Bullen vil ned i vekt for å møte tøffere motstand

Før bryte-EM neste uke har Grace Bullen tatt et overraskende valg.

Grace Bullen

MÅ NED I VEKT: Før Grace Bullen skal veies inn i EM, må hun gå ned fem kilo for å kunne delta i 57-kilosklassen.

Foto: Hans Andreas Solbakken / NRK

21 år gamle Grace Bullen har kommet hjem fra psykologistudiene i USA for å forberede seg til et nytt EM. Nordmannen er regjerende europamester i 58-kilosklassen, men denne gangen kan hun få det langt tøffere.

På grunn av nye vektklasser blir Bullen tvunget til å gå opp en vektklasse, til 59-kilosklassen, eller ned til 57. Hun går for den største utfordringen.

– Jeg går ned en vektklasse fordi der møtes verdens tøffeste kvinner, sier hun.

– Medalje er ikke viktigst

Valget virker kanskje overraskende. I stedet for å gå opp en kilo og møte dårligere konkurrenter og dermed ha større gullsjanser, må hun slanke seg én kilo for så å møte verdens beste brytere.

– Jeg kunne gått i 59 hvor det er halvparten så mange utøvere som det er i 57, men det viktigste for meg er å bli husket for måten jeg bryter på. Jeg vil at handlingene mine skal tale høyere enn medaljene mine, forteller hun.

Samtidig er 57 en OL-vektklasse, og derfor er det hensiktsmessig for Bullen å forberede kroppen på en lavere vektklasse enn hun er vant med.

– Ja, det spiller naturligvis også inn. Jeg må teste ut litt ting før OL, sier hun.

Grace Bullen vant EM-finalen i bryting i Serbia fredag etter en råsterk snuoperasjon mot Mariana Cherdivara-Esanu fra Moldova.

REGJERENDE EUROPAMESTER: Bullen sikret EM-gull etter en råsterk snuoperasjon mot Mariana Cherdivara-Esanu fra Moldova i fjor.

Må ned fem kilo

Bullen veier 62 kilo til vanlig, men er vant til å ta av fire kilo før innveiing. Nå må hun ta av én kilo ekstra. Det mener ernæringsfysiolog i Olympiatoppen, Ina Garthe, er overkommelig.

– Egentlig er det bare å ta bort litt fra hvert måltid, beholde måltidsrytmen og beholde alle måltidene i løpet av dagen. Hun skal jo ikke sulte seg, forklarer Garthe.

Men det er ikke bare den ene ekstra kiloen som blir utfordrende for bryteren.

– En kilo ned skal ikke være så mye i teorien, men nå er det tøffere enn vanlig på grunn av nye regler, forklarer Bullen.

Krevende regelendring

Tidligere var innveiing 16 timer før kamp. På de timene pleide Bullen å legge på seg én kilo, slik at hun nådde kampvekten på 59 kilo. Nye regler gjør at innveiingen skjer kun to timer før kamp, og hun får dårligere tid til å legge på seg.

– Det er utrolig hva kroppen kan få til. Planen er å gå opp 1-1,5 kilo på de to timene, sier hun.

Det høres kanskje ekstremt ut, men Bullen er ikke bekymret.

– Jeg vet jeg klarer å bryte bra selv med lite næring i kroppen. Så får vi bare se hvor lenge jeg holder ut.

Bryte-EM starter 30. april og foregår i Dagestan i Russland.

Siste nytt

 • LSK vant målrik serieåpning

  LSK Kvinner var på vei mot et svært overraskende tap hjemme mot Kolbotn i sesongåpningen. Så våknet den regjerende mesteren og snudde til 4-3-seier. Med 23 minutter igjen å spille var det gjestene Kolbotn som ledet 3-1, så kviknet LSK til. Først reduserte Guro Reiten til 2–3 etter 73 minutter, og deretter utlignet Emilie Haave to minutter senere. Ett minutt før slutt var snuoperasjonen komplett da Reiten satte inn sitt andre mål for dagen da hun scoret på straffe.

  Guro Reiten
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Gangnes blir servicemann

  Kenneth Gangnes måtte gi seg på landslaget før jul på grunn av skade, nå blir han landslagets nye servicemann. Gagnes tar over for østerrikeren Thomas Hörl, som gir seg etter ni år.

  – Det blir gøy å være med og bidra på en litt annen måte enn å hoppe selv, sier Gangnes.

  Kenneth Gagnes
  Foto: Frode Søreide / NRK
 • TV 2: Ødegaard starter mot Spania

  Martin Ødegaard får sjansen fra start borte mot Spania, skriver TV 2. Mohamed Elyounoussi, som ikke har hatt tillit i Southampton, henvises dermed til benken, ifølge kanalen. TV 2 melder at Lars Lagerbäck har tatt ut følgende lag: Rune Almenning Jarstein - Omar Elabdellaoui, Kristoffer Vassbakk Ajer, Håvard Nordtveit, Haitam Aleesami - Stefan Johansen, Markus Henriksen, Ole Selnæs, Martin Ødegaard - Joshua King, Tarik Elyounoussi.

  Ødegaard
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal