Hopp til innhold

Haalands forvandling: Styrkeøkter med «hemmelig» trener

MARBELLA/OSLO (NRK): Digital styrketrening, detaljstyrt kosthold og nære støttespillere. Erling Braut Haaland trekker frem noen nøkler for sin rekordraske utvikling.

Haaland

STORE SKRITT: Erling Braut Haaland skapte overskrifter over hele verden med sine ni mål mot Honduras i U20-VM i 2019 (t.v.). Denne sesongen ble han toppscorer i mesterligaen med ti mål.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg/Wolfgang Rattay / NTB/AFP

Det er imidlertid ikke en oppskrift av den enkle sorten.

Haaland selv er heller ikke sikker, til tross for at det er han som står med ingrediensene.

20-åringen myser smilende når NRK åpner spørsmålet med å trekke frem tittelen som tidenes yngste toppscorer i mesterligaen.

Han blir neppe lei av å høre nettopp det.

Fra før har han slått rekord etter rekord med sin unge alder.

Den yngste til å nå 20 mål i mesterligaen, den yngste til å score i seks mesterligakamper på rad, og nå er han altså den yngste toppscoreren i mesterligaen noensinne.

65 år med den gjeveste klubbturneringen i verden, og ingen har klart det tidligere enn en 20-åring fra Jæren.

Haaland trekker frem at det nå er to år og én dag siden han scoret ni mål for Norge mot Honduras i U20-VM.

Maktdemonstrasjonen var på mange måter et varsku til fotballverdenen. I dag er det nok mange midtstoppere som lurer på hva som egentlig traff dem.

Det ble målbonanza i Polen da Norge møtte Honduras.

Det ble målbonanza i Polen da Norge møtte Honduras.

Bygd muskler over Zoom

Den fysiske utviklingen er naturlig nok den mest synlige.

Haaland tallfestet det også overfor Viasat denne helgen: Åtte kilo muskler på halvannet år.

Men til tross for at han er både større og tyngre, er han bare blitt raskere. Det er en uslåelig kombinasjon i dagens fotball.

– Jeg tok store skritt der. Jeg trente mye mer rett, og jeg trente på Zoom hele året og i fjor med en kar jeg kjenner. Jeg tok steg der, og jeg har spesialisert meg mer på mat. Jeg er blitt raskere og lagt på meg. Det er ikke noe som er bedre enn det, sier Haaland og gliser.

Den fysiske pakken gjør Haaland til tider uhåndterlig. Vi så det senest i den tyske cupfinalen mot RB Leipzig.

Haaland, Upamecano

SATTE SPOR: Her er Erling Braut Haaland og Dayot Upamecano i én av mange dueller under cupfinalen 13. mai.

Foto: MAJA HITIJ / Reuters

Bayern München-klare Dayot Upamecano prøvde å stoppe Dortmund-spissen i boksen, men midtstopperen måtte ta telling i forsøket.

Haaland ønsker ikke å navngi treneren som har hjulpet ham, men Nettavisen har tidligere skrevet at spissen blant annet har brukt den personlige treneren Lucas Kruel. Brasilianeren har samarbeidet med flere kjente fotballspillere.

Haaland ønsker heller ikke å gå inn på treningsmetoder, men han forteller at han ikke har trent med én vekt under Zoom-øktene.

– Jeg er veldig interessert i trening, og ikke bare trening på den måten, men å trene på riktig måte for kroppen min. Da fant jeg ut at jeg ville prøve ham, og det har funket bra så langt, sier Haaland.

Trekker frem støttespiller

«Bra» er ingen overdrivelse. Nylig stemte supporterne ham frem som sesongens spiller i Bundesliga til tross for at Robert Lewandowski satte scoringsrekord med vanvittige 41 mål.

Lewandowski, Haaland.

TUNG DUELL: Bayern München-spiss Robert Lewandowski nådde 41 mål i aller siste seriekamp, mens Erling Braut Haaland noterte seg for 27. Her fra møtet mellom gigantene 6. mars.

Foto: ANDREAS GEBERT / AFP

Siden nimålsshowet mot Honduras har Haaland levert uke inn og uke ut, enten det har vært for Red Bull Salzburg, Dortmund eller Norge.

Dette handler også om det fysiske, men ikke minst det mentale. Haaland har tidligere forklart hvordan han bruker meditasjon for å koble av, men han bruker også en annen støttespiller: Ivar Eggja.

På spørsmål fra VG om det mentale og om det er noen spesielle han lytter til, svarer Haaland:

– Da kommer onkel Ivar inn. Han har støttet meg fint med ting og tang. Vi kobler fint av sammen. Det gjelder å koble mest mulig av når jeg er i den situasjonen jeg er i, og være klar når jeg skal være klar. Når jeg ikke spiller en kamp, gjelder det å koble helt av slik at hjernen får ro. Det er et voldsomt kjør til tider, og det gjelder å være ekstrem på å koble av og være ekstremt påkoblet når du er påkoblet, sier Haaland.

Eggja er i likhet med pappa Alfie Haaland blant støttespillerne som er tettest på spissen.

Den ekstreme «påkoblingen» er en egenskap Haaland har hatt hele veien, ifølge tidligere Bryne-trener Alf Ingve Berntsen. Han har fortalt hvordan Haalands vinnerskalle fikk ham til å yte maksimalt på hver trening og i hver kamp også i ung alder.

– En gudegave

Landslagssjef Ståle Solbakken påpeker at Haaland utvilsomt har den mentale verktøykassen i orden når spissen presterer så jevnt så lenge.

Ståle Solbakken

IMPONERT: Landslagssjef Ståle Solbakken.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

Solbakken fremhever også at Haaland har vært heldig med genene. Det er slettes ikke alt som kan gis en oppskrift.

– Han har fått en gudegave fra naturens side, også. Når du i den alderen jevnt og trutt bygger kropp og muskler. Han er nøye med kosthold og trening, og så får du også noe ekstra fra naturen, sier Solbakken.

Kanskje er det naturen som gjør Haaland litt usikker på oppskriften. Eller alle de små og store valgene, som tilsynelatende har truffet blink så langt i karrieren.

For selv om Haaland har mange forklaringer, har han ikke svaret på hvorfor nettopp han er blitt så god så tidlig.

– Det er et godt spørsmål. Jeg har rett og slett ikke peiling selv. Jeg har gjort de riktige tingene. Det er lett å si her hva jeg har gjort, men jeg har egentlig bare tatt sjansene da jeg fikk dem, sier Haaland.

Haaland, Solbakken.

NY SJANSE: Erling Braut Haaland fikk overraskende nok ingen nettkjenning under forrige landslagssamling, men nå venter nye muligheter mot Luxembourg og Hellas.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

Siste nytt

 • Ein død i fotballbråk i Argentina

  Politiet måtte bruke tåregass og gummikuler for å stanse bråket under ein fotballkamp i Buenos Aires i natt. Ein person døydde.

  Uroa oppstod då folk pressa på for å kome seg inn på dei allereie fullpaka tribunene under toppkampen mellom Boca Juniors og Gimnasia y Esgrima.

  Då dei greidde å trenge gjennom portane, sprang tilskodarar ut på bana for å kome seg unna. Då var det spela ni minutt av kampen. Bilete viser spelarane i full fart mot garderobene for å kome seg vekk frå folkemassene og tåregassen.

  – Det blei heilt umogeleg å puste, sa dommaren.

  Ein 57 år gammal mann døydde av hjarteattakk under bråket.

  Fotballbråk i Argentina
  Foto: Gustavo Garello / AP
 • Portugal, Wales og Skottland til omspel-finale

  Portugal, Wales og Skottland tok seg torsdag kveld vidare i omspelet om to plassar i fotball-VM for kvinner neste år.

  Alle tre venta lenge med sine sigersmål. Portugals 2-1-mål over Belgia kom i det 89. minutt. Både Wales (mot Bosnia) og Skottland (mot Austerrike) måtte ha ekstraomgangar for å vinne 1-0.

  Omspelfinalene tysdag: Portugal - Island, Skottland - Irland og Sveits - Wales.

  Dei to beste vinnarane, rangert etter gruppespel og omspelfinale, går til VM. Den tredje vinnaren går til vidare omspel mot lag frå andre erdsdeler i februar.

  VM går i Australia og New Zealand i juli/august.

  Wales jubler
  Foto: PETER CZIBORRA / Reuters
 • Zucca med mål og målgivande

  Mats Zuccarello noterte seg for eitt mål og ei målgivande pasning då hans Minnesota Wild slo Chicago Blackhawks i oppkøyringskamp torsdag.

  Nordmannen spelte ikkje i Wilds to førre kampar, men var på isen i drygt 18 minutt mot Blackhawks.

  I første periode var han servitør då Marco Rossi scora. Seinare la lagkamerat Frederik Gaudreau på til 2–0. Blackhawks' Jack Johnson scora i andre periode, men Zuccarello svarte like etter.

  I tredje periode fastsette Sam Steel sluttresultatet til 4–1 for Wild.

  Wild serieopnar heime mot Zuccarellos gamleklubb New York Rangers 13. oktober. Dei spelar sin siste oppkøyringskamp mot Dallas Stars laurdag. .

  Mats Zuccarello
  Foto: Abbie Parr / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 64 klipp
Sport
Spiller nå
Kjønn og religion er ingen hindring 00:45
Neste