Haalands forvandling: Styrkeøkter med «hemmelig» trener

MARBELLA/OSLO (NRK): Digital styrketrening, detaljstyrt kosthold og nære støttespillere. Erling Braut Haaland trekker frem noen nøkler for sin rekordraske utvikling.

Haaland

STORE SKRITT: Erling Braut Haaland skapte overskrifter over hele verden med sine ni mål mot Honduras i U20-VM i 2019 (t.v.). Denne sesongen ble han toppscorer i mesterligaen med ti mål.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg/Wolfgang Rattay / NTB/AFP

Det er imidlertid ikke en oppskrift av den enkle sorten.

Haaland selv er heller ikke sikker, til tross for at det er han som står med ingrediensene.

20-åringen myser smilende når NRK åpner spørsmålet med å trekke frem tittelen som tidenes yngste toppscorer i mesterligaen.

Han blir neppe lei av å høre nettopp det.

Fra før har han slått rekord etter rekord med sin unge alder.

Den yngste til å nå 20 mål i mesterligaen, den yngste til å score i seks mesterligakamper på rad, og nå er han altså den yngste toppscoreren i mesterligaen noensinne.

65 år med den gjeveste klubbturneringen i verden, og ingen har klart det tidligere enn en 20-åring fra Jæren.

Haaland trekker frem at det nå er to år og én dag siden han scoret ni mål for Norge mot Honduras i U20-VM.

Maktdemonstrasjonen var på mange måter et varsku til fotballverdenen. I dag er det nok mange midtstoppere som lurer på hva som egentlig traff dem.

Det ble målbonanza i Polen da Norge møtte Honduras.

Det ble målbonanza i Polen da Norge møtte Honduras.

Bygd muskler over Zoom

Den fysiske utviklingen er naturlig nok den mest synlige.

Haaland tallfestet det også overfor Viasat denne helgen: Åtte kilo muskler på halvannet år.

Men til tross for at han er både større og tyngre, er han bare blitt raskere. Det er en uslåelig kombinasjon i dagens fotball.

– Jeg tok store skritt der. Jeg trente mye mer rett, og jeg trente på Zoom hele året og i fjor med en kar jeg kjenner. Jeg tok steg der, og jeg har spesialisert meg mer på mat. Jeg er blitt raskere og lagt på meg. Det er ikke noe som er bedre enn det, sier Haaland og gliser.

Den fysiske pakken gjør Haaland til tider uhåndterlig. Vi så det senest i den tyske cupfinalen mot RB Leipzig.

Haaland, Upamecano

SATTE SPOR: Her er Erling Braut Haaland og Dayot Upamecano i én av mange dueller under cupfinalen 13. mai.

Foto: MAJA HITIJ / Reuters

Bayern München-klare Dayot Upamecano prøvde å stoppe Dortmund-spissen i boksen, men midtstopperen måtte ta telling i forsøket.

Haaland ønsker ikke å navngi treneren som har hjulpet ham, men Nettavisen har tidligere skrevet at spissen blant annet har brukt den personlige treneren Lucas Kruel. Brasilianeren har samarbeidet med flere kjente fotballspillere.

Haaland ønsker heller ikke å gå inn på treningsmetoder, men han forteller at han ikke har trent med én vekt under Zoom-øktene.

– Jeg er veldig interessert i trening, og ikke bare trening på den måten, men å trene på riktig måte for kroppen min. Da fant jeg ut at jeg ville prøve ham, og det har funket bra så langt, sier Haaland.

Trekker frem støttespiller

«Bra» er ingen overdrivelse. Nylig stemte supporterne ham frem som sesongens spiller i Bundesliga til tross for at Robert Lewandowski satte scoringsrekord med vanvittige 41 mål.

Lewandowski, Haaland.

TUNG DUELL: Bayern München-spiss Robert Lewandowski nådde 41 mål i aller siste seriekamp, mens Erling Braut Haaland noterte seg for 27. Her fra møtet mellom gigantene 6. mars.

Foto: ANDREAS GEBERT / AFP

Siden nimålsshowet mot Honduras har Haaland levert uke inn og uke ut, enten det har vært for Red Bull Salzburg, Dortmund eller Norge.

Dette handler også om det fysiske, men ikke minst det mentale. Haaland har tidligere forklart hvordan han bruker meditasjon for å koble av, men han bruker også en annen støttespiller: Ivar Eggja.

På spørsmål fra VG om det mentale og om det er noen spesielle han lytter til, svarer Haaland:

– Da kommer onkel Ivar inn. Han har støttet meg fint med ting og tang. Vi kobler fint av sammen. Det gjelder å koble mest mulig av når jeg er i den situasjonen jeg er i, og være klar når jeg skal være klar. Når jeg ikke spiller en kamp, gjelder det å koble helt av slik at hjernen får ro. Det er et voldsomt kjør til tider, og det gjelder å være ekstrem på å koble av og være ekstremt påkoblet når du er påkoblet, sier Haaland.

Eggja er i likhet med pappa Alfie Haaland blant støttespillerne som er tettest på spissen.

Den ekstreme «påkoblingen» er en egenskap Haaland har hatt hele veien, ifølge tidligere Bryne-trener Alf Ingve Berntsen. Han har fortalt hvordan Haalands vinnerskalle fikk ham til å yte maksimalt på hver trening og i hver kamp også i ung alder.

– En gudegave

Landslagssjef Ståle Solbakken påpeker at Haaland utvilsomt har den mentale verktøykassen i orden når spissen presterer så jevnt så lenge.

Ståle Solbakken

IMPONERT: Landslagssjef Ståle Solbakken.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

Solbakken fremhever også at Haaland har vært heldig med genene. Det er slettes ikke alt som kan gis en oppskrift.

– Han har fått en gudegave fra naturens side, også. Når du i den alderen jevnt og trutt bygger kropp og muskler. Han er nøye med kosthold og trening, og så får du også noe ekstra fra naturen, sier Solbakken.

Kanskje er det naturen som gjør Haaland litt usikker på oppskriften. Eller alle de små og store valgene, som tilsynelatende har truffet blink så langt i karrieren.

For selv om Haaland har mange forklaringer, har han ikke svaret på hvorfor nettopp han er blitt så god så tidlig.

– Det er et godt spørsmål. Jeg har rett og slett ikke peiling selv. Jeg har gjort de riktige tingene. Det er lett å si her hva jeg har gjort, men jeg har egentlig bare tatt sjansene da jeg fikk dem, sier Haaland.

Haaland, Solbakken.

NY SJANSE: Erling Braut Haaland fikk overraskende nok ingen nettkjenning under forrige landslagssamling, men nå venter nye muligheter mot Luxembourg og Hellas.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

Siste nytt

 • Landskamper ikke i fare for Normann

  Midtbanespilleren Mathias Normann forlot banen med det som lignet en hamstringskade i Norwichs bortekamp mot Everton lørdag.

  Nå kommer Normanns agent Imad El Hammichi med en beroligende melding før de kommende VM-kvalifiseringskampene.

  Han bekrefter overfor NRK at det ikke er noen grunn til å frykte at Normann blir satt ut av spill fremover.

  – Det var kun krampe, landskampene er ikke i fare, opplyser El Hammichi til NRK lørdag kveld.

  Det er gode nyheter for landslagssjef Ståle Solbakken, som tar ut troppen til de kommende VM-kvalikkampene kommende tirsdag. Tyrkia-kampen (borte) spilles 8. oktober.

  OuuGWq1wlL8
  Foto: MOLLY DARLINGTON / Reuters
 • Hynne med god 800 meter på Bislett

  Hedda Hynne leverte en god 800 meter under Kvalheimmila på Bislett stadion lørdag kveld. Tiden 2.01,30 er blant hennes bedre denne sesongen.

  Etter å ha levert en meget sterk fjorårssesong, der hun forbedret norgesrekorden med nesten to sekunder, har ikke Hynne fått til de beste tidene denne sesongen. Hennes årsbeste fra Stockholm i juli lyder 1.59,82 og er klart bak norgesrekorden på 1.58,10.

  Selv om tiden er blant Hynnes bedre denne sesongen, hadde hun nok håpet på bedre lørdag. For elleve dager siden leverte hun 1.59,98 i Sveits, og hun satte norsk bestenotering på 600 meter i Bergen sist lørdag, så formen har vært stigende.

  Lørdag hadde hun med seg klubbvenninne Malin Nyfors som hare, men måtte ellers klare seg alene på tartandekket.

  (©NTB)

  Hedda Hynne
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Ajers Brentford i ellevill målfest

  Kristoffer Ajer (bildet) og Brentford fortsetter å imponere i Premier League. Lørdag kveld sikret de et sterkt poeng hjemme mot Liverpool – i en kamp der lagene ikke ga seg før de hadde scoret tre hver.

  – Jeg vet ikke om ordet nyte er ordet. Det var en vill kamp. De fortjente sine tre mål, slik de spilte. Vi kunne åpenbart ikke håndtere med langpasningene deres, men vi skulle scoret flere mål, sier Liverpool-manager Jürgen Klopp til Sky Sports etter kampen.

  Det var Brentford som åpnet scoringsfesten på Brentford Community Stadium.

  Et innøvd frisparktrekk etter en snau halvtime endte til slutt med at midtstopper Ethan Pinnock skled inn 1-0-ledelsen til enorm jubel blant hjemmefansen.

  Det tok likevel bare fire minutter før de var godt nede på jorden igjen, da Diogo Jota like bak ryggen på Ajer stanget inn utligningen.

  Han var involvert allerede da Mohamed Salah i det sjuende minutt var nær ved å sette sitt 100. Premier League-mål. Han ble slått gjennom av Diogo Jota, og Salah unngikk offsidefella fordi Ajer ikke var på linje med lagkameratene. Han rettet derimot selv opp ved å kaste seg inn mot mål og ryddet unna like før ballen passerte streken.

  – Jeg fikk en skikkelig vekker i den duellen. Jeg kjente også at det nappet godt i hamstringen da jeg klarerte. Det er nok en liten strekk, men jeg klarte å komme meg gjennom, sa Ajer, som likevel ikke tror landskampen mot Tyrkia om to uker er i fare.


  Etter hvilen fortsatte lagene i et periodevis heseblesende tempo.

  Men Fabinho vartet opp med noen sekunders ro da han prikket en perfekt ball til Mohamed Salah i bakrom like før timen var spilt. Egypteren takket og bukket, og satte inn sitt 100. Premier League-mål på bare 151 kamper.

  Men kampen hadde enda flere scoringer i seg. Ajer var igjen involvert da han slo innlegget som senere endte med utligning signert Brentfords Vitaly Janelt. Kort tid senere sendte Curtis Jones Liverpool tilbake i føringen.

  Om hjemmefansen tok av ved den første og andre scoringen, gikk de av hengslene åtte minutter før slutt. Da sørget nemlig Yoane Wissa for 3-3 og kampens siste scoring.

  – Det var en vanvittig kamp. De hadde sine muligheter, men vi spilte virkelig bra, var solide og det var en god kamp selv for de nøytrale, sier Brentfords keeperhelt David Raya til BBC.

Sendeplan

Kl. Program Kanal