Hopp til innhold
Analyse

Han kan bli Solskjærs Kevin De Bruyne

Nysigneringen Bruno Fernandes har allerede blitt den kreative drivkraften som kan dra Manchester United opp til den livsviktige fjerdeplassen.

Solskjær og Fernandes

SOLSKJÆRS NYE ELEV: Bruno Fernandes har så langt levd opp til forventningene i sin nye klubb.

Foto: Lee Smith / Reuters

Han er gavepakken Ole Gunnar Solskjær trengte, mannen som kan redde Manchester Uniteds sesong.

Og han har kommet til unnsetning akkurat i tide.

I åtte måneder har Solskjær sett sine midtbanespillere slurve og sleive seg gjennom diverse måltørker. United har skreket ut etter en artist og sjanseskaper.

Nå har de funnet en.

Allerede etter fem kamper er Bruno Fernandes blitt motoren i laget, den kreative gnisten, playmakeren som medspillerne leter etter. Det er tydelig at United har truffet blink.

Nå er spørsmålet hvor god Fernandes kan bli.

Involvert i alt

Så langt har portugiseren scoret to mål og skapt to mål på fem kamper, fire fra start.

Det er en sterk start for 25-åringen som i januar kom til United fra Sporting Clube de Portugal for 560 millioner kroner, en sum som kan stige til 660 millioner basert på antallet kamper spilt, og til 800 millioner om han vinner visse individuelle priser.

Men målene forteller kun en del av historien.

Bruno Fernandes

Fernandes kan fort bli den avgjørende spilleren som sikrer Manchester United den viktige fjerdeplassen.

Foto: Paul Ellis / AFP

Fernandes har vist seg som en av få spillere som involverer seg i nesten alt. Han tar frispark, cornere, straffer. Når han får ballen, skjer det nesten alltid noe.

Det er en kvalitet som kjennetegner de aller beste playmakerne i verden. Og ser man på tallene, finnes det grunn til å tro at Fernandes kan bli en av dem.

Skaper ett mål per kamp

Man snakker da hovedsakelig om det han viste i Sporting. I 2018/19 hadde Fernandes 20 mål og 13 målgivende på 33 ligakamper. I høst hadde han åtte mål og syv målgivende på 17 ligakamper.

Fernandes sto altså bak nesten ett mål per ligakamp over 18 måneder.

Det er sensasjonelt.

APTOPIX Portugal Soccer Europa League

Bruno Fernandes fra tiden i Sporting CP.

Foto: Armando Franca / AP

De underliggende tallene var enda bedre. Disse måler forutsetningene for å være produktiv lenge. Om en spiller scorer 10 mål med 15 skudd, er sjansene store for at målene vil tørke opp, for ingen scorer så ofte på sine skudd over tid.

Men om en spiller scorer 10 mål med 30 skudd, betyr det at han kommer seg til sjanser oftere, og at han har bedre forutsetninger for å holde produktiviteten oppe. De mest målfarlige spillerne skyter som oftest mest.

I 2018/19 fyrte Fernandes av 3,7 skudd og la opp til 3,2 skudd per 90 minutter.

Altså var han direkte involvert i 6,9 forsøk på mål per 90 minutter.

I høst var snittet hans 7,2.

I Premier League kun én spiller matche disse tallene: Kevin De Bruyne, ligaens beste playmaker, som hadde et snitt på 7,2 før denne helgen. Så bra har Fernandes levert i Portugal.

Nå er spørsmålet om han kan gjenskape tallene fra Portugal i Premier League.

Har full frihet

Nivået er åpenbart høyere i England. Men om Fernandes nærmer seg snittet fra de siste 18 månedene, vil han være en braksuksess.

Han vil også bli Solskjærs egen Kevin De Bruyne.

Champions League - Round of 16 First Leg - Real Madrid v Manchester City

Manchester United har manglet en Kevin De Bruyne.

Foto: Susana Vera / Reuters

Store lag trenger spillere som Fernandes og De Bruyne. Både United og City møter stadig svakere lag som ligger dypt i banen og stenger av rom. De to playmakerne prøver alltid vanskelige løsninger: langskudd, innlegg, ambisiøse gjennombruddspasninger.

Dermed kaster de bort en del angrep. Men når de lykkes, skaper de som oftest et mål eller en sjanse.

De to har ulike roller. Mens De Bruyne er høyre indreløper, spiller Fernandes bak spissen; han vandrer ut på kantene, inn i boksen og dypt i banen, alt ettersom hvor rommene er.

Solskjær har gitt ham full frihet. Mot Watford og Club Brugge var Fernandes i praksis overalt.

Laster Twitter-innhold

Målscorer og servitør

Man har sett hvorfor Fernandes var så produktiv i Portugal. Mot Watford skaffet han en straffe som han scoret på selv, før han ga målgivende til Mason Greenwood.

Mot Club Brugge torsdag var han involvert i de tre første målene.

Først sørget han for at ballen havnet hos Scott McTominay, som fyrte av et skudd som førte til hands og straffe – som Fernandes selv la i nettet. Så løftet Fernandes en følsom ball over forsvaret som dalte ned hos Juan Mata, som serverte Odion Ighalo.

Deretter vant Fernandes ballen høyt i banen og fant Fred, som la opp til McTominays skudd.

Da Fernandes ruslet av banen etter 64 minutter, ledet United 3–0.

Laster Twitter-innhold

Brikken som manglet

Man kan knapt overvurdere hvor stor denne oppgraderingen er for Solskjær.

Hele sesongen har United slitt med å bryte ned defensive lag. De har tapt poeng hjemme mot lag som Crystal Palace, Burnley, Aston Villa og Wolverhampton.

De har et solid forsvar og en lang liste ballvinnere.

Men de har manglet en De Bruyne.

Alternativene i rollen bak spissen har vært Jesse Lingard, Juan Mata og Andreas Pereira. Denne trioen har til sammen ett mål og fem målgivende på 56 ligakamper denne sesongen.

Det er nærmest ufattelig at en klubb som United har hatt så svake spillere i en så viktig posisjon.

APTOPIX Britain Soccer FA Cup

Alternativene i rollen bak spissen har vært Jesse Lingard, Juan Mata og Andreas Pereira (bildet).

Foto: Rui Vieira / AP

Fernandes forbedrer i tillegg United på dødballer. Før han kom, hadde United kun scoret fire dødballmål i ligaen denne sesongen, et lavt antall for et lag som får så mange cornere og som har så mange sterke hodespillere.

Mot Chelsea slo Fernandes en corner som kaptein Harry Maguire har stanget inn. Det blir neppe den siste.

Fernandes har også scoret på sine to straffer. Det kan virke som en selvfølge, men det er ikke det for United, som har bommet på fire straffer denne sesongen.

Fjær i hatten

Allerede kan man si at Fernandes er en fjær i hatten for Solskjær.

Før Solskjær fikk jobben, hadde United hatt flere år med kaotisk rekruttering. Under nordmannen har de nå truffet på sine fire store investeringer: Maguire, Daniel James, Aaron Wan-Bissaka og Fernandes.

Det er den største forbedringen ligger om man sammenligner Solskjær med José Mourinho.

Fernandes vil i tillegg gjøre det lettere for United å selge Paul Pogba i sommer. Den franske stjernen sa i fjor at han ønsket en ny utfordring, men klubben tviholdt på ham, og siden det har Pogba vært skadet nesten konstant.

Nå som United har en playmaker i toppklasse som er skadefri og ønsker å spille for dem, både kan og bør de selge Pogba.

Men først vil United konsentrere seg om kappløpet om topp fire, som gir billett til den lukrative mesterligaen. Der kan Fernandes fort utgjøre forskjellen.

Gjør han det, vil han ha gjort opp for overgangssummen allerede.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Lilleberg og Pettersen ønsker å være med i VM: – Selvfølgelig har jeg lyst

    De to USA-proffene Emil Lilleberg og Mathias Emilio Pettersen har forsikret landslagssjef Tobias Johansson om at de ønsker å bidra for landslaget under VM.

    Spillerne er riktignok avhengig av hvordan det går i sluttspillet for sine respektive lag. Lillebergs Tampa Bay Lightning ligger under 0-3 i kamper mot Florida Panthers, mens Emilio Pettersens Texas Stars slo ut Manitoba Moose og møter Milwaukee Admirals i en best av fem-serie.

    – Jeg spiste middag med Emil for en måned siden, og han var veldig positiv til VM-spill når han er ferdig der borte. Men det er usikkert om Tampa vil sende ham til Syracuse, eller hva som skjer når de eventuelt ryker ut, sier Johansson til nitten.no.

    Første kamp for Emilio Pettersen & co. spilles først 2. mai. Serien avsluttes så sent som 12. mai, dersom de spiller alle de fem kampene.

    – Jeg prøver å ha fokus på sluttspillet her nå, men selvfølgelig har jeg lyst til å spille VM om det åpner seg opp en mulighet for det, sier Pettersen.

    – Kan du reise dersom dere ryker i neste runde med Texas Stars?

    – Jeg er usikker på hva som skjer med Dallas i sluttspillet, så jeg må ta det som det kommer da. Jeg kan ikke si noe 100 prosent nå, svarer han.

    Fra før har veteranene Mats Zuccarello og Patrick Thoresen stilt seg tilgjengelig til verdensmesterskapet i Praha, som spilles fra 10. til 26. mai.

    (©NTB)

    eFmZjB-LXIs
    Foto: NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal