlaget mot KFUM. NFF er kjent med tabben og har uttalt at de vil ta stilling til om det blir en sanksjonssak i neste uke, melder Bergensavisen.

    – Her har vi gjort en tabbe vi ikke har vært klar over. Det er bare å beklage det, sa daglig leder Thor Erik Stenberg i KFUM til VG. (NTB)

    NM i fotball 2024 Cup 4. runde: Lysekloster - KFUM Oslo (2-3)
    Foto: Paul S. Amundsen / NTB
  • Fiasko for skadeplaget Casper Ruud i Roma

    Det snudde fort for Casper Ruud i Roma. Etter 6-0 i det første settet ble det trøbbel for nordmannen som sviktet på grusen.

    Ruud tapte til slutt 2.-rundekampen med sifrene 6-0, 4-6, 4-6.

    De to første settene var som dag og natt for Ruud. 6-0 på en halvtime med Kecmanovic som fikk behandling for ryggtrøbbel, ble fulgt opp av at Ruud måtte inn i behandlingsrommet i sett nummer to.

    Nordmannen så ut til å strekke litt på korsryggen før han forlot grusen.

    – Han er ikke typen til å gå ut hvis det ikke er noe. Jeg tror nok han kjente noe, sa TV 2s ekspert Christer Francke.

    I det avgjørende settet endte det med tap, kun det fjerde på grus denne sesongen.

    Tapet var det første mot Kecmanovic på grus. Ruud og Kecmanovic kjenner hverandre godt. De har spilt flere doubleturneringer sammen, og de har også stått på hver sin side av nettet en rekke ganger.

    Ruud har tatt seg til semifinalen i Roma tre ganger. Han debuterte i turneringen i 2019 som kvalifiseringsspiller og tok seg til kvartfinalen. Alle fire tapene i storturneringen har vært mot en topp ti-spiller.

    Men i Roma i år sa det stopp for Ruud, som av mange ses på som den største vinnerkandidaten i Grand Slam-turneringen Roland-Garros senere i mai. (NTB)

    Casper Ruud i Roma
    Foto: TIZIANA FABI / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal