Hopp til innhold

– Gjorde en juniorfeil, men har lært av det

PYEONGCHANG (NRK): Med OL-gullet rundt halsen innrømmer Johannes Høsflot Klæbo at manglende rutine kanskje kostet ham VM-gullet for et år siden.

Johannes Høsflot Klæbo

GULLGUTT: Johannes Høsflot Klæbo med beviset på at han er olympisk mester.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Det er en utrolig følelse. Det er vanskelig å beskrive, det skjer så fort, og du står der bare og nyter hvert eneste sekund. Det er ikke mange ganger man får oppleve dette, så klart at det betyr mye, sier Johannes Høsflot Klæbo.

Guttedrømmen er akkurat blitt virkelig. 21-åringen fra Trondheim har stått øverst på en olympisk seierspall, fått gullmedaljen rundt halsen og hørt nasjonalsangen spilt til sin ære.

Etterpå innrømmer han overfor NRK at en lærepenge fra Lahti-VM i fjor kanskje ble utslagsgivende. Der ble det sprintbronse, et strålende resultat for en 20 år gammel mesterskapsdebutant, men ikke bra nok for Klæbo.

Ski-VM Lahti 2017.

LÆREPENGE: De fleste 20-åringer ville jublet for VM-bronse. Johannes Høsflot Klæbo begynte derimot å gruble på hvorfor han ikke vant gull.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Trente for mye før VM-sprinten

– I fjor var jeg ikke helt fornøyd, jeg hadde veldig lyst til å klatre helt på toppen eller være med å kjempe for gullmedaljen. Det klarte jeg ikke. Nå har jeg fått et år på baken, tatt et nytt steg og blitt en litt annen skiløper. Jeg føler jeg har vokst litt, sier han.

– Helt konkret, hva lærte du?

– At du må tørre å gå hundre prosent i det. Det jeg har lært mest av er hva man skal gjøre før et skirenn, før starten går. Det blir litt lange dager.

– Hva gjorde du feil i fjor?

– Jeg trente for mye og gikk med ørene oppover skuldrene. Det er en juniorfeil, men jeg har lært av det.

– Har klart å skape noe stort

Sist vinter ble han tidenes yngste vinner av sprintverdenscupen. Nå er han tidenes yngste olympiske mester i langrenn. Og ligger meget godt an til å bli tidenes yngste vinner av totalverdenscupen.

Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Langrenn sprint.

TEAM KLÆBO: Johannes Høsflot Klæbo var raskt borte hos mamma Elisabeth og morfar Kåre etter seieren på sprinten.

Foto: Stian Grythaugen / NTB scanpix

Det er lett å glemme at inntil 21. november 2016 var han fullstendig ukjent. Da vant han sensasjonelt den nasjonale åpningen i sprint.

– Han tok ikke trappa, han tok heisen, sier morfar og trener Kåre Høsflot.

– Det er ikke noe fiks-faks vi holder på med, men vi legger kanskje inn noen elementer som ikke alle andre holder på meg. Han har fortsatt ganske mye å gå på. Planen er i hvert fall at han skal bli enda bedre. Det blir vesentlig å holde hodet på rett plass, fortsetter han.

Klæbo mener han har vært smart i utviklingen.

– De 15 månedene har gått fryktelig fort, og jeg føler jeg har vært flink til å jobbe strukturert. Jeg har vært smart, og gjort det jeg har hatt trua på. Jeg hatt god hjelp rundt meg både av mamma, pappa, og ikke minst morfar. Sammen med Arild (Monsen, trener) har vi klart å skape noe stort. Det betyr mye for alle oss, sier Klæbo med gullet rundt halsen.

Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018.

HYLLET: Etter medaljeseremonien skulle Klæbo hjem for å sove. – Jeg hadde håpet jeg skulle sove godt, men jeg sov dårlig i natt, sier han.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Sportsnyheter

Narve Gilje Nordås intervjues av Ida Nysæther Rasch om bronsemedaljen i VM i Budapest.

Nordås angrar etter NRK-intervjua: – Det der er ikkje meg

VM-bronsevinnar Narve Gilje Nordås kviknar som regel til når han får mikrofonen i ansiktet, men VM-håpet kjem med ei avsløring til NRK.

Siste nytt

 • Skiskytterrenn utsatt: – Helt umulig å skyte

  Dagens skiskytterrenn i Holmenkollen er utsatt til fredag. Det er været som hindrer kvinnene i å stille til start i hovedstaden. Det bekrefter arrangøren til NRK.

  Kvinnenes normaldistanse, 15 kilometer, skulle være det første rennet for verdenseliten etter at VM ble avsluttet i Nove Mesto for halvannen uke siden.

  – Jeg syntes det er lurt at de avlyser. Været kommer og går, så man kan være veldig heldig eller uheldig. Jeg stoler på at det er en lur avgjørelse, sier Ida Lien.

  Dermed blir det to renn i Holmenkollen fredag. I tillegg til kvinnenes 15 kilometer, skal mennene gå sin 20 kilometer. Videre er det fellesstarter for begge kjønn lørdag, mens det er blandet stafett og parstafett i Holmenkollen søndag.

  Ifølge herrenes skytetrener spøker det også for morgendagens renn.

  – Værmeldingen i morgen er også veldig dårlig, så kanskje det heller ikke blir noe i morgen. I dag var det kanskje ok. Av og til var det umulig å skyte, men hva skjer hvis vi ikke kan gå i morgen? Da er det to konkurranser som blir kansellert, så jeg vet ikke, sier Siegfried Mazet.

  Du er litt uenig?

  – Jeg er ikke uenig, men hvis vi ser værmeldingen for i morgen, så blir det det samme. Kanskje det ikke blir noen normaldistanser for kvinnene og mennene. Jeg vet ikke. Det er vanskelig å si, avslutter han.

  Ingrid Landmark Tandrevold leder verdenscupen sammenlagt før de siste tre verdenscuprundene. Ukens verdenscuprunde i Holmenkollen er den siste i Europa, før verdenscupen avsluttes med tur til USA og Canada.

  Biathlon, IBU World Cup, Holmenkollen, Women's 15 km Individual
  Foto: BILDBYRÅN
 • Italienske medier: Paul Pogba utestengt fra all fotball i fire år

  30 år gamle Paul Pogba er utestengt fra all fotball i fire år grunnet doping, ifølge italienske medier, blant dem La Repubblica og Gazzetta dello Sport.

  Straffen er lik påstanden fra påtalemyndigheten for dopingsaker i italiensk idrett.

  Franske Pogba har den siste tiden vært suspendert fra aktiv idrett som følge av at han avga en positiv dopingprøve med spor av testosteron.

  Den aktuelle prøven skal ha blitt avgitt etter serieåpningen mot Udinese 20. august 2023. Den kampen vant Juventus 3-0, men Pogba ble sittende på benken gjennom samfulle 90 minutter.

  Pogba har tidligere spilt for Manchester United, og har 91 kamper og 11 mål for det franske landslaget. Han har blant annet vunnet VM en gang og italienske Serie A fire ganger.

  Paul Pogba
  Foto: STRINGER / AFP
 • Liverpool bokførte kjempeunderskudd tross kommersielt inntektshopp

  Liverpool hadde rekordhøye kommersielle inntekter i 2022/23-sesongen, men gikk i minus som følge av betydelig mindre TV-penger enn året før.

  Det kommer fram i deres årsregnskap for 2022/23. I alt gikk Liverpool 9 millioner pund i minus før skatt, tilsvarende 120 millioner kroner etter dagens kurs.

  Klubben forklarer det med at TV-inntektene falt med 19 millioner pund mot 2021/22-sesongen, mens inntektene fra kampdager falt med 7 millioner pund.

  Det skyldes hovedsakelig at laget spilte færre kamper enn sesongen før.

  Den gledelige nyheten for klubben er at de kommersielle inntektene økte med 25 millioner pund til 272 millioner.

  (NTB)

  Klopp
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal