NRK Meny
Normal

Bullen vil ned i vekt for å møte tøffere motstand

Før bryte-EM neste uke har Grace Bullen tatt et overraskende valg.

Grace Bullen

MÅ NED I VEKT: Før Grace Bullen skal veies inn i EM, må hun gå ned fem kilo for å kunne delta i 57-kilosklassen.

Foto: Hans Andreas Solbakken / NRK

21 år gamle Grace Bullen har kommet hjem fra psykologistudiene i USA for å forberede seg til et nytt EM. Nordmannen er regjerende europamester i 58-kilosklassen, men denne gangen kan hun få det langt tøffere.

På grunn av nye vektklasser blir Bullen tvunget til å gå opp en vektklasse, til 59-kilosklassen, eller ned til 57. Hun går for den største utfordringen.

– Jeg går ned en vektklasse fordi der møtes verdens tøffeste kvinner, sier hun.

– Medalje er ikke viktigst

Valget virker kanskje overraskende. I stedet for å gå opp en kilo og møte dårligere konkurrenter og dermed ha større gullsjanser, må hun slanke seg én kilo for så å møte verdens beste brytere.

– Jeg kunne gått i 59 hvor det er halvparten så mange utøvere som det er i 57, men det viktigste for meg er å bli husket for måten jeg bryter på. Jeg vil at handlingene mine skal tale høyere enn medaljene mine, forteller hun.

Samtidig er 57 en OL-vektklasse, og derfor er det hensiktsmessig for Bullen å forberede kroppen på en lavere vektklasse enn hun er vant med.

– Ja, det spiller naturligvis også inn. Jeg må teste ut litt ting før OL, sier hun.

Grace Bullen vant EM-finalen i bryting i Serbia fredag etter en råsterk snuoperasjon mot Mariana Cherdivara-Esanu fra Moldova.

REGJERENDE EUROPAMESTER: Bullen sikret EM-gull etter en råsterk snuoperasjon mot Mariana Cherdivara-Esanu fra Moldova i fjor.

Må ned fem kilo

Bullen veier 62 kilo til vanlig, men er vant til å ta av fire kilo før innveiing. Nå må hun ta av én kilo ekstra. Det mener ernæringsfysiolog i Olympiatoppen, Ina Garthe, er overkommelig.

– Egentlig er det bare å ta bort litt fra hvert måltid, beholde måltidsrytmen og beholde alle måltidene i løpet av dagen. Hun skal jo ikke sulte seg, forklarer Garthe.

Men det er ikke bare den ene ekstra kiloen som blir utfordrende for bryteren.

– En kilo ned skal ikke være så mye i teorien, men nå er det tøffere enn vanlig på grunn av nye regler, forklarer Bullen.

Krevende regelendring

Tidligere var innveiing 16 timer før kamp. På de timene pleide Bullen å legge på seg én kilo, slik at hun nådde kampvekten på 59 kilo. Nye regler gjør at innveiingen skjer kun to timer før kamp, og hun får dårligere tid til å legge på seg.

– Det er utrolig hva kroppen kan få til. Planen er å gå opp 1-1,5 kilo på de to timene, sier hun.

Det høres kanskje ekstremt ut, men Bullen er ikke bekymret.

– Jeg vet jeg klarer å bryte bra selv med lite næring i kroppen. Så får vi bare se hvor lenge jeg holder ut.

Bryte-EM starter 30. april og foregår i Dagestan i Russland.

Siste nytt

 • – Emery blir ny Arsenal-trener

  Tidligere PSG-trener Unai Emery kommer til å bli presentert som ny Arsenal-trener, skriver blant andre BBC. Mikel Arteta har vært favoritt til å erstatte Arsène Wenger, men nå skal Arsenal ha ombestemt seg i siste liten. Emery kan bli vist frem som klubbens nye trener innen uken er omme, skriver BBC.

  FBL-FRA-LIGUE1-CAEN-PSG
  Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP
 • Børufsen ordnet kjærkommen seier

  Start gikk aggressivt ut og fikk raskt uttelling mot Bodø/Glimt. Espen Børufsens tidlige scoring holdt til 1-0-seier i lagets første kamp uten Mark Dempsey, som fikk sparken som Start-trener tidligere i uken.

 • Tromsø snudde VIF-trenden

  Tromsø har slitt mot Vålerenga siden 2012, men søndag klaffet det endelig for «gutan». Simo Valakaris mannskap banket VIF med 3-0 på Alfheim. Antonsen, Wangberg og Berntsen skåret målele for Tromsø.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag