Hopp til innhold

Haalands forvandling: Styrkeøkter med «hemmelig» trener

MARBELLA/OSLO (NRK): Digital styrketrening, detaljstyrt kosthold og nære støttespillere. Erling Braut Haaland trekker frem noen nøkler for sin rekordraske utvikling.

Haaland

STORE SKRITT: Erling Braut Haaland skapte overskrifter over hele verden med sine ni mål mot Honduras i U20-VM i 2019 (t.v.). Denne sesongen ble han toppscorer i mesterligaen med ti mål.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg/Wolfgang Rattay / NTB/AFP

Det er imidlertid ikke en oppskrift av den enkle sorten.

Haaland selv er heller ikke sikker, til tross for at det er han som står med ingrediensene.

20-åringen myser smilende når NRK åpner spørsmålet med å trekke frem tittelen som tidenes yngste toppscorer i mesterligaen.

Han blir neppe lei av å høre nettopp det.

Fra før har han slått rekord etter rekord med sin unge alder.

Den yngste til å nå 20 mål i mesterligaen, den yngste til å score i seks mesterligakamper på rad, og nå er han altså den yngste toppscoreren i mesterligaen noensinne.

65 år med den gjeveste klubbturneringen i verden, og ingen har klart det tidligere enn en 20-åring fra Jæren.

Haaland trekker frem at det nå er to år og én dag siden han scoret ni mål for Norge mot Honduras i U20-VM.

Maktdemonstrasjonen var på mange måter et varsku til fotballverdenen. I dag er det nok mange midtstoppere som lurer på hva som egentlig traff dem.

Det ble målbonanza i Polen da Norge møtte Honduras.

Det ble målbonanza i Polen da Norge møtte Honduras.

Bygd muskler over Zoom

Den fysiske utviklingen er naturlig nok den mest synlige.

Haaland tallfestet det også overfor Viasat denne helgen: Åtte kilo muskler på halvannet år.

Men til tross for at han er både større og tyngre, er han bare blitt raskere. Det er en uslåelig kombinasjon i dagens fotball.

– Jeg tok store skritt der. Jeg trente mye mer rett, og jeg trente på Zoom hele året og i fjor med en kar jeg kjenner. Jeg tok steg der, og jeg har spesialisert meg mer på mat. Jeg er blitt raskere og lagt på meg. Det er ikke noe som er bedre enn det, sier Haaland og gliser.

Den fysiske pakken gjør Haaland til tider uhåndterlig. Vi så det senest i den tyske cupfinalen mot RB Leipzig.

Haaland, Upamecano

SATTE SPOR: Her er Erling Braut Haaland og Dayot Upamecano i én av mange dueller under cupfinalen 13. mai.

Foto: MAJA HITIJ / Reuters

Bayern München-klare Dayot Upamecano prøvde å stoppe Dortmund-spissen i boksen, men midtstopperen måtte ta telling i forsøket.

Haaland ønsker ikke å navngi treneren som har hjulpet ham, men Nettavisen har tidligere skrevet at spissen blant annet har brukt den personlige treneren Lucas Kruel. Brasilianeren har samarbeidet med flere kjente fotballspillere.

Haaland ønsker heller ikke å gå inn på treningsmetoder, men han forteller at han ikke har trent med én vekt under Zoom-øktene.

– Jeg er veldig interessert i trening, og ikke bare trening på den måten, men å trene på riktig måte for kroppen min. Da fant jeg ut at jeg ville prøve ham, og det har funket bra så langt, sier Haaland.

Trekker frem støttespiller

«Bra» er ingen overdrivelse. Nylig stemte supporterne ham frem som sesongens spiller i Bundesliga til tross for at Robert Lewandowski satte scoringsrekord med vanvittige 41 mål.

Lewandowski, Haaland.

TUNG DUELL: Bayern München-spiss Robert Lewandowski nådde 41 mål i aller siste seriekamp, mens Erling Braut Haaland noterte seg for 27. Her fra møtet mellom gigantene 6. mars.

Foto: ANDREAS GEBERT / AFP

Siden nimålsshowet mot Honduras har Haaland levert uke inn og uke ut, enten det har vært for Red Bull Salzburg, Dortmund eller Norge.

Dette handler også om det fysiske, men ikke minst det mentale. Haaland har tidligere forklart hvordan han bruker meditasjon for å koble av, men han bruker også en annen støttespiller: Ivar Eggja.

På spørsmål fra VG om det mentale og om det er noen spesielle han lytter til, svarer Haaland:

– Da kommer onkel Ivar inn. Han har støttet meg fint med ting og tang. Vi kobler fint av sammen. Det gjelder å koble mest mulig av når jeg er i den situasjonen jeg er i, og være klar når jeg skal være klar. Når jeg ikke spiller en kamp, gjelder det å koble helt av slik at hjernen får ro. Det er et voldsomt kjør til tider, og det gjelder å være ekstrem på å koble av og være ekstremt påkoblet når du er påkoblet, sier Haaland.

Eggja er i likhet med pappa Alfie Haaland blant støttespillerne som er tettest på spissen.

Den ekstreme «påkoblingen» er en egenskap Haaland har hatt hele veien, ifølge tidligere Bryne-trener Alf Ingve Berntsen. Han har fortalt hvordan Haalands vinnerskalle fikk ham til å yte maksimalt på hver trening og i hver kamp også i ung alder.

– En gudegave

Landslagssjef Ståle Solbakken påpeker at Haaland utvilsomt har den mentale verktøykassen i orden når spissen presterer så jevnt så lenge.

Ståle Solbakken

IMPONERT: Landslagssjef Ståle Solbakken.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

Solbakken fremhever også at Haaland har vært heldig med genene. Det er slettes ikke alt som kan gis en oppskrift.

– Han har fått en gudegave fra naturens side, også. Når du i den alderen jevnt og trutt bygger kropp og muskler. Han er nøye med kosthold og trening, og så får du også noe ekstra fra naturen, sier Solbakken.

Kanskje er det naturen som gjør Haaland litt usikker på oppskriften. Eller alle de små og store valgene, som tilsynelatende har truffet blink så langt i karrieren.

For selv om Haaland har mange forklaringer, har han ikke svaret på hvorfor nettopp han er blitt så god så tidlig.

– Det er et godt spørsmål. Jeg har rett og slett ikke peiling selv. Jeg har gjort de riktige tingene. Det er lett å si her hva jeg har gjort, men jeg har egentlig bare tatt sjansene da jeg fikk dem, sier Haaland.

Haaland, Solbakken.

NY SJANSE: Erling Braut Haaland fikk overraskende nok ingen nettkjenning under forrige landslagssamling, men nå venter nye muligheter mot Luxembourg og Hellas.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

Siste nytt

 • Olaussen delaktig i dobbeltriumf – NTNUI beste norske lag i Venla-stafetten

  Marie Olaussen var svært delaktig da Store Tunas kvinnelige orienteringsløpere fullførte en gjev dobbeltriumf med seier i Venla-stafetten i Finland.

  Olaussen løp den lengste etappen i Tiomila, mens hun løp 2. etappe lørdag og løftet laget fra 22.- til 2.-plass med beste etappetid.

  NTNUI ble beste norske lag på sjetteplass, slått med 8.57 minutter av vinnerlaget.

  – Vi er godt fornøyde, sa ankerkvinne Ane Dyrkorn.

  Mennenes stafett løpes over sju etapper natt til søndag.

  (NTB)

  Marie Olaussen
  Foto: NTB
 • Horten gjenvalgt som skiskytterpresident

  Arne Horten ble lørdag gjenvalgt som president i Norges Skiskytterforbund for fire nye år. Det skjedde under forbundstinget på Gardermoen.

  Det ble valgt inn ett nytt styremedlem i Morten Hage, og ett nytt varamedlem.

  – Dette er et solid styre med bred og variert erfaring, som representerer norsk skiskyting på en god måte. Jeg føler meg trygg på at dette styret vil sørge for spennende utvikling for Norges Skiskytterforbund i årene framover, sier president Horten i en uttalelse.

  Dette er styret:

  President: Arne Horten (gjenvalg, 4 år).

  Visepresident organisasjon: Gunhild Kvistad (ikke på valg).

  Visepresident sport: Gjermund Hol (gjenvalg, 4 år).

  Medlemmer: Toril Bakka Nygård (ikke på valg), Bjørn Tore Årevik (ikke på valg), Annelise Flaa (gjenvalg, 4 år), Morten Hage (ny, 4 år).

  1. varamedlem: Nancy Stien Schreiner (gjenvalg, 2 år).

  2. varamedlem: Sondre Bollum (ny, 2 år).

  Skiskytterpresident, Arne Horten
  Foto: Sondre Hensema Eriksen
 • Oliver Solberg vant EM-runde i rally – slo faren med seks minutter

  Oliver Solberg tok en klar seier i Royal Rally of Scandinavia i Karlstad. Han vant 12 av de 17 fartsprøvene, deriblant de ni siste.

  På forhånd ble det snakket om duellen mellom far og sønn Solberg. Tidligere verdensmester Petter Solberg (49) gjorde comeback som rallyfører og ville utfordre sønnen på 22, men han var ikke i nærheten og endte på 15.-plass over seks minutter bak junior.

  – Jeg følte mye press før helgen, for jeg ville forsvare fjorårsseieren. Fredagen gikk ikke helt som jeg ville, men i dag hadde jeg god kontroll og høy fart. For en lettelse, sa Oliver Solberg til arrangøren.

  Frank Tore Larsen og Mads Østberg sørget for at det var norsk på fjerde- og femteplass. Begge var omkring halvannet minutt bak vinneren, og det skilte drøyt fem sekunder mellom dem.

  Oliver Solberg kjører på svensk lisens.

  (NTB)

  Solberg Rally Wales
  Foto: Team Solberg Media Office Timo Anis

Sendeplan

Kl. Program Kanal