Hopp til innhold

Haalands forvandling: Styrkeøkter med «hemmelig» trener

MARBELLA/OSLO (NRK): Digital styrketrening, detaljstyrt kosthold og nære støttespillere. Erling Braut Haaland trekker frem noen nøkler for sin rekordraske utvikling.

Haaland

STORE SKRITT: Erling Braut Haaland skapte overskrifter over hele verden med sine ni mål mot Honduras i U20-VM i 2019 (t.v.). Denne sesongen ble han toppscorer i mesterligaen med ti mål.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg/Wolfgang Rattay / NTB/AFP

Det er imidlertid ikke en oppskrift av den enkle sorten.

Haaland selv er heller ikke sikker, til tross for at det er han som står med ingrediensene.

20-åringen myser smilende når NRK åpner spørsmålet med å trekke frem tittelen som tidenes yngste toppscorer i mesterligaen.

Han blir neppe lei av å høre nettopp det.

Fra før har han slått rekord etter rekord med sin unge alder.

Den yngste til å nå 20 mål i mesterligaen, den yngste til å score i seks mesterligakamper på rad, og nå er han altså den yngste toppscoreren i mesterligaen noensinne.

65 år med den gjeveste klubbturneringen i verden, og ingen har klart det tidligere enn en 20-åring fra Jæren.

Haaland trekker frem at det nå er to år og én dag siden han scoret ni mål for Norge mot Honduras i U20-VM.

Maktdemonstrasjonen var på mange måter et varsku til fotballverdenen. I dag er det nok mange midtstoppere som lurer på hva som egentlig traff dem.

Det ble målbonanza i Polen da Norge møtte Honduras.

Det ble målbonanza i Polen da Norge møtte Honduras.

Bygd muskler over Zoom

Den fysiske utviklingen er naturlig nok den mest synlige.

Haaland tallfestet det også overfor Viasat denne helgen: Åtte kilo muskler på halvannet år.

Men til tross for at han er både større og tyngre, er han bare blitt raskere. Det er en uslåelig kombinasjon i dagens fotball.

– Jeg tok store skritt der. Jeg trente mye mer rett, og jeg trente på Zoom hele året og i fjor med en kar jeg kjenner. Jeg tok steg der, og jeg har spesialisert meg mer på mat. Jeg er blitt raskere og lagt på meg. Det er ikke noe som er bedre enn det, sier Haaland og gliser.

Den fysiske pakken gjør Haaland til tider uhåndterlig. Vi så det senest i den tyske cupfinalen mot RB Leipzig.

Haaland, Upamecano

SATTE SPOR: Her er Erling Braut Haaland og Dayot Upamecano i én av mange dueller under cupfinalen 13. mai.

Foto: MAJA HITIJ / Reuters

Bayern München-klare Dayot Upamecano prøvde å stoppe Dortmund-spissen i boksen, men midtstopperen måtte ta telling i forsøket.

Haaland ønsker ikke å navngi treneren som har hjulpet ham, men Nettavisen har tidligere skrevet at spissen blant annet har brukt den personlige treneren Lucas Kruel. Brasilianeren har samarbeidet med flere kjente fotballspillere.

Haaland ønsker heller ikke å gå inn på treningsmetoder, men han forteller at han ikke har trent med én vekt under Zoom-øktene.

– Jeg er veldig interessert i trening, og ikke bare trening på den måten, men å trene på riktig måte for kroppen min. Da fant jeg ut at jeg ville prøve ham, og det har funket bra så langt, sier Haaland.

Trekker frem støttespiller

«Bra» er ingen overdrivelse. Nylig stemte supporterne ham frem som sesongens spiller i Bundesliga til tross for at Robert Lewandowski satte scoringsrekord med vanvittige 41 mål.

Lewandowski, Haaland.

TUNG DUELL: Bayern München-spiss Robert Lewandowski nådde 41 mål i aller siste seriekamp, mens Erling Braut Haaland noterte seg for 27. Her fra møtet mellom gigantene 6. mars.

Foto: ANDREAS GEBERT / AFP

Siden nimålsshowet mot Honduras har Haaland levert uke inn og uke ut, enten det har vært for Red Bull Salzburg, Dortmund eller Norge.

Dette handler også om det fysiske, men ikke minst det mentale. Haaland har tidligere forklart hvordan han bruker meditasjon for å koble av, men han bruker også en annen støttespiller: Ivar Eggja.

På spørsmål fra VG om det mentale og om det er noen spesielle han lytter til, svarer Haaland:

– Da kommer onkel Ivar inn. Han har støttet meg fint med ting og tang. Vi kobler fint av sammen. Det gjelder å koble mest mulig av når jeg er i den situasjonen jeg er i, og være klar når jeg skal være klar. Når jeg ikke spiller en kamp, gjelder det å koble helt av slik at hjernen får ro. Det er et voldsomt kjør til tider, og det gjelder å være ekstrem på å koble av og være ekstremt påkoblet når du er påkoblet, sier Haaland.

Eggja er i likhet med pappa Alfie Haaland blant støttespillerne som er tettest på spissen.

Den ekstreme «påkoblingen» er en egenskap Haaland har hatt hele veien, ifølge tidligere Bryne-trener Alf Ingve Berntsen. Han har fortalt hvordan Haalands vinnerskalle fikk ham til å yte maksimalt på hver trening og i hver kamp også i ung alder.

– En gudegave

Landslagssjef Ståle Solbakken påpeker at Haaland utvilsomt har den mentale verktøykassen i orden når spissen presterer så jevnt så lenge.

Ståle Solbakken

IMPONERT: Landslagssjef Ståle Solbakken.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

Solbakken fremhever også at Haaland har vært heldig med genene. Det er slettes ikke alt som kan gis en oppskrift.

– Han har fått en gudegave fra naturens side, også. Når du i den alderen jevnt og trutt bygger kropp og muskler. Han er nøye med kosthold og trening, og så får du også noe ekstra fra naturen, sier Solbakken.

Kanskje er det naturen som gjør Haaland litt usikker på oppskriften. Eller alle de små og store valgene, som tilsynelatende har truffet blink så langt i karrieren.

For selv om Haaland har mange forklaringer, har han ikke svaret på hvorfor nettopp han er blitt så god så tidlig.

– Det er et godt spørsmål. Jeg har rett og slett ikke peiling selv. Jeg har gjort de riktige tingene. Det er lett å si her hva jeg har gjort, men jeg har egentlig bare tatt sjansene da jeg fikk dem, sier Haaland.

Haaland, Solbakken.

NY SJANSE: Erling Braut Haaland fikk overraskende nok ingen nettkjenning under forrige landslagssamling, men nå venter nye muligheter mot Luxembourg og Hellas.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

Sportsnyheter

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

Siste nytt

  • Haaland nominert til gjev Premier League-pris

    Erling Braut Haaland kan bli kåret til årets unge spiller i Premier League denne sesongen. Kampen om hederbevisningen er imidlertid beintøff.

    Nominasjonene til prisen ble offentliggjort av Premier League torsdag. Haaland er én av åtte spillere det kan stemmes på.

    En av de tøffeste utfordrerne blir etter alle solemerker klubbkamerat Phil Foden. Manchester City-stjernen, som i likhet med Haaland er 23 år, har vært strålende for de lyseblå.

    Det er fansen som skal stemme fram vinneren av prisen. Forrige sesong gikk den til Haaland. Før det ble det to strake priser til Foden.

    (NTB)

    RARQbR4LYDw
    Foto: AP
  • Slik blir «nye» Tour de Ski

    Langrennssportens tradisjonsrike Tour de Ski-konsept dukker opp i ny drakt kommende vinter. For første gang skal alle konkurransene gå i et og samme land.

    Det er klart etter denne ukens møtevirksomhet i langrennskomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS).

    Den 19. utgaven av touren starter i vante omgivelser i Toblach lørdag 28. desember. Deretter følger ytterligere tre renn samme sted, før sirkuset forflytter seg til Val di Fiemme.

    Der venter ytterligere tre renn, med den etter hvert så velkjente kraftprøven opp monsterbakken Alpe Cermis som avslutningen. Kommende vinter består dermed Touren av i alt sju etapper.

    Bak den historiske beslutningen som nå er tatt ligger det blant annet miljøhensyn.

    (NTB)

    Tour de ski 2022/23
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Ukrainas idrettsminister: – Russland bruker idretten kun som et PR-verktøy

    Russlands planer om å avholde et «alternativ-OL» beviser at landet bare ønsker å bruke idretten som propaganda, hevder Ukrainas fungerende sportsminister Matviy Bidnyi.

    Russland planlegger i september å arrangere Vennskapslekene, et kjempearrangement som skal gå av stabelen i Moskva og Jekaterinburg etter Paris-OL. Det har ført til sterke reaksjoner, blant annet fra IOC.

    Ukrainas fungerende idrettsminister Bidnyi ser Vennskapslekene som et eksempel på at Russland prøver å skape uorden også i idretten.

    – Etter at Russland, på statlig nivå, bestemte seg for å finansiere de såkalte Vennskapslekene og etablerte «International Association of Friendship» for å organisere dette arrangementet, viste det seg for hele verden at de ignorerer de olympiske prinsippene, sier han i et epost-intervju med AFP.

    – De prøver bare å bruke idretten til propaganda, for å skjule den aggressive krigen som føres bak en fasade av idretts-PR.

    Det store flertallet av russiske og belarusiske idrettsutøvere oppfyller ikke vilkårene som kreves for at de skal kunne konkurrere som nøytrale i Paris-OL. Vennskapslekene blir således en sjanse til å konkurrere i et stort mesterskap i 2024.

    Fra russisk hold er det samtidig hevdet at arrangementet ikke er tenkt som en konkurrent til OL.

    (NTB)

    rHPjPlkcEl0
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal