Hopp til innhold

Thingnes Bø uenig med NRK-ekspert etter å ha mistet gullet i sporet

Johannes Thingnes Bø måtte se seg slått av franske Quentin Fillon Maillet i løypa og tapte gullet i sporet. Det får NRK-ekspert Liv Grete Skjelbreid til å stille spørsmål ved løpsopplegget.

– Det smaker veldig godt. Før start så vet du at det er 99% sjanse for at du ikke får medalje, det er mye som skal klaffe, sier en fornøyd Thingnes Bø til NRK etter å ha mottatt blomster for tredjeplassen på normaldistansen.

Han kom i dag ut av isolasjon etter å ha vært nærkontakt med koronasmittede Jarl Magnus Riiber på flyturen til Kina. Og det var tydelig at yngstebror Bø hadde ladet opp batteriene før 20 kilometeren.

Sammen med storebror Tarjei Bø valgte han å starte med tidlig startnummer i dag, og de la lista for konkurrentene både i sporet og på standplass.

Inn til første skyting var Thingnes Bø i tet og hadde nesten tolv sekunders forsprang til rivalen Quentin Fillon Maillet.

Begge fikk to tilleggsminutter etter to bom, men likevel var franskmannen over halvminuttet foran Thingnes Bø i mål og sikret gullet foran hviterussiske Anton Smolski og Thingnes Bø.

2022 Winter Olympics, day 4, Biathlon, Men's 20 km

KREVENDE: Thingnes Bø forteller at han ble svært sliten på normaldistansen.

Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN

Kritiserer løpsplanen

Etter Thingnes Bø sin vanvittige førsterunde snudde langrennstidene, og Fillon Maillet gikk stadig raskere enn stryningen utover løpet.

Liv Grete Skjelbreid

KRITISK: Liv Grete Skjelbreid mistenker at Thingnes Bø tapte gullet allerede på den første runden.

Det får NRKs skiskytterekspert Liv Grete Skjelbreid til å stille spørsmål ved Thingnes Bøs disponeringer i løypa.

– Det eneste jeg stiller spørsmål ved er om Johannes går ørlite for fort på førsterunden og at han har justert på midtrundene. Det er kanskje der han taper gullet i dag, mener Skjelbreid.

– Åpnet han rett og slett for hardt?

– Det er det jeg mistenker. Det kan være årsaken til at han er såpass mange sekunder bak. Når man er i høyden og ikke balanserer den førsterunden slik at du kan spare kreftene dine, er det fort gjort å tape noen få sekunder som gjør at gullet glipper, forklarer den erfarne eksperten.

Thingnes Bø slår tilbake

Totalt hadde Fillon Maillet over 20 sekunders bedre langrennstid enn Thingnes Bø. Med like mange bom som stryningen var det farten i sporet som i dag avgjorde gullet i favør Frankrike.

Likevel er Thingnes Bø fornøyd med langrennet på tirsdagens normaldistanse.

– Jeg er veldig fornøyd med løpsopplegget i dag, og føler jeg er helt på kanten på godsiden underveis i hele løpet. Jeg klarer å ha en bra avslutning i tillegg. Jeg taper litt til Quentin hver runde, men hadde jeg fulgt han fra start, er det ikke sikkert jeg hadde tatt 15 sekunder på russeren på siste runde, sier han til NRK.

Han er helt uenig med Skjelbreid og mener han hadde en kontrollert åpning.

– Jeg åpnet 10-12 sekunder roligere enn hva jeg ville gjort til vanlig. Hadde det vært et vanlig løp hadde jeg nok åpnet 20 sekunder foran, forklarer Thingnes Bø.

– Jeg syns jeg responderer veldig bra. Det er klart jeg er sliten underveis i løpet, men selv om jeg har gått 20 kilometer nå, så føler jeg meg upåvirket, legger han til.

Vinter-OL i Beijing 2022: Skiskyting Individuelt 20km menn

BRONSE: Det ble en tur på pallen for Thingnes Bø sammen med sølvvinner Anton Smolski og gullvinner Quentin Fillon Maillet.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Landslagstrener Egil Kristiansen mener det er vanskelig å forklare hvorfor det skiller så mye i løypa mellom to ganske jevnraske løpere.

– Vi hadde fokus før start på at den første halvannen kilometeren kom til å bli viktig, og at man ikke kunne gå for hardt ut og ikke bruke for mye krefter. Og det gjaldt på alle rundene, å ikke brenne av for mye i starten, forklarer Kristiansen og legger til:

– Det er mulig at han gikk for fort, men det er vanskelig å si.

Han mener likevel at Thingnes Bø valgte riktig strategi.

– Marginene fra å ha det ok til helvete er ikke store. Hvor man tjener sekunder, og hvor man legger fra seg sekunder er litt annerledes enn i lavlandet, sier Kristiansen til NRK.

– Ble for ivrig

Før siste skyting hadde begge brødrene sjansen på gullet, men begge bommet på siste stående og ga fra seg gullmulighetene til konkurrentene.

Etter målgang var det en skuffet Tarjei Bø som måtte innse at det ble en åttendeplass.

– Jeg var faktisk ganske rolig i motsetning til forrige OL, da ristet jeg som et aspeløv på siste skyting. I dag var jeg faktisk, tro det eller ei, helt uberørt. Veldig rolig og bestemt og var veldig der jeg skulle være, forteller Bø til NRK.

– Jeg ble nok litt for ivrig på det siste skuddet og var litt for rask. Det var en litt annerledes følelse enn forrige OL, selv om utfallet ble litt det samme, fortsetter han.

Den aller største favoritten før start, Sturla Holm Lægreid, hadde aldri blitt dårligere enn nummer fem på distansen på det øverste nivået, men den regjerende verdensmesteren hadde til slutt tre bom.

– Det var litt kjedelig. Det er en øvelse jeg har sett frem mot i ett år nå, og hatt som hovedmål på alle treninger. Men jeg får det ikke helt til, så det er kjedelig, sier en skuffet Lægreid til NRK.

– Selv jeg er menneskelig, og i dag klarer jeg det ikke like bra dessverre, legger han til.

Vetle Sjåstad Christiansen hadde store forhåpninger før dagen, men med tre bom på de to første skytingene var geilingen aldri i nærheten av å være med i medaljekampen.

Siste nytt

 • Tennisstjerna skjelte ut dommeren: – Er du dum?

  Nick Kyrgios kunne juble etter å ha vunnet en jevn kamp mot Stefanos Tsitsipas, men underveis fyrte australieren på alle plugger.

  For da Tsitsipas slo en ball mot nedre delen av tribunen, stormet Kyrgios mot dommeren. Han mente at motstanderen burde blitt disket, men ble ikke hørt.

  – Kan du slå en ball inn blant publikum og treffe noen og ikke tape kampen? Er du dum? tordnet han.

  Dommeren valgte å gi en advarsel til Tsitsipas og spurte Kyrgios om ballen traff noen.

  – Ja, den gjorde det. Så nå må du bli skadet? Du er en skam. Du endrer reglene akkurat som du vil, sa den frittalende tennisprofilen.

  Wimbledon
  Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
 • Nadal enkelt videre i Wimbledon

  Tennisikonet Rafael Nadal (36) fikk en lett reise til fjerde runde i Wimbledon-turneringen. Han lekte med Lorenzo Sonego i tre strake sett.

  Spanjolen vant kveldskampen på centercourten med sifrene 6-1, 6-2, 6-4. For tiende gang er han klar for Wimbledons åttedelsfinaler.

  Gress er ikke Nadals favorittunderlag. Kun to av hans 22 Grand Slam-titler har kommet i Wimbledon (2008 og 2010). Går han til topps i London, vil veteranen vært ett steg nærmere å vinne samtlige fire GS-turneringer i ett og samme kalenderår. (NTB)

  Britain Wimbledon Tennis
  Foto: Alastair Grant / AP
 • Kofstad med superspill i Irland – kjemper i teten

  Golfspiller Espen Kofstad gikk tredje runde av europatourturneringen Irish Open sju slag under par. Han er på delt 5.-plass og for fullt med i seierskampen.

  Nordmannen er tolv slag under par etter en serie på 67-72-65. En stund toppet han resultatlistene lørdag, men ble senere jekket noen hakk ned.

  Før siste dag er han kun to slag bak den polske lederen Adrian Meronk. (NTB)

  Sommer-OL i Rio 2016.
  Foto: Erik Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste