Golfstjerner ser til mentale trenere – Hovland er skeptisk

Mental trener er en populær ressurs blant golfspillere, men Viktor Hovland (22) er ikke overbevist.

Hovland

FERSK PGA-SEIER: Viktor Hovland skrev norsk idrettshistorie da han gikk helt til topps på Puerto Rico.

Foto: Jared C. Tilton / AFP

– Jeg har ingen fast mental trener. Jeg skal ikke si at jeg synes det er oppskrytt, men jeg synes at med mye av det tar man det kanskje litt for langt, da, sier Hovland til NRK.

Golfkometen stilte onsdag i en presseseanse med norske medier etter å ha blitt den første nordmannen med seier på PGA-touren.

Her var Hovland iskald på det siste hullet, hvor han slo en lang put og avgjorde turneringen.

«Golf er en sport som spilles på en 13 centimeter stor bane – distansen mellom ørene dine», lyder et kjent sitat fra golflegenden Bobby Jones.

Selv om golf gjerne trekkes frem som en mental sport, er Hovland tvilende til effekten av en mental trener.

– Jeg føler at man blir fortalt veldig ofte at man «ikke skal tenke sånn, men tenke sånn. Og sånn og sånn og sånn». I bunn og grunn kommer det ned til ferdighetene dine. Slår man dårlig, så går det ikke an å tenke seg inn til å slå bra. Man må ha ferdighetene inne for å være i stand til å prestere. Ferdighetsnivået blir ofte sammenlignet med mental styrke istedenfor at man bare spiller bra eller dårlig, sier Hovland til NRK.

Hovland

BRAGD: Her jubler Viktor Hovland for PGA-seieren sammen med caddie Shay Knight.

Foto: Kevin C. Cox / AFP

Får støtte

Da svenske Henrik Stenson slo seg tilbake til verdenstoppen, trakk han blant annet frem den mentale treneren Torsten Hansson.

Og svensken er en av mange. Jon Rahm, Justin Rose, Bubba Watson og Suzann «Tutta» Pettersen er eksempler på spillere som har trukket frem sin mentale trener.

Kristoffer Reitan, som var første nordmann til å kvalifisere seg til US Open, har tidligere samarbeidet med svenske Hansson.

Selv om Reitan fortsatt bruker mental trener i Tom King, er han enig i mye av det kameraten Hovland sier.

Men:

– Det er ikke veldig mange som er enig i det han sier, sier Reitan, som har diskutert temaet med Hovland tidligere.

– Når han sier det, vil det sees på som kontroversielt i mange av de samtalene jeg har hatt med ham mens vi er i en gruppe. Men jeg er veldig enig i mye av det han sier. Hvis man ikke har ferdighetene til å vinne en golfturnering, er det litt irrasjonelt å tro at det skal skje hvis du er mentalt sterk, sier Reitan.

Reitan

SIKTER HØYT: Kristoffer Reitan.

Foto: Carolyn Kaster / Carolyn Kaster

Golfspilleren forteller at han bruker mental trener mer som en sparringspartner. Reitan føler han ikke får vist det samme på golfbanen som på trening, og dermed blir det et mentalt spørsmål.

Hvis du kommer dit at du ikke er sterk nok mentalt til å takle de avgjørende situasjonene, kan det hende du står i veien for deg selv, mener Reitan.

– Flesteparten er enig i at det mentale har mye å si, og da blir det kontroversielt å si at det ikke er så viktig. Jeg er enig i at ferdighetsnivået er det viktigste, og så må man passe på at man ikke står i veien for seg selv, sier Reitan.

– God kontroll

Tidligere golfspiller og nå Eurosport-ekspert, Marius Thorp, tror Hovland får mye ut av kommunikasjonen med de rundt seg, som for eksempel caddie Shay Knight.

Derfor tror eksperten at Hovlands behov for en mental trener ikke er så stort.

– Jeg skjønner akkurat hva han sier. Han har jo rett i at når du slår et dårlig slag, er det et dårlig slag. Jeg tror grunnen til at han ikke har en mental trener, er nok at han føler at han har personer rundt seg han kan kommunisere med, sier Thorp.

Eksperten påpeker at alle golfere er individuelle, og selv om Thorp ikke så behovet for en mental trener, likte han å ha en samtalepartner.

– Jeg tror han føler at han er langt nok på vei og har god kontroll selv. Han trenger ikke det i sitt team akkurat nå, fordi han har personer rundt seg han er komfortabel med og bruker til å prate med og evaluere situasjonene, sier Thorp.

Siste nytt

 • Ventura ikke med videre

  Kristoffer Ventura gikk fredagens runde ett slag over par. Dermed blir det ikke mer spill på ham i PGA-turneringen i North Carolina. Han lå plassert som nummer 109 da han var ferdigspilt.

  Ventura brukte 74 slag på den første dagen, mens det ble 72 slag på dag to etter sju bogeyer og seks birdier. Han havnet dermed fem slag over den antatte cuten - eller kvalifiseringsgrensen.

  Zurich Classic Of New Orleans - Final Round
  Foto: Mike Ehrmann / AFP
 • Ruud feide Bublik av banen

  Dagen etter at han tok sin største skalp i karrieren, er Norges store tennisstjerne klar for nok en semifinale.

  For Casper Ruud slo kasakhstanske Alexander Bublik i kvartfinalen i Madrid Masters med sifrene 7-5, 6-1. Bublik er rangert som nummer 44 i verden.

  – Det var veldig jevnt i første sett, det kunne gått litt begge veier. Men i andre sett så var det nesten et feilfritt sett, sa Casper Ruud til Eurosport etter kampen.

  Dermed er nordmannen klar for sin tredje strake semifinale på dette nivået. Først i Monte Carlo, deretter i München – og nå i Madrid.

  Eurosports tennisekspert Øivind Sørvald kunne fortelle at Ruud kun gjorde tre upressede feil, noe som er imponerende. Bublik hadde en bruddball i første sett og det er første og eneste bruddballen Ruud har fått mot seg i hele turneringen.

  I kvartfinalen lørdag møter Ruud enten italienske Matteo Berrettini eller Cristian Garin fra Chile til duell om finaleplassen.

  – Uansett hvem det blir, blir det en tøff match. Men jeg føler meg bra og skal gjøre alt jeg kan for å være klar for i morgen, sier Ruud.

  ATP Masters 1000 - Madrid Open
  Foto: Juan Medina / Reuters
 • Ni utbryterklubber får kjempebøter

  Det europeiske fotballforbundet (Uefa) har bestemt at ni av de tolv klubbene som ville bryte ut og danne en superliga slipper unna med bøter, melder NTB.

  Det er imidlertid ikke snakk om småpenger. Hver av klubbene må betale 15 millioner euro, altså nærmere 150 millioner kroner, som skal gå til gressrotfotballen i Europa.

  I tillegg ilegges de en bot som skal tilsvare fem prosent av inntektene etter én sesong med europacupkamper. Uefa legger til at de aksepterer unnskyldningen etter at de forsøkte å starte sin egen superliga. De ni klubbene har sagt ja til å være en del av Uefas turneringssystem framover.

  De risikere ytterligere bøter på opp til 150 millioner euro om de gjør nye forsøk på å bryte ut.

  Ifølge en pressemelding fra Uefa, har de ni klubbene akseptert disse betingelsene.

  Tre klubber risikerter imidlertid enda tøffere sanksjoner. Det gjelder klubbene Juventus, Barcelona og Real Madrid. Trioen har ikke gitt opp planene om en framtidig Super League i europeisk fotball. Saken mot disse klubbene sendes videre til Uefas disiplinærkomité.

  nZptWNhyI8s
  Foto: TOBY MELVILLE / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal