Hopp til innhold

Golfstjerner ser til mentale trenere – Hovland er skeptisk

Mental trener er en populær ressurs blant golfspillere, men Viktor Hovland (22) er ikke overbevist.

Hovland

FERSK PGA-SEIER: Viktor Hovland skrev norsk idrettshistorie da han gikk helt til topps på Puerto Rico.

Foto: Jared C. Tilton / AFP

– Jeg har ingen fast mental trener. Jeg skal ikke si at jeg synes det er oppskrytt, men jeg synes at med mye av det tar man det kanskje litt for langt, da, sier Hovland til NRK.

Golfkometen stilte onsdag i en presseseanse med norske medier etter å ha blitt den første nordmannen med seier på PGA-touren.

Her var Hovland iskald på det siste hullet, hvor han slo en lang put og avgjorde turneringen.

«Golf er en sport som spilles på en 13 centimeter stor bane – distansen mellom ørene dine», lyder et kjent sitat fra golflegenden Bobby Jones.

Selv om golf gjerne trekkes frem som en mental sport, er Hovland tvilende til effekten av en mental trener.

– Jeg føler at man blir fortalt veldig ofte at man «ikke skal tenke sånn, men tenke sånn. Og sånn og sånn og sånn». I bunn og grunn kommer det ned til ferdighetene dine. Slår man dårlig, så går det ikke an å tenke seg inn til å slå bra. Man må ha ferdighetene inne for å være i stand til å prestere. Ferdighetsnivået blir ofte sammenlignet med mental styrke istedenfor at man bare spiller bra eller dårlig, sier Hovland til NRK.

Hovland

BRAGD: Her jubler Viktor Hovland for PGA-seieren sammen med caddie Shay Knight.

Foto: Kevin C. Cox / AFP

Får støtte

Da svenske Henrik Stenson slo seg tilbake til verdenstoppen, trakk han blant annet frem den mentale treneren Torsten Hansson.

Og svensken er en av mange. Jon Rahm, Justin Rose, Bubba Watson og Suzann «Tutta» Pettersen er eksempler på spillere som har trukket frem sin mentale trener.

Kristoffer Reitan, som var første nordmann til å kvalifisere seg til US Open, har tidligere samarbeidet med svenske Hansson.

Selv om Reitan fortsatt bruker mental trener i Tom King, er han enig i mye av det kameraten Hovland sier.

Men:

– Det er ikke veldig mange som er enig i det han sier, sier Reitan, som har diskutert temaet med Hovland tidligere.

– Når han sier det, vil det sees på som kontroversielt i mange av de samtalene jeg har hatt med ham mens vi er i en gruppe. Men jeg er veldig enig i mye av det han sier. Hvis man ikke har ferdighetene til å vinne en golfturnering, er det litt irrasjonelt å tro at det skal skje hvis du er mentalt sterk, sier Reitan.

Reitan

SIKTER HØYT: Kristoffer Reitan.

Foto: Carolyn Kaster / Carolyn Kaster

Golfspilleren forteller at han bruker mental trener mer som en sparringspartner. Reitan føler han ikke får vist det samme på golfbanen som på trening, og dermed blir det et mentalt spørsmål.

Hvis du kommer dit at du ikke er sterk nok mentalt til å takle de avgjørende situasjonene, kan det hende du står i veien for deg selv, mener Reitan.

– Flesteparten er enig i at det mentale har mye å si, og da blir det kontroversielt å si at det ikke er så viktig. Jeg er enig i at ferdighetsnivået er det viktigste, og så må man passe på at man ikke står i veien for seg selv, sier Reitan.

– God kontroll

Tidligere golfspiller og nå Eurosport-ekspert, Marius Thorp, tror Hovland får mye ut av kommunikasjonen med de rundt seg, som for eksempel caddie Shay Knight.

Derfor tror eksperten at Hovlands behov for en mental trener ikke er så stort.

– Jeg skjønner akkurat hva han sier. Han har jo rett i at når du slår et dårlig slag, er det et dårlig slag. Jeg tror grunnen til at han ikke har en mental trener, er nok at han føler at han har personer rundt seg han kan kommunisere med, sier Thorp.

Eksperten påpeker at alle golfere er individuelle, og selv om Thorp ikke så behovet for en mental trener, likte han å ha en samtalepartner.

– Jeg tror han føler at han er langt nok på vei og har god kontroll selv. Han trenger ikke det i sitt team akkurat nå, fordi han har personer rundt seg han er komfortabel med og bruker til å prate med og evaluere situasjonene, sier Thorp.

Siste nytt

  • Lewandowski-hat trick reddet Barcelona

    Barcelona var i trøbbel hjemme mot Valencia, men så slo Robert Lewandowski til og snudde 1-2 til 4-2.

    Polakkens måltrippel kom etter pause mot et Valencia-lag som spilte hele 2.-omgangen med ti mann.

    På to cornere stanget Lewandowski inn 2-2 og 3-2. Han toppet det hele med en utsøkt frisparkscoring på overtid.

    Hat tricket sendte spissveteranen opp i 16 mål i La Liga. Det er tre bak toppscorer Artem Dovbyk (Girona), mens Alexander Sørloth (Villarreal) og Jude Bellingham (Real Madrid) har 17.

    Fermin Lopez scoret kampens første, før Hugo Duro og Pepelu snudde for gjestene. Så ble Valencia-keeper Giorgi Mamardashvili utvist da han stoppet ballen med hendene utenfor boksen.

    Mot ti spillere fikk Lewandowski finere arbeidsforhold og snudde kampen.

    Med fem kamper igjen har Barcelona grepet om 2.-plassen. Laget er to poeng foran Catalonia-naboen Girona. Det skiller elleve poeng opp til Real Madrid på tabelltoppen. (NTB)

    Robert Lewandowski i 4-2-seieren mot Valencia
    Foto: Joan Monfort / AP
  • Vardy-dobbel ga Leicester-gull

    Jamie Vardy (37) dunket inn de to første målene da Leicester slo Preston 3-0 og ble seriemester på nivå to i engelsk fotball.

    Tittelen var i boks få dager etter at klubben rykket opp til toppdivisjonen uten å spille selv.

    Med sine 97 poeng kan ingen ta igjen Leicester på tabelltoppen i mesterskapsserien. Ligamesterskapet kom åtte år etter at blåtrøyene sensasjonelt vant Premier League.

    Som i 2015/16-sesongen har Vardy hatt viktige bidrag på veien. Mandag tok 37-åringen seg opp i 18 seriemål.

    Bak Leicester er det fortsatt spenning om den siste direkte opprykksplassen. Både Leeds og Ipswich har 90 poeng, men sistnevnte har én kamp mindre spilt.

    Lagene som ender på tredje- til sjetteplass skal spille om den siste av de tre opprykksplassene. (NTB)

    Jamie Vardy jubler for scoring mot Preston North End
    Foto: Nick Potts / AP
  • Thorsby med praktfull heading i storseier

    I sin første kamp fra start siden januar, startet Morten Thorsby Genoa-festen med et mesterlig hodestøt i 3-0-seieren over Cagliari.

    Thorsby startet sist mot Lecce 28. januar. Siden hadde det blitt fem innhopp og seks kamper på benken for nordmannen, før han mandag var tilbake i startoppstillingen mot Cagliari.

    Da tok det bare et drøyt kvarter før han steg til værs i feltet og headet ballen kontant ned i hjørnet.

    Det var sesongens andre scoring for Thorsby. Den første kom mot Roma i september i fjor.

    Et par nordiske scoringer til sørget for storseieren. Danske Morten Frendrup doblet ledelsen, før islandske Albert Gudmundsson fastsatte resultatet til 3–0.

    Genoa har allerede sikret plassen i det som er deres første sesong etter opprykket til Serie A. For to år siden rykket klubben ned etter 15 sammenhengene sesonger på toppnivå i Italia.

    Med fire serierunder igjen ligger Genoa på 12.-plass med 42 poeng. Verre er det for Cagliari på 32 poeng, kun tre poeng over nedrykksstreken.

    Morten Thorsby etter scoring mot Cagliari i Serie A
    Foto: Tano Pecoraro / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal