Hopp til innhold

– Gjorde en juniorfeil, men har lært av det

PYEONGCHANG (NRK): Med OL-gullet rundt halsen innrømmer Johannes Høsflot Klæbo at manglende rutine kanskje kostet ham VM-gullet for et år siden.

Johannes Høsflot Klæbo

GULLGUTT: Johannes Høsflot Klæbo med beviset på at han er olympisk mester.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Det er en utrolig følelse. Det er vanskelig å beskrive, det skjer så fort, og du står der bare og nyter hvert eneste sekund. Det er ikke mange ganger man får oppleve dette, så klart at det betyr mye, sier Johannes Høsflot Klæbo.

Guttedrømmen er akkurat blitt virkelig. 21-åringen fra Trondheim har stått øverst på en olympisk seierspall, fått gullmedaljen rundt halsen og hørt nasjonalsangen spilt til sin ære.

Etterpå innrømmer han overfor NRK at en lærepenge fra Lahti-VM i fjor kanskje ble utslagsgivende. Der ble det sprintbronse, et strålende resultat for en 20 år gammel mesterskapsdebutant, men ikke bra nok for Klæbo.

Ski-VM Lahti 2017.

LÆREPENGE: De fleste 20-åringer ville jublet for VM-bronse. Johannes Høsflot Klæbo begynte derimot å gruble på hvorfor han ikke vant gull.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Trente for mye før VM-sprinten

– I fjor var jeg ikke helt fornøyd, jeg hadde veldig lyst til å klatre helt på toppen eller være med å kjempe for gullmedaljen. Det klarte jeg ikke. Nå har jeg fått et år på baken, tatt et nytt steg og blitt en litt annen skiløper. Jeg føler jeg har vokst litt, sier han.

– Helt konkret, hva lærte du?

– At du må tørre å gå hundre prosent i det. Det jeg har lært mest av er hva man skal gjøre før et skirenn, før starten går. Det blir litt lange dager.

– Hva gjorde du feil i fjor?

– Jeg trente for mye og gikk med ørene oppover skuldrene. Det er en juniorfeil, men jeg har lært av det.

– Har klart å skape noe stort

Sist vinter ble han tidenes yngste vinner av sprintverdenscupen. Nå er han tidenes yngste olympiske mester i langrenn. Og ligger meget godt an til å bli tidenes yngste vinner av totalverdenscupen.

Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Langrenn sprint.

TEAM KLÆBO: Johannes Høsflot Klæbo var raskt borte hos mamma Elisabeth og morfar Kåre etter seieren på sprinten.

Foto: Stian Grythaugen / NTB scanpix

Det er lett å glemme at inntil 21. november 2016 var han fullstendig ukjent. Da vant han sensasjonelt den nasjonale åpningen i sprint.

– Han tok ikke trappa, han tok heisen, sier morfar og trener Kåre Høsflot.

– Det er ikke noe fiks-faks vi holder på med, men vi legger kanskje inn noen elementer som ikke alle andre holder på meg. Han har fortsatt ganske mye å gå på. Planen er i hvert fall at han skal bli enda bedre. Det blir vesentlig å holde hodet på rett plass, fortsetter han.

Klæbo mener han har vært smart i utviklingen.

– De 15 månedene har gått fryktelig fort, og jeg føler jeg har vært flink til å jobbe strukturert. Jeg har vært smart, og gjort det jeg har hatt trua på. Jeg hatt god hjelp rundt meg både av mamma, pappa, og ikke minst morfar. Sammen med Arild (Monsen, trener) har vi klart å skape noe stort. Det betyr mye for alle oss, sier Klæbo med gullet rundt halsen.

Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018.

HYLLET: Etter medaljeseremonien skulle Klæbo hjem for å sove. – Jeg hadde håpet jeg skulle sove godt, men jeg sov dårlig i natt, sier han.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Sportsnyheter

Stina Nilsson manglet magasin

Her innser Nilsson kjempetabben – manglet magasin

Da Stina Nilsson kom inn på standplass under kvinnenes jaktstart i Kontiolahti, oppdaget den tidligere langrennsløperen at noe manglet.

Reagerer kraftig på at demonstranter sperret løypa: – Farlig og skummelt

Langrennsløpet på Lillehammer ble preget av klimaaktivister med banner og bluss. Politiet har kontroll på situasjonen, men nå reagerer utøverne.

Siste nytt

 • Blakstad-scoring i City-seier

  Julie Blakstad noterte seg for nok en scoring i engelsk superliga da hun og Manchester City slo Elisabeth Terlands Brighton 3–1 søndag.

  Kampens første nettkjenning satte Veatriki Sarri i eget bur i det ellevte minutt. Etter snaut 20 minutter stanget Blakstad inn 2–0.

  Det var hennes andre scoring på like mange kamper. Hun fant også nettet i 2-1-seieren over Everton sist. Noen minutter etter scoringen serverte hun Laura Coombs da hun la på til 3–0.

  På tampen reduserte Lee Geum-min uten at det hjalp for laget fra Sør-England. Elisabeth Terland forble ubenyttet reserve for Brighton.

  Amalie Eikeland og Reading slo Celin Bizet Ildhusøys Tottenham 1–0 tidligere søndag. Et selvmål av Tottenham-back Amy Turner ble avgjørende. Eikeland spilte hele kampen, mens Ildhusøy kom inn etter 69 minutter.

  Liverpool slo West Ham 2–0. Thea Kyvåg startet på benken for London-laget, men ble byttet inn etter 65 minutter.

  (©NTB)

  Julie Blakstad flyr inn mot mål
  Foto: JASON CAIRNDUFF / Reuters
 • TV 2: Kåsastul klar for finsk toppklubb

  Etter kun tre kamper tilbake for Frisk Asker er landslagsbacken Christian Kåsastul klar for HIFK fra Helsinki, melder TV 2.

  – Jeg har lenge hatt lyst til å prøve meg i Liiga og det blir stort å få representere HIFK. Jeg setter stor pris på Frisk Asker, hver treningsøkt og mulighet hos de. Nå står Finland og Helsinki for tur og jeg er veldig klar, sier Kåsastul til TV 2.

  Tidligere i høst annullerte ishockeyspilleren kontrakten med amerikanske Ontario Reign.

  Kåsastul
  Foto: Tore Meek / NTB
 • Sola med sterk borteseier i kvalifiseringen til europaligaen – ett steg unna gruppespillet

  Sola nærmer seg gruppespill i europaligaen i håndball etter de vant 32-29 borte mot Gran Canaria i den tredje kvalifiseringsrunden søndag.

  Gjestene ledet 17-13 til pause og beholdt føringen hele veien ut. Da dommeren blåste av kampen vant Sola med tre mål.

  Kristina Novak ble kampens toppscorer med ti nettkjenninger. Marta Manué Gonzalez scoret ni mål for vertene.

  Vinnerne sammenlagt tar seg videre til gruppespillet. Dette starter på nyåret. Molde er allerede kvalifisert for gruppespillet i kvinnenes europaliga.

  Returoppgjøret spilles i Norge 11. desember.

  Europaligaen er på nivå to i EHFs turneringssystem, rangert bak mesterligaen. Europacupen er det tredje og laveste nivået.

  (©NTB)

  Kristina Sirum Novak
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste